Духовно развитие

          

Анкета
Въпрос: Можем ли да се доверим на тълкуванията от съновниците???
Не!В никакъв случай!!! - 5 (10.6%)
Не! - 16 (34%)
Да. - 9 (19.1%)
Не знам - 13 (27.7%)
Без отговор - 4 (8.5%)
Общ брой гласове: 41

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Съновниците??? Можем ли да им вярваме???  (Прочетена 4732 пъти)
giti
Гост
« -: Октомври 07, 2009, 14:08:03 »

Тук във форума се заформи спор относно съновниците. Имаше къде положителни, къде отрицателни мнения по въпроса, но така и не се разбра отговора на въпроса, който пускам като анкета. Мисля, че за да приключим спора, трябва да кажем точно и ясно За или Против и да преброим резултатите.
Няма да давам моето мнение по въпроса тук, защото не ми се иска да се потретвам. Ако някой държи да го знае, моля да погледни темата с "Необичайни преживявания", но МНОГО ВИ МОЛЯ мненията по въпроса да бъдат тук, а не в темата, която няма нищо общо със сънищата!
« Последна редакция: Октомври 10, 2009, 22:09:28 от delfin » Активен
summerwine
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Октомври 07, 2009, 15:13:41 »

  Не, не трябва!!! Единствения съновник, на който евентуално бих се доверила е моят личен (ако се наканя някога да записвам и анализирам сънищата си и чувствата, които провокират в мен...). Затова и в анкетата отговорих с НЕ, но не категорично!
  « Последна редакция: Октомври 10, 2009, 22:08:36 от delfin » Активен

  ПРЕДАЙ НАТАТЪК
  crownedXclown
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 101


  « Отговор #2 -: Октомври 10, 2009, 15:43:26 »

  С двете ръце против,  Плезещ се в смисъл - всеки интерпретира нещата по различен начин и ги чувста по различен начин. Тогава и значенията на нещатат в съня се променят за различният човек.
  « Последна редакция: Октомври 10, 2009, 22:07:52 от delfin » Активен

  After the era of kings a lonely knight is fighting for lost battles...ahh the war effect...there are no winners in the war.Everybody loses
  До
  Гост
  « Отговор #3 -: Януари 15, 2010, 17:46:59 »

   Между другото, към анкетата няма моя отговор и не мога да отговоря, а той е - да, до известна степен (понякога) - защо това е моя отговор?. Защото, когато смятах не веднъж даден елемент от съня по свой си начин, както и други, до които съм се допитала (ако се допитам), го смятаха по свой си начин, то се оказваше точно, както е по съновника.
   Друг път има елементи, които дори ги няма в съновниците и/или аз ЗНАМ какво значат (усещане по време на съня) и проверявам, колкото да видя дали е така, а понякога дори не проверявам.
  Друг път предпочитам да се допитам до чуждата интуиция/първа мисъл, която идва на човек и/или мнение, когато имам силни съмнения и/или искам потвърждение, че не е мое самонавиване/заблуда.


  За съновниците...
  Например. Ето едно тълкование в съновника:
  ПЕРЛА
  - сънуваш ли, чака те сърдечна тъга. Наниз перли обещава сълзи, съжаление, разкаяние.
  РОЗА - Червена роза - бъди сигурен някой искрено те обича.

  Два съня:
  Единия е с бившия. Беше парче торта с шоколад, с украса от роза и 3 перли в редица.
  Втория - една перла на пръстен.
  Подробности към сънищата не казвам - няма смисъл.

  Все си мислех перлата за нещо хубаво.
  В първия е "наниз от перли". По съновник значи разкаяние, съжаление. В реалността бившия ми се извини няколко пъти за това, което е било в отрицателен смисъл, че се е държал като (как го каза той, че забравих...) нищожество или нещо такова употреби. Също, че още има чувства и ме обича.
  Така. Трите перли - разкаянието, съжалението. Розата от украсата - обичта.

  Във втория е първото тълкование - една перла - сърдечна мъка. В реалността - същото стана. А, пръстена се даваше на мен => моя е сърдечната мъка.  

  И така, има нещо вярно в съновниците, но не на 100%, т.е. не всичко, а отделни елементи. Така смятам аз.
  « Последна редакция: Януари 15, 2010, 18:22:59 от До » Активен
  Icko
  Гост
  « Отговор #4 -: Януари 15, 2010, 19:45:01 »

   Нищо не съществува без причина. Нека всеки си определи за себе си. Не може човек да отрича нещо, само защото не го разбира или не получава винаги правилните отговори.           Съновниците не са магически книги, които да ви дават отговорите като с магическа пръчица. Те са помощни средства, използващи символи с универсално тълкуване, което за различните хора е в различни измерения.
   Мъдреците не правят заключения с лека ръка. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Дали ще бъде "да" или "не", а може би и по средата, това зависи от отделния човек.
   Не бързайте да съдите, а бъдете мъдреци!
  Активен
  naturu
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « Отговор #5 -: Януари 15, 2010, 19:59:59 »

  "В древността се смятало, че сънищата са послания от боговете, изпълнени с пророчества и предупреждения – не само за личната съдба, но и за масови бедствия. Затова тълкуването им било от голяма важност и се поверявало на оракулите, жреците...и държавниците. Така например в Римската империя най-знаковите сънища на гражданите били изпращани за обсъждане в Сената.

  Днес вярата, че сънищата ни вещаят бъдещето, спада към бабините деветинини – неща, в които уж никой не вярва, но които се радват на голяма популярност – хороскопи, нумерология, гледане на карти и всякакви суеверия. И макар, че съвременната психология отдавна е разкрила, че в сънищата наистина са закодирани важни послания, само че не идващи от свръхестественото, а от собственото ни несъзнавано, все така предпочитаме да ровим в съновниците, вместо да се опитаме да надникнем в самите себе си.

  Каква е ролята на сънищата
  В действителност ние малко се познаваме, тъй като по-голямата част от нашите желания, страсти и страхове, са изтласкани дълбоко в несъзнаваното. Парадоксът е, че колкото по-малко предполагаме за съществуването им, толкова по-силно диктуват поведението ни. В това се състои и ролята на сънищата – те изкарват образи от подсъзнанието ни на повърхността и така ни освобождават от тях. Например мъчителни, съпроводени с тягостно усещане сънища съвсем не вещаят нещастие или смърт, а са отдушник на страховете, тревогите, претенциите и враждебността ни. Други ни помагат да решим проблем, които смътно ни мъчи и ни е трудно да определим, а трети освобождават творческата ни енергия от оковите на съзнанието.

  Можем ли сами да тълкуваме сънищата си
  Днес тълкуването на сънищата е един от най-успешните методи в психоанализата. Въпросът е дали можем да анализираме сънищата си сами. В някаква степен да, но за това се изисква добра подготовка. На първо място никога не приемайте сънищата буквално – те са изградени от символи, които образуват истински ребус. В разгадаването им едва ли ще ви помогне някой съновник, които ви предрича смърт и нещастия, ако сънувате това или онова. По-добре си набавете речник на символите или специализирана, но написана на достъпен език литература, като например „Тълкуване на сънищата” на Пиер Дако или „Човекът и неговите символи на Карл Юнг.

  Как да запомним сънищата си
  Въпреки, че сънищата се появяват през последната пета фаза на съня (REM), успяваме да запомним само една много малка част от тях. Причината – продължим ли да спим след края на съня, всяка минута е фатална. Само след пет минути не помним и половината от съня, а след 10 мин. 90% от информацията е загубена. Сигурно сте забелязали, че най-ярки спомени от сънищата си имате тогава, когато някой внезапно ви събуди. Приложете същата тактика – навийте будилникът си за четвърт час по-рано от обичайното. Когато се събудите не бързайте да се приготвяте за работа, а мислено си припомнете съня и го запишете. Така по-късно спокойно можете да се опитате да анализирате символите и образите от вашия сън.

  Гениалните идеи по време на сън
  Факт е, че много произведения на изкуството и научни теории са се родили по време на сън. Примерите са многобройни – Пол Макартни признава, че мелодията на „Yesterday“ му хрумва по време на сън, Мери Шели сънува знаменитото си чудовище, докато нощува в замъка Франкенщайн невероятните изобретения на Леонардо Да Винчи също са плод на съновиденията му. По време на сън са направени и едни от най-големите пробиви в науката – например переодичната таблица на химичните елементи се присънва на Дмитрий Менделеев след дълги години на научни търсения. Във всичко това няма нищо свръхестествено – премахването на всички условности и стереотипи по време на сън, дава свобода на гениалните идеи. Може би и във вас дреме неподозиран потенциал, а пътят към осъществяването му са сънищата."

  Статията не е кой знае какво, но до голяма степен се припокрива с мнението ми.

  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #6 -: Януари 15, 2010, 20:59:06 »

  Такааа... исля, че за да се даде светлина по въпроса, трябва да се разгледа един др. въпрос, а той е СЪНЯ- СЪСТОЯНИЕТО СЪН И ЩО Е ТО??? Тогава може и да погледнем въпроса за тълкуването им и после за съновниците.....

  Сега мислите ми са заети с др. неща, но обещавам да подхвана темата съвсем скоро, а после ще се върнем на тази. Разчитам на подкрепата ви в разнишването на тези загадки.
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #7 -: Май 31, 2010, 12:30:31 »

  Който иска- да се консултира със съновници, другите- сами да си тълкуват сънищата!
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #8 -: Май 31, 2010, 16:16:50 »

  Моето становище по отношение на съновниците е, че:
  1) не могат да се използват за тълкуване на сънища
  2) объркват хората, които се опитват да тълкуват сън
  3) не е редно да се унифицират знаците и посланията в сънищата на всички хора

  Всеки сън носи индивидуално послание и знак за даден човек. Моята прабаба имаше редица способности, една от които беше да тълкува сънища. Много хора се допитваха до нея. Никога не е използвала съновници, а е правила невероятно точни тълкувания.
  Активен
  nre
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 129

  « Отговор #9 -: Ноември 10, 2010, 23:16:26 »

  Мога да кажа как е при мен:
  от малък имам пророчески сънища, винаги се сбъдват. Обаче не всеки сън е пророчески, а аз сънувам много. Повечето са глупости, породени от проблемите в ежедневието. Но когато е пророчески сънят е винаги запомнящ се и има силен емоционален товар - и понеже ми се съобщават предимно лоши предстоящи събития, чувството е ужасно, защото знаеш че ще се случи нещо лошо и то е неизбежно! На мен лично ми действа съсипващо на психиката да знам, че събитието не може да бъде променено, просто чакам да го изживея след 2 дни, или след седмица ако е за смъртта на близък човек. Докато чувството е винаги еднакво (може би астрално го получавам несъзнато по време на сън), то във визуално отношение има голямо разнообразие (предполагам фантазията си присвоява образи за даденото чувство).
  Навремето още като бях малък споделях за сънищата с баба ми и веднъж при разговорите тя ми беше споделила, че за предстояща смърт на човек се сънува паднал или разклатен зъб. Явно много ми е повлияло това изказване, понеже от тогава преди смъртта на не-близки хора сънувам паднал зъб. Предполагам, че подсъзнанието ми е запечатало асоциацията на падналия зъб със смъртта, а както знаем подсъзнанието е будно по време на сън.

  За това правя извода, че съновникът е безмислен, освен ако в подсъзнанието на човек не са предварително запечатани асоциации с които да кодира дадено послание. Пък и всеки има различни асоциации - за един - зъб, за друг - булка. Но ако още от малки (когато детето се впечатлява от всичко) ни втълпят дадена асоциация, тя в последствие може и да се прояви при пророчески сън.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright