Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Полски хвощ  (Прочетена 23423 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 10, 2011, 16:42:01 »

  Полски хвощ (Equsetum arvensis)
  (борика, змийска хурка, надена трева, наставиче, самодивска хурка,  зайча опашка, кавал, калемна трева, колениче, надавка, наставиче,  гологлавец, гръклян, коило, конско биле, кукувичина плюнка, прешлица,  ставниче, мечо вретено, черен шавър, горчица, гъволче, дериджен, дзука,  дива хурка, зъминска хурка, зъмска хурка, конска борика, дива борика,  кукайчина плунка, нивна хурка, обикновенна прешлица, полска прешлица,  прешлика, свирчо биле, съставиче, ставняк, пилкива билка, гърличаво биле, баричетина, бабино руно)


  1. Употребява се само лятното зелено стебло, което се бере май-юли. Чаят от полски хвощ намира широко приложение, особено за предпазване от атеросклероза. При стомашни рани се пие всеки половин час. С жълт кантарион чаят, вземан по 1-2 малки чашки вечер при суха храна, помага срещу напикаване при  децата. За успокояване при непоносими болки при камъни и пясък в бъбреците, мехура и др. Чаят е дезинфекционно средство при промивка на стари гноящи рани, кожен рак, лишеи и волчанка. При фистули на задното черво и  хемороиди се правят клизми от чая на полския хвощ, кората на дъба  и от камилско (гръдско) сено. При кожни петна по лицето, заболял корен на косата се употребява чай от полски хвощ. Понеже е много  твърд, се кисне предварително в студена вода и след това се вари 15 мин. Срещу потене на краката се намазват петите и пръстите с тинктура от хвощ (50 г. на 1 л. ракия, да се остови да кисне 2-3 седмици). (дн. •1, стр. 55)

  2. Да не се употребява при нефрит и нефрозо-нефрит. Безопасна употреба: 2 с. л. от билката се слагат в 500 мл. вода и ври 5 мин. Пие се по 100 мл. преди ядене 4 пъти на ден. (Ф-7)

  3. Отвара от хвощ  или счукани на прах десетина стръка от билката се  приемат вътрешно при кръвохрачене, кръв в урината, при пясък в бъбреците се приема отвара от два стръка хвощ, 2 стръка бъз и 10-15 плода шипка. При бъбреци с подуване на крайниците се пие отвара от  хвощ с плодове от шипка, мечо грозде, царевична свила и корени на магданоз. При стомашни болки отварата се приготвя от 2-3 стръка хвощ, няколко зърна сминдух, хвойна и късче алое. (Енц., БНМ, стр. 424)

  4. Има диуретично, кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Отделянето на урина се увеличава двойно, усилва отделянето на олово от организма. Използва се при пясък и камъни в бъбреците, сърдечна недостатъчност, жлъчокаменна болест, кървящи хемороиди, маточни кръвотечения, ревматизъм, подагра, атеросклероза. Не трябва да се употребява при остър нефрит понеже дразни бъбреците. (кн. •44)

  5. Противовъзпалително, кръвоспиращо, понижава кръвното, регенеративно, ревматизъм, подагра, стомашни болки, загнояване на бъбречното легенче, албумин, атеросклероза, за засилване на паметта, злокачествени тумори, обща отпадналост, при  пърхут, възпаление на сливиците, кръвотечение от носа. (кн. • 46, стр. 145)

  6. Използва се  за лечение на отоци от различен произход  и най-вече при  сърдечна недостатъчност, увеличавайки отделянето на урина със 100%, увеличава изхвърлянето на олово от организма и се използва при оловни отравяния. Не се прилага при остър нефрит. Прилага се за лечение на атеросклероза, ревматизъм и бъбречнокаменна болест, поддържа еластичността на кръвоносните съдове. (в-к "Зн", бр. 28 – 2000 г.)

  7. Основното е силно изразено диуретично действие, кръвоспиращо и противовъзпалително - диурезата се увеличава до 100%. БНМ използва стръковете при пясък и камъни в бъбреците, отоци от всякакъв произход, хипертония, затлъстяване. Две с. л. от билката се варят 5-10 мин. на слаб огън  в 600 мл. вода. Изпива се на 3 пъти 30 мин. преди ядене. Лечението трае 30-40 дни. За усилване на диуретичното действие се комбинира с изсипливче, свила от царевица, грамотрън и др. (д-р Арон Челебиев, фитоотерапевт, в-к "Зн.", бр. 21 - 1996 г.)

  8. Цялата надземна част на растението от май до август. При белодробни заболявания, вътрешни кръвоизливи, заболявания на пикочните органи, язви в устната кухина, възпаление на венците и сливиците, кръвотечение през носа, при възпаление на корените на ноктите. (кн. •56, стр. 52)

  9. Тази билка обитава нашата планета още от времето на динозаврите. Изключително високото съдържание на силиций е необходим за усвояване на  калция, затова се употребява при артрит и атеросклероза. Счита се за ефективно средство срещу възпаление или доброкачествено уголемяване на простатата. Той има отличен ефект при лечение на рани благодарение на кръвоспиращите си свойства. Стимулира регенерацията, укрепването и елестичността на съединителните тъкани. При приготвяне на чай е необходимо неколкократно прецеждане през фин тензух, за да бъдат отстранени всички власинки. В противен случай той ще подейства на стомаха ви като препарат за почистване на тенджери. За чай се използват 1-2 ч. л.  сушена билка на чаша вода, кисне 10 мин. и се прецежда прецизно, пие се по 2 чаши дневно. Да се избягва употребата съвместно с лекарства за хипертония. (маг.  фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 31 - 2001 г.)

  10. Полският хвощ са го наричали "Вътрешен и външен чистач". От дълбока древност са го смятали за прекрасно пикочогонно, кръвовъзстановяващо и ранозаздравяващо средство. В полския хвощ се съдържа биокатализатор, стимулиращ процесите на обмяната на веществата, възстановяващ еластичността на кръвоносните съдове при атеросклероза. Затова възрастните хора могат да включат в своя порцион свежия сок от полски хвощ. Силата на провежданата от него "бъбречна гимнастика" е в това, че понякога количеството на урината се увеличава със 100 %. Притежава и противовъзпалително и дезинфекционно свойство. Особено е полезен като профилактично средство при сърдечна слабост. Съдържащото се в него голямо количество калий укрепва сърдечните мускули, способства за извеждането на водата, ликвидира застоелите отоци. Внимание! Полският хвощ спада към силно действащите растения! При обилна употреба на чай от него може да се появи възбуда, слабост, нарушение на функциите на стомаха и бъбреците. Това е свързано с неговото раздразняващо действие. Тревата от полския хвощ се събира в средата на лятото. Суши се на сянка.
  Употреба: 2 с. л. смляна трева се сваряват в 1 чаша вода. След кипването на водата се прецежда и изпива. (д-р Мариан Иванов, в-к "Зн.", бр. 49 – 2002 г.)
   
  11. Полският хвощ е една от най-подходящите билки за лечение на ставни заболявания. Богат е на силикати (съединения на силиция и селена, които са изключително полезни  за ставните повърхности). Установено е, че благодарение на високия процент вещества, съдържащи  силиций, които се резорбират лесно от храносмилателната система, полският хвощ спомага за обогатяване на ставните повърхности и на костите с минерали. По този начин се забавят процесите на деминерализация и дегенерация на ставния хрущял. Налице са данни които показват, че редовното приемане на отвара от стебла па полски хвощ в продължение на 1-2 месеца може да доведе до намаляване на болките в ставите и  на чувството на скованост. Две с. л. наситнени стръкове се заливат с 500 мл.  кипяща вода и врат 3-5 мин., киснат 30 мин., разделя се на 3 и се пие 30-60 мин. преди ядене. (в-к "Д-р", бр. 7, стр. 4 - 2003 г.)

  12. Полският хвощ съдържа до 5 % сапонина еквизетонин, алкалоидите никотин и еквезетин, 3-метоксиперодин, диметилсулфон, флавоноидите екзетрин, изокверцитин, лутеолин, витамин С, провитамин А, оксалова, еквизетова, аконитона и силициева киселина, дъбилни вещества, белтъчини, мазнини, горчиви вещества, смоли, алкални (разтворими) и алкалоземни (неразтворими) силикати и др. Хвощът има изявено пикочогонно и кръвоспиращо действие. Поради това, че съдържа силициева киселина и нейните производни , действа противотуберкулозно. Използва се при кръвоизливи, възпаление на пикочните пътища, при камъни на бъбреците и жлъчката и белодробна туберкулоза. Две с. л. от билката се варят в половин литър вода в продължение на 10 мин. От получената отвара се пие по 1 вин. чаша преди ядене 4 пъти дневно. (в-к "Д-р", бр. 8, стр. 15 - 2003 г.)

  13. Преди 400 милиони години хвощът е бил с размери на дърво. Съдържа много силициева киселина. Оказва лечебно действие при кръвоизливи, локално смущение при кръвоснабдяването, разширени вени, лекуване на рани. Чаят трябва да се вари най-малко 20 мин., за да се извлече силициевата  киселина от растението. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 8 - 2003 г.)

  14. Събира се май-август, като се отрязва 20 см. от върха. Не бива да се смесва с блатния хвощ. Лятното стебло съдържа сапонина еквизетонин (до 5 %), алкалоиди (никотин и еквизетин), флавоноиди (еквизетрин, лутеонин, изокверцитин), смолисти и горчиви вещества, витамин С, елемента  калий, дъбилни вещества, голямо количество силициева, еквизетова и аконитови киселини и др. Полският хвощ има силно изразено диуретично и кръвоспиращо действие. Използва се при хронично възпаление на пикочния мехур и бъбреците, маточни кръвотечения, ревматоиден артрит. С особен успех се прилага при заболяване на жлезите с вътрешна секреция. Има важна роля за лечението на коксартрозата, поради високото съдържание на силикати, които допринасят за регенерацията на засегнатата съединителна тъкан и забавянето на деминерализацията – главна причина за заболяването. Трябва да се знае, че прекомерната употреба на чай от полски хвощ може да доведе до поява на възбуда, нарушение на функциите на стомаха и бъбреците. В БНМ билката се използва още при напикаване, албумин, воднянка, атеросклероза, особено полезна е при сърдечна слабост. Вътрешно се дава под формата на отвара. Две с. л. хвощ в 400 мл. вода се варят 3 мин. и кисне 1 час. Пие се 3 пъти дневно след ядене по 1 винена чашка. Външно се прилага под форма на лапи от смачкани свежи листа при разширени вени, екземи, костна туберкулоза, трудно зарастващи рани. Стрити на прах стебла се използват за полиране на мебели. (Златка Касабонева, доктор по биология, в-к "Зн.", бр. 21 - 2003 г.)

  15. Преди 400 милиони години полският хвощ е бил с размерите на дърво. Като папратите и мъховете се размножава със спори. Употребяват се летните стръкове, които се берат юли, август, като се отрязват на 30 см. от върха надолу. От 5 кг. сурови стръкове се получава 1 кг. сухи. Стръковете съдържат силициеви и магнезиеви соли, сапонини, флавоноиди, калций, калий, магнезий и други минерали, разтворима крамъчна киселина, гликозиди, смолисти вещества и др. Съдържа много силициева киселина , което обяснява използването му при бъбречни болести и проблеми със съединителната тъкан. Оказва лечебно действие и при кръвоизливи, локални смущения в кръвоснабдяването, измръзване, кожни проблеми, разширени вени, ревматични оплаквания, лекуване на рани. Използва се също като диуретично, бактерицидно и противоглистно средство, при високо кръвно налягане и за производство на препарата "абросепт".
  Употреба: главно под форма на чай, който трябва да се вари най-малко 20 мин., за да се извлече силициевата киселина от растението. Външно: за вани, компреси. За цяла вана са достатъчни 150 г. хвощ. (в-к "Билка", бр. 11 - 2003 г.)


  « Последна редакция: Февруари 16, 2011, 22:10:00 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Мента и полски джожен
  Даровете на природата
  Админ 0 3036 Последна<br />публикация Февруари 09, 2011, 23:50:33
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright