Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Защо умира Рудолф Щайнер?  (Прочетена 7409 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « -: Март 23, 2011, 22:10:33 »

  Преди няколко дни получих писмо, което, с разрешение на автора, реших да публикувам във форума:

  Прочел съм почти всички основни съчинения на Щайнер, както и немалка част от лекционите му цикли. Всичко, написано от него, много ми допада дори много повече. Има нещо друго обаче, което е свързано с личния му пример или по скоро с някои моменти и особености от неговата автобиография.

  Първото нещо е свързано с изгарянето на първият Гьотеанум. Въпросът, който неминуемо си задавам е:

  Как е възможно човекът, който е наречен "ясновидецът на столетието", Посветеният, човекът, за който няма преграда между двата свята, да допусне или да не предвиди, че такъв мащабен проект, плод на многогодишен изтощителен труд, средства от 1 000 000 $, който самият той е проектирал и изрисувал собственоръчно една от залите му, така нелепо ще потъне в пламъци и ще изгори. Историята тук ни среща само с болката и огорчението му от факта, както и героичното му посрещане на съответното нещастие.

  Второто нещо е свързано с неговата ранна смърт или по-скоро заболяване. В медиите публикаците са разностранни и доста противоречиви. Според повечето е починал от стомашно-чревно заболяване, според други е бил отровен. През 2005 година дори на немски излезе книга със заглавието "Мистерията около смъртта на Рудолф Щайнер", в която е изложена хипотеза, подплатена с научни аргументи и допълнителни експертизи, за заболяване от рак на стомаха. Тук се появяват следните объркващи въпроси в главата ми:

  Как е възможно посветеният, човекът който е дал едва ли не начало на нов клон в медицината с редица нови лекарства, антропософски базирани разработки и нова насоченост върху болестите, самият той да бъде прикован на легло за половин година без дори да има възможност да говори. Всички знаем от алтернативната медицина, че всяка болест си има душевна или духовна първопричина в другите ни тела. Самият той го споменава нееднократно в Откровения на Кармата, както и в някои от другите си лекции. Знае се, че причината за рака в повечето случаи е стаена обида и неспособност за прошка, проблемите на стомашно-чревния тракт говорят за липса на търпение и силна критичност и т.н.

  Детайлите нямат голямо значение. Въпросът е принципен. Идеята е за личния пример и посланието което идва от тази част от автобиографията на Щайнер.

  Няма как да отида на диетолог, който да коригира килограмите ми, ако самият той е 180 килограма. Все пак това е Рудолф Щайнер! Човекът който има познание за нещата от първа ръка и пряк достъп до акашовите хроники. Наистина ми е трудно да си го обясня.
   
  Вярвам, че всеки искрен в душата си антропософ си е задавал тези съществени въпроси и си е отговарял по някакъв начин, за да е способен да продължи напред. Моля, ако си се сблъсквал със сходни на моите или същите въпроси, да споделиш с мен вероятния отговор, понеже наистина ми е доста с смутно и объркано в душата.


  Смятам, че поставените въпроси са важни и би било интересно да ги обсъдим.
  « Последна редакция: Март 23, 2011, 22:18:53 от Ich » Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #1 -: Март 23, 2011, 22:25:21 »

  Може той така да е решил; но странно, защо не си е отишъл е Махасамадхи.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #2 -: Март 23, 2011, 22:32:26 »

  Може той така да е решил; но странно, защо не си е отишъл с Махасамадхи.

  Вероятно отговорът е свързан с едно специално възприемане на закона за кармата, която би се променила, ако ясновидецът използва резултатите от свръхсетивните си прозрения за да се възползва от тях за собствено облагодетелстване.
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #3 -: Март 23, 2011, 22:34:40 »

  Е сигурно и Рудоф Щайнер се е учил и е допускал може би някакви грешки.. ама не знам. И аз си помислих,ч е може да е кармична причината.
  Активен
  Drakon
  Гост
  « Отговор #4 -: Март 23, 2011, 23:31:25 »

  Аз пък се чудя,Ииисус Христос имал ли е деца,не че ме интересува чак толкова,ама се чудя???
  Всъщност,какво ако има или не-мен какво ме грее тази работа!!!
  То и Исус е умрял,ама 2-3 милиарда души го смятат за полубог!?!
  Буда е умрял към/на 80 години,Мохамед,Петър Дънов и още много знайни и незнайни Учители са живяли
   и преподавали - какво . . . май това е най-важно!
  Искам да видя това,което се е родило и не е умряло ;-)
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #5 -: Март 24, 2011, 09:07:39 »

  То и Исус е умрял,ама 2-3 милиарда души го смятат за полубог!?!
  Буда е умрял към/на 80 години,Мохамед,Петър Дънов и още много знайни и незнайни Учители са живяли
   и преподавали - какво . . . май това е най-важно!
  Искам да видя това,което се е родило и не е умряло ;-)

  Да, прав си.
  Но много от тях са били ясновиждащи.
  И въпросът е, дали са видели предварително какво ще им се случи?
  Ако не са - защо?
  А ако са - дали са можели да го предотвратят и ако са можели - защо не са го направили?
  Активен
  Drakon
  Гост
  « Отговор #6 -: Март 24, 2011, 15:37:17 »

  Цитат
  Да, прав си...Знам :–)
  Но много от тях са били ясновиждащи.
  И въпросът е, дали са видели предварително какво ще им се случи?
  Ако не са - защо?
  А ако са - дали са можели да го предотвратят и ако са можели - защо не са го направили?
  От зад напред:
  При сегашните условия на живот,тялото на човек има "живот" 60 - 90г. и няма значение кой Велик "Дух" го използва в момента.Физическите закони действат на всико живо и върху всички тела.Когато един "дух" дойде на тази планета,Той има само една цел да си свъши работата за която е дошъл и когато това стане - Той си тръгва.Тялото е само носител(помощник) на "духа".На фона на Вечноста един земен живот е все едно да кихнеш веднъж ;-))
  Преди да се родят Всеки вижда(като ясновидец) сегашния си живот...не с подробности,но основните моменти - ДА.Поради факта че ЖИВОТА се случва във всеки един миг(ТУК и СЕГА),Той (живота) е "променлива величина",но основното е да си свършиш работата(обещанието) заради което си се родил в Тяло на тази планета ;–))
  ...ако нищо не си свършил или научил,следва прераждане и така до безкрай или докато ти дойде акъла на място :-))) Един път си българин( и се мислиш за голяма работа),друг път си в Афганистан(и оппа настъпваш мина и не могат да те съберат), в трети път си дърво-Ябълка примерно(и група дечурлига се катери по тебе,чупи клони и те псуват защото не си озрял/а)майтапя се).
  Ти знаеш ли Кой или Какво си?!?

  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #7 -: Март 24, 2011, 16:49:56 »

  Драконе, има верни неща в това, което казваш
  (като изключим възможността човек да се прероди
  в растение или животно, в което вярват последователите на някои религии).

  Обаче в тази тема не става въпрос за виждането на "обикновените" хора преди да се въплътят.
  Тук става въпрос за виждането на онези "специални" хора, които по време на въплъщението си могат да проникнат съзнателно стотици или хиляди години назад или напред във времето и да изследват какво се е случило или ще се случи тогава.

  И въпросът, който се поставя, е: ако те са в състояние да видят онова, което предстои да им се случи, в състояние ли са те да избегнат евентуалните опасности?
  Ако са, има ли причини, поради което те съзнателно не го правят?
  Активен
  kokobrise
  Гост
  « Отговор #8 -: Март 24, 2011, 17:24:21 »

  До колкото знам смъртта му е свързана непосредствено с поемането на отговорността през 1923 година ,когато лично се заема да ръководи антропософското общество.С този акт на саможертва,той поема голяма част от кармата на самото общество,което точно в този период е имало доста разногласия и разединения.
   Относно подпалването на Гьотеанума,той е знаел за това.Първо не е била негова идеята за построяването му.Когато се е стигнало до там да се построи,той бил за това сградата от самото начало да бъде от бетон.Неговите ученици обаче настоявали да се използват одухотворени материали като дърво и прочее,понеже се е считало че бетона е мъртъв и студен материал.Така се стига и до подпалването му.Все пак построяването и изгарянето на нещо е символ на общите усилия на цялото общество и играе съществена роля за сплотяването и единомислието на обществото.Може би точно това е знаел Щайнер и за него е било по-важно един такъв сплотяващ символ па макар и изгорен,отколкото цял Гьотеанум,който е без съмишленици и хора,подкрепящи идеите на антропософията.
   За мен лично Антропософията е уникално по мащаб,задълбоченост и цялостна концепция учение.Много от истините описани от Щайнер мога да се намерят из теософските писания,както и в други езотерични учения.Те обаче са толкова разпокъсани,неясни и забулени в символи ,че трудно човек може да си изгради цялостна концепция за нещата.Нечовешкият по рода си труд ,който е хвърлил Рудолф Щайнер със своите 20 основни труда,355 събрани тома от негови лекции( от общо 5990 изнесени),има за цел точно това.Да въведе ред в хаоса на разпокъсаните езотерични течения,повечето източници на познание на които са остарели ,атавистични форми на ясновидство.
  Активен
  Drakon
  Гост
  « Отговор #9 -: Март 24, 2011, 17:51:42 »

  Deutsche Aз
  Разбрах въпроса,още първия път на задаване и по скоро се бъзикам(в добрия смисъл на думата) с темата.Защото:
  Рудолф Щайнер е отнесал със себе си истината за болеста и/или смърта си.
  Ако човек търси дадена Информация за някого/нещо - въпросът е какво ще прави с нея,за какво му е.С нея той(човекът),ще стане много знаещ(най-често философ),много богат(делим на половина) или ще оглави Розенкройцерите(това което е останало от тях)?!?
  Виж за Ииисус Христос колко версии има за негови живот и колко Христови църкви има,а сектите - безброй.В крайна сметка искам да се запозная с един истински Християнин(каквото и да означава това).И от толкова много спорове за това кой е по Християнин,хората са на ниво на разбиране/осъзнаване от преди 2000г.
  Толкова много загубено време...да найстина,защо е умрял Рудолф Щайнер :–))

  п.с.За мен,Рудолф Щайнер е един велик Учител и Му Благодаря за това,което е дал/направил за хората.
  Активен
  lessus
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 249


 • Град: Абсолюта, У Дома
 • До скоро :)

  « Отговор #10 -: Март 24, 2011, 18:42:31 »

  За да се възроди по-висшия Аз , сянката му тук  трябва да бъде жертвана. Понеже ако потапянето във време-пространството значи отделяне от Висшия разум , излизането от Време-пространството води до прибирането и доближаването ни към по-висши същности . И все пак не бързайте Усмивчица
  Активен

  Отразената светлина не топли ...
  aurora_borealis
  ღ Aurora Borealis ღ ツ
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 22


 • Град: Sofia
 • Serendipity

  « Отговор #11 -: Март 24, 2011, 20:24:57 »

  До колкото знам и съм запозната с подобни теми, мога да кажа само че според мен такъв вид хора спасявайки другите, приемат отрицателното в самите тях и рано или късно те трябва да си отидат. Те трябва да предадат това което знаят и то да стигне до колкото се може повече хора. Хората не само трябва да бъдат спасени но и да се научат да спасяват. Тоест аз истински вярвам че когато един човек има някаква дарба, той непременно трябва да бъде учител и да я предаде, след като завърши мисията си , да си отиде.Всеки има момент в който трябва да си отиде, за едни е по-рано, за други по-късно.Важното е всеки човек да осъзнае с каква мисия е тук и да я изпълни. Всеки водач, учител, духовно извицен и всевиждащ спред мен знае кога ще умре тялото му. Самото тяло за мен си е преносител, то трябва да бъде здраво, за да можем да изживеем това което ни е писано. За това има толкова много хора, пратени да помогнат на останалите.За мен Щайнер е ВЕЛИК. Педагогиката която оставя той след себе си е тази която трябва да научи нас и децата ни да се развиваме по-добре, да боледуваме по-малко и да бъдем по-креативни. Нямам идея как е умрял Щайнер, но честно казано не ме и интересува, защото знам какво е оставил след себе си, а то е много по-важно от самата му смърт.
  Активен

  Има някакво Слънце в мен !
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #12 -: Март 24, 2011, 20:30:56 »

  Рудолф Щайнер умира, защото е жива твар.  Усмивчица
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #13 -: Март 28, 2011, 22:13:52 »

  Правилно посочвате, че много по-важно е онова, което Щайнер е оставил след себе си.
  Защо смятам обаче, че имат значение и обстоятелствата около неговата смърт?

  Това е така, защото има нещо странно. Обикновено, ако човек разбере, че нещо заплашва неговия живот, съвсем естествено е той да вземе съответни предпазни мерки. Тук обаче това не е така. Възниква въпросът защо?

  А защо мисля, че това е важно да се разбере?

  Защото днес е много популярно хора да се стремят към придобиване на свръхестествени способности:
  http://indigota.com/index.php?topic=3932.0
  интересуват се от магии, стремят се към безсмъртие и т.н.

  Дали всичко това обаче ще подобри тяхната карма или ще я влоши?
  Ето това е въпросът, който според мен е в пряка връзка с разглежданата тема.
  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #14 -: Март 28, 2011, 22:50:54 »

  Защото днес е много популярно хора да се стремят към придобиване на свръхестествени способности:
  http://indigota.com/index.php?topic=3932.0
  интересуват се от магии, стремят се към безсмъртие и т.н.

  Дали всичко това обаче ще подобри тяхната карма или ще я влоши?
  Ето това е въпросът, който според мен е в пряка връзка с разглежданата тема.

  Интересуват се по-масово, защото информацията е достъпна много повече от преди. Огромен процент от книги, които са били табу за хората са в интернет днес.
  А дали, ще подобри кармата им си зависи от тях.
  Може да ви се стори наивен пример, но вижте сагата "Междузвезни войни". Там контрастът е чудесен. Мисълта ми е, че всеки сам избира, как да борави със Силата и за какви цели. Има и нещо друго. Много хора могат да стигнат до нея, но дали могат да я овладеят и контролират - тук според мен е ключа.
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Седмата посока" от Жанет Орфану
  Книги
  Бунтарката 2 2769 Последна<br />публикация Декември 10, 2009, 17:46:37
  от Инил
  Модерирането на форума « 1 2 ... 9 10 »
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  mddimi 136 6359 Последна<br />публикация Ноември 28, 2012, 16:05:28
  от Toddo
  Полезни теми от форума отнасящи се до децата
  За родителите
  Eona Lightholder 9 3157 Последна<br />публикация Май 15, 2012, 03:19:52
  от oldrecord
  Да запазим добрия тон във форума
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  Administrator 13 1306 Последна<br />публикация Декември 19, 2010, 19:05:05
  от incorrigi
  Здравейте имам няколко въпроса !
  Въпроси и отговори
  Vapros 12 1373 Последна<br />публикация Април 25, 2011, 19:30:23
  от Ich

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright