Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Баба Марта  (Прочетена 1918 пъти)
Evolution
Гост
« -: Март 01, 2011, 10:42:21 »

Баба Марта е  единствена сестра на 11 братя-месеци в народните представи. Всеобщата представа е, че тя е своенравна старица, която ту се сърди, ту се смее. Затова и времето през март е непостоянно – ту слънчево и топло, ту мразовито и снежно. Mартеници връзвали по българските земи траките, по времето на пролетните мистерии, които символизирали края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници,която символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия и червения конец. Легенда от по-ново време свързва мартеницата с идването на Аспаруховите българи на Балканския полуостров. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана „лошотия“, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта.   Но преди да закичат мартениците, жените някога изпълнявали и друг важен ритуал. Още преди изгрева стопанките изнасят и мятат по оградите червени кърпи, постелки, престилки… Тази гледка ще развесели вечно сърдитата Баба Марта, щом пристигне. И тя ще се усмихне. А нейната усмивка е самото пролетно слънце. Когато Баба Марта е весела, пролетта е топла и слънчева. Ако пък се разсърди, ще докара виелици, студ и сняг.     Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.


Баба Марта бързала, бързала, мартеници вързала, на големи и мънички- за да са щастливи всички. Да сте живи, да сте здрави, радостни, игриви. Да е лек животът ви, а сполуката да ви е другар!
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Март 01, 2011, 10:55:00 »

Този древен тракийски празник е много свещен. За това честито на всички българи, които го празнуват! Окичете се с много мартеници, за да бъдете живи, здрави, с късмет и засмени да посрещате така незначителните промени, които са наистина незначителни на фона на вашите Вяра и Воля, да превърнете света в едно прекрасно място.  Усмивчица
Активен
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #2 -: Март 02, 2012, 12:03:00 »

  Взето от Уикипедия за сестричката на Мартеничката - Мартишор.

  Mărțișor (Romanian pronunciation: [mərtsiʃor]) е стар румънски обичай, който се извършва на 1ви март. Символично е свързан с жените и фертилността, като значение за продължението и живота. Традицията е автентична в Румъния, Молдова и всички територии, където живеят румънци и арумънци. Подобни обичаи има в България, Албания, Гърция и Италия.

  Името Мартишор е умалително от март и буквално означава "малък Март".

  Мартишор, март и мартигус са все имена на червената и бяла нишка, от които са направени малки "декорации" и които се раздават на хората на първия ден от месец март.
  Нишката може да бъде уплетена от черен и бял конец или син и бял конец. Даването на талисмана е стар обичай и се вярва, че който носи бялата и червената нишка, ще бъде силен и здрав през следващата година. Мартишорът е също символ на идващата пролет. Жените го носят закрепен за дрехите си за 12 дена, докато не дойде друг пролетен празник или не видят цъфнало плодно дърво. В някои райони златна или сребърна монета се добавя към мартишора и той се завързва около врата. След като се свали, жените упуват с монетата вино и сладко сирене. Поверието гласи, че лицата им ще останат бели и красиви като сиренето и румени като червеното вино за цяла година.
   
  Някои етнолози считат произхода на мартишора зарумънски, други му приписват дако-тракийски произход. В древен Рим празненството за началото на новата година е било празнувано на 1ви март - Мартиус, по името на бог Марс. Марс е бил бог не само на войната, но и пазител на земеделието, който осигурявал възраждането на природата. Поради тази причина могат да се обяснят цветовете на Мартишора - на войната и мира.

  Тракийците също празнували Новогодишната Нощ на първия ден от март. Месецът носел името на бог Марсиас Силен, създателя на флейтата, чийто култ се свързвал със земята и растенията. Тракийските празници, свързани с плодородието (фертилността) и прераждането на природата, били посветени на него.

  В някои райони, дако-румънците все още празнуват аграрната нова година през пролетта, като първите дни на март се считат като дни на новото начало. Преди първи март жените избират един ден от първите девет на месеца и виждайки (атмосферното) време на избрания ден, те гадаели как ще продължи годината за тях. Подобно мъжете гадаели какви ще са техните бъдещи съпруги. Първите 9 дни на март са наречени дните на Баба Дочия. Баба Дочия е образа на Богинята Земя (Богинята Майка). По традиция трябва да се избере един от дните от 1ви до 9ти и по времето в този ден, ще узнаете каква ще е годината за вас.  --------------------

  Бих искала да добавя, че традицията да се връзват "парцалчета" по дърветата за гадаене може да се открие по цяла евразия. А също , че оригиналните цветове на ин и ян символа са червено и бяло (в някои далекоизточни страни).

  Интересно ми стана да прочета традицията да връзват към мартишора монетка. Това ми напомни за двете парички, които смъртниците в древна Гърция носят, за да откупят преминаването си през Стикс.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Баба Ванга
  Видео клипове
  delfin 4 2978 Последна<br />публикация Януари 17, 2010, 20:18:21
  от Админ
  Предсказанията на баба Ванга « 1 2 »
  Езотерика
  Админ 26 21385 Последна<br />публикация Ноември 24, 2012, 17:43:43
  от Аэ съм
  Сай Баба
  Древни цивилизации
  Аэ съм 1 2274 Последна<br />публикация Юни 01, 2010, 14:55:30
  от Аэ съм
  Нестандартните лечители с Марта Вачкова
  Видео клипове
  Reiki 0 3220 Последна<br />публикация Март 24, 2011, 17:16:17
  от Reiki
  Традицията на Мартеничката и Баба Марта. :)
  За България
  Selinna 2 979 Последна<br />публикация Март 01, 2012, 13:01:55
  от protoplasma

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright