Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Индианците пираха пазят тайната на щастието - настоящия момент  (Прочетена 1682 пъти)
praiseyou
Гост
« -: Февруари 10, 2011, 15:44:48 »

Индианците пираха от поречието на Амазонка представляват истинска загадка за науката. Те живеят изключително просто, не се боят от смъртта и са винаги в добро настроение. Каква всъщност е тяхната тайна?

Американският езиковед и мисионер Дан Евърет е живял седем години със семейството си при индианците пираха. През културата и езика на този народ като червена нишка върви основният принцип, определен от Евърет като тайната на пираха: принципът на непосредственото изживяване. Предположенията, теориите и спекулациите са табу в техния свят, съобщава Дойче веле, цитирана от КРОСС.

Само осезаемото е важно

Индианците пираха говорят само за осезаемото, всичко друго е "празни приказки". Част от принципа на непосредственото изживяване е и едно напълно различно усещане за времето.

За индианците пираха времето на преминава линеарно както за нас, нито циклично както например за индианците аймара, за които миналото и бъдещето са идентични. За пираха времето е сегашното, настоящият момент, който съдържа всичко, което е важно. Пираха са открили колко полезно е да се живее ден за ден, обяснява Евърет. Принципът на непосредствеността е най-важната ценност на тяхната култура. В съответствие се е развил и езикът им.

Освен това на хората от това племе не е известна частната собственост. Пираха не правят запаси: уловената риба, убитите животни по време на лов или събраните плодове винаги се ядат веднага. Те не съхраняват нищо и нямат планове за бъдещето.

Предизвикателствата се посрещат с усмивка

Въпреки необичайната веселост на индианците пираха Евърет не игнорира затрудненията, съпътстващи техния скромен и суров живот в джунглата. Подобно на всички останали хора пираха познават болката, мъката и загубата. Откъснати от каквото и да било медицинско обслужване, за тях смъртта е вездесъща. Но в сравнение с нас пираха изпитват много по-малко страх. Те посрещат с усмивка и най-голямото предизвикателство, казва Евърет с удивление. При тях няма никакви признаци за депресии, хронична умора, атаки на паника или психически смущения.

 http://america.actualno.com/news_335023.html
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Десетте ключа на щастието
Здрав дух здраво тяло
Админ 6 2191 Последна<br />публикация Юни 20, 2010, 09:07:19
от nia.boneva6
Какво знаем за индианците « 1 2 »
Обща тематика
bars_i 21 9543 Последна<br />публикация Ноември 09, 2013, 21:49:12
от вожда
Навиците на щастието :)
Видео клипове
Amaranth 0 968 Последна<br />публикация Октомври 15, 2010, 23:33:48
от Amaranth
Тайната на тайните
Великият преход
Ivs.SY 4 2532 Последна<br />публикация Март 01, 2011, 13:27:51
от otsawa
Щастие и светлина?момент,момент « 1 2 3 »
Духовни учения
Timesbehind 31 2640 Последна<br />публикация Март 08, 2013, 12:46:03
от shining_star

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright