Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Див чемшир  (Прочетена 6388 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Февруари 09, 2011, 16:29:49 »

  Див чемшир (Ruscus aculeatum, Ilex  aquifolium)
  (залист, бодилка, бодлив залист, миши трън, миши чемшир, самодивски чемшир, трън цвете, пчела, див бодлив чемшир, миши трън, драконова билка, бауме, джел)

  1. Използват се коренището и корена, събрани през пролетта (февруари, март) или есента (септември, ноември). Билката има противовъзпалително, венотонично, антихемороидално и противоязвено действие. Използва се като противовъзпалително средство в радиологията, при  болки и едеми, ясно изразени варици, хемороиди, повърхностни тромбофлебити и други симптоми, свързани с венозната и лимфната недостатъчност. От дрогата  се приготвят фитопрепарати под формата на капсули и гел. (кн. •44 – 123 стр.)

  2. При фармакологично експериментално изследване на дрогата е установено, че препаратите от нея имат противовъзпалително действие. Дрогата се употребява в нашата народна медицина като пикочогонно и потогонно средство, както и за апетит. (кн. •2 - стр. 350)

  3. Действие: потогонно, жлъчегонно, слабително, дезинфекциращо, противотрескаво и улесняващо заздравяване на рани. Листата и корените на чемшира намират най-широко приложение в народната  медицина при ревматизъм, подагра, трескави състояния, при недостатъчно отделяне на жлъчка, бавно заздравяващи инфектирани рани и др. Тези данни са за вида Buxus sempervirens. (кн. •14 – стр. 212)

  4. Пикочогонно и противовъзпалително. Притежава капилярооукрепващо  действие и предпазва съдовете от увреждане, понижава кръвното налягане, действа обезболяващо на мускули и стави. Използва се при отоци, подагра, хроничен ставен ревматизъм, захарна болест, хемороиди и др.
  Внимание! Отровно! Да се прилага с голямо внимание! Около 10 г. от билката се накисват в 100 мл. спирт. Престояват около 20 дни. Пие се по 20 капки 3 пъти на ден. Използват се само листата. Тези данни са за вида Buxus sempervirens. (кн. •29 - стр.133)

  5. Отварата се пие продължително време при гърлобол. Отвара от корени, листа и стебла се пие при мараз (полипи) в матката, при воднянка, при захарна болест, високо кръвно, за усилване на апетита. (кн. БНМ, енциклопедия на Н. Колев, стр. 368, поз. 880)

  6. За медицински цели се използват корените и коренищата. Клинично изпитание на 10% водно-спиртен извлек от пресни корени на див чемшир при лечение   на хронични хемороиди е дало добър ефект, довеждащ до излекуване. От пресния сок на корените се приготвя мехлем (1:10) за лечение на външни хемороиди и при анални сърбежи. Вътрешно се прилага като водно-спиртен извлек (10%), тинктура. Приема се 30-50 капки на ден с мляко. Корените имат годност 2 год. (маг.  фарм. Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 7 - 1996 г.)

  7. В миналото растението е имало и култово значение. Билката съдържа глюкозида  илицин, илексантин, илексова киселина, танини, много магнезиеви соли и др. За лечебни цели се използват листата и плодовете, а  така също и връхните части на стеблата. БНМ  го използва за усилване на апетита, особено при млади хора. Употребява се при задържане на урината и простатит. Употреба: Около 1 ч. л.  от билката се запарва за 60 мин. в чаша вряла вода. Пие се на 3 пъти, подсладена с мед. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к "Зн.", бр. 11 – 2001 г.)

  « Последна редакция: Април 08, 2011, 19:37:29 от Стела » Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright