Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Проклятието на думите  (Прочетена 3746 пъти)
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« -: Април 25, 2011, 19:05:27 »

                               Проклятието на думите  

  Човешкото слово е една от чертите, които определено ни отличава от животните, но също така и от нашите пра-пра-прадеди. Смята се, че хомосапиенс се е появил преди около 200 хиляди години, но внезапен тласък в развитието му е довел до появата на езика преди около ... 50 хиляди години. Речта се е появила малко по-рано.

Сто и петдесет хиляди години без думи? Как е възможно! Отговорът на този въпрос ще се опитаме да потърсим в тази статия.

  Как се е появил езикът?

  В един разказ от Херодот се разказва, че фараон Псаметикус I е заповядал две новородени деца да бъдат отгледани от глухонеми, за да установи кой е бил първият език-майка в света, като види на какъв език ще проговорят сами. Когато децата пораснали извикал ги при себе и едното от тях казало нещо, което прозвучало на фараона като бекос (bekos), фригийската дума за хляб. От това Псаметикус заключил, че първият език е фригийски.
  Според етно-ботаникът Терънс Маккена способността за обработка на информация се е увеличила, когато първите хора, включили в диетата си псилоцибин, психоактивен алкалоид в някои "магически" гъби. Този алкалоид активира и развива определени части от мозъка, като размера на неокортекса (свързан с умението за дар слово).
  Според Библията, (Битие 11:01) в даден момент всички хора са говорили един език. Тези хора обаче се опитали да построят кула, за да видят Бога. Бог ги предупредил да прекратят изграждането на кулата, но въпреки това не се подчинили на Бог и продължили да строят. Като наказание за тяхното неподчинение, Бог проклел хората да говорят на различни езици. Тази кула е наречена "Вавилонската кула" (Битие 11:19).
  Според "официалната" наука днешните около 6000 езици имат корени в един единствен език-майка,като се смята, че първите разклонения са се образували измежду съвсем малка популация от около 1000 човека.
  Но въпреки всички данни и експерименти, все още нямаме задоволител отговор как точно се са зародили речта и езика.
  
  Символи, може би?

  Конфуций е казал, че знаци и символи управляват света, а не думи, нито закони. Това е валидно и в наше време въпреки, че си мислим, че не е така. Достатъчно е да погледнем колко много държавни символи има около нас, как всяка фирма си има собствен фирмен знак (лого), някои фамилии поддържат традицията за семеен символ и т.н.. Масоните и други окултни организации са известни със сложната си символна система.
  Ако обърнем внимание на египетските йероглифи, те не са букви, ами символи. Всеки символ има строго определено значение, посланието на записващия се предава директно без интерпретации към прочитащият го. Дали това е случайно?
  С думите не е така, попитайте пет човека "Какво е любов?" и ще получите пет незадоволителни отговора използващи набор от думи, като всяка една от тях ще има многократни значения, и е невъзможно да стигнем до "солидна" дума, подобна на значението на символите.
  Висшите познания между просветените в Орфеизма са се предавали само устно или поне така си мислим. А възможно ли е в Орфеивите мистерии въобще да не са използвали думи, а само чрез ритуали и символи ... или нещо друго? Според някои самият Орфей е просветен в Египет и иницииран в Голямата пирамида. Възможно ли е траките да са говорили с думи, но да не са записвали важните неща, защото са знаели, че те не могат да се предават точно чрез думи?
  Думите изопачават. Във Вокализ - Песен без думи говорихме за обета за мълчание и колко е важно преди да се научим да говорим, да се научим да мълчим.
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #1 -: Април 25, 2011, 19:19:53 »

  Думите сега

  В "Лов на речни раци с плетени кошове"   проведохме един своебразен експеримент с една снимка и символите в нея (ловец на раци, вода, капани, море), за да установим как различни хора ще реагират на тях с думи в поезия. Както и предполагахме всеки има различни интерпретации на тази символи като част от една обща картина.

  Този експеримент демонстрира разнообразието на думи, с които може да се опишат един и същи човек (ловец на раци), животни и обикновенни физически предмети. Ако се опитаме да пресъздадем картината в снимката базирано на поезията, която беше създадена, ще получим множество различни образи, които няма да имат много общо с това, което е изобразено в оригиналната снимка.

  Думите могат да бъдат едновременно нещо много красиво и възвишено, но и основна причина за непълноценната комуникация помежду ни. Вродените им вибрации може да прозвучат като красива мелодия или като болезнен и натрапчив шум в зависимост от много фактори. За най-близките хора, казваме: "Нямаме нужда от думи, за да се разбираме." Очевидно е, че думите по принцип са излишни.

  Много от войните по света са започвали поради крах в преговорите и невъзможност да се намери обединяващ език. Колко често употребявате израза "Имам чуството, че говорим на различни езици!" Колко често говорим без да мислим? Много често изглежда сякаш, думите са се появили преди и извън мисълта ни.

  Съвременната физика е също изправена пред подобен проблем, тя се опитва да обясни безкрайността на Вселената с нашите ограничени понятия и сама изпада в капана на думите. Адвокатите използват проклятието на думите в тяхна полза като буквално ни увиват в думи и задушават мисленето ни.

  Но да се върнем на периода преди появата на езика.

  Сто и петдесет хиляди години без думи?

  Сто и петдесет хиляди години е страшно много време, да предположим, че хомосапиенс е бил толкова неразвит и неспособен на по-сложна комуникация от тази на подвикване, намигване и елементарни звукосъчетания, като - "Ам-ам", "О-о" или "Алооо".
   Но как тогава са общували хората през този период? За да си отговорим на този въпрос първо трябва да се опитаме да си зададем още един много важен въпрос - Кое се е появило първо, мисленето или речта?
  Човек просто не може да функционира, без да мисли. Дори животните имат елементарни мисли, които им служат в ежедневният живот. Делфините със сигурност даже имат и чуства. Също имайки предвид скоростта на мисълта е логично да заключим, че тя е възникнала първа. Но как може човек да мисли ако няма думи, с които да изгради мисълта си?

  Интуативна "мисъл", може би?

  Възможно ли е хората живели преди 50 хиляди години да са общували помежду си със силата на интуицията и по телепатичен път? Според Фройд, например, телепатията е била древната форма на общуване, която първо е била физически процес, който с течение на времето е станал психически. Самият той е смятал, че може да комуникира дистанционно с годеницата си, Марта, когато е бил в Париж.
  Фройд обяснява феномена на гадаенето със способностите на гадателя да долови по телепатичен път мислите на човека и по този начин успява да предположи развръзката на бъдещите събития. В Киматика разгледахме способността ни да контролираме бъдещето си чрез нашите мисли.
  Що се отнася до ТЕЛЕПАТИЯТА, тя е новословие от две понятия: ТЕЛЕ означаващо "далечно разстояние" и ПАТИЯ "капацитет за участие в чужди чувства и идеи, в резултат на свливане с тях".
  Думата "ИНТУИЦИЯ" се използвува за описание на "мисли и предпочитания, които ни идват на ум бързо и без много размисъл". Тя обикновено ни спохожда само като идея без думи, една несъзнателна мисъл, която не можем да опишем с думи, но знаем какво е значението и. Казваме нещо такова: "Не знам, но нещо ми говори, че не трябва да направя това точно сега."
  Единствената, но съществена разлика между древните и съвременните идеи за ТЕЛЕПАТИЯ и ИНТУИЦИЯ е, че ние днес мислим за тях като НЕЩА (описани с думи), докато древните ги считат за информация за придобиване на процеси и функции. Всъщност има и още една доста съществена разлика. Когато мислим за телепатия и интуиция, както неща, ние се опитваме да използваме тези неща като средство за придобиване на информация. В този смисъл, ние поставяме инструмента пред информация, или с други думи каруцата пред коня.
  Интуицията никога не греши. Защо ли е така? Имайки предвид, че е установено, че използваме само 10% от капацитета на мозъка, дали пък останалите 90% не са за интуицията ни?
  За сравенение разликата между мощта на интуативната мисъл и интелектуална мисъл, е същата като разликата между възприятието на материалния свят от виждащия и от слепия. Слепият може да осъзнае материалния свят чрез допир, но не и да "види" истинската му същност. Това сме ние сега. Затова в нашите модерни времена не знаем какво точно е интуитивна мисъл и се опитваме да използваме интелектуална мисъл, за да се постигнем интуитивни резултати.
  Но в днешно време все още имаме примери за хора, които мислят интуативно и комуникират интуативно, това са т. нар. ясновидци. Изкуствената черепна деформация е много вероятно да е във връзка със засилване на телепатичните умения. Характерното при тях е, че когато се опитват да предадат интуативната мисъл чрез думи, посланията им са объркващи и трудни за възприемане. Което още веднъж демонстрира, колко ограничен е нашият език.
  Изводът е, че за да притежаваме способността си да "мислим" интуативно и да комуникираме тази информация телепатично, трябва да се научим да се изключваме от проклятието на думите.
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #2 -: Април 25, 2011, 19:28:23 »

  Защо и как сме се "отказали" от това блаженство?
  
  Представете си хармонията между хората, ако общувахме по този начин! Веднага отпада възможността да сме лицемерни и подли един към друг. Отпада нуждата от много излишни неща. Защо тогава сме превключили на думи?  
  Това което е най-вероятно се е случило, че с появата и развитието на думите за общуване, хората постепенно са загубвали способността си за тази по-естесвена форма на общуване. Все още я загубваме.
  Правейки паралел със сегашно време, общуването с един човек лице в лице е много по-добра форма на контакт, но въпреки това ние предпочитаме телефон, емайл и други, защото е по-лесно. Съвсем вероятно е, че с развитието на технологиите можем да загубим напълно способността си за директно вербално общуване, стигайки до момент, когато винаги ще имаме нужда от машина за комуникация. Звучи зловещо, но натам сме тръгнали (Вижте видео).
  Може би ще дойде време, когато някой друг ще пише статия тъгувайки пък за думите? Ето вие четете един човек, който не познавате, не знаете как изглежда и дори не може да сте сигурни дали е човек или машина. Компютърен вирус в главата ви?
  Алтернативно обяснение е, че телепатията прониква през мисълта на другите - така че развитието и е нежелателно в общества, в които има тайни между хората. Това лесно обяснава анти-телепатичните антипатии сега, на хората от горната част на обществената пирамида.

  Какво обаче точно се е случило, не знаем. А вие?
 
 Всеки стигнал до тук, вече си мърмори под носа "Дрън-дрън и вие говорите за проклятието на думите ... с думи?"

Да така е, но ...


  Думите са виновни! Лесно се говори с тях, мъчно се пояснява.

 Намигване
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #3 -: Април 25, 2011, 19:38:22 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1VPY1d2t_FE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1VPY1d2t_FE</a>

http://zelas.blog.bg/poezia/2011/02/27/prokliatieto-na-dumite.694741
« Последна редакция: Април 25, 2011, 20:07:19 от dayana » Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #4 -: Април 25, 2011, 22:04:37 »

     Как са общували хората преди да започнат да използват думите?
      Хммм
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
До
Гост
« Отговор #5 -: Април 26, 2011, 03:32:37 »

Добра статия.
Прави впечатление следното:

"Единствената, но съществена разлика между древните и съвременните идеи за ТЕЛЕПАТИЯ и ИНТУИЦИЯ е, че ние днес мислим за тях като НЕЩА (описани с думи), докато древните ги считат за информация за придобиване на процеси и функции. Когато мислим за телепатия и интуиция, както неща, ние се опитваме да използваме тези неща като средство за придобиване на информация. В този смисъл, ние поставяме инструмента пред информация, или с други думи каруцата пред коня."

  "Интуицията никога не греши. Защо ли е така? Имайки предвид, че е установено, че използваме само 10% от капацитета на мозъка, дали пък останалите 90% не са за интуицията ни?"
Дали?
 

  "За сравенение разликата между мощта на интуативната мисъл и интелектуална мисъл, е същата като разликата между възприятието на материалния свят от виждащия и от слепия. Слепият може да осъзнае материалния свят чрез допир, но не и да "види" истинската му същност. Това сме ние сега. Затова в нашите модерни времена не знаем какво точно е интуитивна мисъл и се опитваме да използваме интелектуална мисъл, за да се постигнем интуитивни резултати."

"Представете си..., ако общувахме по този начин! Веднага отпада възможността да сме лицемерни и подли един към друг. Отпада нуждата от много излишни неща."
Мхм.

"Това което е най-вероятно се е случило, че с появата и развитието на думите за общуване, хората постепенно са загубвали способността си за тази по-естесвена форма на общуване."
Изхождайки от животинския свят - инстинкт, интуиция, изострени сетива - за отсяване, оцеляване и комуникация между отделните видове и индивиди.

"...общуването с един човек лице в лице е много по-добра форма на контакт..."
Мхм. Долавя се повече. Стига да си балансиран.

Нещо хубаво да прочета. Това ме замисля за липсата на думи (или явяването им като пречка) да изразяваме какво усещаме понякога или липсата на желание за говорене. Както и за търсенето на повече тишината в разходката след полунощ - причините - звуците от птици, който чуваш по-ясно при липсва на какъвто и да е градски шум, уханието на дървета/гора, тишина, хладен въздух, ясно небе. А, покоя/мира на душата идва с липсата на желания, досататъчността.
Активен
Sobercho
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 96


« Отговор #6 -: Април 26, 2011, 07:13:25 »

Преди хората да са си говорили са използвали съвкупност от емоции и мисли с които са контактували телепатично.Телепатията не е от 20 години.Тя е с нас от самото ни съществуване,просто сме забравили как да я използваме.Това е общият език между хората.
Активен

В Природата няма нищо абсолютно равно,но все пак има перфектна хармония !
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #7 -: Април 26, 2011, 21:27:02 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=_JmA2ClUvUY</a>

Активен

"weird " is indication for creative force ♥
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #8 -: Април 27, 2011, 01:13:06 »

Преди хората да са си говорили са използвали съвкупност от емоции и мисли с които са контактували телепатично.Телепатията не е от 20 години.Тя е с нас от самото ни съществуване,просто сме забравили как да я използваме.Това е общият език между хората.

Означава ли това, че човекът е имал Божествено съзнание, връзката с което постепенно се прекъсва и се заменя с новото самосъзнание - егото.
Нужни ли са ни Думи за да общуваме,или просто трябва да се научим как правелно да ги използваме.
Колко Думи са нужни на човек за да опише това което вижда там от вътре,и дали ще бъдат правелно разбрани?
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #9 -: Април 27, 2011, 01:14:24 »

А може би все пак тайната се крие в самото мълчание! Хммм
Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
Do
Гост
« Отговор #10 -: Април 27, 2011, 03:55:39 »

Много хубави клипове и двете сте поместили!
Активен
dayana
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 291


« Отговор #11 -: Април 27, 2011, 18:39:45 »

  Просто се замислям как само няколко думи могат да преобърнат света,а за да покажеш или изкажеш обичта си може и без думи.
  Все пак май думите пак създават сегашната ни връзка с теб, за да общуваме в момента -ето аз ги изписвам, а ти ги четеш.

  За да получим дадена информация трябва да се прочетът думи или да се чуят.Страното е май че сме тръгнали на долу по стълбицата.
  Ако хората преди са общували без думи то те са били доста по на високо ниво от колкото сме ние в момента.

 В последствие сме започнали да слизаме на долу и сме забравели, че всеки от нас е можел да общува без думи,а общуването без думи е чисто,истинско.
 А сега не се знае дали това, което ти изказва даден човек с думи дали е истина и поражда по самосебе си съмнение.
  А щом възникне съмнението там се раждат всички останали неистини за нас самите и по този начин можем да бъдем контролирани.
  Получава се това недоверие и от там следва разделението,което е противоположно на обединението,на единото цяло.
 А ние сме само малки частици от самото едино цяло и в момента се поддържа точно обратното по между ни,не да се обединяваме в единно цяло, а да се разделяме.
 И то това всичко става поради една проста причина- защото общуваме по между си като изписваме думи.

  Всяка книга по отделно разказва с ДУМИ това, което даден човек е там от вътре.
  Така да се каже всяка книга, е човек или всеки човек, е като книга.
  Колко от нещата, които неизвестно от къде там от вътре във вас самите сте ги имали и знаели дори от преди да прочетете същото,но написано с думи от някой друг?
 От там идва и другия въпрос.
 Как е възможно един съвършено непознат за вас да знае същото нещо, което и вие сте знаели от преди да го прочетете?
 Нима всичко идва и се захранва от едно и също място-от цялото?
  Трябват ли ни думи?
 А ако ни трябват-Правелно ли ги използваме?

  Само една дума би могла да преобърне целия ви свят?

  Нужни ли са ви Думите?

  Или може би Магията на Думите се крие в самото мълчание?


Активен

ИСТИНАТА семето на МЪДРОСТА- може да бъде открита къде ли не!
Можем да посочим пътя ня другите,ала всеки трябва да го извърви сам-докато не прогледне за СВЕТЛИНАТА на неподправената МЪДРОСТ,там,в края...от където сме поели всички, някога много отдавна,в зората на ВРЕМЕТО!
lessus
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #12 -: Април 27, 2011, 18:59:27 »

  Понеже предците не са се занимавали с ненужни за тях неща. От който съвременният човек се възползва. "Подай ми вилицата" - такъв израз е нямало ,понеже не е бил нужен.Ако искаш нещо си го правиш сам ,още повече че е нямало "вилица" . "Избърши ми обувките!" ? Усмивчица "Влез в колата!" . Разбира се нямало е и как да обясниш "Психологията" ,да разкажеш за залеза, да изразиш с думи какво чувстваш. Но и не е било нужно - понеже живееш Психологията, виждаш залеза, и в очите виждаш какво чувста другия.
  ...и според мен Терънс Маккена е прав хахаха . Сега живеем ,за добро или лошо, живота ,наследен  от предците ни, след като са яли "Плода на познанието" ?  Хммм Честито ! хахах
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  zvezdichka
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 240


  Нека бъде вечна светлина!

  « Отговор #13 -: Април 27, 2011, 19:03:49 »

  Думите съставени от звуци, звуците са вибрация, а вибрацията създава светове!


  Осъзнатото говорене носи голя сила със себе си!Въздейства на нашето тяло, на нашето съзнание, на хората до нас, предаваме вибрацията си на всякаде...
  Има пространства в който се усеща различна енергия,енергията на звука, само като влезеш в едно простанство виждаш състоянието на енергия на какво усещане са,за това си мисля в природата е толкова чисто,енегриино ,там е нашата чистота,звуците са създадени от вибрацията на любовта във птичките, вятъра носи всеки миг послания на всичко.
  Заслушани във вътрешният си глас ние можем ,да променяме оново своя свят,състоянията си ,оттам чистота си и да привличаме сходни неща във живота си.Интересно е, вътрешният ни глас и външният ни глас ,каква е силата съпоставени.А може би ,за нас самите една и съща.Отговорноста е наша.
  А тишината ,зарежда и обновява.
  « Последна редакция: Април 27, 2011, 19:18:22 от zvezdichka » Активен
  lessus
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #14 -: Април 27, 2011, 19:06:10 »

  Но аз, като един противник на думите ,да кажа нещо градивно - Нека да използваме тази основа ,абстрахирайки се от това дали е "добра" или "лоша" ,за по-нататъчен строеж на Съзнанието . Нищо повече - Думите са само интрумент ,който не е  савършен ,но ... дотук сме стигнали така или иначе. Усмивчица
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  Страници:  [1] 2 3   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright