Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Санкранти Пуджа  (Прочетена 1034 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Януари 14, 2011, 19:58:18 »

  Шри Матаджи Нирмала Деви

   

  Санкранти Пуджа

  Рахури, Индия - 14 януари 1987 г.

   

  Днес е денят, в който празнуваме смяната на оста на Слънцето и това, че то се придвижва към Тропика на рака. Тропикът на рака символизира майчинството, майчинството на Земята.

  Тропикът на рака е преминал през много голяма област от земна повърхност, докато при тропика на Козирога не е така. А областта, през която е преминал, е създала различни красиви проявления на майчинските качества на Земята. Празнуваме тази промяна, тъй като Слънцето сега се е изместило в ново измерение, за да може навсякъде по света да усетим топлината му.

  Топлината на Слънцето представлява топлината на Божията любо
  « Последна редакция: Януари 16, 2011, 21:51:52 от Administrator » Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Ivs.SY
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 25


  « Отговор #1 -: Януари 14, 2011, 23:57:42 »

  Отпразнувахме Санкранти и във Варна,имаше много сусамени сладки Усмивчица
  Активен
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #2 -: Януари 16, 2011, 09:58:07 »

  Шри Матаджи Нирмала Деви

   

  Санкранти Пуджа

  Рахури, Индия - 14 януари 1987 г.

   

  Днес е денят, в който празнуваме смяната на оста на Слънцето и това, че то се придвижва към Тропика на рака. Тропикът на рака символизира майчинството, майчинството на Земята.

  Тропикът на рака е преминал през много голяма област от земна повърхност, докато при тропика на Козирога не е така. А областта, през която е преминал, е създала различни красиви проявления на майчинските качества на Земята. Празнуваме тази промяна, тъй като Слънцето сега се е изместило в ново измерение, за да може навсякъде по света да усетим топлината му.

  Топлината на Слънцето представлява топлината на Божията любов[1]. Поради тази причина празнуваме този фестивал, раздавайки сладки направени от сусам. Сусамовите семена се дават, тъй като също загряват и сега когато идваме от студено време, преминаваме към горещия сезон, за по-горещия сезон, за да се подготвим за топлината на Слънцето. Тези специални сладки се правят от сусам, защото символизират идващата топлина и топлината на слънцето. Въпреки че в Индия топлината е прекалено много, хората все пак чакат да дойде това време и го празнуват с такова топло сърце. Казва се, че по това време се раздават сусам и захар за ядене, но трябва да се отговори с благ език – год год бола означава, че трябва да говорите благо.

  Говоренето по благ начин е много важно. Някои хора си мислят, че е умно да се говори грубо или че е интелигентно да се вика на хората, но никой не харесва подобни личности. Може да сте интелигентни, да сте много остроумни или умни, може би хората биха искали да ги видят по телевизията, но не и като събеседник, не и като приятел. Използването на благ език е признак за добро възпитание, добра култура и страх от Бог. Тези, които се страхуват от Бог, никога не биха говорили грубо на друг човек, тъй като в другия човек блести същият Дух, а защо да сме хапливи или ядосани на някой, който е създаден от Всемогъщия Бог, също като нас.

  Нека тази любяща, красива връзка, която имаме особено след Сахаджа Йога, да я изразим като говорим благо на всеки. Има толкова много начини, чрез които можем да изразим нашия сладък език. Има толкова малки неща, които ако ги правите, може да създадете много сладост, но не бива да използвате остър език, а остра памет. Пробвала съм тези неща много пъти.

  Веднъж един Сахаджа йоги, който е много добър и активен Сахаджа йоги, се возеше в колата с Мен, а шофьорът или някой друг му открадна ножа и той много се ядоса на шофьора. Казах: „Забрави за това, виждаш, че е беден човек, затова го е откраднал, няма значение, забрави за това.” Той отговори: „Не, така е, защото ми беше подарък от швейцарец и е швейцарски нож, който носех със себе си. И се огорчих, че го загубих.” Когато отидох в Швейцария му купих същия нож. Като пристигнах и като му го дадох, той нямаше думи да каже нещо. Каза: „Майко, как си спомняте? След като мина толкова много време, как успяхте да го намерите?” Казах: „Имам отлична памет.” Това ми е проблемът.

  Понякога паметта е толкова добра, просто не знам, може да притесня някои хора с Моята памет. Толкова е хубаво, не забравям нищо, каквото и да е. Аз, разбира се, забравям всички лоши неща, защото няма смисъл да се помнят лоши неща, няма полза да се мисли за това. Заради прошката винаги може да простите лошите неща. И ако си спомняте добрите неща, вашата радост се умножава. Ако се опитвате да помните нещо лошо, радостта ви намалява. Всеки път когато видите някой, си спомнете какво добро ви е сторил, колко добър е този човек. Ако си спомняте добрите неща, вие винаги ще си прекарвате чудесно.

  Сега днес е денят, в който всички вие си тръгвате от Индия. Някои от вас ще си тръгнат и в други ден. Както и да е, трябва да ви кажа едно нещо: каквото беше възможно, е направено тук, за ви се даде щастие и радост. Сега когато се връщате, опитайте се да помните всичко, което ви беше казано. Всички прекрасни неща. Как хората ви възхваляваха. Как ви обичаха. Колко мили бяха с вас. Как срещнахте толкова мили хора. Какви приятни преживявания имахте, но не си мислете за неща, които не си струват. Добре, някой може да ви е казал нещо грубо, или вие може да сте нагрубили някой, просто го забравете. Опитайте се да разберете, че така проваляте шансовете си да се радвате на живота. Никой не е наранен, така че се опитайте да бъдете изключително щастливи, че сте срещнали толкова много хора, че сте присъствали на сватби, ще видяхте толкова много сватби.

  Прекарахме чудесно и всяка минута беше изпълнена с радостни вибрации. Разбира се, днес някои от вас ще са малко нещастни и Аз ги разбирам, защото вашите половинки си тръгват, нечии съпрузи и съпруги си тръгват. Виждам, че някои от тях изглеждат доста отчаяни поради тази причина. Но това е добър знак, защото от любов и от привличане един към друг вие се радвате на компанията един на друг. Според Мен това предполага нещо много хубаво. Бих казала, че в крайна сметка вие пак ще се срещнете и ще си спомняте всички хубави неща, които сте си казали един на друг, като сте се радвали един на друг и сте били щастливи. Тъй като тези дни ще отминат много бързо.

  В Сахаджа Йога просто забравяте за времето, всичко, времето лети толкова бързо и всички тези неща ще отминат, и вие отново ще се съберете с вашите съпрузи или съпруги, независимо какъв е случаят. И така, няма нищо, за което да се чувствате тъжни, затова продължавайте да се смеете и усмихвате, така че на тръгване те да не виждат сълзите по лицето ви, а да запомнят лицето ви изпълнено с увереност и кураж, че има надежда, че ще се срещнете много скоро и няма за какво да се чувствате тъжни.

  Днес е денят, в който да се радваме и да се наслаждаваме на всичко и да чувстваме благословиите на Бог около нас. Слънцето се върна в собствения си блясък и ние трябва да му пожелаем успех през цялата година, тъй като, както знаете, в тази част на Махаращра нямаше дъжд. Имаме проблеми с дъжда и затова трябва да пожелаем успех на Слънцето, за да ни донесе дъжд и всичко, за което слънчевата светлина е необходима в тази страна.

  А вие трябва да греете като Слънцето, когато се връщате в страните си. Това, че нито е толкова горещо, нито има толкова топлина във вашите страни, ви показва защо хората са толкова топли и любящи, защото слънцето е с нас. Сега носете слънцето с вас и дайте на хората любов и обич и топлина и нека те да почувстват слънцето, което вие донесохте от Индия.

  Когато и да съм пътувала, в която и да е страна, Слънцето винаги е било много ярко, и казват, че има поговорка, че когато индийците пътуват, те носят слънцето с тях. Разбира се, не може да носите Слънцето в джоба си, но ние сигурно го носим в сърцата си, слънцето. Това трябва да е причината, поради която слънцето печеше толкова силно и всички излязоха с хубавите си дрехи, а всичко беше [неясно] беше, и всички се радваха. И за това става въпрос - че трябва да носите слънцето с вас, говорейки сладко днес и завинаги да сте приветливи един към друг, да си помагате, да сте мили, защото сте йоги, не сте обикновени хора. Вие сте йоги, вие представяте категорията хора, които са известни със своята праведност, с добрината си, със състраданието и любовта си. Желая ви много късмет. Наслаждавайте се на пътуването си, радвайте се на всичко и предайте тази радост, която сте постигнали тук, на други хора, на други Сахаджа йоги и на други хора, които дори не са Сахаджа йоги.

  Нека Бог да ви благослови с това.

    Извинявам се , но при първоначалната публикация нещо не е излязла цялата лекция затова сега я публикувам отново.
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright