Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Българин да се наричам,първа радост е за мене!  (Прочетена 5854 пъти)
Sine Wave Zero
****
Активен Активен

Публикации: 338

« Отговор #15 -: Декември 24, 2012, 19:43:37 »

Цитат
Аз пък за нищо на света няма да...
Много популярно изречение.
Не знам дали е типично българска черта, или на хората от Лапландия, но въпреки че тези изречения би трябвало да дават самоувереност и да са признак на геройска решителност, строга принципност и т.н. , все пак имам едва доловимото чувство, че са лееко... наивни.Защо Фиона, защо….
От къде състави съчетанието между думите “Лапландия”, “самоуверенотст”, “геройска решителност”, “строга принципност”  и  “т.н.”

В моята глава ли ги видя или там ги сложи?

В предишния ми коментар писах изречения с думичките “свободни”, “искренност”, “излъчване”, “неподвластна”.

С Ctrl+F можеш да използваш търсачката, ако искаш да ги прочетеш отново. В предишната страница са. Дори няма място за допълнителни обяснения и аргументации с цел вербална самозащита или себедоказване от моя страна.  Има място за себеизразяване.
« Последна редакция: Декември 24, 2012, 20:02:12 от Sine Wave Zero » Активен
loop
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #16 -: Декември 24, 2012, 23:18:07 »

  Ох моля, нека не намесваме и Лапландия сега. Самата тема за Атлантида е достатъчно обширна и за мен тя няма нищо общо с българите. Но не за това говорим тук.

  Верно - аз съм един добър пример защо човек не бива да казва никога. Щото и аз бях така убедена и разправях същите небивалици. Ама тя всяка една държава си има и хубавите и лошите причини да стоиш или не стоиш в нея, има прекрасни и дразнещи хора, има минало и култура, обичаи и собствена емоционалност.

  Аз затова и не искам да стоя само в България, а искам да опозная поне няколко още места. Усмивчица
  Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #17 -: Декември 25, 2012, 18:19:25 »

  Цитат на: loop
  В този дух на писан - да, знам. Знам и доста повече неща за България.
  Смело твърдение.
  Цитат на: loop
  Но живея в чужбина и нямам никакво желание да се връщам в България. Защото тя вече не е това, което е била.
  А какво е била?
  Цитат на: loop
  И да ви кажа честно се чувствам много повече Българка тук, отколкото доста българи в България, слушащи чалга и гледащи разни смешни ТВ предавания, които не знаят почти нищо от списъка горе и не ги интересува нищо повече от това къде и с кого ще отидат да се напият в петък до неделя.
  А там където си какво ги интересува? Гледат тъжни предавания и от петък до неделя са в библиотеката и на научни семинари?

  Цитат на: loop
  Доста от онези горни постижения, нямаше да ги има, ако определени хора не бяха напуснали страната си.
  Малцина от гореизброените са напуснали България.

  Цитат на: loop
  Вероятно няма да ме разберете, но аз смятам, че има някакъв по-глобален замисъл, в който примерно аз имам някаква роля някъде другъде.
  Глобален замисъл, в който ти си по разпределение там където си?
  Вероятно, ако беше така, щеше да си родена там.

  Цитат на: loop
  А това че съм именно Българка и си нося родовата памет осъзнато или неосъзнато, е едно много голямо предимство - заради традициите, които съм спазвала; заради възпитанието, което съм получила от родителите си в България; заради прадедите ми и много други неща.
  За тези, които слушат чалга и гледат смешни предавания ли говориш или за други?
   
  Цитат на: loop
  Аз бях една от онези българи, които казват, че никога няма да напуснат страната си; че някой трябва да остане да се бори; и дори вярвах, че е полезно и малкото, което правя. Докато един ден някак си почувствах толкова силно вътре в себе си, че трябва да отида в една друга държава. Не можех да го обясня, но знаех, че точно там ми е мястото в този момент и трябваше да замина. И понеже обикновенно се слушам - ето на, в Англия съм.
  Някога и аз така заминах за Испания... и понеже обикновено се слушам, ето на, в България съм.
  Цитат на: loop
  Но съм Българка и не се притеснявам да го казвам и да показвам себе си. Случва се обаче да се срамувам от други българи тук и да ги избягвам. Не всички, но определени. Странно, а Намигване
  А случвало ли ти се е да се срамуваш, че си човек?
  Ще ти кажа, че тези примери, за които спомена са точно такива, ако добре съм те разбрал. Те не могат да посрамят мен, моята националност или раса, а по-скоро... знаейки, че сме от един биологичен вид, който тъпче себеподобните си и се срамувам.
  Голяма пречка ни е това, че сме назовали различните парчета земя, с разни имена. България, Китай, Англия и т.н. Това са... един вид еготата на тези парчета земя. Родината не ми е България, а земята, където съм "поникнал".
  Правете разлика между политическия смисъл на "държава" и географския. Правете разлика между историческия смисъл на "българи" и националния, етническия.
  Родината - родната земя, планините, пръстта, водата, растенията, животните, птиците, хората, енергията, дори и небето над тази земя ги няма другаде. Тук дори огъня гори по различен начин.
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #18 -: Декември 25, 2012, 20:27:25 »

  Мили ми Сангри, а ти защо генерализираш? Нямам никаква идея какви предавания гледат, защото аз телевизор не ползвам от около 5 години. И спокойно мога да кажа, че малко от приятелите ми тук са обикновенни хора, които правят това, което се предполага от тях. Повечето биха се възприели за "странни" в България, но тук да си странен е нормално.

  Каква е моята мисия далеч не се определя от това къде съм родена. Не казвам, че имам някаква супер важна роля в глобалния замисъл, даже сигурно е съвсем мъничка. Какво по-хубаво от това?! То по твоята логика и птиците не бива да мигрират, щото там са родени и точка. Да мрат, като настане зимата.

  Да ти кажа малко от тези, които живеят тук, са родени тук или мъобще в тази страна. Затова и този град е така космополитен и пълен с разновиднисти от всякакъв тип.

  Няма да се впускам да ти обяснявам каква е била България и каква е сега. Ще те оставя сам да проучиш, ако те интересува. Намигване Ако българите някога бяха мислили като теб, никога нямаше да достигнат до пределите на сегашна България.

  Относно хуманоидната раса - често съм била разочарована и затова обичам толкова много животните. Не все пак, обичам и хората, макар и да не харесвам много от тях. Но това е твърде дълга и различна тема. За мен държавата далеч не е география и това се опитвам да покажа тук - че трябва да се гледа извън пределите на земята. Има си родова история, характеристики, минало, култура, генотип и т.н. и т.н.
  Активен
  Sine Wave Zero
  ****
  Активен Активен

  Публикации: 338

  « Отговор #19 -: Декември 26, 2012, 04:09:26 »

  loop, а какво щеше да се случи с България, ако , разсъждавайки като теб всички заминаваха да живеят в други държави, претендирайки че носят родния корен в себе си? Какъв точно пример даваш на англичаните с чувството че си българка? И да те попитам направо - те трогват ли се въобще от това? А останалите българи, за които говориш? Или за теб е без значение. И ти ли, подобно на мен, си готова да заявиш че не би се върнала на родна земя.... така както аз не бих я напуснал?

  Aко не се лъжа, на самолета ти е било написано че дестинацията е Лондон/Англия.
  Е... на коня на Хан Аспарух не е било написано че дестинацията е Онгъла. Нито по документи му е било гарантирано мирното пребиваване зад границите на Велика България. На практика той е търсил нова земя не за себе си, а за цял народ след себе си. Говорим за хиляди хора, доверили живота си на решението на един. Не няколко, а хиляди. Личният му успех е било последното нещо за което е имал време да си мисли.

  От тук нататък пак си помисли дали ще даваш за пример великите преселения на прабългарите и миграциите на птици тогава, когато стане въпрос за пътуване със самолет или автобус.
  « Последна редакция: Декември 26, 2012, 05:29:35 от Sine Wave Zero » Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #20 -: Декември 26, 2012, 16:10:49 »

  Цитат на: Sine
  Цитат на: loop
  Не знам дали е типично българска черта, или на хората от Лапландия, но въпреки че тези изречения би трябвало да дават самоувереност и да са признак на геройска решителност, строга принципност и т.н. , все пак имам едва доловимото чувство, че са лееко... наивни.
  От къде състави съчетанието между думите “Лапландия”, “самоуверенотст”, “геройска решителност”, “строга принципност”  и  “т.н.”
  Ами какво да кажем за изречения, съдържащи “съзира”, “козлодуйски бряг”, “параход”,  “рог (или рок Ухилен)”, “байряк”?
  И изобщо, що за отговор е това, Сине?
  Цитат на: loop
  Ох моля, нека не намесваме и Лапландия сега. Самата тема за Атлантида е достатъчно обширна и за мен тя няма нищо общо с българите. Но не за това говорим тук.

  Атлантида до Лапландия ли е била? В Балтийск море ли е потънала? Ето! Знаех си аз, че Дедо Коледа е атлант. И джуджетата са атланти!  Ухилен

  Цитат на: loop
  Мили ми Сангри, а ти защо генерализираш?
  Значи аз генерализирам?! Ухилен
  Нарече българите – хора, които гледат тъпи предавания, слушат чалга и се чудят къде да се напият в петък вечер и сега ми казваш аз да не генерализирам?
  Попитах те - какво правят хората в Англия. Кое във въпроса ми отчете като генерализация?
  Цитат на: loop
  Нямам никаква идея какви предавания гледат, защото аз телевизор не ползвам от около 5 години.
  Значи в България си гледала телевизия и си била наясно какви предавания гледат българите (цитирам: разни смешни ТВ предавания), а сега, тъй като там от 5 години не си гледала телевизия и не знаеш какви предавания гледат лондончани, считаш, че те са по-читави като хора? Ами ако стоиш в България без да гледаш телевизия, какво ли би си помислила тогава?
  Не се сърди, че говоря с твоите думи, но все пак ти си ги написала, а аз ги чета внимателно.

   
  Цитат на: loop
  спокойно мога да кажа, че малко от приятелите ми тук са обикновенни хора, които правят това, което се предполага от тях.
  Как така – правят това, което се предполага от тях?! Те предполагат, че трябва да направят нещо и започват да го правят или правят нещо, което е според предполагаемите очаквания на обществото, определено като нормално?
  Цитат на: loop
  Повечето биха се възприели за "странни" в България, но тук да си странен е нормално.
  Обикновени хора са тези, които не познаваме. Няма значение географската ширина или часовия пояс.
  Цитат на: loop
  Каква е моята мисия далеч не се определя от това къде съм родена.
  Ами определящо е  и още как, но това ще ти го обясня по-натам, ако ти е интересно.
   
  Цитат на: loo
  по твоята логика и птиците не бива да мигрират, щото там са родени и точка. Да мрат, като настане зимата.
  Уместен пример. Кажи ми тогава, защо според теб не остават в Африка да си живеят, след като там е постоянно топло и подходящо времето, ами идват тук, където със сигурност пак ще дойде зимата и трябва да се връщат? Намигване А защо не мътят в Африка, а тук? Виж, остави ги мигриращите животински видове, няма да са от полза в подкрепа на твоята теза, а и там трябва бая подробности и фактори да изясняваме (като този с връщането), които очевидно са ти убегнали. Да се обърнем към хората. Аз, което не е тайна, съм привърженик на номадските племена от древността. Всички народи, които са били в постоянно движение и са се изхранвали с лов, риболов и събирачество са ми интересни. Антинастроен съм към всички народи, чиито начин на живот е уседнал, изхранвали са се от земеделие, строели са империи, градове, имали са държавно устройство, класови прослойки и т.н. По-скоро по този параграф очаквах да ме зачекнеш, а не толкова за прелетните птици. И ще ти кажа. Да, мигрирали са. Уважавам всички номадски народи. Специално тези от тях, към чиято култура и светоглед изпитвам дълбока почит, са следвали траекторията на мигриращите бизони в Северна Америка. Те са приблизително едни и същи маршрути, всяка година по едно и също време. Почти всяко номадско племе си има зимен и летен лагер, които нерядко са на стотици километри един от друг, а сещаш се, че преди да дойде коня при тях, тези разстояния са се минавали пеша.
  За тези народи, лууп, родина са всички техни лагери и пътя помежду тях. И все пак, според това, точно къде е роден човек са знаели, че тази земя за него е свещена. Разбира се – не става дума за 1 квадратен метър. Например, за мен тази земя е софийската котловина. Рила е безспорно свещена земя и който и да пренощува в обятията й, може да счита, че е бил у дома си (това е друга тема), но ако например, трябва да се чистя, лекувам или да бъда чут, ще се кача на някоя от седемте планини около софия.
  Не ме разбирай погрешно - не, че в Рила планина няма да стане, просто ще ми отнеме повече време и усилия, въпреки, че имам рода от този край (това също има значение).
  Уседналия и застоял начин на живот води до застоял ум, тяло, дух... и развитието им.
  Аз съм за движението и големите преходи, но не и с цел преселение.
  Цитат на: loop
  Да ти кажа малко от тези, които живеят тук, са родени тук или мъобще в тази страна. Затова и този град е така космополитен и пълен с разновиднисти от всякакъв тип.
  Най-прекрасния пример за развитието на хората, в земя, която не е тяхна родина е САЩ. Хора без корени, които с всяко следващо поколение са все по-болни телом и духом. Пробвай да пуснеш корени в това място, на което се намираш сега. Роди 1-2 дечица и ги наречи англичанчета, научи ги само на английски и те уверявам, че техния дух ще е болен. Тогава, когато ги погледнеш, се сети за това, което сега четеш. Сети се, защото единственото и най-добро “лечение” за душите им ще е – да ги доведеш тук, от където си родом и от където са родом твоята майка, твоя баща, баба, дядо и т.н. Тогава обаче, ще поемеш голям риск, тъй като ще има голяма вероятност да не искат да се върнат с теб в Англия.
  Много български жени раждат чужденчета, смятайки, че така им осигуряват по-добра перспектива за развитие. Голяма грешка.
  Цитат на: loop
  Няма да се впускам да ти обяснявам каква е била България и каква е сега. Ще те оставя сам да проучиш, ако те интересува.
  България не е със 20 годишна история. Когато казваш “каква е била”, доста е трудно да се досети човек какво точно имаш предвид, при положение, че става дума за повече от 1300 години история, свързана с различни периоди, преходи, събития и т.н.
  Така че.. първо, че не можеш да се впуснеш да ми обясняваш, тъй като се съмнявам да си наясно с цялата история и това как е било в България през всичките тези години и второ, дори и да се впуснеш, няма как да съпоставиш един период с който и да било от останалите.
  Съответно твърдения и аргументи от рода на “не е такова, каквото е било” ги намирам за изключително несериозни. Това може да се каже за почти всичко и за почти всяко място.
  В Лондон също не е такова, каквото е било, но ти си там.
  Ако искаше място, където е същото , каквото е било от хилядолетия-насам, ето ти Чукотка, Сибир... а ти къде пък точно на острова се натъкна?!
  Цитат на: loop
  Ако българите някога бяха мислили като теб, никога нямаше да достигнат до пределите на сегашна България.
  Някога, прабългарите са били номадски конен народ (това поне, мисля че са съгласни всички). Здрави, яки, със силни крака и Преминали са през какви ли не земи и народи и са се спряли, когато са стигнали до тази земя. Били са силни и са могли да изберат най-доброто за себе си и идните поколения. Това е, което са направили, като са се установили на това свещено място, осеяно от планини, реки, плодородна земя и 4 красиви сезона. Иначе казано – именно защото са мислели като мен, са останали тук.
  Също така, мога да ти кажа, че си в дълбока грешка. Повечето големи личности, останали в паметта ни с велики дела, са се прославили именно заради това, защото са останали, въпреки възможностите, които са имали да си спасят задниците извън граница.
  Цитат на: loop
  Относно хуманоидната раса - често съм била разочарована и затова обичам толкова много животните.
  Винаги съм уважавал доброто отношение към животните.
  Цитат на: loop
  Не все пак, обичам и хората, макар и да не харесвам много от тях. Но това е твърде дълга и различна тема.
  Бих се радвал да я развиеш в отделна тема.
  Цитат на: loop
  За мен държавата далеч не е география и това се опитвам да покажа тук - че трябва да се гледа извън пределите на земята. Има си родова история, характеристики, минало, култура, генотип и т.н. и т.н.
  Разбира се. Утре може цялата планета да се казва България, а моето мнение ще е същото. Хората ще са същите. Националната гордост и самосъзнание са неща, които ни се вменяват в детските години, предимно в училище. Те са погрешни, според мен, така, както и всяко нещо, което ни кара да се самоопределяме като нещо повече, по-малко или по-различно от останалите.
  Някои от основните заблуди на егото:  “Аз съм българин и имам славна история – всички други са мижитурки, тъй като те имат пленено знаме (примерно), а ние не”; “Аз съм бял и всички представители на другите раси са по-низши от мен”; “Аз съм християнин и всички, които не са, са на грешния път, тъй като аз зная кой е правилния”; “Аз съм човек и всички останали твари, животни и растения са по-низши от мен и са тук за мой кеф, за да ми служат, хранят и обличат”;
  “Аз имам знания и богатства, което ме прави по-заслужаващ да ходя по света и да дишам въздуха му, от всеки, който няма тези неща. Те трябва да ме уважават, аз тях не.”
  Много са примерите, но това са основните. Всяко нещо, което ни кара да си казваме “Аз струвам повече или по-малко от тези или този” е продукт на външни внушения, облягащи се на факти, независещи от нас, неподлежащи на промяна.
  Единствено и само, когато някой е постигнал нещо със себе си, посредством усилия и лишения, може да каже, че е направил нещо повече от останалите. Тогава, обаче, той никога не би се самоопределил като по-стойностен от тях или по-заслужаващ да се наслаждава на залеза.  
  Цитат на: Fiona
  по моему не трябва и да се ходи на училище, на работа, не трябва да бъдем позьори, а да знаем къде се намираме....
  Всеки трябва да се учи и да се труди, да се развива, но съвременното училище и работата, задушават човешкия потенциал и дух, а не го оставят да се разгърне. То такава им е идеята де.
  Значи остава да признаем, че доста добре са се справили Намигване
  Да, но това е нещо, което ще започне да се променя, благодарение на по-будните дзверчета, които трудно приемат наложени авторитети, каквото си ти. Така мисля. Харесва ми да си го мисля. Харесва ми и когато го забелязвам Усмивчица Аз действах и действам само на локално ниво, но сигурен съм, че ще има някои, които ще досъсипят системата отвътре, в глобален план.
  Мен ме хващаше шубето, на секундата, когато трябваше да влезна в рамките на системата, но аз не съм индиго все пак. Пък и при вас няма униформи и строева подготовка. Според мен, премахването на униформите беше една от първите крачки към промяна.
  « Последна редакция: Декември 26, 2012, 16:21:45 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #21 -: Декември 27, 2012, 18:37:31 »

  Ех... не дейте така де... стига сте ме осъждали така. Достатъчно подобни упреци съм слушала без дори да се отнасят до мен. Знам, че не се изразявам много точно и аз, но сега ще се опитам да внеса няколко уточнения.

  Аз излезнах от България, за да се развивам, да опознавам и да се уча. Продължавам да се боря в държава, в която нямам право да работя официално, затова пък мога само на временни проекти. Но съм твърдо убедена, че няма да слугувам на никого, така че не съм чистила, сервирала или отсервирала. Макар и трудно понякога, успявам да оцелея и да си трупам професионален опит в сферата, в която аз искам. Никъде не казвам, че всеки трябва да тръгне след мен или в някоя друга посока извън родината. Аз лично почувствах, че трябва да тръгна и то точно в тази посока в един определен момент от живота ми. Разбира се, всеки си има собствена мисия и светоусещане, така че да се надяваме, че ще има достатъчно българи, които да си останат в страната. Или поне да се върнат, като им дойде времето.

  Въобще защо ви минава идеята, че аз като съм дошла точно в Англия, то непременно се възхищавам на обществото тук, на социалните им привички, или на нещо друго. Колкото повече стоя, повече си мисля, че не искам да се установявам именно тук. Хубава страна, но не е за мен. Къде обаче ще отида, не мога да ви кажа все още - един ден ще разбера и аз.

  Мисля, че трябваше да дойда тук именно преди олимпийските игри, за да видя и усетя на живо доста неща, които да ме подтикнат към допълнително проучване. Проучване на тема илюминати, Египет, ангели и демони, римо-католическа религия, религиозни манипулации, как християнството се е установила тук специално, местните езически корени, които никак не са утихнали. Това е едно от нещата, които са направо плашещи в Англия, поне за мен - келтски и викингски обичаи, които и до днес се спазват и са навлезнали толкова дълбоко във всичко в ежедневието. Коледа например - тук е толкова комерсиализирана, че отдавна няма нищо общо с раждането на който и да било бог, освен на онзи дето е измислил парите.

  Що се отнася до мултинационални общества - има много, не е само САЩ, а и не мисля, че САЩ може да бъде пример за каквото и да било, тъй като там се намесват и доста други фактори. Не съм била там, за да кажа от личен опит от първа ръка, но според мен от там започва основното претопяване на мозъка и човешката идентичност. Тук в Англия например има доста свобода, стига да искаш да се затвориш в себе си и собствените си вярвания, никой няма да ти попречи. Има имигранти от старите околения, дошли преди повече от 20 години, които все още не знаят английски, защото не им се налага - живеят с техните хора, не се смесват, спазват си религиозните обичаи, носят си кърпи по главите и т.н. и т.н.

  Моите деца, когато сме готови един ден за тях, ще им се наложи да започнат със един старт от 3 езика - езикът на родата по майчинска линия, езикът от родата на бащина линия и английски, щото все пак този ползваме основно навсякъде. Имам приятелка, чието първо дете е родено в България, а не знае грам български в момента. Аз лично не го одобрявам, но това си е неин избор. Просто виждам колко трудно е за нейните родители, които й помогнаха да отгледа първото си бебче, а сега не могат да си говорят с него. А и какво ще знае то за това от къде идва... Но.. всеки си има право сам да решава. Моят избор няма да е такъв.

  Едно време.. по ханово време, наистина се е налагало да търсят нови земи. По настоящем, земите са разпределени и не се налага на народите да търсят нови земи, но има други неща, които се търсят. И аз уважавам номадите и както писах в една друга тема за българския произход, това, което научих от библията е, че българите доста сме пропътували и сме оставяли от нашия генотип на доста места.

  Аз в момента се захванах да уча още един език и да си припомням един друг, който бях позабравила. Не знам защо, но така го усетих вътрешно, че трябва да го знам и този другия език и започнах. До къде ще я докарам, все още не знам, щото малко трудничък ми се вижда, но няма да се предавам лесно.

  Просто искам да ви кажа да не гледате толкова черно и бяло на нещата и на хората, които са избрали да не са в България за някакъв период от техния живот. Усмивчица
  Активен
  kukuruku
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 43

  « Отговор #22 -: Декември 27, 2012, 19:28:49 »

  Аз не те осъждам! Напротив, завиждам ти! Благородно де ....
  Активен

  be yourself no matter what they say
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #23 -: Декември 27, 2012, 20:28:19 »

  http://www.sobstvenik.com/?p=1387

  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Sine Wave Zero
  ****
  Активен Активен

  Публикации: 338

  « Отговор #24 -: Декември 27, 2012, 21:24:45 »

  Просто искам да ви кажа да не гледате толкова черно и бяло на нещата и на хората, които са избрали да не са в България за някакъв период от техния живот. Усмивчица

  Хората, които са намерили начин за по-добър в живот в чужбина, но оценяват "земята която ги е хранила" - на тях гледам по един начин.

  Хората, които пренебрегват родината, възползвайки се от по-добрия живот в чужбина - на тях гледам по съвсем друг начин.

  Всичко което написа в началото, на мен ми прозвуча като "Аз съм в Англия и съм много над простите хора които живеят в България и слушат чалга, и понеже България днес не е това което беше, може да си гледа работата!"

  Най-лесно ми е да се обърна настрани и да те оставя с намеците ти за превъзходство над някой си, било то на 90% от българския народ, ако искаш.

  И за уточнение, ще ти кажа че конкретно чалга много по-малко българи слушат днес отколкото преди 5 години. Ще се радвам когато отново почнеш да критикуваш днешна България, да е с по-актуални факти.
  Активен
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #25 -: Декември 27, 2012, 22:20:43 »

  Аз заминах от България преди 2 години, а не 5 - така че картинката не е много по-различна от това, което оставих тогава.
  Уви, всеки път когато си дойда, все чалга и последствията от нея са ми пред очите. Вярно е, нямам твърде обхватен поглед над страната, но обикновенно прекарвам времето си в Стара Загора, Пловдив и Варна и някои по-малки градчета. Мисля, че в родният ми град нещата са тръгнали твърде надолу и затова така в сиви краски ми изглеждат нещата. Няма да разказвам конкретни случки, но наистина бях многократно потресена.
  Също така поддържам връзка с доста приятели в България, чета новини и гледам да съм осведомена какво се случва. Не успявам да наваксам с всичко, но се старая.
  Признавам си, имам не съмвсем положително мнение за доста от нещата, които се случват по настоящем. Не съм обърнала гръб на никого, но и няма как да се гордея с постиженията на мутрите, които разпродадоха и си разпределиха плажната ивица на Варна, няма как да съм съпричастна към клюките от Биг Брадър или пък да се радвам, че братовчедка ми си е купила рокля за завършването, с която да върти гюбеци. Тъпо ми беше, когато се оказа, че е опасно да отида дори в тоалетната на заведение сама, щото някаква женица в 40-те ме трясна с вратата без да иска и вместо да се извини, се обърна и ми каза, че такива като мен ги пребивала и излежавала в затвора с кеф. Само да подчертая, че никак не обичам да се набивам на външен вид и в конкретния случай нямах нито грим, нито префърцунени дрехи, с които да предизвикам завист или злоба, тъй като бях пътувала цял в самолети.
  Тук пък наскоро покрай олимпиядата ни попитаха какви спортисти имаме. Една съседка, която гордо се бие в гърдите, че е Българка, моментално каза с висок глас на всички, че нямаме никакви спортисти, щото сме назад и дори ме попита гласно дали изобщо някой от нашите ще се съзтезава. Аз й обясних за няколко спортни величия, които сме имали с години, разказах и за спортната гимнастика, за Стефка Костадинова (даже не беше я чувала), разказах и за щангистите и културисти; за това кой и как е избран да носи знамето. Стана й скучно, че я поучавам. А чух няколко англичанина да й се смеят тихо.
  Извинявам се, че съм прозвучала надменно - не съм такъв човек. Но и не обичам да се сливам с тълпата или да правя компромиси с ниската култура и възпитание. Просто казвам нещата такива, каквито ги виждам аз. Надявам се, даже направо се моля, да се окаже, че не съм била права относно съвременна България. Усмивчица
  Активен
  nobody
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  « Отговор #26 -: Декември 28, 2012, 14:45:06 »

  Цитат на:  вожда
  Всеки трябва да се учи и да се труди, да се развива, но съвременното училище и работата, задушават човешкия потенциал и дух, а не го оставят да се разгърне. То такава им е идеята де.
  Значи остава да признаем, че доста добре са се справили Намигване
  Не знам дали те са се справили или просто не им е било много трудно с нас. Не виждам никаква съпротива, а напротив.
  Болшинството правят всичко по силите си, за да се впишат в този цирк. Полагат необясними усилия, за да се харесат, основно като се стараят - в училище или в работата си.
  Не, защото така искат, а просто защото са убедени, че така трябва.
  Върлува нещо като грип... заразно е... последните стотина години, а вероятно и от много по-рано - никой не се интересува какво прави, за кого или поне защо... Важното е да бъде общоприето, да не е в разрез с нормите и да е с респект към авторитетите.

  Цитат
  Да, но това е нещо, което ще започне да се променя, благодарение на по-будните дзверчета, които трудно приемат наложени авторитети, каквото си ти.
  Кога ще започне? Как?
  Започвам да се съмнявам, а това много, много, много не ми харесва.
  Цитат
  Пък и при вас няма униформи и строева подготовка.

  Не е и нужна.  Тъжен

  Цитат
  Според мен, премахването на униформите беше една от първите крачки към промяна
  Да, но промяна няма.
  Активен

  ...Nobody's perfect!
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright