Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Религията  (Прочетена 1591 пъти)
nia.boneva6
Гост
« -: Януари 21, 2011, 17:39:09 »

Какво представлява религията. Въпреки, че религия е дума, която доста често използваме в ежедневието, малко хора са запознати със смисъла и значението на този термин. Според дефиницията в Енциклопедия А-Я на БАН, религията е:

    „светоглед и светоусещане, за които характерен белег е вярата в божествените сили и които отразяват отношението на човека към Бог”.

Но нека първо да разгледаме етимологичния произход на думата религия. На първо място думата религия е етимологична фигура от латински произход, изградена от съчетанието на поне две различни думи с еднакъв корен. Първата дума е relegere (обединявам, събирам), а втората religare (свързвам) от където получаваме religio (1с. религиозност, благочестие, набожност). По такъв начин терминът религия ни насочва към това, което свързва човекът с Бога, а именно тази съвкупност от вярвания и религиозни обреди, които по Божията милост и чрез човешкото усилие образуват връзката между човек и Бог. По смисълът на тази дефиниция, религията е един външен израз на вътрешната, субективна вяра на човека в Бога, от което следва, че вярата в една висша реалност, вярата в Бога предхожда всяка една религиозна практика.

http://christianity.dlsb.eu/?p=6
 


______________________________________________________________________________


Думата "религия" е латинска. Още от древност е имала различни значения. В старо време Цицерон (106-43 год. Пр. Хр.) смятал, че тази дума означава "размислям върху прочетеното" - каквото е писано в свещените книги, където са изложени религиозните вярвания. Лактанций, друг виден римски писател, смята, че "религия" означава вид договор между боговете и човеците, и че тя съдържа нормите за техните взаимоотношения. Бл.Авгусин казва, че и едното, и другото значение могат да бъдат верни. Ние разбираме под тази дума някоя от историческите известни религии или способността на човека да бъде въобще религиозен.

Най общото определение на понятието ще бъде: “Религията е връзката, общението на човека със свръхестественото и резултата от тая връзка за човешката душа.” (Евангелист Иоан). Тя възбужда, покрай другите чувства, и едно специфично...

http://vinagi.bg/materials/view/id/22974/Proizhod+na+r%D0%B5ligiyata
Активен
ThePhi
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 21


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Февруари 15, 2011, 18:03:54 »

  Средство за контрол.
  Активен

  1.618
  Paladin
  Гост
  « Отговор #2 -: Февруари 15, 2011, 20:15:28 »

  Религия идва от религаре- свързвам.
  Тя ни учи как да свържем духа си с Божественото.
  Това е дълъг и труден духовен път.
  У нас православната традиция е забравена.
  Практикувана е 14 век от т.нар.исихасти, които и до сега не са обявени за ерес от православната доктрина.
  За самата практика се знае малко. Използували са концентрирана, самовглъбена молитва с определено-вероятно изправено положение на тялото.
  То е своего рода медитация, но наша си-православна.
  В един момент те успявали да пробудят ядрото на личността в сърцето и да се съединят със ослепителнобялата колона светлина на Свети Дух.
  За тази същата колона светлина говорели и богомилите.
  Свързвайки се със Утешителя-Параклете, търсещия духовното бива насочван от него в духовния път.
  Свети Дух възпитава духовни качества и дарява т.нар харизми, съобразно способностите на човека.-лечителство, пророкуване, разбиране на езици и др.
  Развиваването на духовните дарби не е ерес, както твърдят някои свещеници. За тях е  упоменато в Послание на Павел към коринтяните.
  Лечителството не е ерес.
  Активен
  Paladin60
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 77

  « Отговор #3 -: Февруари 16, 2011, 09:43:50 »

  Нещо не можах да си вляза в акаунта от друг компютър, съжалявам.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright