Духовно развитие

          

Страници:  1 2 3 [4] 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Хората пренебрегнаха Истината и не ги е грижа  (Прочетена 5235 пъти)
shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #45 -: Януари 05, 2012, 20:18:50 »

Съгласна съм с Kailash - истината е абсолютна и е само една.

Не, Санг, няма да кажа: "мисля,че...според мен, така го виждам"...така ли мислиш, че говорят просветлените хора?! Някои от тях казват "АЗ СЪМ пътят, истината, и живота", а не : "мисля, че"..., "струва ми се..."

Говорим за разум, не за интелект. Значи според теб излиза, че "всичко е относително" и няма "абсолютна истина". Ако така го разбираш, наистина разговора е безсмислен...

"Тайна е!" - и какво, дай да си седим в тъмнина и невежество, яж и пий, и да не те е грижа...да не се развиваме и да деградираме, защото е тайна и ако си мислим, че нещо откриваме, то изчезва...
Мъка ми става като чета какво си написал...не защото е нещо към мене, а защото отричаш и подхождаш с презрение и предръзсъдък към неща, които са за мене важни и ценни. Още повече, че тук няма прав и крив, и "твоята истина" не отрича "моята", нито обратното!
Активен
elinikar
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 221


« Отговор #46 -: Януари 06, 2012, 01:48:47 »


Според мен хората не, че не ги е грижа, но това е лабиринт от, който изход за повечето не е възможен за намиране ..и не заради друго, а защото търсят в самия лабиринт изход и когато насочат взора отвън - навътре стените му сами ще рухнат и вратата ще се покаже сама.
Когато хората са вътре в лабиринта трудно могат да се сетят,че мисленно трябва да погледнат отвън-навътре.Повечето си блъскат главите в стената докато ги счупят .И тук идва ролята на тези,които трябва да ги научат как!Защото всеки трябва да е отговорен за всички и обратно УсмивчицаП.С. Това е парадокса на живота - Когато спреш да тичаш към целта - тя сама идва при теб.

Дано сте разбрали нещо от обърканото ми обеснение
Нищо объркано не видях Сърце
Това си е част от голямата Истина
Активен

Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #47 -: Януари 06, 2012, 17:41:54 »

  Цитат
  Няма шанс тука на земята да "се носиш по течението", ако му се оставиш, ще те завлече. Човек трябва да се труди и да се грижи най-малко за физическото си оцеляване и така се развива,
  Цитат
  И като изпита на гърба си мъката и страданието, които /си/  причинява, живеейки несъзнателно, вече ще иска да се осъзнава и да си поема отговорността...няма къде да ходи, и да иска и да не иска, живота ще го принуди.
  Шайни, тези ти изречения провокираха да публикувам един цитат от книжка, която чета в момента - Ричард Бах "Илюзии":

  " ..... Не щеш ли, течението ги заляло безмълвно до един: млади и стари, бедни и богати, добри и лоши; течението следва своя път, не признава друго освен собствения си кристален Аз.

   Всеки се вкопчил, доколкото може, в коренищата и камъните по дъното на реката; това се превърнало в техен начин на живот, още от рождение те знаели само едно - да се съпротивляват на течението.

   Ала най-накрая един измежду тях рекъл: "Уморих се да се държа вкопчен. Не го виждам с очите си, но съм убеден: течението знае накъде отива. Ще се оставя да ме носи, пък да става каквото ще става. Както съм се вкопчил, ще умра от скука"

   Другите му се изсмели в лицето и рекли: "Голям глупак си! Оставиш ли се да те носи течението, пред което се прекланяш, то ще те изхвърли, ще те размаже о камънака и ти ще умреш по-бързо, отколкото от скука!"

   0нзи обаче не ги послушал, поел си въздух и се оставил да го носи течението, а то начаса го изхвърлило, размазало го о камънака.

   Но се минало време, онзи пак отказал да се държи, та течението го отскубнало от дъното, понесло го нагоре, без никъде да го одраска или нарани.... " - Готина книжка е, сама си вади изводите

  Цитат
  По същество, както някой пишеше по-горе, нещата не са нито добри, нито лоши, ние им даваме определения като такива.
  Същото се отнася и до истината. Ние сме тези, които определяме истинността на фактите.

  И пак ми се иска да отговоря с цитат от "Илюзии" на Ричард Бах:

  "Светът е твоят бележник, върху неговите страници ти правиш своите сметки.
  Светът не е истински, въпреки че ако искаш, можеш да изразиш в него истината.
  Освен това разполагаш със свободата да пишеш глупости, лъжи или да късаш страниците."

  Цитат
  Та нали аз все това пиша досега, че колкото са хората, толкова са и техните "истини". В даден момент, на даден етап на развитие "истината" може да бъде различна.
  Тук мисля, че става дума за два вида твърдения едното е "Истината е една", другото "Колкото са хората, толкова са и техните "истини" ". Относно първото твърдение се говори за Великата Тайна. Относно другото става дума за ежедневни неща като ..топло, студено; черно и бяло - неща зависещи изцяло от съзнанието на самия човек..

  Цитат
  Говорим за разум, не за интелект. Значи според теб излиза, че "всичко е относително" и няма "абсолютна истина".
  Зависи коя истина, ако е например твърдението "Стаята е топла/студена" е логично да е относителна, ако става дума за ..Великата тайна тя не би могла да е относителна, а постоянна и единственото в, което ще се различава е начина по, който я изразяваме - В различните религии става дума за Аллах, Иисус, Мохамед, Бог, Великия Дух, Великата Тайна, но в основата си - корена им става дума за едно нещо. Същото е и с езотеричните книги, ако прочетеш достатъчно ще се убедиш, че корените са им едни имат само различен начин на изразяване - най - общо става дума за визуализация и твърдения от рода "Мислите контролират нашата реалност" и "Всеки сам твори света си".

  Цитат
  "Тайна е!" - и какво, дай да си седим в тъмнина и невежество, яж и пий, и да не те е грижа...да не се развиваме и да деградираме, защото е тайна и ако си мислим, че нещо откриваме, то изчезва..
  И отново не съвсем.. ..Идеята е не просто да търсим, а да търсим на правилните места, а именно - в себе си. Ако искаш пълната истина питай децата - те винаги знаят, ако искаш сама да стигнеш до нея, по - добре недей пита някой мъдрец, а сама стигни до нея като просто се отпуснеш и спреш да я търсиш отвън - там няма да я намериш, а ще се загубиш.  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Pelin
  ОЙ 8:11
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 280


  Red Overtone Serpent

  WWW
  « Отговор #48 -: Януари 06, 2012, 18:22:07 »

  http://www.imdb.com/title/tt0417299/

  http://www.google.bg/search?q=four+element&hl=bg&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VREHT7PBLOjZ4QS609CNCA&ved=0CCEQsAQ&biw=1280&bih=885

  http://occult-advances.org/images/x7.jpg

  « Последна редакция: Януари 06, 2012, 18:29:44 от Pelin » Активен

  "... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #49 -: Януари 06, 2012, 19:36:19 »

  Да, Луничка, така е, както го обобщаваш, обсъждали сме го и друг път...истината не значи факти, истина това е реалността, която не се променя. Формите и проявите са относителни и се променят, а "реалността", "съществото", "същността" зад тях е една и съща навсякъде и не се променя.
   За това "да се оставиш по течението" и "да се вкопчиш и да му се съпротивляваш" - има го това съпротивление, не може без него. Някъде може и да може, но не и тук на земята. Усмивчица Трябва да има баланс...с единия крак си на земята, с другия в небето, в света, но не от него, ако ме разбираш...вкопчени са точно тия хора, които разчитат на временното /илюзия/, което се променя...вкопчват се за работа, семейство, имоти и материални притежания... сега ти ме провокираш да ти дам пример с един филм, "втората вълна": дошли тук извънземни, които си търсят планета, територия, където да се заселят...и правят проучвания за хората, дали сме достатъчно развити, че да си заслужава да ни оставят да живеем, или не сме, и могат спокойно с чиста съвест да ни унищожат...много глупава идея сама по себе си, но това е друга тема. Та...избраха си около стотина човека, произволно, и им взеха всичко, за което са се вкопчили - службата, професията, майка им и баща им, жената и децата, къщата, парите в банката, всичко. И гледаха как те реагират и кой ще оцелее... и всички те, произволно избрани, на различна възраст и положение, полудяха или умряха. Само един оцеля и си запази разсъдъка - главния герой, който знаеше какво става.


  За търсенето няма две мнения. Но си е доста дълъг път дори само да стигнеш до това разбиране от личен опит. И да, като вече си стигнал, спираш да търсиш и започваш да проявяваш, отвътре навън. Всъщност няма такава рязка граница, външното е вътре, и вътрешното е навън...но има един който командва, съзнанието.
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #50 -: Януари 07, 2012, 07:11:52 »

  Цитат на: Harpi
  Защо, друже винаги виждаш чашата наполовина празна?

  Отхвърлям подобни твърдения.
  Гледам чашата отгоре. Така и малко да има, ми изглежда пълна. Истината каква е, рядко има значение.
  Според теб, в чашата има две истини - наполовина пълна и наполовина празна, а според мен това са две заблуди.
  Цитат на: Harpi
  Защо, истината на всяко създание да е заблуда???
  Защо слона да е слон? Просто за всяко нещо си има измислена думичка. Добре е да се стараем да ги употребяваме на правилните им места.
  Цитат на: Harpi
  Аз говоря зя истината като наименование, а не като определение. Нямам навика да казвам една безкрайност, две безкрайности и т.н.
  Ами ако смяташ, че всеки човек има своя истина, редно би било да казваш - истините, освен ако не говориш само за един човек.
  Цитат на: Harpi
  Благодаря , че откри някакъв талант все пак в мое лице
  В лицето ти още не съм. А и кое те очудва - че аз съм го открил или че притежаваш такъв? Не бива да се подценяваш толкова, друже.
  Цитат на: Harpi
  Тази чаша, как ти изглежда ,друже.

  Добре ми изглежда.
  Цитат на: Harpi
  Мога да кажа само , че в моите ръчички няма шансове да бъде пълна дълго време
  Ми така, както си я залашкала... нормално.
  Цитат на: paparosko
  Говорим за "истината", а не за добро, зло, лошо, хубаво, огън, отрова, наркотици, смърт и т.н.
  Извинявай, приятелю, не разбирам това, за което говориш какво общо има с "истината"?
  Отговарям ти на примера с топлата и студената стая. Надявам се да не те е споходила склерозата, приятелю, а ако е така, върни се на предния си пост или прегледай цитата, на който съм ти отговорил.
  По същия начин и аз мога да ти кажа, че говорим за истината, а не за стаи, температури, студове и жеги.
  Цитат на: paparosko
  Та нали аз все това пиша досега, че колкото са хората, толкова са и техните "истини". В даден момент, на даден етап на развитие "истината" може да бъде различна.

  В такъв случай, според тази, твърде рентабилна теория, би могъл някой да каже, че има хора с по две, три или повече истини. Е, в такъв случай кое е истината? И май излиза, че истините са повече от хората  Намигване
  Подесеторявам - на човек му е дадено, само и единствено да отчита и приема фактите. Илюзионистите манипулират именно - несъвършенството на човешките възприятия. Според тях - той си маха главата, но истината е, че всъщност това са двама илюзионисти. Не моята или на илюзиониста, а единствената и неоспорима истина. Котка например, не може да заблуди, но ние сме достатъчно закърняли сетивно, за да можем да бъдем излъгани. И то, всъщност, точно това става.
  На останалите ще отговоря по-късно, че трябва да тръгвам.
  Активен
  paparosko
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 100


  толерантен

  « Отговор #51 -: Януари 07, 2012, 12:43:07 »


  Цитат на: paparosko
  Та нали аз все това пиша досега, че колкото са хората, толкова са и техните "истини". В даден момент, на даден етап на развитие "истината" може да бъде различна.

  В такъв случай, според тази, твърде рентабилна теория, би могъл някой да каже, че има хора с по две, три или повече истини. Е, в такъв случай кое е истината? И май излиза, че истините са повече от хората

  В определен момент или на определен етап от развитието колективната истина за света представлява изкристализирала сентенция на основата на персоналните субективни истини за света на всеки един от нас. Това не означава, че истината на всеки един от нас се припокрива напълно с колективната такава, но може да бъде повлияна от нея в определена степен. Или както частта може да влияе на цялото, така и цялото може да влияе на частта.

  И както животът е нещо променливо, нещо което се развива и еволюира, така и истината не е постоянна, а се променя (както и ти беше писал по-горе, че истината е най-променливата величина).

  Затова както казва Доналд Уолш: "...бъди ОТВОРЕН. Не си затваряй възможността да постигнеш нова истина само защото се чувстваш удобно със старата. Животът започва в края на твоята зона на удобство."

  В крайна сметка всеки сам сътворява своята "действителност" и това е неговата истина за света.

   Усмивчица
  Активен

  Никога не казвай никога!
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #52 -: Януари 07, 2012, 16:44:31 »

  Цитат на: ariam
  Не е хубаво за действащото лице(този който казва),не е хубаво да вкараш в границите на такива лични убеждения един човек,който пише във форум ,в който дори може да не е самия себе си.В този случай това мнение може да се окаже крайно необективно не мислиш ли
  И това го има. Всъщност, просто е факт, а дали е хубаво или не, това не ни е дадено да знаем. И именно това, също е в подкрепа на теорията ми за заблудите, тъй като - субективното мнение, няма как да е обективна истина и обратното.
  Не само във форум, а и поначало, човек може да не е себе си. Маски, са ни необходими, за да създадеме, т.нар."удобна идентичност". Целта, обаче, твърде често не оправдава средствата, тъй като, стоейки дълго време зад дадена маска и дадена удобна идентичност, ние губим своята идентичност, същността си. Тя има нужда от въздух, така, както и телата ни и ако не я проявяваме - я давим.
  Цитат на: ariam
  Та това което казвам не влиза ни в обществени,ни в общоприети норми ,но смятам ,че е правилно по пътя на логиката поне моята собствена
  Не е нужно да подчертавате своята уникалност, мадам. Тя е достатъчно очевидна, дори и за не толкова виждащите.
  Цитат на: ariam
  Хм .. сам казваш ,че всичко може да бъде относително-значи и истината
  Точно така. Може! В момента, в който кажа, че e относително, вече съм стъпил на пътя към заблудата. Своята заблуда.
  Цитат на: ariam
  Ами от каде съм убедена ,че човек е измислил книгата   ами не съм в действителност,но пък от друга гледна точка човешкото въображение няма граници.
  Именно. И това, само посебеси, изключва всякакво затваряне в рамките на абсолютизма, всяко едно определение, твърдение, мнение или впечатление. По друг начин казано, заблудата на всеки един жив организъм, сътворява безкрайната истина за живота, вселената и всичко останало. Само човек, осъзнаващ цялостната картинка, със сърцето си, а не с ума си, може да каже, че вижда истината. За добро или за лошо, обаче, такъв човек, никога няма да го каже.
  Цитат на: ariam
  От тук пък ми идва ,че дори да е както казах(да е човек писателя),то "допустимата истина/вероятности" си е допустима,но не значи ,че това е Истината.
  Изумително добър поток на мислене, мадам. Вероятносите са условни истини. Те важат, само при определени условия и обстоятелства. Антидота на условна е - абсолютна. Когато една истина, бива затворена в абсолютните граници на един човешки ум, думичката с която я назоваваме е "заблуда".. или ако повече ви харесва - "илюзия". И ако ще много умове да я възприемат за своя (както е например християнството), те не правят друго, освен да увеличават границите на тази илюзия.
  Ето и един пример за това:
  Цитат на: shining_star
  Съгласна съм с Kailash - истината е абсолютна и е само една.
  Не съм видял къде е писал kailash, но макар, че и аз смятам/заблуждавам се, че истината е една, то в никакъв случай не бих я нарекъл абсолютна.
  Цитат на: shining_star

  Не, Санг, няма да кажа: "мисля,че...според мен, така го виждам"...така ли мислиш, че говорят просветлените хора?!
  Една малка забележка ще вмъкна. Правете разлика между просвета, посвещение и осветление. Нито едно от трите, не смятам, че има нещо общо с каквото и да била форма на самоосъзнаване. Осъзнати нека ги наречем. И ...да, както и по-горе споменах - човек осъзнал истината/единението със сърцето си, никога не би говорил с категоричност. Никога не би слагал етикети, нито пък би определял нещо като лошо или добро.
  Цитат на: shining_star

  Някои от тях казват "АЗ СЪМ пътят, истината, и живота", а не : "мисля, че"..., "струва ми се..."
  По-горе споменах за християнството. Изрази от сорта на "Аз съм", са меко казано забавни.
  Цитат на: shining_star

  Говорим за разум, не за интелект. Значи според теб излиза, че "всичко е относително" и няма "абсолютна истина". Ако така го разбираш, наистина разговора е безсмислен...
  Ами ето. Обърни внимание на това, колко нелепо се получава, казано по този начин. Моята заблуда, за относителността на всичко е в разрив с твоята заблуда за непоклатимия абсолют, което според теб прави разговора абсолютно безсмислен. Според мен, всеки разговор е относително смислен. Ако ти гледаш на даден разговор или общуване, като на вид форма за убеждаване на събеседника си, в твоята абсолютна заблуда, то ще се наложи да те разочаровам, Шайни, тъй като моята заблуда е относителна.
  В противен случай, щях да съм християнин, мохамеданин, будист или ...какъвто там се сетиш последовател, на някоя от мащабните заблуди.
  Цитат на: shining_star

  "Тайна е!" - и какво, дай да си седим в тъмнина и невежество, яж и пий, и да не те е грижа...да не се развиваме и да деградираме, защото е тайна и ако си мислим, че нещо откриваме, то изчезва...
  Съжалявам за начина, по който си избрала да разбереш, казаното до тук. Това, обаче, не смятам, че прави разговора безмислен.
  На всеки се дава шанса, да надскочи границите на своето светоусещане. Един ден, може би ти ще си една от тези, които ще се възползват от този шанс. Тогава ще разбереш, че всеки един разговор, дори и с камъка, дървото, реката, пък дори и с най-глупавия и неразбиращ човек е не по-малко значим, от този с най-големия мъдрец.
  Цитат на: shining_star

  Мъка ми става като чета какво си написал...не защото е нещо към мене, а защото отричаш и подхождаш с презрение и предръзсъдък към неща, които са за мене важни и ценни.
  (Разсъждаваш, а не рЪзсъждаваш, Шайни)
  Не разбирам мъката ти, защото тя си е твоя, в твоето сърце. Харесваш ми такава мъчна и не бих те зачеркнал, само защото не разбирам нещо, от нещата, които те съставляват.
  Презрението и отречението, което виждаш в думите ми, го няма в тях. Щом го виждаш, обаче, добре е да помислиш над въпроса, от къде се е взело, за да го видиш.
  Цитат на: shining_star

   тук няма прав и крив, и "твоята истина" не отрича "моята", нито обратното!
  Всяко сляпо отричане, както и сляпата вяра, водят до заробване в служба на нейно величесво Заблудата. Номера, според мен, не е да натъртваме на различията в светоусещанията си и да творим конфликти между тях, а да изкараме приликите.
  Замисляла ли си се, колко странен и необясним факт е това, че всички религиозни учения, досущ си приличат и все пак са различни религии? Питала ли си се - как тези, малки и незначителни разлики помежду им, са довели до толкова много конфликти и кръвопролития? Давала ли си си сметка, какъв рай би настъпил, ако вместо различията, бяхме наблегнали на приликите, които са толкова много?
  Активен
  kehoy_
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187

  « Отговор #53 -: Януари 07, 2012, 18:44:51 »

  Давала ли си си сметка, какъв рай би настъпил, ако вместо различията, бяхме наблегнали на приликите, които са толкова много?


  РАЙ 
  Активен
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #54 -: Януари 08, 2012, 03:45:50 »

  Цитат на: sanguinary
  И ...да, както и по-горе споменах - човек осъзнал истината/единението със сърцето си, никога не би говорил с категоричност. Никога не би слагал етикети, нито пък би определял нещо като лошо или добро.
  Само с това изречение ме спечелихте,като човек за цял живот, господин Сангуинари Усмивчица Само констатирам Усмивчица
  Вметка:Много ми се иска това да го цитирам в темата за ограничеността като определение за човек дето я направих,просто е супер добре и точно казано

  « Последна редакция: Януари 08, 2012, 03:59:54 от ariam » Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #55 -: Януари 08, 2012, 12:11:20 »

  Санг,
  Разбирам защо изглежда като че ли гледам това, което ни разделя, а не което ни обединява. Не е така. Казах "ако смяташ, че истината е относителна, а "абсолютната истина" е тайна, непозната и непознаваема, разговора изглежда безсмислен..." по същите причини, които споменаваш: защото не искам да бъде спор, противопоставяне, някой да убеждава или да налага своето виждане, и такива неща.
   Разбира се, че има смисъл да си общуваме, дори и когато не говорим!
   Гледам което ни обединява, а не което ни разделя. Най-малкото защото обичам и уважавам същото, което и ти /хора, култура и цивилизация/. Ясно е кои са, няма да ги казвам.

  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #56 -: Януари 08, 2012, 18:52:13 »

  Давала ли си си сметка, какъв рай би настъпил, ако вместо различията, бяхме наблегнали на приликите, които са толкова много?


                РАЙ  

  Цитат на: ariam
  Цитат на: sanguinary
  И ...да, както и по-горе споменах - човек осъзнал истината/единението със сърцето си, никога не би говорил с категоричност. Никога не би слагал етикети, нито пък би определял нещо като лошо или добро.
  Само с това изречение ме спечелихте,като човек за цял живот, господин Сангуинари Усмивчица
  Само за едно прераждане ли?
  Шегувам се, разбира се!
  Полъскан съм, особено много, мадам.
  Цитат на: sanguinary
  Много ми се иска това да го цитирам в темата за ограничеността като определение за човека, дето я направих,просто е супер добре и точно казано
  Just do it, мадам Бонева. Just do it! Аз за авторски права никога не съм претендирал. Ухилен
  Санг

  Шайни
  « Последна редакция: Януари 08, 2012, 18:59:36 от sanguinary » Активен
  Harpi
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 83


 • Град: Бургас
 • « Отговор #57 -: Януари 09, 2012, 16:17:00 »

  Цитат на: Harpi
  Защо, истината на всяко създание да е заблуда???
  Защо слона да е слон? Просто за всяко нещо си има измислена думичка. Добре е да се стараем да ги употребяваме на правилните им места..

  "За теб - баба , за мен - тъща , сине." Чувал , ли си го този израрз, друже? За една жена се говори.
  За мен , заблуда /тъща/ е негативно понятие, а истина /баба/- позитивно. Аз те разбирам и приемам твоето виждане , че всички сме заблудени, но предпочитам да използвам понятието- безкрайна, непознаваема истина.  Дори и учените вече неизползват крайни понятия. Истината ни /заблудата/ винаги показва на какво ниво на развитие се намираме.

  Цитат на: Harpi
  Аз говоря зя истината като наименование, а не като определение. Нямам навика да казвам една безкрайност, две безкрайности и т.н.
  Ами ако смяташ, че всеки човек има своя истина, редно би било да казваш - истините, освен ако не говориш само за един човек.
  Това е така , защото в понятието безкрайност се подразбира множественост/всички познати числа плюс едно/, безкрайностите- ми звучи смешно . Множеството късчета истина , които откриваме спомагат за изграждането на някакъв образ, който обаче е непълен и от там подлежи на промяна. Представи си , че виждаш един кв.см. от кожата на дадено животно - най - вероятно , ще можеш да определиш кък каква група спада , но не и какво точно е.
  Активен

  Можеш да си задаваш въпроси и да си отговаряш. Отговорите на всеки един етап от твоя живот ще са различни и верни .

  Най - трудни за разбиране са простите неща . Усмивчица
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #58 -: Януари 09, 2012, 23:59:41 »

  Цитат на: Harpi
  "За теб - баба , за мен - тъща , сине."
  Дай другия пълнител. Ухилен
  Цитат на: Harpi
  Чувал , ли си го този израрз, друже?

  Такъв израз няма. Това е виц.  Намигване
  А и не разбирам на къде биеш. Разбира се, че за едни слънцето изгрява, докато за други залязва и разбира се, че и двете гледни точки са заблудени, от собствената си ограниченост в пространството, тъй като слънцето никога не е изгрявало, нито е залязвало.
  Цитат на: Harpi
  За мен , заблуда /тъща/ е негативно понятие, а истина /баба/- позитивно.

  От къде ти ражда главата, подобни небивали щуротии, друже?
  Всеки човек е нечии дете, леля, вуйчо, родител, брат или каквото там се сетиш. Нито едно от тези неща не е негативно, нито пък позитивно. Просто факти и нищо повече. Тъща било негативно, а баба позитивнo  Веселяк
  Цитат на: Harpi
  Аз те разбирам и приемам твоето виждане , че всички сме заблудени, но предпочитам да използвам понятието- безкрайна, непознаваема истина.

  Радвам се да разбера предпочитанията ти, друже, но никога не съм казвал, че всички сме заблудени.
  Цитат на: Harpi
  Дори и учените вече неизползват крайни понятия.

  Нима? Кога за последно чу учен? А и какво точно представлява крайното понятие, в смисъла, в който си го използвала? Дай ми пример за крайно и безкрайно понятие, изпозвани от учени, преди и сега.
  Цитат на: Harpi
  Истината ни /заблудата/ винаги показва на какво ниво на развитие се намираме.

  Винаги?! Ама че работа. Няма такова нещо, което да важи при всички условия и обстоятелства, друже.
  Цитат на: Harpi
  Представи си , че виждаш един кв.см. от кожата на дадено животно - най - вероятно , ще можеш да определиш кък каква група спада , но не и какво точно е.

  Към каква група?!
  Както и да е.
  Но щом към такива примери те влече, то ще ти споделя нещо, друже. Повечето хора и цялото животно да видят, пак няма да могат да определят какво е. Да не говорим за растенията.
  Един неотдавнашен случай, разиграл се пред очите ми, ме накара да се запитам, дали изобщо, съвременния човек, има някаква представа от света, който го заобикаля.
  Случая се състоеше в това, че 20 момчета, на възраст между 18 и 40 години, не можеха да постигнат съгласие, относно въпроса -  чакала, койота и кучето динго едно и също животно ли са или различни.
  От тях, само един, някак си се досети, че динго живее в Австралия. Фактически, никой от тях, не знаеше нищо за Австралия, освен, че е държава и има кенгуро.
  Та мисълта ми е - това, че някой смята койота, чакала и дингото за едно животно, негова истина ли е или негова заблуда?!
  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #59 -: Януари 10, 2012, 10:45:40 »

  Harpi, едното се разделя на множество, а не множеството "частички" да се събират и така да се образува нещото...наистина няма как, а и не е нужно, да събереш всичките безбройни части на едното цяло - едното се разделя на всичко останало, хората са казали "познай себе си и ти ще познаеш бога и вселената". И в окултната математика единицата е най-голямото число, защото към него нищо не може да се прибави, а то се разделя на всички останали. И аз за n-ти път повтарям, формите и проявите са различни, същността е една и съща навсякъде във всичко.
  Активен
  Страници:  1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Истината за Орфей
  Видео клипове
  delfin 0 1328 Последна<br />публикация Ноември 21, 2009, 19:34:53
  от delfin
  Истината
  Обща тематика
  Icko 6 1267 Последна<br />публикация Юли 23, 2010, 13:31:16
  от psyhea
  Океанът на Истината « 1 2 »
  Послания
  kim 17 2800 Последна<br />публикация Юли 06, 2010, 18:19:48
  от nia.boneva6
  Експеримент с Истината
  Духовни учения
  Търсач 13 1213 Последна<br />публикация Април 23, 2011, 18:47:45
  от Търсач
  Експеримент с Истината – първи стъпки
  Йога
  Търсач 3 1884 Последна<br />публикация Януари 09, 2012, 00:26:36
  от meander

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright