Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какви са качествата, които не харесвате?  (Прочетена 1980 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #15 -: Септември 29, 2011, 12:38:28 »

  Цитат
  Да, любовта... всеки я носи в себе си, но не всеки я е открил... или поне - не достатъчно. Съответно - недостатък.

  Цитат
  Когато има недостиг на светлина, ние го наричаме тъмнина, когато има недостиг на топлина, наричаме го студ, а когато има недостиг на любов, има много названия

  Няма как да има недостиг на любов, ако всеки я носи в себе си. При уличните кучета, както добре знаеш, няма недостиг на любов, а наличие на насилие. При хората е с идея по - различно, защото ..са хора.. Kогато има наличие на насилие при тях това дава отражение навсякъде. Дори при такива които не са им направили нищо за да ги наранят - например кучетата им.. От своя страна, за да се защити, животното също проявява насилие към въпросния човек, но към друг ( който му помага и се грижи за него ) проявява любов. Следователно на няма недостатък на любов, а наличие на алчност, насилие, завист, горделивост и другите, които я подтискат..

  Цитат
  Определящ фактор, за това, дали дадено деяние е добро или лошо е резултата. Така сме устроени да мислим. Например - Това, че Айнщайн е разделил атомното ядро, добро ли е или лошо? Всички знаем резултата. 9 000 000 жертви как ти се струват?!
  Донякъде си прав..Айнщайн ( както и всичките тези жертви са в миналото ), но то е минало. Ето ти друг пример - Убийството на човек се приема като нещо лошо, но се прибираш у вас и заварваш някакъв ..ненормалник да е опрял нож в гърлото на жена ти и се насочва към теб с явното намерение да те убие, тогава хващаш първото нещо което видиш (тръба, нож, пистолет.. ) и го нападаш и докато защитаваш живота на жена ти и своя го убиваш -> тогава няма как да наречеш убийството нещо лошо..

  Цитат
  Няма такъв човек. Ако някой, може да те приеме, с всичките ти недостатъци, качества, плюсове и минуси, то той би могъл да приеме всеки, по същия начин... а не само теб.
  Няма нищо за което може да се каже на 100% дали е така, нали ? Плезещ се

  Цитат
  Нима? Ами когато тигър напада антилопа? Ето един вариант, който отпадна. Мога да изброя още доста, в които не важи това правило за слабостта. Недей да генерализираш така "всички", "всеки" и т.н. Дори и когато ги употребяваш, винаги слагай отпред едно "почти".

  Когато тигър напада антилопа е естествен инстинкт и се нарича агресия,   тя е жинзеноважна дори за нас, когато ядем например също проявяваме агресия хаха. Но разликата м/у естествена агресия ( тигър - антилопа ) и насилие проявено заради това, че един няма как да си наложи мнението и контрола по друг начин освен през бой и насилие е огромна.

  Цитат
  И отново има множество изключения, но да, гнева не е добър учител. Той е учител, който ни кара да спрем да слушаме любовта и да слушаме него. Съветва ни да нарушим баланса си и да му се поддадем.

  Да, това се опитах да кажа - няма липса на любов, а наличие на други "недостатъци", които я изместват.  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Fifi
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 45


 • Град: Вселената
 • Tрудно е да си скромен,когато живееш в Млечния път

  « Отговор #16 -: Септември 30, 2011, 00:00:14 »

  Ако искате можем да обсъдим какво е това което не обичаме в хората ( може би и в себе си ) и защо?


  Toва, което не одобрявам в себе си е факта, че понякога съм твърде импулсивна и за хубаво или лошо ината. А в хората:
  1. лицемерието ме дразни ужасно много, много повече от лъжата; по тази причина го слагам на първо място;
  2. апатията и арогантността на хората са на втора позиция; високомерието включвам и тук;
  3. стигнахме и до лъжата и тесногръдието на някои хора.

  Общо взето това, което на пръв поглед ми се набива на очи.
  Поздрави!
  Активен

  Ако можеш да си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите!
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #17 -: Септември 30, 2011, 03:53:16 »

  Цитат на: DarkSun
  Няма как да има недостиг на любов, ако всеки я носи в себе си.
  Когато слънцето залезе, свети ли, топли ли те? Не, но го има!
  Много хора умират с дарбите си, без дори да разберат за тях. Какво като са ги носили в себе си?
  Налага се да започнем от "А".
  Да има я любовта у всяко творение, процес, звук, аромат и чувство, диване! Всичко е сътворено със и от любов. Всяко нещо, което се ражда и всичко, което диша, тича, мечтае, та дори и камъните, дърветата, реките... а бе всичко!
  Тръгвайки от тука, вече не е трудно да стигнем до извода, че и ние сме в това число. Всяка една клетка, която участва в строежа ни е в любовни отношения с всички останали, изграждащи цялата околна среда - въздух, вода, светлина... всичко. За това предпочитам да го наричам баланс, равновесие, хармония... симбиоза. Всичко се разпределя поравно, водени от ..."основната си религия" - баланса, и никоя клетка не взима повече или по-малко от това, което й е необходимо, за да функционира правилно. В случай, че някоя реши, че заслужава повече от себеподобните си и пренебрегне баланса, то тя започва да расте и да ги измества, убивайки ги. Това, неминуемо унищожава цялостта на тъканта, която съставляват. Иначе казано - рак! По същия начин, хората сме клетките, които изграждаме организма човечество. Отдавна сме забравили основната си религия - баланса и взаиморазбирателството. Сега, раковите образования са навсякъде, тъй като почти всеки човек, смятайки, че заслужава повече от това, което му е нужно, тегли към себе си ресурси, лишавайки себеподобните си и расте, за сметка на тях, нарушавайки цялостта на тъканта. И не, че има по-малко любов и баланс от останалите, не че не достига като количество в сърцето му, просто той е избрал да не дава воля на тази любов. Тогава го наричаме - недостиг на любов. Не на любовта, която съдържа, а на тази, която излъчва, споделя. Когато храниш само черния вълк, това не значи, че белия не съществува. Просто отслабва, залинява и се свива някъде, дълбоко в тъмните кътчета на душата ни, от страх, да не бъде изяден от черния.  
  Тия примери с кучетo са тотална мусака, диване, нищо не разбрах. Опитай с други думи.
  Цитат на: DarkSun
  Донякъде си прав..Айнщайн ( както и всичките тези жертви са в миналото ), но то е минало.
  Минало?!
  Дано не ти се наложи да обясниш това си изказване на някой японец, чието семейство е потърпевшо.
  Всяка локална случка, се отразява на глобално равнище, неминуемо.
  От самия взрив и последвалата радиацията са загинали не повече от 1млн. дори според най-черногледите изчисления. 9млн. е цифрата, посочваща броя на хората, останали без дом и препитание!! Нима смяташ, че това страдание и мъка, което са изпитвали тези 9млн. клетки от организма човечество, не се е отразило навсякъде и на всякакво ниво?
  За да бъде забравено това, ще трябва да минат поне 200 години, а още пет пъти по толкова, за да се възстанови биоравновесието. Една автомобилна катастрофа, вкарва цял народ в национален траур, което повярвай ми, сваля много честотата на вибрациите сред населението, а какво остава за такова мащабно злодеяние. Две бомби, пуснати преди... няма и 70 години. Дори, все още има живи хора, които помнят това "минало". А да не говорим за учебните взривове, които са докарали държави като ...например Казахстан, до отчаяние. Всички радиоактивни отпадъци, руснаците си ги хвърлят там, а раковите заболявания сред местното население са като тука настинката. Минало?!    
  Цитат на: DarkSun
  Убийството на човек се приема като нещо лошо, но се прибираш у вас и заварваш някакъв ..ненормалник да е опрял нож в гърлото на жена ти и се насочва към теб с явното намерение да те убие, тогава хващаш първото нещо което видиш (тръба, нож, пистолет.. ) и го нападаш и докато защитаваш живота на жена ти и своя го убиваш -> тогава няма как да наречеш убийството нещо лошо..
  Диване, хубаво, разбирам примера ти, но не ме карай да си представям такива неща. Пробвай, следващия път да кажеш "някой се прибира и... еди какво си заварва", а не аз.
  Въпроса с убийството, съм го разисквал на не едно и две места из форума. И за него, както и за всичко останало си има правилни и неправилни начини. Твърде неправилно и безумно би било, когато човек види друг, опрял нож на жена му, да тръгне да го напада с тръба!  Ухилен
  Въпроса за мъжеството не се корени в това, какво решение би взел човек, в такава ситуация, а какви мерки е предприел, за да не се стига до нея. За съжаление, с днешна дата, повечето мъже са "кастрирани" от системата.
  Както и да е, нека разгледаме убийството, щом натам сме се запътили.
  Пак ще запона от далеч.  Мисли
  Някои народи и племена, са се изхранвали, основно от лов и риболов. За да не умрат от глад и студ, се е налагало да убият. Би ли сравнила, един ловец от едно такова племе, който убива мечка с копие, нож или лък, за да нахрани семейството си и да го облече, със съвременен гащник, който стреля по мечка, гледайки я през оптически мерни, от 150м. разстояние (тя дори не вижда кой я стреля), за да и закачи главата й, вкъщи, над камината, а останалото да хвърли в някоя яма? И двете са убийства, нали така? И двете отнемат живот и са равни на минус една мечка в гората.
  Прилагам изображения, показващи резултатите, вследствие на двата примера.
  Ще трябва да сложа много изображения, за да видите резултата от убийство, по правилен начин, на диво животно. Вигвами, дрехи, мокасини, украси най-различни и т.н. и т.н.
  Но ето, сетих се за една рисунка, на един от фаворитите ми, в изобразителното изкуство - Ж.С. Лиянг, който много добре е уловил... този правилен подход към нещата.
  Deer Hunter
  А ето го и резултата от обийството на мечка от съвременен гащник и особено неправилното му отношение .
  (предупреждавам, че това е снимка, на убита и захвърлена мечка, в река, с отрязани лапи. Не се препоръчва на по-чувстителните от вас да я гледат)
  мечка убита от гащник
  Цитат на: DarkSun
  Когато тигър напада антилопа е естествен инстинкт и се нарича агресия
  Тигъра не е агресивен, диване, а гладен! Антилопата също пасе трева и цветя, убивайки ги - агресивна ли е?  Ухилен
  Всичко казано до тук, по темата с убийството, може да се обобщи в едно изречение:
  Когато дадено нещо се прави по правилен начин, с правилно отношение - ние не нарушаваме баланса, а го поддържаме.
  И в заключение:
  Винаги, когато си задаваш някакъв въпрос, първо потърси корените му.
  Няма как да не знаем да събираме и изваждаме едноцифрени числа, а да се опитваме да постигнем отговори от висшата математика!


  Цитат на: Fifi
  Toва, което не одобрявам в себе си е факта, че понякога съм твърде импулсивна и за хубаво или лошо ината.
  Всички качества и проявления на характера, са нож с две остриета. Могат да ни погубят, но могат и да ни спасят живота.
  Импулсивността е присъща, за хората на изкуството. Предполагам, че си към художниците, като гледам как пишеш! Шегувам се, разбира се!
  А ината... не го наричай така, наричай го постоянство... и ще видиш как ще ти отвърне.  
  Опитвали ли сте се, да гледате на различните емоции и проявления, като на отделни личности или... духове, които живеят в нас?
  « Последна редакция: Септември 30, 2011, 04:04:14 от heyoka » Активен
  Fifi
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 45


 • Град: Вселената
 • Tрудно е да си скромен,когато живееш в Млечния път

  « Отговор #18 -: Септември 30, 2011, 15:06:23 »

  Цитат на: Fifi
  Toва, което не одобрявам в себе си е факта, че понякога съм твърде импулсивна и за хубаво или лошо ината.
  Heyoka написа: Импулсивността е присъща, за хората на изкуството. Предполагам, че си към художниците, като гледам как пишеш! Шегувам се, разбира се!

  Heyoka, позна! Имам вземане даване с художниците и с изкуството като гяло.  Ухилен
  Активен

  Ако можеш да си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите!
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #19 -: Септември 30, 2011, 16:52:47 »

  Цитат на: Fifi
  Heyoka, позна! Имам вземане даване с художниците и с изкуството като цяло. Ухилен
  Вожда греши в предвижданията и предположенията си, само когато пуска тото или еврофутбол Намигване
  Импулсите, за които споменаваш - опитвай се да ги използваш в изкуството, с което се занимаваш. Нужно е само вдъхновение, но... май не е толкова лесно да се намери, колкото звучи.
  Под "вземане-даване" не знам точно какво си имала предвид, но предполагам, че си искала да кажеш, че се ...опитваш да се изразяваш, чрез някакво изобразително изкуство. Бих се радвал да видя някои от тези опити.

  P.S. Кръшнахме от темата малко, ама нищо.
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #20 -: Октомври 07, 2011, 08:17:56 »

  Така или иначе егото е основата и първоизточника на всички негативни реакции в нас.
  Системно се сблъскваме с това на всяка крачка в живота си.
  Всяка негативна емоция не ни прави нещо по-различно от първопричината за нея.
  Така или иначе то е в нас.
  Но да се борим с част от себе си е най-меко казано трудна работа.
  Всяко насилие ражда насилие.
  Като идея е възможно да се развие съвсем друг център на тежестта извън егото,по ваш избор.
  По този начин го пускаме във ваканция и само от време на време го бъзикваме колкото да се чувства на място.
  С времето е въпрос на навик кое ще е приоритет в нас,егото или нещо друго което сме избрали.
  Напълно постижима задача според мен.

  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #21 -: Октомври 07, 2011, 10:52:13 »

  Ще направя леко допълнение какво разбирам под его.
  Това е всичко което ни е набивано в главите от бебета от нашата цивилизация.
  Всичко външно което вече е станало и неделима част от нас...
  Мнозина не могат да различат едното от другото вече.
  В момента ни манипулират чрез него какви дрехи да носим(мода),
  какви аксесоари да имаме.Как да се храним,кое било полезно и вредно.
  Как да обичаме,за какво да мечтаем и много други.
  Всичко това е време да хване пътя към боклука.
  Абсолютно ми е излишно всичко това.
  Че ще се мре е ясно,номера е как ще се рита...
  И дали съм живял напразно?
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Теми, които се редактират « 1 2 »
  Изцеление от природата
  Administrator 25 3876 Последна<br />публикация Март 16, 2011, 00:00:52
  от Administrator
  Теми, които се редактират « 1 2 »
  Даровете на природата
  Administrator 20 3354 Последна<br />публикация Април 10, 2011, 13:24:03
  от Стела
  Какви са вашите мечти? « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Аэ съм 15 1539 Последна<br />публикация Август 18, 2011, 13:03:40
  от Xristina
  Какви са вашите способности и умения? « 1 2 3 4 »
  Въпроси и отговори
  Аэ съм 46 4116 Последна<br />публикация Ноември 04, 2012, 00:38:12
  от Colder Sun
  Модераторите какви ли са ?
  Обща тематика
  Sunshine(sun) 13 1006 Последна<br />публикация Август 01, 2012, 11:16:38
  от мушу

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright