Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: ВЯРА И ВОЛЯ  (Прочетена 877 пъти)
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« -: Декември 17, 2010, 17:06:50 »

Колкото повече разсъждавам върху вярата и нейната сила, толкова повече стигам до общи корени с волята на човек и силата на мисълта.

Срещали сме идеята, че вярата трябва да е истинска и неколеблива за да подейства. Също така прави впечатление, че не нужно да е обвързана с религията - множество хора се молят на своите богове или на някаква по-голяма от тях сила, и тя е валидна за своята голяма или малка общност, както и за своя собствен свят. Единствена гаранция за силата й е отдадеността, изисква се истинска вяра. Няма значение в какво вярваш, а колко силно го вярваш. Вярата разбира се не е гаранция за успех, но често ако е възможно постигаме поставената цел. Вярата има свой инструмент - молитвата. Тя е средство за изказ на намерението, изказ на волята.

В други учения се говори за силата на мисълта, изразяваща се чрез намерението. Такава например е идеята за позитивното мислене. Обобщена нагласа на нашето съзнание, без обвързване с по-висша сила и без очакване за реализация на нашите идеи от нейна страна. Насочваме реализацията към нас самите. Тя се покрива и с вярата в себе си. Такива са методи, като Силва, Универсална енергия и др.

В трети се правят заклинания и ритуали, пишат се мокси, носещи заряда на желанието за реализиране на определена идея.

В четвърти се използва психоанализата и силата на втълпяването на идеи от еродирани личности, на които ние вярваме безпрекословно - доктори, хипнотизатори, хора със способности, или просто плацебо.

Какво е общото между тях?
1. Нужно е състояние на съзнанието, известно като транс.
2. Нужда от безпрекословна вяра без значение в какво или в кого.

До транс може да се достигне целенасочено с упражнения, молитви, ритуали, медитация, хипноза.
До транс може да се достигне спонтанно - по време на сън, при приемане на наркотици. Това обяснява появата на пророчески сънища.

Помните ли опитите на японеца при които вода кристализира в красиви форми при въздействие с класическа музика и грозни форми при въздействе с хардрок музика. Други съобщават за красиви кристализации и при хардрок музика. Това ме навява на мисълта, че не музиката, а мисълта на пускащият музика и неговото чувство за красиво и гразно влияят на кристалната решетка, макар и неосъзнато.

Това не се ли покрива с кватновата теорията?

Като извод достигам до идеята, че във всички тези случай ние управляваме енергия със силата на мисълта, която подтиква събитията към реализация. Не може да се каже от къде я взимаме - дали от нас самите или от космоса. От това заключвам, че в основата си думите воля, желание, вяра и намерение имат общ корен - управление, насочване на дуговна сила (енергия).

Според вас възможно ли е такова обобщение?
Активен
Ир
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 47


Всичко излишно е вредно!!!

WWW
« Отговор #1 -: Декември 17, 2010, 18:15:32 »

Аз живея точно по този начин и за мен е най-важно човек да вярва на себе си, да усеща и контролира енергията която минава през тялото и душата, защото ние (съзнанието) сме им единствените господари. 
Активен

Аз съм неделима част от Силата, която ме е сътворила, и тази сила ме е дарила със способността да създавам обстоятелствата в своя живот. Наслаждавам се на знанието, че притежавам силата на ума си и мога да го използвам както пожелая.
www.help-amelia.info
taken
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 145


« Отговор #2 -: Декември 17, 2010, 20:01:31 »

Вярата е всичко , най-важното , това което ти дава смисъла да продължиш напреде.Волята липсва на моменти , но налице ли  са нужните условия за промяна , тя става факт .Волята се гради и изгражда ......... волята за живот - е може би най-важна .А и не забравяйте ,че човешкото същество е мазохист по природа и търпи много , особено Ние  Усмивчица
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright