Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Духовни апокрифи  (Прочетена 1259 пъти)
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« -: Февруари 20, 2011, 16:35:46 »

„В тази къща трябва да има ред!- извика чичо Карл и запрати последната чиния към стената.”-Ерих Кестнер
Така и в изложението на духовния мироглед и развитие трябва да има ред. Иначе ще затънем в празно бръщолевене. В хода на изложението ще видим, че едни принципи са общовалидни. Има усещания, които са различни за всеки, но смисъла е еднакъв. И последно- има усещания, уникални за всеки, които не могат да бъдат повторени и зависят от степента на духовно развитие.


За Светлината и Просветлението

За да тръгне по пътя на Духа, човек най-напред трябва да приеме Светлината. Какво значи това?
„Истинската светлина, която осветлява всеки човек...”-Йоан- 1.9
„ Ако не се роди някой отгоре, не може да види Божието царство”- Йоан-3.3
50) Исус каза, “Ако ви попитат: Откъде идвате?, кажете им: Ние идем от светлината, мястото където светлината в собствената си хармония произлиза и намира покой. Тя се установява и проявява с техния образ. И ако ви кажат: Кои сте?, кажете: Ние сме нейни синове, и сме избрани от живия Отец. Ако ви запитат: Какъв е знака на вашия Отец върху ви?, кажете им: Той е движението и покоя.”-Евангелие на Тома
Светлината има много значения. В много езотерични книги ще намерите, че е нужен положителен поглед на света, положителна нагласа. Да не се самоизяждаме от проблемите, да не обвиняваме другите за създалото се положение, а да подходим градивно и с усмивка към света.Така негативната топка, която прехвърламе един на друг ще прекъсне. Тогава дори и врагът ще открие с изненада разликата, когато потърсим мъничкото положително зрънце в него. Защото никой човек не е изцяло лош.
Светлината значи и хармония. Много може да се научи от Дънов за хармонията с природата и помежду хората. Но това не значи, че всички трябва да бъдем отшелници и да танцуваме паневритмия. Хармонията най-напред е вътрешна- кой съм аз?, такъв ли искам да бъда? Защо не се харесвам? Какви са ми недъзите в характера и как да ги отстраня?, Какво да направя в живота си като цел и смисъл?, Какво е за мене понятия като Любов, Вяра, Надежда, Бог? Без цитати, само за мене си. И не не последно място- как обичам Бог?
Светлината значи да се отречем от злобата, омразата, ненавистта, мрака, дори ругатните. Да не вършим зло. Но това не е достатъчно. Трябва не само да се върши добро, но и да се мисли добро. Това е самоконтрол и самодисциплина на чувствата и мислите, без да е принудена, а озарена от големия смисъл и цел.
В буквалния смисъл възприемането на Светлината значи да усещаме и попиваме светлината на слънцето, въздуха и водата, дърветата и тревите и не на последно място- най-висшата енергия, изпратена ни от Небесата. Светлинната енергия преминава в акупунктурните меридиани под формата на биофотони, захранва нашите органи и Дух.
Тя буквално бомбардира епифизната жлеза, така че да се научи да излъчва диметилтриптамин, нужен за медитацията и духовните изживявания на всеки човек.
Но това е само материалното обяснение. Приел позитивния път, човек приема Бога и пробужда онова малко зрънце в себе си, което е връзката с Него.
Не е истина, че Духът на човека не може да се променя и развива. Той може да се промени в положителна посока и да тръгне по трънливия път на откриването на себе се и мястото си във Всемира, търсейки хармонията. Тази задача не е нещо мистично и невъзможно, а е реално постижима, дори и да сме кръгли атеисти. Нужна е воля и дух, за да се постигне. Тогава Светът би бил далеч по-добро място, ако сме намерили хармонията си с него. Много автори дават своите пътища към хармонията и Просветлението. Но това е само описание на техните крачки, топография къде са се спъвали и къде-летяли.
      Но дори и най-закоравелият материалист ще види по този път, че няма изпитани рецепти и всичко зависи от Духа, който не може да се пипне и измери, от понятия като вяра, любов, доброта.
        Поел позитивния път и Светлината в себе си, човек се променя. Той мисли добро и върши добро. Той е направил съзнателния избор към Светлината.
        Тази енергия, която ни изпълва ,съвсем не се изчерпва като съдържание от фотоните, които я носят. Тя е Божествената сила на Светия Дух, животрептящия извор, който достига до всяка клетка и прави живото живо. Без Светия Дух животът е невъзможен. Светлината на Светия Дух не е аморфна субстанция, а разумна сила, която носи живот, вдъхновение, образи, поучения и пр.
         Тя е истинната Светлина.
         Амин
Активен
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« Отговор #1 -: Февруари 20, 2011, 16:36:56 »

Зрънцето на Отца

В дълбокото
съзирай същността
- езикът сребърен
на твоята камбана!
На вярата
почувствай тежестта
- най-съкровената
искрица разлюляна!

Божествена искра
да зазвъни
и от вибрациите
да разцъфне слово!
Душата в тялото
да затрепти,
кристален глас
да заехти отново!

Поспри се ти
за малко в своя ден
и потърси
на ближните искрите!
Дълбоко светят
с пламъка зелен.
И разлюлей
камбаните в душите!

Зрънцето на Отца е във всеки от нас, то  е изконната връзка с Бога. Някои го наричат събирателна точка, други- линия, но то е малко зрънце, което се пробужда и става ядро.
Ето как!

Виж! Там- дълбоко в същината ти лежи едно малко зрънце, дето сам Бог Отец е посеял с любов!
И ако е станало кълн, що кълни- значи си избрал Доброто и Светлото Му Начало.
И ако е станало цвят, що цъфти- то е алената вяра, що пулсира в кръвта ти, чувствата и мислите и зове към промяна.
И ако е станало ослепително бяло пламъче- то е Божията Истина, Свещената Светлина, дето те изпълва целия. То е непресъхващият извор на Отца.
Не искай повече! Отдай! Отдай от извора, без страх, че ще се свърши, на другите люде!
Възправи се пред ангелите и Светия Дух с честно и праведно лице, с непоклатими нозе, изпълнен от Светлината! Отдай им любовта си!
Бъди Светлина!

Ядрото на личността е енергийно-информационната ни връзка със Светия Дух. Чрез него получаваме енергия за тялото и духа и просветление. То е онова, което сме като същност. То е като един човек, който носи в куфара си много компактдискове от миналите си прераждания. На всичкото отгоре записва и диска с нашия живот. Често е наричан съвест и съдник вовеки.Какви прераждания ще ни покаже зависи от един сложен закон на мирозданието: Тези прераждания, които носят поука за същите грешки днес или които са за проумяване и кармично очистване. Странното е, че изкупването на такава изминала от предишен живот карма може да стане дори само с разбирането на греха и покаянието за него.
    Преражданията не са забавление. Дадени са ни тези, които трябва да се дадат за изкупление. Преражданията се възприемат чрез ядрото на личността в зрителната кора като ментални, непроизведени чрез окото образи. Те не са пред, а зад окото, вътре в зрителната кора.Освен образи има и звукова, чувствена, мисловна и даже тактилна информация, подобно на епизодчета от филм. Един човешки живот понякога може да бъде възприет за повече от  месец, зависи от нивото на Ученика. Най-добре е тогава учащият да вземе отпуск, тъй като енергийния разход е голям. Всеки ден трябва да набавя енергия от природата и чрез молитва. Възбуждането и възприемането на преражданията става само с опитен Учител и под негов контрол и план кое след кое да дойде. В противен случай, когато изживява предишен живот, може да се изпадне в междинно състояние. Тогава човек има две самоличности или дори възприема само старата. Целта на възприемане на прережданията е тяхното осмисляне и изгаряне на кармата за по-нататъшно развитие.
      Защо не помним своите прераждания? Защото тогава бихме видели например врага, който сме посекли и сега е брат, сестрата, която е била мащеха и пр. Кармични зависимости, които имаме да изкупваме. Като не помним имаме нов шанс за изкупление, без да сме обременени от това, което е било. Това е милостта Божия.
       Зрънцето на Отца е онова пламъче, което ни свързва със Светия Дух и ни прави съдове на Неговата Светлина. Огромна е моралната отговорност за тази Светлина. Тя е свещенната Истина, без нужда от доказване. Тя е Божието мляко за тялото и Духа. Божията Светлина ни носи образи, думи, послания...Най-често усещането за Светия Дух е от женски род, както са казвали и катарите. Може би това се дължи на вкоренения в човека архетип за майката, която кърми и се грижи-дава храна за духа и тялото.
    В квантовата физика има един цитат на учените от item-bioenergy. Когато честотата на електромагнитната вълна се приближава до нула, тя може да бъде на огромни разстояния, едновременно навсякъде. Ето ти на Светия Дух, който единосъщ свързва цялото мироздание. Но това е само материалното обяснение.
      Идеите, мислите, чувствата, думите, образите, които идат от незримия Му огън, те са Свещенни. Те не са от тоя свят. Те идат от Разум, далеч надхвърлящ човешкия и въпреки това толкова милосърден...
      Божиите послания са съпроводени от силно главоболие и най-напред са като в зип-формат на компютър. Най-напред разбираме за какво е посланието. Следва скелето на самото повествование и накрая се разгъват думите по местата им. И това за една седмица. Нужно е търпение и внимание кога да се запише-трябва да е разгънато цялото.
     Други Божии послания са идеи за някаква научна теория, но доказателството си е научно и зависи от човека. Те навярно се дават на хората, защото е дошло времето за тези открития.
      Навярно във всички религии има цитати за Огнената ослепителнобяла Светлина на Светия Дух. Който може, нека потърси цитати от свещенните книги.
       Който е усетил Светия Дух, вече не е същия. Той е пристрастен към Неговата Светлина. Толкова е хубаво!
        Но се яви Дух Утешител и с любяща ръка ги помилва.
Дух на Истината, що уми очите им и те прогледнаха.
И отвори ушите им за Божието Слово.
Изпълни сърцата им с елея на Свещената Мъдрост.
Те сучеха като младенци от Божията Истина.
И съгледаха вътрешната светлина на нещата.
Душите им поемаха Огъня на Светия Дух с радостно упование.
И тогава разбраха, че истината на книжниците и фарисеите е колкото глава на карфица.
А Истината на Отца е безгранична като Славата Му.
За нея няма пространства и времена.
Тя може да се усети само с дух, защото чрез Дух Свети иде до нас.
Светите огнени думи на Божието Слово, което е Светлина.
И тогава разбраха, че и те са синове на Светлината...
Амин!
       
Активен
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« Отговор #2 -: Февруари 20, 2011, 16:37:32 »

Малък компендиум за биополето

Биополето на човека не е мистика, а реалност. Може да се каже, че векове наред е откривано и пак забравяно. Още във Ведите намираме подробни описания. Съвсем е естествено тогава хората да са описвали наученото в свещените си книги, тъй като несъмнено човешката аура е контакта между тялото и Духа, между материалното и незримото, което е Божествено.
Много хубав исторически обзор има на Глория Алвино за научните изследвания в тази област.-виж приложения файл
Най-академично описание  на биоплазматичното тяло на човека има в книгата „Ръце от светлина” на Барбара Ан Бренън, която горещо препоръчвам.
http://knigoteka.com/book/25634
В която и езотерична школа да се обърнем,четем едно и също- 7 чакри и 7 слоя на биополето. Всъщност нещата са даже още по-сложни, тъй като главните чакри са 11- виж книгата „Чудеса на лечението с прана” на гранд мастер Чоа Кок Сюи- уводните глави за чакрите.
Биполето на човека е във и извън физичното тяло, в непрекъснат контакт със всички органи и системи. То използува акупуктурните меридиани в първия си слой като мрежа, по която текат биофотони, носещи материя, енергия и информация. Същата енергийна мрежа според Бренън има във всички нечетни слоеве на биополето.
Какво е биополето като материя? То е студена биоплазма, петото агрегатно състояние на материята. Състои се от частици с размери 60 нанометра и скорост 3-5 метра в секунда, които циркулират в енергийната мрежа.
Като енергия биополето има електромагнитни свойства, но те са различни от обичайните.
Енергийните частици- биофотони достигат и навлизат във всяка клетка и енергията се складира в митохондриите. Как става това?
Енергията навлиза в човешкото тяло по много пътища-дишане, хранене, директно и циркулира в акупунктурните меридиани. Светлинната енергия обаче е в голям диапазон и не може да се поеме от органите, без да се разпадне на други честоти. Това става с помощта на чакрите- те тренсформират енергията до такава, която може да се поеме от даения орган или система.
Като структура може да си представим човешкото тяло, разглеждано от скенер на участъци от 3-5 гръбначни прешляна. Всеки този отрязък има свои гръбначно-мозъчни сплитове, прилежаща ендокринна жлеза и чакра. Така например имаме чакра на слънчевия сплит, слънчев сплит и панкреасна жлеза, оказващи регулация върху далака, стомаха, черния дроб и панкреаса.
Всичките тези относително самостоятелни зони, подредени вертикално на гръбначния стълб, са свързани взаимно чрез централния енергиен път и страничните Ида и Пингала. За медиците тези вертикални пътища отговарят на централния спино-таламичен и спино-ретикуларен път, а Ида и Пингала на пътищата на Гол и Бурдах.
Ако оприличим човека на един глобус, паралелите отиват към органите, а меридианите ги свързват в едно цяло.
Защо Ида и Пингала се отклоняват от шията към носа и после завиват към епифизата?
То е защото трябва да имат контакт с челната и Аджна чакри. Възможно е и самите тия пътища да вървят по извивката на корпус калозум от рострум- носа назад. Неслучайно Барбара Ан Бренън говори за взаимодействие на тези структури при медитация- корпус калозум, таламус и ретикулярната формация.
Освен изброените структури, в картината на биополето се вписват и центровете, намиращи се в дясното слепоочие в инсулата на мозъка. Науката ги нарича креативни центрове, но те са и паранормалните такива. Те трябва да се развиват.
Срещуположно в лявото слепоочие е центъра на речта-Брока. Има догадки, че тук е и логическата мисъл, докато в дясно е интуитивната. И така имаме два срещуположни центъра, които трябва да бъдат в равновесие помежду си.
Днес науката открива биополето отново.- виж апаратите на item-bioenergy, XXroid , PIP, електромагнитно лечение и диагностика с кристали и др.
Те са съгласни да твърдят, че първия слой на биополето се дължи на дейността на клетките, а втория-всъщност втория и третия слой – на мозъчната дейност.  Днес тези уреди могат да откриват функционалните неблагополучия много преди да има органично заболяване. Те може да послужат за ранна диагностика, а някои от тях- и за превантивна терапия.
Тази терапия в общ аспект е запълване на енергийната липса в болната област , както и извличане на негативната електромагнитна енергия.Това може да стане от лечител, но също така и от уреда XXroid, макар тази терапия да има нужда от прецизиране все още.
Лечението на човешкото биополе не е някакво чудо. Много ми хареса изричното подчертаване на гранд мастър Сюи в неговата книга за праничното лечение: Лечението с прана ускорява самовъзстановяването на организма 60 пъти! То не замества, а допълва лечението на лекаря! Но представете си какво значи един болен орган или кост да се възстановят 60 пъти по-бързо! Това би значело съкратен престой в болниците.Да не говорим пък за ранната диагноза колко беди може да предотврати...
Навярно има и други уреди, които не съм попаднал и тепърва ще се доказват.
Биополето на човека днес е видимо за апаратите в първите си 3 слоя, но това не отрича духовните аспекти на по-горните 4 слоя.
Биоенергията захранва всяка клетка. За вярващия тук има едно голямо прозрение- животрептящата същност на Светия Дух достига до дълбините на живата материя и я храни с енергията си. Без Бог не може да се помести и един атом!!!
Енергията на Светия Дух е онази, която прави живото живо, кара го да расте.
Това не е само и единствено слънчевата енергия на фотоните, но разумна сила отвъд човешкото разбиране. Но за това е следващата глава.

Активен
Paladin60
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 77

« Отговор #3 -: Февруари 20, 2011, 16:38:09 »

Пътят към светлината

Приемането на позитивното и светлото не е някаква декларация с подпис и печат. То трябва да стане същност, път и отстояване. Не е достатъчно само да декларираме, че сме добри и търсим светлото и градивното. Това е ежедневна борба и духовен градеж вътре в себе си и навън към природата, хората и Бога.
В този си път човек среща и тъмнината, и светлината в себе си. Избира какъв да бъде, каква да е неговата житейска смисъл и цел. Пробужда зрънцето на Отца в себе си и се среща с духовния си Учител. Това зрънце е най-изконната същност на човешкия Дух. Тя е онова, което сме били във всичките си прераждания и повече от това.
Някои го наричат събирателна точка, която управлява биополето на човека. Други считат, че е сърдечната чакра. Но то не може да се измери, защото не е от тоя свят. То е Дух и само с Дух може да се усети.Най-близо са някои психолози, които го наричат ядро на личността. Но за това е нужна отделна глава.
Пътят на светлината е усещане и различаване всеки ден. Усещай дълбоките и наситени вибрации на дъба, финните високи честоти на брезата, острото излъчване на скрежа по дърветата, мекото лъчение на новия сняг, напиращото излъчване на разцъфващите пъпки. Толкова много има за усещане и различаване...
Пътят към светлината е усещане за единството на всичките тези живи трептения в единосъщата животрептяща същност на Светия Дух, който ги изпълва.Усещане за единство на твоя Дух и всичкия Дух на мирозданието....
По пътя към светлината човек се моли, медитира, заякчава своето биополе и чакри и ги развива по волята на Отца.
Всеки човек има различен път, понеже чакрите му са развити в различна степен. Всяка чакра носи в развитието си своите изпитания и уроци.
Така например в пъпната чакра се сблъскваме със страха и паниката, но също и огъня, който е живот. При нейното развитие може да се видят различни астрални създания от нисш тип, добронамерени и злонамерени.Те се отдръпват и не безпокоят, когато си научил уроците на чакрата.
Сърдечната чакра е усещането за всемирна любов. Гърлената чакра е по-скоро телепатичната връзка с други хора. Аджна чакра е просветлението, Истината, такава, каквато ни я открива Бог без наука.
При развитието усещаме и седмата чакра- как постепенно там се оформя канал за медитация, после става стълб над главата и накрая ослепителнобяла колона, свързана със ослепителнобялата светлина на Светия Дух.
По пътя към Светлината търсещият се моли и търси Бога. Запитва се кой е, какъв иска да бъде и какво може да се промени. В този период на себетърсене и откриване сърдечната чакра е несъбудена. Това е т.нар. Тъмна нощ на душата. Тогава Ученикът няма поддръжката за вярата си и сам трябва да я отстои и намери себе се и връзката с Отца. Не трябва да се огорчава и обезверява, че всичко дотогава е било по мед и масло и изведнъж няма подкрепа от астралните сили.
Преминал това изпитание, Ученикът е събудил зрънцето на Духа си и усеща Светия Дух.Най-напред усещането е слабо като водата, която пълни една чаша. По-късно се усеща Огъня, който те изпълва.Този Огън носи храна за тялото и Духа, той е Божественото мляко. Той носи Просветление под различна форма- думи, образи, идеи, образи и поуки от миналите пререждания. Трябва да се научим да четем онова, което ни се изпраща.
В целия този път Ученикът трябва да е намерил какво е Вярата и Обичта към Бог специално за него и да не се отклонява от тези си убеждения. За да усещаш Светия Дух, трябва да му вярваш и да го обичаш безрезервно и без научни догадки.Но и за Светия Дух сигурно трябва отделно да се напише и пак няма да е достатъчно, защото трябва да се усети...
Пътят на Светлината не е непременно с крайна цел Просветлението. Не е нещо, което не може да бъде задача на всеки човек. Всеки навярно би желал да бъде в хармония с близките, колегите си, природата, да разбира себе си и своите недъзи и да ги поправи съзнателно. Така Светът би бил едно по-добро място....
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Двадесет важни духовни напътствия
Йога
Админ 0 2163 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:25:33
от Админ
Висшите духовни йерархии « 1 2 3 4 »
Езотерика
Ich 47 3855 Последна<br />публикация Декември 26, 2010, 09:43:32
от Ich
Списък на 100-те най-влиятелни духовни личности според Watkins Review
Духовни учения
Georgio 5 1710 Последна<br />публикация Юни 06, 2011, 18:32:28
от paparosko
Духовни всемирни братя
Духовни учения
Evolution 0 968 Последна<br />публикация Май 06, 2011, 00:37:05
от Evolution
Индигота или духовни учения?
Обща тематика
Ariam 10 1625 Последна<br />публикация Ноември 27, 2013, 14:14:01
от Me.Racle

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright