Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 5 6 [7]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Духовното развитие на човечеството  (Прочетена 4197 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #90 -: Октомври 23, 2010, 11:16:29 »


  Макар и да се отклоняваме от темата, искам да направя уточнението, че тук бъркаш понятията душа и дух.
  Душата не може да знае, тя може да чувства, да изпитва удоволствие, болка и т.н. Духът може да знае.

  Друго уточнение, което трябва да се направи е, че човешкият дух, проявяващ се в неговия Аз, не е съвършен по начало. Той има нужда да изживее множество земни инкарнации, за да се самоосъзнае. Това му дава познание, което той не е притежавал преди, бидейки свързан с духовния свят, но непритежаващ съзнание за "себе си". Това напредване по пътя към Аза му, отваря "очите" на човека и го води напред към съвършенството. Погрешна е идеята, че ние някога сме знаели всичко, после сме го забравили и сега само трябва да си го "припомним". Не, ние постоянно научаваме нови неща, развиваме способности, които никога преди не сме притежавали. И именно това е целта на Земните човешки инкарнации.

  Р. Щайнер за еволюцията на човека

  Съгласна съм, че напредването по пътя към аза му отвяря очите и го води към съвършенство, пътя минава през самопознание, самоусъвръшенстване, но само защото е забравено, а не защото се учи тепърва. То е творчество, всяка една нова инкарнация е просто, нов начин, са изразиш себе си.

  Такова мнение подлага на съмнение идеята за развитието на човека. Нещо повече, тя предполага, че по някакви причини човек е бил принуден да забрави всичко, което е знаел някога, а сега се опитва да си го припомни; нещо, което звучи странно и нелогично.
  Това противоречи на езотеричните изследвания за дългия път на човешкото същество, което се е издигнало от първите нива на съзнание, подобни на тези на днешните минерали, после растения, после – животни, за да стане човек.

  Цитат
  Човешките инкарнации са грешка, първоначалния смисъл е бил съвсем друг /утопия/.
   Душата и духа са перфектни, тяхната единствена цел, да се материализират на Земята, е била да преживеят материята, да разберат какво е да са в тяло. С тялото идва и съзнанието/егото/ индивидуалното, което ги кара да разберат всичките разновидности на земното преживяване, и което носи амнезията, на познанието идващо от техния свят. Ако духа и душата не са облечени с его/съзнание, те биха били част от цялото.

  Еволюцията не е просто игра, експеримент да се види какво нещо е животът в материята. Тя има важни цели. Една основна цел на човешкото развитие е осъзнаването на човека като самостоятелно, индивидуално същество, възможността да се нарече с думата „Аз”, чието утвърждаване ние виждаме ясно през последните векове, когато човекът се стреми все повече и повече да се освобождава от общото, груповото, колективното съзнание, за да може да се почувства и прояви като свободно същество.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #91 -: Октомври 25, 2010, 05:13:50 »


  Сега ми изникна още един въпрос. Попаднах на много хора в интернет твърдящи че са имали личен допир до духовния свят.
  Като твърдят че са видяли Господ някои Христос други друг..   И са си говорили с него по време на преживяването си в следствие на медитация, регресивна хипноза, кома......др. Сещам се даже разказа на една жена как Христос бил облечен в някаква туника.
  Добре де ако в един и същ момент примерно 100 души са в медитация, кома или регресия или др.  и са видяли и говорили с Христос...........как може той в един и същи  момен да е на толкова много места?
   

  Ванина, този въпрос е много интересен.
  Духовната Наука посочва например в Лекцията за
  Второто Пришествие на Христос,
  че човешките духовни способности се развиват и в резултат на това ние вече живеем в такава епоха, в която ще стане възможно някои хора да виждат етерния образ на Христос (както и други етерни образи и явления - нещо, което ние можем да установим, четейки някои теми и от нашия форум).

  А законите в етерния свят са такива, че там няма ограничения в пространството, характерни за физическия материален свят и затова едно същество там може да бъде едновременно на няколко "места" и да върши няколко работи наведнъж.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #92 -: Декември 10, 2010, 16:23:21 »

  В лекцията си върху Евангелието на Йоан Р. Щайнер посочва, че най-важната част на човека – неговият Аз – се присъединява към него едва в епохата на Древна Лемурия.
  Следователно, преди нея човек изобщо не би могъл да помисли за себе си като за едно самостоятелно същество, той е бил част от духовния свят, имал е едно смътно съзнание и е бил управляван от този духовен свят.

  Бавно и постепенно, започвайки от Лемурия, човешкият Аз е започнал да се свързва с човека и да се утвърждава. В този процес той е започнал да работи върху неговите (трудно контролируеми дотогава, а нерядко дори и сега) инстинкти, страсти, желания, с други думи върху овладяването и облагородяването на астралното тяло.

  Постепенно, с напредъка на Аза, той ще започне да овладява и етерното тяло (значи, ще може да контролира жизнените процеси), а след това – и физическото тяло (например, ще може да регенерира повредени органи). Всичко това се среща в редки случаи и сега, но като цяло ще бъде постигнато след продължителен период на развитие.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #93 -: Декември 15, 2010, 13:00:53 »

  В лекцията си върху Евангелието на Йоан Р. Щайнер посочва, че Земята, подобно на човека, също се "преражда" и сегашното й съществуване е четвъртото по ред нейно "въплъщение".

  Тези различни инкарнации на планетата ни са свързани и с различни състояния на човешкото съзнание.

  По време на първото планетарно въплъщение, наричано в езотериката Стария Сатурн, съзнанието на човека е било на нивото на съзнанието на днешните минерали.

  През второто планетарно въплъщение, наричано Старото Слънце, нашето съзнание е било подобно на това на днешните растения.

  А през третото планетарно въплъщение, наричано Старата Луна, ние сме се развили до нивото на съзнание на днешните животни.

  Едва през четвъртото планетарно въплъщение, настоящата Земя, ние сме се свързали с нашия Аз и сме се изкачили едно стъпало над животните. Развитието на човешкия Аз е целта и смисъла на всички Земни инкарнации на човека.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #94 -: Декември 17, 2010, 16:07:48 »

  В лекцията си върху Евангелието на Йоан Р. Щайнер посочва, че в далечното минало, по времето на предишните планетарни инкарнации на Земята, човекът не е притежавал способността да говори.
  Тази способност е била придобита едва по времето на настоящата инкарнация на Земята.

  Промени са настъпвали също и в областта на езиците. Известно е, че е съществувал един древен език, на който са говорили всички хора. По-късно, те са престанали да разбират този език или по-точно, появили се различни езици за различните народности наред с тяхното обособяване.

  По всяка вероятност, в бъдеще народностните различия ще намаляват и ще бъдат сведени до нула. Тогава изглежда, че отново ще говорим един общ език.

  Някой може да попита, какъв е смисълът на първоначалното разделение, ако след това пак всички ще принадлежим на една общност?
  Вероятно това е свързано с необходимостта в миналото (а и сега все още) хората да осъзнават себе си посредством принадлежността си към дадена народностна (или някаква друга) група. След очакваното израстване на Аза обаче тази необходимост ще отпадне.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #95 -: Декември 21, 2010, 10:35:50 »

  В една своя лекция върху Евангелието на Йоан
  Р. Щайнер описва големите различия в съзнанието на човека в далечното минало в сравнение с днешното.
  В частност той посочва:

  Никога не трябва да забравяме, че истинското себесъзнание, каквото човекът е длъжен да постигне в хода на своята земна еволюция, може да бъде извоювано само чрез едно нарастващо проникване във физическото тяло.

  В предишните епохи човекът не се е чувствувал като едно самостоятелно същество, а като частица от Божествено-духовните Същества. Както ръката е част от целия организъм, така и древният ясновиждащ човек се усещал като част от Божествено-духовното съзнание, като част от Божествения Аз.
   За себе си човекът би казал не "Аз съм", а "Бог е - и аз в него".

  Активен
  Страници:  1 ... 5 6 [7]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  През 2012 година ще се промени светогледа на човечеството
  Великият преход
  Evolution 0 2980 Последна<br />публикация Август 26, 2010, 14:20:48
  от Evolution
  За духовното учителстване
  Духовни връзки и взаимоотношения
  Еруин 0 1573 Последна<br />публикация Март 15, 2011, 20:19:10
  от Еруин
  Духовното развитие
  Обща тематика
  onidar 14 1019 Последна<br />публикация Юли 18, 2011, 05:36:14
  от НИКОЙ
  Вещае ли масовото изчезване на пчели края на човечеството?
  Въпроси и отговори
  Orion 3 764 Последна<br />публикация Януари 09, 2012, 19:16:19
  от tindi4ka
  между духовното развитие и зациклянето
  Въпроси и отговори
  ekaya 4 879 Последна<br />публикация Август 04, 2012, 09:46:26
  от Дом

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright