Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Как обяснявате на децата си за "несправедливите" неща от живота?  (Прочетена 2363 пъти)
Nadi
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 36


 • Град: София
 • « -: Февруари 02, 2011, 17:18:43 »

  Здравейте, подтикната от темата за спорта реших да пусна и такава тема.
  Всъщност въобще не проверих дали вече има такава, и тъй като го осъзнах, моля Ви не ме съдете. Импулсивност...)))
  Ето това написах там, но реших да го поместя и тук.
  Когато "моята дъщеря ми казва, ама мамо той не беше честен, избута мен или ..., за да спечели. Тъй като за моето дете това е непонятно поведение и чувството и за правда не и позволява да подмине тази постъпка, започва да му нарежда ...ттттттт. След това се разплаква и се гушка в мен. ЕЕ, тогава аз като достолепна, изпълнена със знания майка и обяснявам, колко нечестно е постъпило детето и всеки път и всеки път и че всъщност тий никога не би могъл да стане велик спортист, защото в никое състезание не позволяват лъжата. А също така неговата победа не е истинска, защото е постигната с измама. И няма значение кой си завършил, а как си го направил.
  Не знам какво разбира, но вече казва - Мамо, ама той/тя беше отново нечестен. И отново се ядосва, но поне не се гневи така.

  Вие как обяснявате за лъжата, лошите постъпки, и всичко друго, за което се сетите?
  Активен
  Престолски
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 425

  « Отговор #1 -: Февруари 02, 2011, 18:12:52 »

  Вие как обяснявате за лъжата, лошите постъпки, и всичко друго, за което се сетите?

      Обяснявам си този вид настроение (нечестния) или поведение като резултат от намесата на егото в ежедневието на даден човек, искащо още и още. Измамата, хитростта е по-краткия, по-лесния път към успеха, породени са от невъзможността за рационален и целесъобразен изход от дадена ситуация. Но каква е цената която някой плаща за това си поведение?
      Да кажа, аз не познавам хора забогатели по "лесния" начин, а именно на гърба на другите и да нямат някакаъв здравен, психичен проблем, те или техните роднини, деца и т.н. Мисля си, че хората с подобен тип поведение не съзнават, че чрез своя мироглед привличат негативното към своето ежедневие и по този начин се поставят в нервни и не приятни ситуации от които отново излизат посредством лоши постъпки. Това е пагубно за самите тях и влия негативно на околните.
         
  Активен

  ☺ ∞♥ oNe レo√乇
  johny
  Гост
  « Отговор #2 -: Февруари 02, 2011, 18:28:56 »

  С едно изречение: Нечестен е този който е безсилен да се справя в живота по честен начин.Най-лошото в случа е че има хора които не познават никакви норми.За тях няма закони,няма честно и нечестно.Взимат това което им трябва по най-лесния начин и то без да се съобразяват с нищо и да изпитват угризения.Това сякъш е някакъв бъг в софтуера или нещо подобно на рака....
  Харесва ми поста на Житера Усмивчица

  Активен
  Стела
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 52


 • Град: Варна
 • « Отговор #3 -: Февруари 02, 2011, 20:46:45 »

  А на мен ми се струва, че се отклоняваме от темата.  Усмивчица
  Смятам, че Nadia ни е задала хубав въпрос. Всеки, който е родител или има работа с деца, се е сблъсквал с такива ситуации, в които е бил затруднен да обясни на едно дете някаква несправедливост. Защото изобщо не върви да кажеш: "ами такъв е животът, свиквай" или "той/тя рано или късно ще си получи заслуженото", детето просто няма да го разбере. (Житара е много прав, но на едно дете сякаш трудно можеш да говориш за намесата на егото,  което иска още и още  Згреших.)
  Според мен, Nadia, подходът ви е много правилен - обяснявате, че това не е правилният начин, независимо от постигнатата победа, и сама казвате, че дъщеря ви се гневи по-малко. Променя се нейната гледна точка, тя се учи да определя такова поведение като неправилно, да не го приема за себе си и след време ще умее да застава над подобни неща, да не позволява те да нарушават вътрешния й мир и ще разбере, че "кой каквото прави, за себе си го прави". Търпеливо, спокойно обясняване, подкрепяне и обич - това според мен е верният подход, макар и труден понякога, но кое важно и хубаво нещо в живота идва лесно?  Усмивчица
  Активен

  "Есть только миг между прошлым и будущим. Именно он называется жизнь."
  Nadi
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 36


 • Град: София
 • « Отговор #4 -: Февруари 03, 2011, 04:10:46 »

  Здравейте,
  Да точно за това говорех, ние се разбираме какво си казваме на езика на възрастните, но как обяснявате на детето си или на племеника си, за всичко това?
  Аз като човек от областа на психологията, със интереси към Есенциалната психология дори донякъде съм изкривена да говоря с думи сложни, непонятни за едно дете. Открих, че съм забравила да бъда просто човек и децата много ми помагат в това да бъда достъпна в мислите си. Непрестанното отговаряне на въпроси за Света и хората приемам като нещо много ценно - да можеш да обясниш нещата простичко и разбираемо и за дете.
  Също така смятам, че това е присъщо на истинските учители. Всеки родители е гуру на детето си. Първо майката разкрива Света пред очите на детето, малко по-късно се включва и бащата.

  Вие как разговаряте с децата? Как им обяснявате за лошите постъпки на другите, за несправедливите неща от живота? Също може да добавя по-долу с един пример и за разговор сякаш не бе нужен да се води.

  Опитвайки се да я подканя да разбере, че не хората са лоши, а техните постъпщи, и че у всеки човек има нещо добро й казвам:
   - Стели, сигурна съм, че и той има добро сърце.
   А, тя ми отговаря.
   - Да, мамо. Но неговото добро сърце е дълбоко, много дълбоко скрито.
   - Щом има добро сърце, то все пак ще намери път и някой ден ще се разкрие.
  Усещането у нея, че е загуба на време, щом на почти 5)) не си намерил доброто си сърце остана.

  Активен
  nino
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42

  « Отговор #5 -: Февруари 03, 2011, 14:27:57 »

  Първо му обяснявам,че няма справедливо и несправедливо.Защото онова което за него може да е справедливо,за друг може и да не е.Нещата винаги са субективни и пречупени през личната призма на всеки отделен индивид.Уча го винаги да се опитва да погледне и от другият ъгъл на нещата.Обяснявам му,че хората са различни и в това е чара и красотата на нашата планета и той трябва да уважава това.Както и да уважава правото на избор на всеки друг,дори изборът да не е"правилен"според неговите собствени критерии.Уча го,че няма"добро"и"лошо".Че всичко просто Е,и нашата"задача"е да живеем именно в такава среда,на полярности,а целта ни е баланс.Да се научиме да балансираме"доброто"и "лошото"без да залитаме в крайности.Уча го да приема останалите такива каквито са,без да ги определя/респективно съди.Категоризирането на нещо или някой,като такъв или онакъв(правилно,неправилно,добро,лошо)неминуемо води до съдене.А това е последното нещо на което бих научила детето си.Никой няма право да съди другите.Това те смъква по еволюционната стълбичка право надолу
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #6 -: Февруари 03, 2011, 22:42:27 »

  Уча го винаги да се опитва да погледне и от другият ъгъл на нещата.
  Много добър подход
  Активен
  taken
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 145


  « Отговор #7 -: Февруари 04, 2011, 01:56:11 »

  Засега нямам деца , но един ден , когато имам , ще дам примера , който ми е бил даден на мене.Обяснение за "несправедливите" неща от живота няма.Няма и да има.Tова "обяснение" е персонален процес и зависи от много фактори , изграждащи детето , като бъдеща самостоятелна личност (ДНК , среда на живеене , родители и други)."Всяко дете е различно, реагира по различен начин, но накарайте го да почувства, че има нещо повече от това, което преживява,че има Справедлив източник , от който всичко/всички произтича с определена причина .Така един ден децата ви ще се завърнат ,след като осъзнаят задачата  си на Земята.

  Активен
  nino
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42

  « Отговор #8 -: Февруари 04, 2011, 12:51:46 »

  A аз мисля,че има обяснение за"несправедливите"неща в живота.Нарича се свободна воля.Добре е децата от малки да са наясно с това.Така по-лесно ще приемат различията у другите,както и"несправедливостите"без да се чувстват жертви в някоя"несправедлива"ситуация
  Активен
  Nadi
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 36


 • Град: София
 • « Отговор #9 -: Февруари 04, 2011, 14:47:35 »

  Да и аз уча да се поставя на мястото на другия, да се опита да разбере, да не съди. Опитвам се да и обясня чрез приказки и разкази за Света.
  Иска ми се тук да говорим за ежедневните неща. За избутването, за нечестната игра, за групичките и отбягването, за умишленото чупене на играчки, на разрушаването на пясъчни замъци...
  Смятам, обаче, че на тази крехка възраст, е опасно да кажем на едно дете - добро и зло не съществува, те са едно.
  Това, което се опитвам да правя аз е да й показвам разликата между добрата и лошата постъпка. Но най вече се опитвам да и предам урока да остава отворена за това, което ще се случи после. Да не квалифицира и да не очаква от лошото лошо, а от доброто добро.
   
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright