Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Как се медитира? Как да чуем вътрешния глас? Какво е мантра?  (Прочетена 6115 пъти)
nia.boneva6
Гост
« Отговор #15 -: Май 25, 2011, 15:18:40 »

Цитат
Мисълта на Духа може да я възприемеш с всичките си сетива , може и да се опитваш да я прекараш през горния етаж. Не е нужно да е, чрез медитация.

Може да не медитираш специално, но Разбирането на Духа, от само себе си е висше състояние, което спокойно може да се нарече медитация. Истинската медитация води до истинско разбиране.. и истинското разбиране води до истинска медитация... Всъщност вървят паралелно.

Цитат
Когато станем наистина суперски , ще го правим осъзнато нон стоп.
Чакай малко. То в медитация сме осъзнати, по-осъзнати от колкото друг път.
Пък и осъзнатите с през цялото време в медитация...

Да не забравяме, че може да се медитира дори докато се разхождаш в морската.... Усмивчица

Цитат
Може би това е Осъзнаването - възприемане на мисълта на Духа през всичко което сме.

От това разбрах, че като говорим медитация, а ти - за осъзнаване, имаме пред вид едно и също.. На мене и двете думи ми харесват

Цитат
Как да чуем вътрешния глас?
"Чистото слово се ражда в мълчание и съединява човека с вечността." След като останем безмълвни, започваме да чуваме вътрешната музика,.. От многобройните объркани мисли на ума, не обръщаме внимание на истинския Ум..
Активен
Toni
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5

« Отговор #16 -: Май 25, 2011, 18:09:20 »

Ич на въпроса ти: На теб в каква връзка ти хрумна идеята за медитация?
Искам да започна медитация защото живота ми е малко не в хармония и искам да коригирам това. Също и подочух че чрез медитация се отговаря на много въпроси. Имам само още един въпрос малко е глупав, но как се поставя цитат? Благодаря на всички останали за отговорите и помощта.
Активен
mddimi
Гост
« Отговор #17 -: Май 25, 2011, 18:17:22 »

Имам само още един въпрос малко е глупав, но как се поставя цитат?

Виж ето тук:

http://indigota.com/index.php?topic=2291.0

Ако не разбереш, питай в посочената тема пак.
Активен
Lakshmi
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


Научи се да държиш хлабаво всичко,което не е вечнo

« Отговор #18 -: Май 31, 2011, 21:02:39 »

"Да се медитира" е малко некоректен изказ. По-точно е "да бъдеш в медитация" или не.
...
За това спомага оставане без мисли/Нивичар самадхи/. Всякакви мисли блокират Аджана/третото око/ и тогава е доста трудно медитацията да се случи.

Точно така, медитацията се постига много трудно, защото сме създадени така, че постоянно мислим за нещо (независимо дали го осъзнаваме или не) и защото сме твърде привързани към материалното, което ни заобикаля. Състоянието на медитация е неактивност на ума (съзнателен и несъзнателен). След такова състояние човек се променя коренно и завинаги. Тоест това е така всеизвестното "просветление" и много малко хора, живели на Земята са го преживели (Буда например е един от тях).

Колкото до дишането и "медитирането" върху някой точно определен прдмет (по-точно е да се каже концентриране върху определен обект), това са по-скоро медитативни (психични) техники. Те спомагат за намяляване на стреса, за увеличаване на концентрацията (особено тратака - практиката със свещ, а и хубаво приспива...действа и изчистващо), увеличават връзката с природата, както и с духовни учители (или ангели, или в каквото всеки си вярва - въпросът е, че се осъществява връзка между нас и по-визш разум, дори и с други хора от другия край на света). Тези медитативни техники ни доближават и подготвят за медитацията (като няма гаранция, че ще я достигнем, разбира се) или за състоянието на самадхи.

Мантра това е някакъв звук или словосъчетание, които се произнасят на глас или наум с цел медитация или молитва.

Много популярна мантра е "ОМ" (или "АУМ"), която се свързва със звученето на висшите творчески същества. 

Колкото до мантрите (със същият ефект са и киртаните), те идват от санскрит, който се смята за божествен език. Затова те не се и превеждат, не че нямат превод, но в оригинал са много по-силни. Това са съчетания от звуци, които  влияят на нашите тела на клетъчно ниво, влияят на здравето и на нашето истинско АЗ. Всяка чакра има своя мантра, тоест чакрата вибрира с определен звук. Тя може да се казва (пее) както на глас, така и наум.
Ето чакрите с всяка мантра към тях: http://www.cway.bg/index.php?m=2526

В йога има и още една звукова практика, отнасяща се до чакрите: нада йога. При нея се пее гамата, но не с ДО - РЕ - МИ - ФА - СОЛ - ЛА - СИ - ДО се пее СА - РЕ - ГА - МА - ПА - ДА - НИ - СА. Техниката е много силна, но се изпълнява по определен начин.
Активен

Това, което другите мислят за теб, не е твоя работа!
ИВЕВЕ
Гост
« Отговор #19 -: Август 22, 2011, 10:49:09 »

Как да не ти се смея, AIA , ами то все едно, че аз го разказвам!  Аплодисменти Слънце Целувчица Не бях аз Веселяк Веселяк Веселяк И моят опит беше долу-горе със същият успех! Май някой трябва да ни помогне, да ни даде някакви насоки. Само с книги не става. Пък и само с един опит, едва ли?
Giti, не можеш ли да помогнеш. Как да си изпразня главата от всякакви мисли? Това ми изглежда невъзможно  

Аз също опитах и продължавам да опитвам - и легнала, и в Лотос - все същия резил съм си. След снощния опит едва-едва станах...  Не знам до каква степен има ефект от досегашните няколко опита, но без значение аз ще продължа. С времето ще свикна, надявам се. В крайна сметка сама трябва да се справя. Веселяк
« Последна редакция: Август 22, 2011, 18:33:28 от Модератор » Активен
Синьо мечтание
синьо мечтание
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


 • Град: BG
 • profile.php?id=1824581147
  « Отговор #20 -: Август 23, 2011, 13:50:48 »

  Медитирам от дете,разбира се,тогава идея си нямах какво правя.Приемах медитацията може би като  за своя игра.Но намирах спокойствие така и без значение къде в каква поза.Мантрите..Понякога си ги измислях сама,прави ми впечатление,че се използват заучени мантри.А по-важно е човек да чуе гласът на душата си,тогава и мантрата сама ще дойде в съзнанието му.
  Активен
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright