Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ОСНОВНИ ТЕХНИКИ И ПОНЯТИЯ В САХАДЖА ЙОГА  (Прочетена 1645 пъти)
Търсач
Търсач
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 387


WWW
« -: Март 15, 2011, 19:48:08 »

За да разберем системата Сахаджа Йога, първо трябва да се запознаем с някои често използвани понятия в нея.

Кундалини – “кундал” на санскрит означава “навивка”. Енергията “кундалини” е навита на 3,5 навивки в основата на гръбначния стълб в сакралната кост. Това е “божествената искра” , “живата вода” или “енергията на Светия Дух” във всеки човек.

Сакрална кост – триъгълна кост в основата на гръбначния стълб. Наричана е “сакрална” или “свещена” тъй като не изгаря при кремация на тялото.

Три канала – жизнената енергия в нашето тяло се движи по три основни канала.

Ляв канал или “Ида нади”. Енергията движеща се по Левия канал е енергията на съня, на миналото, на спомените, на емоциите, на навиците.

Десен канал или “Пингала нади”. Енергията движеща се Десния канал е енергията на действието, на бъдещето, на разума, на амбициите.

Централен канал или “Сушумна нади”. Енергията движеща се по Централния канал е свещената Кундалини, енергията на Духа.Тя се проявява в настоящето.

Когато Кундалини се издигне по Централния канал, тя захранва и осветлява седем основни психо-физически центрове наречени “чакри”.

Чакра на санскрит означава “колело”. В тялото на човека има седем основни психо-физически центрове (“чакри”), които управляват дейността на нашата физическа, емоционална и духовна система.

Когато Кундалини се издигне до седмата чакра (Сахасрара) в нашата фина система и прониже фонтанелната кост (Брахмараднра), ние усещаме хладен полъх над главата. По-късно започваме да го чувстваме и върху дланите и пръстите на ръцете. Хладните вибрации са резултат от въздействието на Кундалини върху централната нервна система. Ако някоя чакра е блокирана, тя пречка по пътя на енергията към Сахасрара и Кундалини се опитва да я изчисти. В този процес се отделя топлина и ние имаме вместо хладен – топъл полъх над главата и по дланите. При блокаж е възможно да усетим боцкане или парене по пръстите тъй като нашите чакри са свързани с различни части на тялото ни чрез фина енергийна мрежа, по която се предават сигнали за състоянието на енергийните центрове. Благодарение на това разбираме коя чакра е блокирана и трябва да бъде изчистена.

Блокажи в чакрите

Чакрите трябва да се поддържат отворени, за да се улесни свободното движение на енергията. Тя се увреждат от външни и вътрешни фактори. Храната, напитките, взаимоотношенията с хората, въздействията на фалшиви гуру, други елементи от заобикалящата ни среда са външни влияния. Различни вируси, инфекции също могат да засегнат чакрите. Нашите настроения, отношения, чувства и мисли са вътрешни влияния.

Балансиране

За да се постигне Йога (връзка с космическата енергия), трябва да бъдем в равновесие. Когато качествата на един от нашите фини канали преобладават, това създава дисбаланс в нас. Например, ако преобладават проявленията на качествата на Ида нади (Левия канал) – крайни емоции като потиснатост и превъзбуда, тъга, пасивност, апатия, слабоволие, леност, мисли обвързани с миналото – нашето внимание попада в лявото енергийно поле. От друга страна, твърде многото физическа и умствена дейност, планиране, агресия, мисли за бъдещето изтласкват вниманието ни в енергийното поле на Пингала нади (Десния канал). Тези движения на вниманието трябва да спрат и ние трябва да се установим в центъра, в настоящето, за да може Кундалини свободно да се издигне по Централния канал (Сушумна нади).

Установяване в Сахаджа Йога

В Сахаджа Йога, когато някой получи Себереализацията си от Шри Матаджи или от Сахаджа йоги, той получава сетивно потвърждение за това – тоест по хладния полъх върху дланите на ръцете си и над фонтанелата той може да разбере, че пробуждането на Кундалини действително е станало. Освен това хората у които Кундални успешно се издига по Централния канал и отваря Сахасрара чакра, остават в съзнание без мисли, изпълнени с вътрешен мир, интуитивно усещайки, че се отварят за едно ново познание, много по-съвършено от относителните и субективни ментални знания.

Някои хора чувстват след Себереализацията да се издига горещ полъх от фонтанелата и ръцете им. Някои нямат никакви усещане по ръцете или имат вибрации само върху едната ръка. Всичко това показва, че има някакъв проблем във фината система. Хора, при които целият фин енергиен механизъм е силно увреден, не усещат нищо, защото Кундалини не може да се издигне от своя “дом” в сакралната кост.

Каквото и да сме усетили при Себереализацията, е важно да продължим да медитираме редовно, за да позволим на Кундалини да изчисти напълно фината ни система и да продължи да ни свързва с Всепроникващата сила на живота. Самата Себереалзиация е ключов момент за отварянето на нашето съзнание към ново измерение на познание, но тя трябва да бъде стабилизирана чрез медитация, защото в противен случай чакрите се затварят и Кундалини отново заспива в сакрума, оставяйки неизмеримите потенциали от духовна енергия у нас неизползвани.

В Сахаджа Йога практиките за изчистване на фината система и медитацията са напълно достъпни за всеки нормален индивид и могат да бъдат изпълнявани, без да се налага човек да изоставя ежедневните си професионални и семейни задължения.

За да овладеем вниманието си да поддържаме чакрите си чисти и да навлезем по-дълбоко в новото съзнание, ние трябва да медитираме два пъти дневно по 15-20 минути. Това ще ни помогне да използваме максимално енергийните си потенциали, за да бъдем в добро здраве, да се справяме успешно с критичните ситуации в ежедневието и да израстваме духовно.

Медитация

Медитацията в Сахаджа Йога се състои в това да останем в съзнание без мисли и това се случва когато Кундалини да се издигне до и над седмия център Сахасрара.

Вибрациите, излъчвани от тялото на Шри Матаджи събуждат и издигат енергията Кундалини на медитиращия. На конференцията по нетрадиционна медицина в Москва през м. май 1998 г. физикът акад. д-р Анатолий Акимов доказа, че аурата на Шри Матаджи (или енергията, която се излъчва от нейното тяло) клони към безкрайност. Това на практика означава, че всяка нейна снимка има същото излъчване както нейното тяло. Ето защо при медитация сядаме пред снимката на Шри Матаджи и поставяме ръцете си спокойно отпуснати върху коленете, с длани, обърнати нагоре. Ръцете ни поемат потока от вибрации.

Няма задължителна поза за медитация, но добре е да седнем удобно. Ако кракът ни изтръпва или гърбът ни боли, вниманието ни ще се отклони навън, а целта е то да отиде навътре, така че трябва да се чувстваме комфортно. В същото време не е препоръчително да сме прекалено отпуснати, защото това ще предизвика сънливост, ще ни изтласка в Левия канал и ще ни попречи да установите равновесието, необходимо за издигането на Кундалини. Добре е гърбът, вратът и главата да са изправени, за да се улесни свободното движение на енергията по Централния канал. Ако можем да седнем на земята със скръстени крака, това ще ни помогне много да навлезем в медитация, тъй като Майката Земя ни освобождава от отрицателната енергия натрупана в нас. Ако ни е трудно да направите това, можем да седнем на стол и раздалечим леко краката си един от друг, защото те отговарят за двата енергийни канала и не бива да си влияят.

Когато Кундалини се издигне до Сахасрара настъпва състоянието на “тишина на ума”, състояние в което мислите изчезват и настъпва покой, мир и тишина.

При различните индивиди това състояние на пълен покой има различна продължителност. Редовната медитация удължава периода, в който умът е в тишина, без мисли.

Особеност на медитацията е в Сахаджа Йога е, че мислите, които се появяват в съзнанието по време на медитация, трябва да бъдат наблюдавани от позицията на страничен наблюдател, като нещо външно спрямо нас.

Когато умът е в покой, тогава енергията Кундалини балансира, успокоява, лекува, захранва психо-физическите центрове на нашето тяло наречени чакри.

Едновременно с подобряване на физическото ни състояние се подобрява емоционалната ни стабилност, развиват се духовни качества, подобрява се дори социалната ни среда и благополучие.

Това е така тъй като ние всички сме част от великото цяло на човеците и както медът привлича пчелите, така успех и приятели търсят уравновесения човек.

Събуждането на Кундалини е жизнен процес, като покълването на едно семе в Майката Земя. Семето е нашата духовна енергия, а Земята е нашата фина система или природа, която има способността събуди живота в семето, чистите вибрации, излъчвани от Шри Матаджи, са водата, която полива семето и подхранва неговия растеж. За да стане семето дърво, все пак ние трябва да му помогнем, отстранявайки бурените, които отнемат водата и светлината от него, т.е. да премахнем негативната енергия от нашите центрове чрез изчистващи техники и установяване на качествата на отделните чакри.

Активен

Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Сахаджа йога « 1 2 »
Йога
sahaj 22 4258 Последна<br />публикация Януари 24, 2012, 22:30:02
от Търсач
УВОД, ОСНОВНИ ТЕРМИНИ В АСТРОЛОГИЯТА « 1 2 3 4 »
Астрология и нумерология
pluton 53 7718 Последна<br />публикация Декември 02, 2011, 09:12:15
от A_ra
Сахаджа йога и съвременната физика
Йога
Ivs.SY 1 1650 Последна<br />публикация Януари 14, 2011, 19:01:41
от sahaj
Що е то сахаджа йога?
Йога
notlike 8 1752 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 20:19:52
от Гергана
Кратки общи характеристики и основни съвети към родителите
Децата индиго
Симон Живков 8 1878 Последна<br />публикация Август 02, 2012, 18:59:58
от Verji

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright