Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: И нека бъде светлина!  (Прочетена 2279 пъти)
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« -: Февруари 23, 2011, 17:43:57 »

Изтъкани от светлина

Ние сме изтъкани от светлина. Живата материя е изградена от милиарди трептящи частици, които поемат светлинната енергия. Без да правим никакво усилие, ние поемаме светлинните вибрации, наситили въздуха, водата, храната. Нашата аура е уникална структура, която също поема енергията от природната среда.
Видимата светлина не е еднородно излъчване. Нейната палитра от инфрачервения до ултравиолетовия спектър обагря нашето настроение, тяло и его. Според Сюзън Чиазари светлинната енергия се разделя на съставните си цветове в епифизата в мозъка.
В здравото тяло трябва да има баланс между затоплящите цветове- червен, оранжев, жълт и охлаждащите и успокояващи – син, индиго, лилав. Зеленият цвят е хармонията в средата на светлинния спектър.
В нашата аура цветовете се възприемат от чакрите, които резонират и са обагрени в същия цвят, който възприемат. По този начин те предават на органите, които контролират само нужния им вид енергия. Известната цветотерапевтка Сюзън Чиазари описва цвета на чакрите: основна- червен, полова- оранжев, диафрагмална- жълт, сърдечна-зелен, гърлена- син, челна- индиго и теменна- лилав.
Още в древните ведически писмена като Упанишади, Шат-чакра –нирупана и др. се описват различни по цвят видове енергия, които организма възприема- прана/жълта/, апана/оранжево-червена/, самана/зелена/, удана/виолетово-синя/ и вяна/розова/. Там се разглежда много подробно смисъла и значението на всяка чакра, като за пъпната чакра се споменава, че е зелена. Цветът на сърдечната чакра е спорен за изследователите и вероятно зависи от степента на духовното развитие на човека. Най-често тя е пастелно розова или златиста.
През 1927г. Чарлз Ледбитър, описвайки чакрите говори също и за разпределение на енергията по цвят в човешкия организъм. Опитите на д-р Валори Хънт през 1989г. действително регистрират с апаратура постъпването на цветните вибрации в човешкия организъм. Всеки цвят има своя честота или образно казано, всяко радио се намира на определена честота, за да го чуем.
Всъщност, това не е застинал модел. Цветовата енергия циркулира по акупунктурните меридиани, съвпадащи с енергийните канали- надите. Виолетово-синия лъч захранва със светлосиня енергия гърлото, индиго- мозъка и лилаво- мозъчната кора. Зелената енергия захранва коремните органи. Жълтото е нужно на далака, панкреаса и черния дроб. Розово намираме в сърдечната област и периферната нервна система. Оранжево-червеното е нужно на пикочо-половата система и кожата. Денонощния ритъм на органите е познат на медицината като т.нар. циркаден ритъм. Обяснението за денонощната циркулация на цветовете по меридианите естествено допълва неговия смисъл. Светлинната енергия преминава и зарежда един и същ орган по едно и също време, налице е цветен биоритъм.
Всеки орган вибрира и поема честотата на определен цвят, захранвайки се със светлинна енергия. По тази причина енерготерапевтите, независимо от коя школа, подават определения цвят/честота/ собствена енергия, която е нужна на болния орган. Според гранд мастър Чоа Кок Сюи от китайската школа по цигун, това има многократно катализиращ самовъзстановяването ефект. В състояние на здраве е нужно да има баланс между двата полюса на цветната палитра.
Светлинната енергия и цветовата й гама са естествено наше обкръжение и ние не си даваме сметка колко нужна е тя. Затворени зад щори, пердета и с изкуствено осветление, ние забързани пропускаме връзката с природата и се сещаме за нея, когато възникне заболяване. Ние не получаваме достатъчно естествена светлина, не дишаме чист въздух, не се храним с естествени храни. Липсата на хармония с природата в днешния урбанизиран свят нарушава цветното равновесие в нас. Това се отразява на настроението, хормоналния баланс, нервно-вегетативно равновесие и в крайна сметка възникват психо-соматични оплаквания. Вие можете да бъдете гневно червени или синьо тъжни. Липсата на оранжево поражда песимизъм и преумора.
Цветотерапията се занимава с лечебното въздействие на цветовете, търси нарушения в баланса им дълго преди да са се появили органични заболявания.С помощта на специални въпросници цветотерапевтите откриват кой цвят е недостатъчен и дават ценни съвети как да се набави той.
Лечението с цветове произлиза от дълбока древност. Още в древен Египет и орфическото учение в Елада са се прилагали вани с оцветена и ароматизирана вода, изложена на слънчевите лъчи. В Средновековието са се използували цветни стъкла, филтриращи само нужния цвят.
Днес цветотерапевтите препоръчват пиене на енергизирана на слънце вода, цветна жизнена диета, цветно дишане по системата на йогите. Петер Мендел през 1978г. за пръв път прилага сноп цветна светлина върху акупунктурните точки-т.нар. колопунктура. Друг способ е облъчване на тялото или части от него с цветна светлина. Дават се също съвети за цветът на облеклото и интериора, което приближава цветотерапията до вътрешния дизайн.


Цветна азбука за Вашето здраве

Червено –цвят на живота, изгряващото слънце, огъня. Любов и радост, гняв и страст са полярните сили на този цвят. Той дава енергия и жизненост, затопляне. Учестява пулса, кръвното налягане, дишането. Подобрява производството на еритроцити и следователно анемията.
Оранжево-цвят на веселието и щастието.Свързан с топлота и добросърдечие, подобрява комуникацията между хората.Има по-мек затоплящ ефект, полезен при преумора. Оранжевото влияе върху половите органи и бъбреците. Изберете оранжево при болки в ставите или ако имате нужда от концентрация.
Жълто-контролира жлезите с вътрешна секреция, черния дроб, червата. То символизира слънцето в зенит, непринуденото веселие. Цвят на лявата част на мозъка и интелекта, подхранва мозъчните клетки. Изберете жълто при проблеми с храносмилането и кожата.
Зелено-балансиращ цвят. Свързан с концентрацията и запомнянето, удачен за класни стаи и кабинети.Олицетворява хармонията и надеждата. Има ефект на очистване от бактерии и токсини. Стимулира заздравяването на кости и тъкани. Зеленото има успокоителен ефект и носи балансирана енергия.
Синьо-забавя възпалителните процеси, смъква температурата. Има леко охлаждащо и запичащо действие. Подпомага преноса на кислород чрез кръвта. При липсата му страдаме от умора от кислороден глад. Синьото носи спокойствие и мир. Може да подтисне спазми на гладката мускултура, помага при безсъние.Използувайте синьо при възпалено гърло, неспокойствие или безсъние.
Индиго/тюркоаз/-пречистващ и стабилизиращ ефект. Засилва имунната система и предпазва от тумори. Успокоява и охлажда.Цвят на дълбочината и интелекта. В Тибетската медицина е бил използуван за състояние близо до упойката. Използувайте индиго като по- силно успокоително, при разширени вени, преумора на очите.
Лилаво-успокояващ и енергизиращ цвят, без да прегрява като топлите цветове, които може да доведат до раздразнителност. Помага при психично напрежение, мигрена. Цвят на дясното мозъчно полукълбо, интуицията и въображението. Използувайте лилаво при безсъние, съчетано с преумора.Пиене на заредена със слънце “цветна” вода

Слънчевата енергия може да се поеме директно не само от растенията, но и от водата. Ако поставим 30 минути на слънце цветна стъклена чаша, в която има вода, тя ще събере светлинната енергия от същия цвят.
Пиенето на така заредената със слънчева енергия вода е нужно,за да постигнем цветова хармония и подобрим своето здраве и настроение.
Редувайте в началото различен цвят чаши, за да попълните цветовата дисхармония. От топлите цветове/червен,оранжев,жълт/ може да се пие цяла водна чаша за деня. От електрическите/зелен,син,индиго,лилав/ се пие не повече от половин чаша на бавни глътки.
Пийте чаша “червена” вода при липса на енергия, ниско кръвно, анемия. Оранжевата чаша помага при преумора и депресия, колики. Жълтата вода – при запек и за умствена концентрация.Зелената чаша вода- при неспокойствие и като баланс на всички цветове. Синята- при киселини, като гаргара при възпалено гърло, при очна умора като компреси, при температура. Индиговата чаша охлажда след прекалено излагане на слънце, при главоболие като компрес на челото.Лилавата чаша е полезна при проблемна и суха кожа, при преумора със безсъние.
При предозиране с определен цвят се използува правилото за допълване на цветовете: червеното допълва синьото, оранжевото- индиго, жълтото- лилаво, зеленото-червено-лилаво.
“Заредената” вода е годна за консумация до 24 часа от облъчването й със слънце. През това време тя може да бъде съхранявана в хладилник.

“ Цветно “ дишане

Според цветотерапията дори въздухът, който дишаме е пропит от слънчева енергия. С помощта на цветотерапевт може да си представим как вдишваме определен цвят светлинна енергия. Това се нарича цветно дишане, близко до дишането на йогите и медитацията.
Обикновено цветът, от който се нуждаем е този, от който сме привлечени.
Най- напред се започва с т. нар. пречистващо дишане:
1.   Затворете очи, дишайте бавно и ритмично.
2.   Представете си бяла топка светлина над главата.
3.   Вдишайте и си представете как бялата светлина навлиза в цялото тяло.
4.   Издишайте и си представете как това е мръсносив дим.
5.   Отново вдишайте бялата светлина и издишайте сивия дим, докато издишания
въздух стане все по-светъл и накрая бял.
По същия начин може да си представим определен цвят и да изпълним
упражнението.Може да практикувате цветно дишане с различен цвят, например зелено за успокоение, червено за сила, оранжево при преумора, синьо при безсъние и раздразнителност.По този начин ще имате баланса в цветове за своето тяло, нужен за Вашето добро настроение и здраве.Цветна жизнена диета

Цветотерапията отдава значение на разнообразието от естествено обагрени пресни плодове и зеленчуци. Тази диета не налага ограничения, а балансирано, умерено и свободно хранене. Определени цветове се приемат по различно време на деня. Препоръчват се киселото и прясно мляко, сирене, мед, ядки, варива, ориз.
Храните по цвят са разпраделени също в светлинния спектър.
Киселите, затоплящи, ян- храни са обагрени в червено, оранжево и жълто. Такива са например всички червени плодове, доматите, морковите, тиквата, пъпеша, грейфрута и др. Препоръчва се приемането на ян-храни в първата половина на деня, за да затоплят и енергизират работещия човек. Червените меса могат да се приемат на обяд, но не са подходящи за вечеря, когато могат да внесат безсъние и раздразнителност.
По средата на цветовия спектър са млечните продукти. Те хармонизират енергийния баланс.
Алкалните, охлаждащи ин-храни са оцветени в синьо, индиго и лилаво. Те успокояват и балансират ян-храните. Препоръчват се за втората половина на деня и вечерта. Такива храни са гъбите, риба, пиле, варива, патладжаните, сините сливи, боровинки, къпини и др.
Цветовия баланс се постига най-напред с приемането на разнообразна по цвят храна, за да се попълнят енергийните запаси. След това се пристъпва към корекция с липсващия цвят. Най-често това е цветът, който ни привлича

И нека бъде светлина!

Теоретичните основи на цветотерапията не са в противоречие с енергийния модел на човешката аура. Те допълват и обогатяват представите за циркулацията на различен по честота цветен енергиен флуид, който тече по енергийните канали/меридианите/ и се контролира от ръководни центрове/чакрите/. Това е един по-задълбочен поглед върху преразпределението на енергията в човешкия организъм.
Това още веднъж е доказателство, че съществува единен и реален модел на човешката аура, който е сложен и има отношение към нашето здраве.
Ние сме изтъкани от светлина. Нейните цветове обагрят нашите тела, мисли и чувства. Всяка наша клетка поема светлина и виталност. Ние сме цяла вселена от сияйни светлини, сътворена по невероятен начин.
И нека бъде светлина!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Нека ги повикаме! « 1 2 ... 14 15 »
Извънземни цивилизации
Amica 214 8024 Последна<br />публикация Септември 24, 2010, 10:56:02
от небесният ангел
Поетии... и поетесиии... наддумване в рима, то нека тук да има! « 1 2 3 »
Изкуство
giti 38 4231 Последна<br />публикация Май 23, 2011, 23:50:42
от Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
Нека песента да говори! « 1 2 ... 6 7 »
Музика
giti 100 6081 Последна<br />публикация Юли 07, 2016, 14:29:43
от pluton
Каква бихте искали да бъде бъдещата България и как бихте я направили такава?
За България
Аэ съм 6 1313 Последна<br />публикация Май 06, 2011, 12:38:04
от Sita
Може ли душата да бъде зла? « 1 2 »
Въпроси и отговори
Sue 15 1369 Последна<br />публикация Август 17, 2012, 15:24:06
от Щуродино

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright