Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Санта Клаус, Дядо Коледа или Дядо Мраз  (Прочетена 2084 пъти)
Evolution
Гост
« -: Декември 06, 2010, 19:44:59 »

На Запад и в Америка по традиция се смята, че подаръците носи свети Николай. През 1804 година в Ню-Йорк под патронажа на Свети Николай било основано историческо общество. През 1809 година във Вашингтон Ирвинг публикувал сатирическата "История на град Ню-Йорк", където иронизирал холандското минало на града (много традиции, включително и тази, свързана със свети Николай, пристигнали в Ню-Йорк от Холандия). Всяка година в деня на свети Николай на улицата изнасяли дървена статуя на светеца, висока, в дълга мантия, и пеели песни за свети Николай - Занкта Клаусе (Sinterklaas).


През 1822 година друг жител на Ню-Йорк Клемент Кларк Мур написал поредица от приказки, в които разказвал как Санта Клаус пристига с шейна, дърпана от осем северни елена. Именно Клемент Кларк Мур накарал Санта Клаус да влиза в къщите през комина.

През 1841 година във Филаделфия някой си търговец на име Паркинсон, за да привлече клиенти в магазина си наел човек и го облякъл като Санта Клаус. Първият жив Санта Клаус седял на покрива на къщата, където се намирал магазинът, до самия комин.

През 1863 година карикатуристът Томас Наст изобразил Санта Клаус с огромни бакенбарди облечен от глава до пети в кожи. През 1869 година излезли стиховете на Жорж Уебстер, в които посочвал, че жилището на Санта Клаус е на Северния полюс.

Издателят Луи Пранг разпространил в Америка английската традиция да се изпращат поздравителни картички на приятели и роднини. През 1885 година той издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм.

Оттогава все по-често започнали да го рисуват в червена мантия, не в кожа или мантия от друга материя. Ето как вестник "Ню- Йорк Таймс през 1927 година описва Санта Клаус: "Пред младите жители на Ню-Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди.

Художникът по рекламата на фирма "Кока кола", Хадон Сандблом започнал да работи върху рекламната кампания "Санта Клаус също пие кока-кола" едва през 1931 година. Освен бутилката с кока кола в този колаж няма нищо ново в образа на свети Николай. Тя само го популяризира още повече благодарение но обширна рекламна кампания.

Сега Санта Клаус е част от празника в много домове в Западна Европа. Промъквайки се през комина или през малкото горно прозорче, той поставя подаръците в чорапчета, закачени най-често на камината, и звъни с камбанки, сякаш съобщава за пристигането на Нова година.

Дълги години подаръците на българските деца носеше дядо Мраз - понякога пристигаше с шейна, друг път с лека кола, в училище, в детската градина, у дома, но винаги с чувал, пълен с подаръци. Понякога го придружаваше Снежанка. Подаръците раздаваше на най-умните, най-послушните дечица, след като чуеше песничка или стихче, а по-палавите получаваха своя подарък след като обещаваха другата година да са по-послушни и добри. Сега подаръците отново носи дядо Коледа, но кой знае защо децата очакват с нетърпение и новогодишната нощ, Може би защото отдавна знаят, че техният дядо Коледа или дядо Мраз е винаги заетият татко и грижовната им майка.
 
И макар да не вярва, че подаръците за него е приготвил руменото белобрадо старче с червени дрехи, всеки се радва, когато го види. И това е част от празничната магия, която завладява и деца, и възрастни в тези зимни дни.
Активен
JuJkA [Sunshine]
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 38


 • Град: Разград
 • « Отговор #1 -: Декември 06, 2010, 20:31:46 »

  Щеше да бъде хубаво наистина да съществува Дядо Коледа
  Активен

  Music Makes Me Happy
  Престолски
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 425

  « Отговор #2 -: Декември 06, 2010, 21:00:15 »

  препоръчителен родителски контрол - 10г
  Съществува, иначе няма как да си обясня, подаръците под елхата и отпушения комин... наскоро чух обаче тревожна новина, при дядката с червената шапка имало криза и тая зима нямало да дава ами щял да взима Намигване  Веселяк   
  Активен

  ☺ ∞♥ oNe レo√乇
  JuJkA [Sunshine]
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


 • Град: Разград
 • « Отговор #3 -: Декември 06, 2010, 21:49:27 »

  препоръчителен родителски контрол - 10г
  Съществува, иначе няма как да си обясня, подаръците под елхата и отпушения комин... наскоро чух обаче тревожна новина, при дядката с червената шапка имало криза и тая зима нямало да дава ами щял да взима Намигване  Веселяк   

  Хахахах да,децата определено не трябва да четат темата Усмивчица Мен ме радва идеята за Дядо Коледа, настроението на хората е по-различно по това време на годината, по-празнично и приказно. Не мисля,че има човек, който да не се радва, когато види някого преоблечен като Дядо Коледа Усмивчица
  Активен

  Music Makes Me Happy
  Venus
  Гост
  « Отговор #4 -: Декември 28, 2010, 14:41:16 »

  За всички онези, които вече не вярват в чудеса...

  През декември 1897 год. в редакцията на вестник "Ню Йорк поуст" е получено писмо от едно 8 годишно момиченце. То моли авторитетният вестник да отговори на въпроса:
  "Има ли наистина Дядо Коледа?"...

  Дават писмото на един от най-опитните журналисти - Франсис П. Чърч. Той сяда и пише отговора. Неговото неподписано есе днес има славата на най-известната вестникарска публикация на всички времена. А вестник "Ню Йорк поуст" го публикува в навечерието на всяка Коледа до 1949 г. , когато спира да излиза.

  ~ . ~ . ~

  Ето оригиналният текст на писмото на Вирджиния О'Ханлън:

  "Драги редакторе,
  Аз съм на осем години. Някои от моите малки приятели казват, че Дядо Коледа не съществува. Моля Ви, кажете ми истината, има ли Дядо Коледа?"
  Вирджиния О' Ханлън

  ~ . ~ . ~

  Отговорът на Франсис П. Чърч:

  Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!!!
  Твоите малки приятели не са прави. Те са повлияни от скептицизма на възрастта, а именно - не вярват, ако не видят. Мислят, че ако техните очи не виждат нещо, то не съществува. Всеки ум, Вирджиния - и на големите хора и на децата, е малък. В огромната ни вселена човекът е същинско насекомо, мравка по своя интелект в сравнение с безкрайния свят над него, ако се мери възможността му да овладее цялата истина и всички знания.

  Да, Вирджиния, има Дядо Коледа!
  Фактът, че той съществува е толкова сигурен, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, предаността. А ти знаеш, че ги има навсякъде, и нещо повече - че носят красота и радост в живота. Уви, колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Той би бил толкова тъжен, колкото ако нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детска вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществуване. Без тях ние нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното, а светлината, с която детството озарява света, ще угасне.

  Да не вярваш в Дядо Коледа?
  Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да наблюдава всички комини в Коледната вечер, за да хване Дядо Коледа, но дори да не го видиш как влиза през комина, това не означава, че той не съществува. Това не е знак, че няма Дядо Коледа.
  Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, но това не значи, че те не съществуват. Никой не може да възприеме или да си престави всички чудеса на света, които са невидени и невидими. Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, но има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да го разкъса нито най-силният човек, нито обединената сила на най - могъщите хора, живели някога на този свят. Само вярата, поезията, романтиката, могат да дръпнат завесата и да съзрат и обрисуват върховната красота и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това? Ех, Вирджиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно...

  Нямало Дядо Коледа?
  Благодарим ти, Господи, че той е жив и ще живее винаги, дори след хиляди години, Вирджиния! Нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години той ще продължи да носи радост на детското сърце!...
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #5 -: Декември 28, 2010, 22:17:28 »

  Браво на журналиста Усмивчица


  Инак много възрастни са жестоки. Разправят на малките си деца приказки за прекрасни светове и им говорят за дядо Коледа, но след няколко години: "Голям си вече, стига с тия бебешки фантазии.."
  Аз нямам проблем с това, ама виждам другите..
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #6 -: Декември 28, 2010, 23:19:47 »

  Боже, колко отзивчиви, демократични и широкоскроени са хамериканците. Възхитен съм от тяхната раболепност, добронамереност и широкоскроените им възгледи
  Подобни сълзливи, захаросани, изсмукани от пръстите истории, трудно ме трогват, а още по-малко хамериканските. Пък и като видя някъде Ню Йорк Поуст или Таймс, направо падам от коня. В галоп при това. Трудно ще обясня накратко, защо е така. Да речем просто, че там нещата са брутално тинясали, откъм главата, както и във всички масмедии, с американски произход.

  Относно коледата и неизменно съпътстващият я дядо, ви предлагам едно друго четиво. Да, няма да подшмъркате с насълзени очи, пред монитора. Или може би ще...
  Това, няма как да го видите в Ню Йорк Поуст, нито в което и да е издание, което преминава през 200 цедки и проверки, преди да стигне до очите на някой читател или зрител.
  Приятно четене.


  Santa Claus в САЩ, Pere Noel във Франция, Sinter Klaas в Холандия, Papa Noel в Испания, Дед Мороз и Свети Андрей в Русия... Дядо Коледа - добрият старец, който раздава подаръци на послушните деца. Кой е той всъщност?
                 Общоприето е схващането,че първобразът на този странник е всъщност историческа личност - Свети Никола Мираликийски,  роден през 270 година от новата ера в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследява голямо богатство от починалия си баща, и раздава всичко на децата и бедните си съграждани. Източноправославната религиозна традиция го почита  като покровител на мореплавателите. Според една притча, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Скоро след това Никола става епископ в град Мира (днес гр.Демре , Турция), а през 325 година взема участие в Никейския събор, където "разобличава еретика Арий".
                Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

                В началото на XVII век Холандски преселници в Северна Америка основават колония - Ню Амстердам (днес Ню Йорк). Те привнасият холандската традиция при честването на празника, и така от англоезичното Сайнт Николас и холандското Синтер Клаас се получава днешното Санта Клаус - Дядо Коледа в англоезичния свят.
                На 23-ти декември 1823 година в нюйоркски вестник "Sentinel" е публикувана поемата "А visit from St. Nicholas" от Клемент Мур, в която авторът разказва за идването на Свети Никола сред хората и добрините, които той върши. От този момент нататък тази притча започва да се експлоатира от множество автори.
                През 1860 година американският илюстратор и карикатурист Томас Наст създава добре познатия днес образ на Санта Клаус  - белобрад старец, облечен в червени дрехи, и носещ чувал пълен с подаръци, измайсторени от джуджетата в "базата" му на Северния Полюс.
                Oт 1931 година насам концернът Coca Cola ползва образа на добрия старец в рекламната си кампания. Днес в рекламните клипове Дядо Коледа кара тирове с Coca Cola  Ухилен
  До тук се видя, че житието на Свети Никола е доста популярно днес, та макар и силно изопачено през вековете. Но не стана ясно дали имаме право да отъждествим  образа на този светец с днешният Дядо Коледа и каква е връзката, ако изобщо има такава, между Санта Клаус  и Рождество Христово ?
  Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, ползвайки българската митология и писанията на старите наши възрожденци.
  Нека първо споменем един интересен факт. Датата 24-ти декември е канонизирана за рождена дата на Исус Христос в II век от папа Телесфор, който е бил с тракийски произход. Дотогава Рождество Христово се е чествало в различни дни от годината, както днес се празнува Великден.
  Другото важно нещо , което трябва да се отбележи, е фактът, че астрономически погледнато 22-ри декември е денят на зимното слънцестоене. От този момент насетне денят започва да "расте", сиреч тогава се "ражда". Първите дни след тази дата са носители на особен сакрален заряд за народите от предхристиянската епоха. За тях  на 24-ти декември се е раждала Новата година.
                Това е българската Бъдни вечер. Ето какво казва народната песен за този празник:

  Излела ми Стара Майка,
  излела ми ут сарае,
  ф десна хи рука ясна борница,
  ясна борница ясен оган,
  ф лева хи рока бела книга,
  бела книга царну писму,
  рукнала са подрукнала,
  гласум рука песна пее,
  песна пее бела книга,
  бела книга царну писму:
  Бре юнаци, луди гидии
  вутре си е Баден вечер.
  Дур да изгрее ясно сланце
  със сланце личен ден,
  личен ден Коледов-ден.
  Коледа Бога на земета,
  златна си тоега носи,
  та са шета пу земета
  ут града фаф града,
  ут селу на селу,
  от каща на каща,
  дур да ми сланце изгрее,
  сита си земе прошетал...

  Нека оставим настрана стъписващата прилика между митологическия образ Стара Майка и една известна статуя в Ню Йорк, и обърнем внимание на факта, че Коледа в българската митология е бога, който следи за морала на човеците. И понеже, когато Коледа Бога слязъл на земята видял , че човеците са грешни, той помолил Вишна Бога:

  Бива ли , Боже, ни бива
  да ми слезе Злата Майка,
  да ми слезе ф Бела гора,
  да ми роди малку дете,
  малку дете нишенлие,
  малку дете млада Бога ?
  Да му дадеш Златна книга,
  та да шета пу земета,
  та си уче млади юнаци...

  За разлика от западните чествания на Рождество Христово, при които връзката между Санта Клаус и Исус Христос е неясна, в българската митология между Коледа Бога и млада Бога , тя е очевидна!
  А сега нека разгледаме и два примера от българската възрожденска историография. Обикновеният българин знае отлично кой е Паисий Хилендарски, но за съжаление няма ни най-малка представа, че по негово време са живяли и творили множество други родолюбиви български историци. Един от тях е Йовчо Тревненски. Ето как подрежда той имената на "славянските князе" /славянски в смисъл на български, защото възрожденците са смятали българите за славяни/  в своя "Летопис и родословие":

  Пелемен, който беше в Троада - 1184 г.пр.н.е.
  Антигон, неговият насленик - 1120 г.пр.н.е.
  ...
  Илирик - 986 г.пр.н.е.
  ...
  Владилий - 820 г.пр.н.е.
  Коледа - 700 г.пр.н.е.
  Болг - 670 г.пр.н.е.
  Лила - 585 г.пр.н.е.
  и т.н.

  Интересно е и схващането на Йовчо Тревненски за автохтонността на българите:
  "Българите бяха прогонени от Траян Римски и пак се възвърнаха в година 489 от н.е..."
  Йовчо Тревненски

  Но още по-интригуваща е историята, написана от един друг възрожденец - йеросхимонах Спиридон Габровски:

              "След Бладилий настана крал на име Колад...
              И когато се роди първият негов син - Болг, накара целия народ по всичката негова земя да тържествува и празнува в месец декември 24-ти ден, и като се гощаваха, пееха: Болг се роди Коладе, тази вечер Коладе ! Даже и до днес съществува този празник у българите. И кръстиха се българите, обаче този древен езически обичай не забравиха...
  Болг завоюва Тракия, Македония, Далмация, даже до Бяло море и до Рим...
  И от тогава илирийците се нарекоха болгари, а не както някои смятат, че болгарите са дошли от река Волга."
  Спиридон Габровски

  Спиридон Габровски ни дава и датата на царуването на Коледа - 763 пр.н.е.
  Тук връзката между Коледа и Рождество Христово привидно също липсва , тъй като Коледа е живял осем века преди Исус. Но съществува връзката Коледа - Младенец /Млада Бога/. Нека си припомним, че всъщност христианският празник започва да се отбелязва на 24-ти декември едва в II век, и че това е станало по времето на папа Телесфор тракиец по произход. Тогава ние бихме  могли да предположим, че християнската традиция се е "присадила" върху едни по-стари вярвания, които всъщност са съставяли древната религията на народите , населяващи Балканския полуостров в предхристиянската епоха. Фактически днешните Коледни празници са отзвук от честванията по случай раждането на обожествения Коледов син Болг (или Бог) - Млада Бога, в VIII век преди новата ера.
  Имайки предвид времето, в което се е родил Болг според българските възрожденски историци , интересна подробност е фактът , че именно в 758 г.пр.н.е. (сиреч няколко години преди раждането на Младенеца Болг) пророк Исая предрича раждането на Библейския Младенец.
  И така нека обобщим. Образът на добрия старец Санта Клаус (Дядо Коледа) е синтез от древните предхристиянски религиозни вярвания на народите населяващи Балканите, и "присадения" върху тях исторически образ на Никола Мираликийски, впоследствие канонизиран за светец от Християнската църква.

  Гаврата с този свещен за нас българите образ започва да ескалира в началото на миналия век, когато американските компании го лансират за да добият все по-големи и по-големи обороти и печалби по време на празничните дни. "Примерът" на америкаците е възприет постепенно из целия свят.
  Случаят със съветска Русия е по-интересен, и заслужава отделно внимание. Руснаците, като народ най-близък до старите традиции на местният балкански фолклор са празнували Коледа в почти автентичния български вариант. Съветската власт обаче налага един измислен образ - Дед Мароз /Дядо Мраз/. Така, заради комунистическата пропаганда, и до днес руснаците са може би единственият народ, който празнува символа на злото, студа и тъмнината по времето на най-светлия ден в годината - Денят на раждащото се Слънце, символ на светлината, топлината и спасението на човеците.

  От всичко казано дотук става пределно ясно, че единствено българите са призвани да дадат на Света истинския празник Коледа в неговия автентичен вид. Да съхранят своите стари традиции - Бъдни вечер, Коледов ден, Коледуване , и наред с всички други стари български празници да ги дадат на непросветените народи, тънещи в заблудата наложена от капитала, жадуващ за бързи печалби, и не почитащ нищо свято.

  Тази страница подкрепя "Анти Санта Клаус" кампаниите по света. Да кажем не на алчния за печалби старец, натрапен ни от консорциуми и мегакомпании!

              Да възродим истината за българския цар Коледа!

  Болг Се Роди, Коладе, Тази Вечер, Коладе !


  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #7 -: Декември 28, 2010, 23:32:53 »

  Ми аз не виждам да има някой, който да се просълзява Ухилен
  Пък американците са си ясни..
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #8 -: Декември 28, 2010, 23:46:47 »

  Ми аз не виждам да има някой, който да се просълзява Ухилен
  Пък американците са си ясни..
  Това ли е, което имаш да кажеш, по въпроса, Бонева?
  Съжалявам ако е така, наистина.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Дядо Добри - Светецът « 1 2 3 4 »
  Любопитни факти
  sanguinary 52 7592 Последна<br />публикация Февруари 03, 2013, 14:56:14
  от вожда
  Кръводаряване. Спешно. Дядо на мой колега
  Обща тематика
  Турист 1 767 Последна<br />публикация Август 10, 2011, 11:34:14
  от Турист
  Скъпи Дядо Коледа, носи подаръците или ... лошо ти се пише!
  Любопитни факти
  Еlsha 1 1867 Последна<br />публикация Декември 21, 2011, 01:01:37
  от protoplasma
  Вярвате ли в Коледа?
  Езотерика
  loop 0 865 Последна<br />публикация Декември 22, 2012, 04:07:13
  от loop

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright