Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Има ли директна връзка между чакрите и меридианите?  (Прочетена 1841 пъти)
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« -: Февруари 23, 2011, 17:58:26 »Вече в световен мащаб се говори все повече за структурата и функцията на човешкото биополе и биофизиката навлиза все по-дълбоко в неговата същност.
Човешката енергийна система се оказва сложна структура, състояща се от 7 слоя на аурата, 7 главни и 21 второстепенни ръководни центъра- чакрите и акупунктурните меридиани, по които тече енергиен флуид.
Акупунктурата е призната от официалната медицина и нейното учение за меридианите, контролиращи отделни органи и системи е добре известно.
Можем да си представим акупунктурната мрежа като система, контролирана, както от мозъка, така и от енергийните центрове- чакрите.
Но как чакрите контролират тази система, за да се получи една наистина цялостна енергийна структура?

На този въпрос отговарят познанията за анатомията на гръбначния мозък, спиналните ганглии и сплитове. Нервно-вегетативната инервация на органите се осъществява от група съседни гръбначно-мозъчни сегменти. Така например за епидурално обезболяване при панкреатит е нужно да се блокират от 8-ми до 10-ти гръден прешлян.В акупунктурата пък меридиана на далака и панкреаса преминава през 9-ти гръден сегмент. Тоест, налице е съвпадение между знанията за регулацията на органите от гръбначния мозък от официалната медицина и тези от акупунктурата.
За връзката между чакрите и нервните сплитове се споменава от Чарлз Ледбитър, Хироши Мотояма, Барбара Бренън, Пенелопе Куест и много други автори. Местоположението и честотите на чакрите днес са потвърдени от много биофизични лаборатории в света. Налице е пълно съвпадение по местоположение между отделните сектори от гръбначния стълб, които се контролират от нервните сплитове и чакрите, които също взаимодействат с тях
Но има ли директна връзка между чакрите и акупунктурните меридиани? Къде би могла да се осъществи тя?
В акупункурата всеки меридиан, отговарящ за даден орган или система има т.нар.съчувствени точки. Те са две, разположени от двете страни на гръбначния стълб.Всеки меридиан хоризонтално
преминава през своите съчувствени точки.
Всички съчувствени точки лежат вертикално
на първата линия на меридиана на пикочния мехур, успоредно на гръбначния стълб, двустранно, на два напречни пръста от срединната линия.
Тези точки се намират анатомично точно срещу спиналните ганглии, разположени от вътрешната страна на гръбначно-мозъчния прешлян. Между тях съществува рефлекторна връзка, добре позната на невролозите за лечебните блокове. По този начин за осъществяване на влияние от чакрата върху отделния нервен сплит не е нужна директна връзка, тя е осъществена чрез спиналните ганглии.
И така, чакрите контактуват с меридианите в съчувствените им точки. Можем да си представим фуниеобразните стени на чакрата, преминаваща през тях и в дълбочина контактуваща със спиналните ганглии, а в основата си- с гръбначния мозък- неговата централна част. Така енергията протича централно към мозъка, носеща информация.
От друга страна, анатомично има известно припокриване
между линията на пикочния мехур от двете страни на гръбначния стълб и стълбовете на Гол и Бурдах, разположени в задните рога на гръбначния мозък. Така енергията протича по един централен и два странични пътя.
Директната връзка между чакрата и съответните меридиани осигурява директния й контрол върху дадена област от човешкото тяло. Така например диафрагмалната чакра оказва влияние върху диафрагмата, меридианите на черния дроб, жлъчката, далака и панкреаса, стомаха- 8, 9, 10, 11 и 12-ти гръден прешлян. Това означава, че тя обхваща тези прешляни, повлиявайки съчувствените им точки и спиналните ганглии. Официалната медицина признава инервацията на органите от тези сегменти на гръбначния мозък.
Друга линия, по която е възможно контактуването на чакрите с меридианите е втората линия от меридиана на пикочния мехур, разположена също двустранно, по протежението на гръбначния стълб, на 4 напречни пръста от срединната линия. Всички точки от тази линия имат имена, свързани със психологията на човека- седалище на душата- трети гръден прешлян, мястото на волята- на ниво втори лумбален прешлян и др.
Това навежда на мисълта за психологичното значение на чакрите и нарушенията в тях, водещи до различни психологични проблеми на личността. За това подробно е описано в т.нар. психодинамика на чакрите - раздел от книгата на Барбара Ан Бренън "Ръце от светлина". Всъщност, за промяна в начина на живот, наред с лечението се говори не само в езотеричната, но и в традиционната медицина. Без да е променил своите стереотипи, човек отново би се разболял от болестите, на които е податлив.
И така можем да си представим чакрата като един влак, който е на въздушни криле. Той е стъпил на "коловоза" на първата линия, като по този начин осъществява контрол върху физическата функция на тялото. А крилете са стъпили на втората линия- за психологичен контрол.
Къде ще ни отведе този влак? Към депресията и болестта или към физическото и духовно здраве- това зависи от самите нас.
Идеята за локалния контрол във физичен и психичен аспект на чакрите върху човешката личност се вписва в познатия анатомичен и акупунктурен модел на човека и допълва познанието за самите нас с невероятни дълбочини...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright