Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какъв е според вас произхода на българите?  (Прочетена 4115 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Декември 12, 2010, 13:58:10 »

Какъв е?Аз нито мисля,че е тюркси или хунски,нито индоевропейски...мисля,че е славянски!Осланям се на пророците!За мен те са по-голям авторитет от учените!

Активен
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #1 -: Декември 12, 2010, 16:31:30 »

Произхода на българите

От първия син на Ной - Сим, произлязоха 25 народа. Те живеят на изток. Имената на синовете на Сим са:

Елам, от който са еламците;
Асир, от който са асирийците;
Арфаксад, от който са халдеите;
Лух, от който са лазите;
Харам, от който са игурите или етхес;
Лебул, от който са лидийците;
Гатсера, от който са гасфените;
Халмодат, от който са индиите;
Сала, от който са бактрийците;
Арам, от който са арабите;
Идурам, от който са гамериите;
Одерма, от който са мардиите;
Лезел, от който са партяните;
Десмем, от който са гедрусите;
Асал, от който са хискиите.
Асал породи Мелхи, който имаше двама сина - Мелхи и Мелхиседек.
Авимелех, от който са хирканите;
Сабеби, от който са араните;
Мамсвир, от който са армените или амените;
Евилат, от който са гимнософистите;
Зиези, от който са българите....

Теориите за произхода на българите най-грубо може да се разделят на две групи:

А) Българите са пришълци от изток (тюрки, или славяни, или друго "племе", или пък смес от такива народи);
Б) Българите са местно население в централната и североизточната част на Балканския полуостров.

Вечният календар на българите е един от най- древните в света. “Поради това, че някогашните прабългари са били доста многоброен народ, а не шепа хора, техният старинен календар е оставил дълбоки следи в българските народни традиции.” - Празници като Игнажден, Трифон Зарезан, конните надбягвания на Тодоров ден, петровското пиле на Петровден и оставянето на първия сноп при започването на жетвата са прабългарски обичаи, които са били в последствие обвързани с църковната традиция. Те липсват при славянските народи. Дванадесетцикловият характер на българския календар и съвпадението на отделни понятия, някъде мнимо, с понятия от тюркския циклов календар сякаш "бетонираха" изказаната още в края на XVIII в. теза за тюрко-алтайския произход на българите. В подкрепа на тази теза се приема и фактът, че българи и хуни почти синхронно се появяват в латинската и гръцка историопис от края на IV и началото на V в. "Хуно-тюркската" гледна точка става толкова хипнотизираща, че голяма част от придържащите се към нея автори полагат огромни усилия по някакъв начин да съгласуват с нея противостоящите й факти, вместо да потърсят деформиращата причина в самата нея. Очакваният езиков материал не идва и от Волжска България. По-голяма част от изследователите приемат, че към XIII в. българите-мюсюлмани са загубили своя език и са приели огузо-кипчагския. Няма нито един извор, който да сочи какъв е бил литературният език във Волжска България в домонголско време. Между XII-XIV в. в. език на религията и науката е арабският и най-значимите паметници в ислямския свят са създавани на него.

От времето на първите известия за тях, та до ден днешен българите непрекъснато се наричат българи.” и“...разликата между българите от времето на Авитохол, Курт/ Кубрат/ и Аспарух и съвременните дунавски българи е дори по-малка и несъществена, отколкото различието между елините от времето на Омир и днешните гърци.”, “Историческите и езиковите податки недвусмислено сочат, че българите са един от най-старите народи, които са съумели да оцелеят до днес.”
Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #2 -: Декември 12, 2010, 16:36:18 »

Плиний Секунд също твърди, че в Кавказ на чупката към Рипейските планини живеят 300 племена с различни езици и римляните били принудени да "водят делата си" с помощта на 130 преводачи. Ибн-Фахид (IX в.) говори за 72 племена в Северен Кавказ, които не се разбирали помежду си без преводач и пр. Еднозначното свързване на дадена археологическа култура с определен етнос и то по отделно, фрагментарно взети белези, също е ненадеждно, макар че в практиката си археолозите често търсят такива паралели. Затруднения ражда и ранното разпокъсване на българския етнос - още в Средна Азия, а по-късно по пътя към Европа и в самата нея. В историческите изследвания, с някои изключения (П. Коледаров например), все още рядко се използуват големите възмож-ности на историческата география, а и не винаги е търсен системен подход към наличните писмени източници.

354 г. - Българското име се споменава в анонимен латински хронограф, изграден върху по-стар гръцки оригинал и е запазен в два преписа. Събитията в единия препис достигат до 234 г. и в него българското име липсва. Преписът, датиран от Момзен, А. Куник, В. Розен към 334 г., включва в числото на семитските народи с техните родоначалници и българите. "Ziezi ex quo Vulgares" - Зиези, от който са българите.

422 г. - В 409 г. хуните покоряват аланите, бастарните, а също и германските племена гепиди, вандали, готи, лангобарди и др. и се настаняват в Панония. В началото на V в. българите нанасят поражение на лангобардския крал Агелмунд и пленяват дъщеря му. Събитието е станало в северните склонове на Карпатите и е отразено от Павел Дякон и Фредегарий. В. Бешевлиев го поставя в 422 г., а за първоизвор сочи епоса "Херварарсага". Тази синхронност с хунското нашествие в Европа дава основание за извода, че воювалите с Агелмунд българи са част от увлечените в хунското нашествие нехунски племена. Любопитно е, че през "хунския период" българите повече не се появяват с родовото си име в изворовия материал за Централна, Източна Европа и Балканите. Когато след смъртта на Атила синовете му се опитват да разделят помежду си съюзените народи "като роби", нехунските народи се разбунтуват под водачеството на бившия Атилов съветник - гепидския крал Ардарих и в 454 г. нанасят съкрушително поражение на хуните при р. Недао. От всички германски племена пръснати в Централна и Източна Европа в най-тесни дружески отношения с българите са гепидите. Фактът, че българите участвуват в разгрома на хунската империя, не се оттеглят с хуните на изток и не участвуват в опитите на Денгизих да възроди хунската държава са едно от сериозните основания да се твърди, че българите не са хунско племе. След разпадането на хунската държава, гепидите създават своя от р. Тиса до Трансилвания и на юг до р. Дунав. През следващите десетилетия българите са чести "гости" на Илирик. Българският летописец е отбелязал тези събития в приписка към превода на Марският летописец е отбелязал тези събития в приписка към превода на Манасиевата хроника с мнението, че в това време българите започват да завладяват свойта си земя. В конфедеративни отношения с гепидите или като самостоятелно държавно формирование, но при всички случаи със свой владетел те се разполагат от другата страна на р. Дунав южно от гепидите.

480 г. - Византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. Същата година е датиран и бунтът на Маркиан. В опит да изпълнят молбата на имп. Зенон, българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. Той умира през 481 г., което поставя събитието в 480 г. За това свидетелствува Йоан Антиохийски. Северната граница на империята е открита, което принуждава императорът да назначи в 483 г. Теодорих Амалеца за магистър милитум презенталис в Долна Мизия с център гр. Нове.

488 г. - Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон). Българското присъствие на Балканите вече е почти постоянно.

493 г. - Същият хронист съобщава, че докато Теодорих воювал в Италия срещу Одоакър, българите опустошавали Тракия.

498 г. - Според Анастасий Библиотекар, българите бродели между Илирик и Тракия "преди да се узнае за тях".

499 г. - Решаваща българска победа при р.Цурта над главнокомандуващия военните сили на империята в Илирик - Арист. От византийска страна в сражението участвуват 15000 бойци и 520 коли. На бойното поле намират смъртта си над 4000 византийци и четирима военачалници - Никострат, Инокентий, Танк, Аквилин (Комес Марцелин). Вардарско-Моравският път веднъж за винаги е "разпечатан" за варварски набези в империята, която повече не успява да създаде ефикасен контрол над него. Запазеният топонимичен материал потвърждава, че това е районът на първото трайно българско присъствие отсам р. Дунав.
Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #3 -: Декември 12, 2010, 16:39:12 »

502 г. - Комес Марцелин, Теофан, Кедрин, Зонара, Ландолфус свидетелствуват, че българите вече имали навик безпрепятствено да кръстосват Тракия и Илирик

504 г. - Теодорих воюва с гепидския крал Тразарих за Сирмиум. Намесата на българите едва не довежда до крах похода на готите.

513 г. - В бунта на Виталиан Тракиецът за защита на православието участвуват хуни-федерати и българи

519 г. - Българите отново нанасят катастрофално поражение на византийската войска в Илирик. По-късно възкачилият се на престола Юстиниан I (527-565) търси решение на "проблема Илирик" като назначава за стратег отделилия се от Теодорих Мундо.

530 г. - Мундо успява да разпръсне група българи, нахлули в Тракия. Пленниците изпраща за устройването на триумф в Константинопол. След триумфа те са зачислени в състава на византийската армия в Армения и Лазика

535 г. - Българите отново се споменават като участници в битката при р. Йатрус.

538 г. - Анастасий Библиотекар пише за ново българско навлизане отсам Дунава под водачеството на Булгер и Дронг.

539 г. - Прокопий Кесарийски свързва появата на комета-знамение с мощно българско навлизане в империята. Обхватът е чудовищен - от Константинопол до Йонийския залив и Адриатика. Завладени са с пристъп, без обсада, 32 крепости в Илирик. Отведени са над 120000 пленници.

546 г. - Византия често използува услугите на българите във войните си с готите. През споменатата година дори командуването на гарнизона в Перузия арите във войните си с готите. През споменатата година дори командуването на гарнизона в Перузия (Италия) е било поверено на българина Одолган.

548 г. - От византийска страна в областта Кампания (Италия) военните операции срещу готите с българска помощ води стратегът Йоан. Той губи доверието на българите и те минават на страната на готския крал Тотила.

548 г. - Козма Индикоплевс в съчинението си "Християнска топография" (кн. III) изброява от изток на запад християнизираните племена и народи. Споменати са и българите след иркани (хиркани), херули, и преди еладците, илирите, далматите, готите и пр.

552 г. - Новият главнокомандуващ на византийските сили в Италия - Нарсес, възстановява доверието на българите в съюза с Византия и с тяхна помощ при Б. Галорум нанася съкрушително поражение на готския крал Тотила

560 г. - Виктор Танунски съобщава за български набег в Тракия, който стига чак до предградията на Константинопол

567 г. - Аварите в съюз с лангобардите нанасят решително поражение на гепиди и българи в Панония и там установяват центъра на своята държава. Панонските българи стават аварски поданици.

573 г. - Юстин II сключва мир с аварския хаган. Като залог за мира той иска децата на хагана, но военачалникът Тиберий, явно добре познавайки действителната вътрешна конфигурация на властта в хаганата, поискал заложниците да са от децата на "скитските началници" - несъмнено децата на българските вождове. Българското присъствие вече е било така осезаемо, че те започват да оказват влияние върху снаряжението, тактиката и стратегията за водене на бойни действия от византийската армия. В "Стратегикон"-а на Псевдомаврикий от края на VI в. на конниците във византийската армия се забранява да носят български наметала.

В походите на Балканите българите действуват като поданици на аварския хаган, но явно са се ползували с една твърде широка автономия и са били почти равностойни на аварите като държавнотворен народ. Успехите на главнокомандуващия византийската армия Приск при Сингидунум се съобщават като изгонване на българите от града.
 
595 г. - Авангардът на византийската армия, командувана от Петър - брата на императора, попада на отряд от около 1000 българи, които се движили без предохранителни мерки впредвид мирния договор между империята и аварския хаган. Българите заявили, че се придържат към договора и не желаят кръвопролития. Въпреки това Петър заповядал на авангарда да атакува българите с копия, а след това да ги доунищожи с мечове. Българите се строили рамо до рамо в обичайния си боен ред и обърнали византийците в бягство, след което спокойно се оттеглили, следейки за поведението на противника. Византийският император бил принуден да поднесе извиненията си на хагана за нарушаването на мирния договор. Сведението дължим на Теофилакт Симоката
Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #4 -: Декември 12, 2010, 16:43:36 »

нямам време за copy/pasta за това, ето линка:
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=112

Изобщо, велик народ. Друго определения няма за българите. Усмивчица
« Последна редакция: Декември 12, 2010, 16:52:16 от Житара » Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
...
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65

« Отговор #5 -: Декември 12, 2010, 17:05:59 »

Не знам откъде точно произлизаме. Зная само, че идем от изток. Правилното, святото е към Изтока. Такъв славен народ като българският може да дойде само от божественото.
Активен
shhhhh
Гост
« Отговор #6 -: Декември 12, 2010, 20:49:15 »

Ние идваме от тук. България винаги се е намирала тук,географски,ние сме странствали и сме преподавали на другите народи,но траките релано са останалите прабългари,които са пазили земите ни.
Активен
Kissing You Good Night
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 448


 • Град: Варна
 • zdr kp животче, вървиш ли?

  « Отговор #7 -: Юни 03, 2011, 17:22:25 »

  Според генетични изследвания, проведени през 2009-2010, българите не са нито хуни, нито татари, нито тюрки, нито славяни, ами най са си иранци - близки роднини на персите, живели в планините около границата на днешен Иран с днешен Пакистан. За повече информация потърсете "Списание 8". Защото нямаше да създадем толкова сложен календар, а щяхме да си ровим землянки и да правим грънци по методи отпреди 25000 години.... Или пък щяхме да сме с дръпнати очи, което леко се забелязва все още при някои от турците.... Или пък щяхме да сме някаква безкултурна пасмина, която руши всичко по пътя си, а не да гради крепости, които да стоят с векове.... Или пък щяхме да сме в юрти.... Постоянно.... Юртите за българина са били нещо като походните палатки на сегашния войник и турист.... Така че най-много вяра имам на науката - чистата наука.... Не на нАуката, която ни набутват с учебници, писани преди 50 години (друг е въпросът, че точно тогава е бил апогеят на славяноцентричната линия в спора за произхода на българите, започнат от Паисий през 1762 с написването на "История славянобългарска") или която ни набутват с американските reality-science формати на Discovery.... Там ни обясняват колко тъпи са били народите, дошли от нашия район... А, видите ли, германците и производните им са най-оправните и най в час.... дето, когато нашите канове са се къпели в баня с топла вода и подово отопление, Карл Велики си е бършел в брадата мазните си ръце, кога е пирувал.... Така че българите са нещо, което не бива да се подценява....
  Активен

  Повърхностната температура на атмосферата на Уран е -225°С. Или с около 45° повече от тази на сърцето и душата ми
  Мар
  Гост
  « Отговор #8 -: Юни 03, 2011, 20:24:11 »

  Потомци на траките, не на иранците, натам сочат изследванията и генни и археологически за генът, който носят българите, но вече сме се изродили страшно много и не сме това, което сме биби генно, а за народопсихологията ни - да не говорим.
  Активен
  Sirius_999
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 42


 • Град: ***
 • « Отговор #9 -: Юни 08, 2011, 14:52:10 »

  Аз подкрепям гореизложеното мнение,че българите са живели на изток до териториите на Китай и Пакистан.Реално доказателство е, че в днешенния пакистански език има български думи.Нашата страна е граничила с Китай, стигала е  до Шамбала.Ние сме древен народ определено.
  Активен
  pandora
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 9

  « Отговор #10 -: Юни 08, 2011, 23:33:15 »

  Българският род е сътворен от смесване на плеядиянски предци, хора от предишни раси и алпове, взели за жени българки (напр. Аудан и Байкал). В тенгрианската митология е пълно с такива случаи - можете да прочетете в "Сказание за чулман" или "Дъщерята на шама". Към това можем да добавим и Хърса Ковача, който запалва искрата на Азът в човеците и ги превръща в хора (само българите до ден днешен имаме правото да се зовем "ХОРа"). Съвсем естествена е заръката им към своите поколения да правят същото при своите цивилизационни походи след последния велик Потоп.
  Активен
  SOL
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 60


 • Град: Тера
 • « Отговор #11 -: Юни 09, 2011, 07:45:10 »

  Коренът на Българите е от Плеядите.
  Активен
  Nachtmahr
  Nachtmahr
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 19


 • Град: Велико Търново
 • profile.php?id=1000005356
  « Отговор #12 -: Август 13, 2011, 00:35:43 »

  Аз подкретям теорията за индоевропейския произход.
  Активен

  Wer nicht bereit ist, sein Leben zu geben, er ist nicht würdig, es zu besitzen.
  αlphα
  time to wake up
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 4


 • Град: Варна
 • « Отговор #13 -: Август 13, 2011, 02:24:55 »

  Моето лично мнение е, че на много "висши хора"(слагам в кавички защото не се знае какви са, има много теории за не-хората :Д) им е изгодно да не знаем истинския си произход и затова постоянно ни тъпчат в учебници и навсякъде невероятни простотии от къде идваме.
  От Изток, от Север, а може би и от горе, но това което предполагам е, че истината е далеч от тези теории. "Елитната групичка" пазят нещо свързано с нас, което може би е било прекалено важно и е щяло да промени хода на българската история и да им попречи на планчетата. Точно това е била на път да открие и Людмила Живкова, и затова е била убита.. Изобщо ако почнем да се ровим в посланията и открием връзката си с тракийци, богомили, Орфей.. направо нямам идея какво ли ще стане, ако най накрая разберем от къде идваме. Обаче знайте, че ако сме сплутени представляваме една голяма сила само дето не знам как ще се обединим.
  Но вярвам че моята душа, както и вашите, сега във времето на този велик преход, е избрала да се роди ТОЧНО като българин с голяма цел..                 
  П.С не съм националист, нито патриот просто това, което написах ми е на душата. Надявам се да не се засегнете,  защото това си е моята гледна точка и няма нищо лошо в това да мислите по различен начин, просто се надявам да съм ви накарала да се замислите поне за малко. Искат да сме затъпели чалгари, за да не си задаваме такива въпроси, щото който тъси..намира..а който намира..оставям на вас да довършите

  Активен
  SOL
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 60


 • Град: Тера
 • « Отговор #14 -: Август 13, 2011, 09:13:51 »

  Ето информация извлечена от ченълинг за това кои сме ние Българите. http://elsol.blog.bg/drugi/2011/06/18/za-bylgarite-i-vryzkata-s-kosmosa.767661
  Активен
  Страници:  [1] 2 3   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Според вас.... - относно 2012г.
  Езотерика
  Isis 1 2188 Последна<br />публикация Януари 28, 2010, 20:02:30
  от delfin
  Какъв минерал според вас е това ?
  Минерални и скъпоценни камъни
  aberration00 6 3344 Последна<br />публикация Март 21, 2011, 02:01:34
  от The One
  Какъв според вас е идеалния форум ? « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Luna:) 16 1430 Последна<br />публикация Юли 19, 2011, 07:17:27
  от edinica_nula
  Според вас Коя е Най -хубавата зодия ? « 1 2 3 »
  Астрология и нумерология
  fenmen 38 9071 Последна<br />публикация Август 29, 2013, 16:34:04
  от Kissing You Good Night
  Анкета - Според Вас Бог е..
  Анкети
  {-^-} 1 1578 Последна<br />публикация Април 16, 2012, 10:59:39
  от ИВЕВЕ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright