Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 5 6 [7] 8   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Възрасти на душата  (Прочетена 13107 пъти)
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« Отговор #90 -: Ноември 25, 2010, 21:49:43 »

Ахаха голямо нещо е егото. Едва ли има човек, който да се мисли за млада неразвита, невежа, неука, дезориентирана душа Усмивчица
Развити души може да има, но те едва ли са тук на земята..
Активен
Хristo
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 479


Бъди себе си и отвори сърцето си за света! :)

« Отговор #91 -: Ноември 25, 2010, 21:55:39 »

 Развити души е имало, има и сега, но не е толкова важно какви са били преди, а какво правят те сега. И те не се изтъкват, за това трудно се откриват.
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #92 -: Ноември 25, 2010, 21:58:47 »

Едва ли има човек, който да се мисли за млада неразвита, невежа, неука, дезориентирана душа Усмивчица
Има и то много. И по-често е породено също от егоизъм. "Не струвам нищо, не знам нищо, майната ми, нищо не мога да направя" Усмивчица Самосъжаление?


Но има и такива, които просто имат ясна преценка за състоянието си.. може да знаят малко, но ако се приемат, това говори.. Усмивчица
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #93 -: Ноември 25, 2010, 22:19:16 »

Да защото не случайно духовната гордост е от най-страшните грехове ,който фактически те дърпа назад.Тъжен
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« Отговор #94 -: Януари 19, 2011, 15:22:27 »

Едва ли има човек, който да се мисли за млада неразвита, невежа, неука, дезориентирана душа Усмивчица
Има и то много. И по-често е породено също от егоизъм. "Не струвам нищо, не знам нищо, майната ми, нищо не мога да направя" Усмивчица Самосъжаление?
Но има и такива, които просто имат ясна преценка за състоянието си.. може да знаят малко, но ако се приемат, това говори.. Усмивчица

Това е комплекс за малоценност, чувство, когато субектът осъзнава своята природна слабост (Адлер).

Относно самооценката - според Гьодел не можем да оценим дадена затворена система, освен ако не се намираме извън нея. От където следва, че човек никога не може да е напълно безпристрастен, защото той е заключен в системата на собствената си субективна реалност. Това означава, че чувство за истинност всеки може да има, но това въобще не означава, че тя се припокрива с реалността. За това един човек сам по себе си не може да оцени собствената си духовна възраст. Но можем да приемем мярка като измерител и да се самоанализираме чрез нея. Например за мен признак на духовно израстване е учението и научния подход, понеже гениите проявяват силно влечение към науката (те не са мечтатели самозванци) и аз следвам този си критерии. Но кой може да каже дали критерият ми е правилно избран? Никой, аз просто съм сметнал, че това е пътят, но в действителност може и да се самозалъгвам. И няма начин да разбера истината докато съм субективен в човешка форма и разсъдък (моята субективна реалност).
« Последна редакция: Януари 19, 2011, 17:25:07 от nre » Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #95 -: Януари 19, 2011, 20:44:34 »

Точно така е!! Усмивчица
Активен
marushka
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 112

WWW
« Отговор #96 -: Февруари 25, 2011, 15:22:27 »

Според мен няма млада и стара душа,защото душата е безсмъртна и няма крайности като материалното тяло,ТАКА МИ ОБЯСНИ и моят духовен учител ИЕОВА.
Активен

Sirius_999
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 42


 • Град: ***
 • « Отговор #97 -: Юни 06, 2011, 12:56:52 »

  Някъде  попадах на информация, за измеренията, лъчите от които са душите ни."Практическо ръководство по духовно извисяване" на Джошуа Дейвид Стоун.Цветовете, в които виждам моята душа са син, зелен, тъмно червен.Какво ли значи това, някой разбира ли?
  Активен
  artist5
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 66

  « Отговор #98 -: Септември 26, 2011, 15:07:05 »

      Сириус задаваш доста труден въпрос. Ти виждаш вероятно виждаш аурата си, а може да виждаш заедно с нея и цветовете на различните си чакри. Синият цвят е хубав, ако приемем, че това е аурата ти, значи си на вискоко духовно ниво. Аурата обаче рядко е само един цвят, така, че е възможно и зеленото да е част от аурата ти, хората със злен цвят са силно интуитивни, те са учители и лечители. Само червения цвят не се връзва, с червена аура са души, които са на по-ниско ниво, те са души-деца, както се споменава по тази тема, те са много големи мтериалисти. Аз подозирам, че някоя от чакритети светив червен, което не е лошо, всяка чакра с има свой цвят зависимост от духовното развитие на всеки!
      Много се отклоних ме от темата! Усмивчица
  Активен
  artist5
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 66

  « Отговор #99 -: Септември 26, 2011, 15:10:30 »

  Мисля, че в опита си да разтълкувате дали душата има възраст се отклонихте лекичко от темата. Казвам го с цел да не се объркате още Усмивчица.
   Според мен етапа, в който душата спира да се преражда на Земята означава, че тя е достигнала до определено, желано ниво на развитие, придобила е опитността, която й е нужна, за да продължи напред. И от тук може да се направи връзката между ниво на развитие и опитност да душата. Там в духовния свят няма "повече" или "по-малко" и мисля, че тези нива, били те 7 или 44, независимо от броят им, те са по-скоро за улеснение, като мерило за самата душа. Съберете информацията, която имате и намерете общото в нея. Истината идва, когато сме готови за нея.
   Ще е добре да се направи нова тема за нивата на развитие на душата, ако вече не съществува такава.

      Напълно съм съгласна, там горе няма повече или по-малко всеки си има своята роля и тя е важна!
  Активен
  artist5
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 66

  « Отговор #100 -: Септември 26, 2011, 15:25:24 »

     Мисля, че все повече се раждат зрели души и много по-малко стари и помислете и ще видите, че има логика. Защо става така ли, ами старите души веч спират да се прераждат на Земята, прераждат се по желание, когато имат някаква важна мисия!Те вече няма каво да се усъвършенстват повече тук, може да се прераждат в други измерения, допускам и това, но тук повече няма на какво да се научат от това! Намигване Това го казва и Майкъл Нютън в книгите си, който няколко пъти споменавате! Така, че ние всички, които сме осъзнати силни, не ни липсва самосъзерцание, самокритика и огромна любов към хората, животни, разстения и т.н. сме по-скоро зрели души, отколкото стари, защото няма да ни пратят всичк тук на едно и също място едновременно!
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #101 -: Декември 22, 2011, 00:02:33 »

  ДаркСън,

  „НАПРЕДНАЛАТА   ДУША
  Хората, които притежават души, които са и стари и много напреднали, са рядкост. Въпреки че не съм имал възможността да върна назад много Сини от Ниво V, те винаги ме стимулират да работя с тях заради тяхното разбиране и простиращо се надалеч духовно съзнание. Истината е, че човек, чиято зрелост е пълна, не търси терапевт, работещ с регресия, за да разреши конфликти в планирането на живота. В повечето случаи душите от Ниво V са тук като превъплътени водачи. Преодолели фундаменталните проблеми, с които повечето от нас се борят ежедневно, напредналите души се интересуват повече от това да правят малки подобрения в определени задачи.
  Можем да ги разпознаем, когато се изявяват като обществени фигури, такива като Майка Тереза; по-характерно за напредналите души обаче е да вършат своите добри дела тихо и скромно. Без да проявяват самодоволство, тяхната изява се заключава в това да подобрят живота на други хора. Те не се концентрират толкова върху институционни проблеми, колкото върху подчертаване на индивидуалните човешки ценности. Въпреки това душите от Ниво V са също така и практични и е много вероятно да ги срещнете да работят в културната сфера, която им позволява да оказват влияние върху хората и събитията.
  ...
  Белегът за напреднал дух е човек, който проявява търпимост към обществото и изключителни умения да се справя с нещата. Най-забележителна е тяхната невероятна проницателност. Това не означава, че животът не е подготвил кармични капани за тях, защото в противен случай душите от Ниво V изобщо нямаше да са тук. Те могат да бъдат срещнати във всички професии, но често имат занимания, които са свързани с това да помагат или да се борят срещу социалната несправедливост по някакъв начин. Напредналите души излъчват спокойствие, любезност и разбиране към другите. Без да са мотивирани от личен интерес, те могат да пренебрегнат собствените си физически нужди и да живеят бедно.”


  Санги, наистина е трудно да ти се дадат конкретни примери, защото подозирам, че напредналите души влизат под прожекторите на медиите, само когато трябва да извършат работа в значителен мащаб. Да бъде даден наистина силен пример на много хора да се променят... Ето, виж отец Иван Усмивчица Той така или иначе помага на много хора. Медийният шум около него само помага на другите също да започнат да помагат. Усмивчица и така...
  Активен
  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #102 -: Януари 06, 2012, 17:30:15 »

  Душа-бебе

  Ние идваме на тази планета като душа-бебе, в този цикъл се грижим за себе си, приспособяваме се към новото за нас физическо съществуване и се учим да оцеляваме. Бебешките души обикновено се установяват в примитивни култури и цивилизации, където е актуална борбата за оцеляване. Тези души се интересуват от обстоятелствата във физическия свят, но не забелязват, че желанията на другите могат да не съвпадат с техните собствени. Те не се разкриват емоционално, защото тяхната емоционална природа не е формирана напълно.

  В по-развито общество бебешките души не се чувстват на мястото си, не се вписват в социума. Бебешките души са близки до Дао енергия и имат склонност към религии като поклонение на Слънцето и въобще на природата. При раждането ни у нас се изявява бебешкия аспект на душата, независимо дали е нашето последно висше постижение или не.

  Този аспект е свързан с нашата първобитна, инстинктивна природа и с обучението ни на оцеляване в човешко тяло. Той е тясно свързан с Земята, особено с Майката-Земя, с женския аспект на планетата. Това можем да го наблюдаваме при децата, които обичат да се плескат с кал, да си играят с насекоми, жаби и гущери. Възрастните влизат в контакт със своята бебешка душа посредством ритуали – шамански танц, музика, сакрален секс, наркотици, биене на ударни инструменти, украсяване на лицето и тялото с различни орнаменти.

  Бебешката част на душата може да се извика също с различни физически състояния – например, при заболяване, травма или просветление, предизвикано от контакт с първобитни източници на енергия. Ние усещаме бебешката част на нашата душа, когато се появи заплаха за нашия живот или благополучие, например, когато губим работата си. Военните действия, лова, късните самотни разходки в опасни райони, страшните филми и ситуации, пробуждат в нас първобитните страхове и ни водят до контакт с бебешкия аспект на душата ни.

  Когато успеем да се въздържим от страха, такъв род преживявания ни дават ободряваща доза адреналин в кръвта, „тръпки по гърба”, изостряне на възприятията. Това изостряне е свързано с нашия Инстинктивен Център, който съобщава на нашата същност, че съществува опасност, за да може да реагира незабавно. Като цяло, преживяванията на душата-бебе са физически интензивни, първобитни и мистични – в този смисъл, че водят човека до контакт със сили, които са много по-велики от неговото съзнание.

  Душите-бебета, намиращи се на ниските стъпала на социалната стълбица, често изглеждат на другите като странни и недоразвити. Обикновено те не се опитват да си намерят постоянна работа, тъй като това им се струва обременително.

  Като цяло, Земята е доста близо до този момент, когато на нея ще се всели последната бебешка душа.

  Сега, в началото на цикъла, има вселени много по-малко количество същности, отколкото преди сто години. Бебешките души обикновено предпочитат да реинкарнират на други места. Първо, защото Земята малко се е „поизносила”, предстои трудна работа и затова повечето „новобранци” решават да стартират на по-млади планети. Освен това, доколкото средната възраст на душите по Земята наближава към зрелост, всяка душа, въплътила се за първи път, е принудена да „догонва” общата маса. Михаил твърди, че за нито една душа, голямото изоставане не може да бъде приятно.
   

  Детска душа

  По времето, когато вече достигаме до детска възраст, вече сме успели да усвоим механизма на индивидуалното оцеляване. Детските души имат тенденцията да развиват цивилизации и да поддържат ред. Те се учат да използват своята съзидателна енергия в това направление.

  От религиите предпочитат мащабните, добре организирани системи от вярвания, които предписват ясни ритуали и стандарт на поведение. Те обичат чистотата и често се обръщат към медицинските заведения. Изпитват необходимостта, за тялото им и здравето им да се грижи някоя авторитетна сила. Детските души се страхуват от всичко необичайно.

  Обществата, построени от детски души са консервативни и имат строга йерархия на властта: например, Римската империя. Тези души са по-малко агресивни, отколкото бебешките и младите, грижат се за колективно, а не индивидуално оцеляване. През тази възраст се развиват способностите за оценка на едни или други обществени постъпки от гледна точка на техния морал или липса на такъв.

  Нашият детски аспект на душата ни е частта, която се е научила да строи свои отношения с представителите на обществените властимащи структури и със света на цивилизована основа. Този аспект го има във всеки от нас и зависи от това дали душата ни е изцяло детска или не.

  Цивилизоващото влияние, което оказват родителите и обществото върху детето, позволяват на детския аспект на душата му да започне да доминира над бебешкия. Първото, което е свързано в живота на детето с това влияние е обучението да ходи по нужда на гърне (а не в гащите). Научават детето да сдържа своите природни инстинкти, за да угоди на тези, които имат власт над него (родителите).

  След това следва контролирането начина на хранене, разговор, поведение. (Родителите често възприемат тази фаза като създаването на „истински” хора от малките варвари) С израстването на детето, поведението му се управлява от учители, приятели и фигури на които им е дадена власт – полицаи, доктори, свещеници и политици.

  Нашия детски аспект на душата ни е тази наша част, която следва правилата: „Оправяй леглото си”, „Не вземай бонбони от непознати”, „Пий повече течности”. Детския ни аспект обича чистотата, порядъка и структурираността, разстройват го нарушаването на тези принципи: „Защо не си почистил стаята си?”, „Защо не ми каза, че днес ще обядваме по-рано от обикновено?”, „Ние винаги правим това по друг начин!”

  Нашият детски аспект на душата усеща, че трябва да се управлява с инстинктивно поведение – относно храненето, миенето, съня, секса. Всичко в нашето обществено поведение се обуславя, основно от чувството за уместност и правилност от гледната точка на детската душа. Същото се отнася и за пресичането на улицата, как да се обличаме, как да се държим в обществото, какви думи да подбираме и т.н. най-ярко това се проявява по време на стихийни обществени събрания, празнични гуляи, сватби и погребения.

  Често детските души са „стълбовете на обществото” – устойчиви и непоколебими в своите убеждения. Те стават кметове и шерифи, президенти на родителски комитети, често може да бъдат забелязани в учебните заведения и бюрократичните организации. Когато техните убеждения се сблъскват с възражение, детските души изпитват вътрешно объркване. Те са толкова уверени в своята правота, че им е трудно да се вслушат в доводите на противоположната страна. Тази фаза е чужда на саморефлексията.

   

  Млада душа

  Младите души вече са се научили да оцеляват на физически план, да поддържат порядък и да се държат в обществото. Сега те започват да се утвърждават в образа на тази власт, която търсят детските души. Младите души са най-ориентирани към физическата страна на живота. Те се отъждествяват здраво със своето физическо тяло и его. На такива хора им е много трудно да признаят своята физическа възраст, често прибягват до пластическата хирургия, за да продължават да изглеждат млади и привлекателни.

  Младите души се отнасят много скептично към всякакви явления, които не се вписват в рамките на „научните” представи. Обикновено не се увличат в мистичен или религиозен опит в по-голяма степен, отколкото е прието в обществото. Те често смятат представите за живот след смъртта нелепи и в следствие на това се страхуват от смъртта.

  Тези души имат силната мотивация да постигнат успех в избраната от тях област за реализация и работят активно за това. Идеал за младата душа е привлекателния, богат, постигнал успех човек, каквито често показват по телевизията. Младата душа смята, че тя е всичко, което притежава. Тя вижда света през призмата на полярните противоположности: „добро – лошо”, „правилно – неправилно”. Младите души смятат, че тези, които не са съгласни с тях, са автоматично неправи и заслужават порицание, наказание и презрение.

  Те често се увличат от политика. Такива млади души са Александър Македонски, Вилхем Завоевателя или Чингисхан, са основатели на велики империи.

  Нашия млад аспект на душата ни е част от нашата същност, която се е научила да взема самостоятелно решения. Този аспект може да осъществява функциите на лидер, особено в областите, свързани с физическия план. Ние използваме младежкия си аспект, когато се вземаме в ръце, когато се дисциплинираме и се насочваме към постигането на успех. От гледна точка на този аспект, „правилно” е това, което ни помага да постигнем целите си, а „неправилно” е това, което пречи.

  Тази наша част е по-малко емоционална, отколкото детската или зрялата. Тя е ориентирана към постигането на поставените цели и е егоцентрична. Хората, които отказват да приемат техните ценности, младите души често ги смятат за „странни”. Добър пример за политиката на младите души е гонката във въоръжаването. Зад нея стои философията „Ако аз не съм напред, други ще ме изпреварят”.

  Проблема с отровните отпадъци, с които е отровен целия свят е в резултат разцъфтяването на цивилизацията на младите души, които увлечени от стремежа си към успех, много малко се интересуват от далечните последствия. Младите души са доста продуктивни, изобретателни и изцяло ориентирани на конкретна цел. Въпросите за морала и етиката, като правило, не попадат в полезрението им.

  Стараейки се да „оставят своя следа на Земята”, младите души могат да проявяват удивителна работоспособност. При това, не винаги се стремят към това, което действително им харесва – по-често към това, което по тяхно мнение ще им осигури пътя към успеха. Те желаят да научат колкото се може по-скоро „как е устроен света”, за да използват тези знания с изгода за себе си. Някои от тези хора притежават вродени способности да заставят икономическата система „да играе по тяхната свирка” и с видима лекота превръщат стотина долари в хиляди, а милионите в милиарди.

  Човек, намиращ се на стадия млада душа, винаги си мечтае да си купи по-скъпа кола и да се засели в по-престижен квартал.

  Тъй като младите души не се отличават с емоционална непосредственост, от тях рядко се получават добри родители, способни да установят здрав контакт с децата. И все пак, те ще купуват всякакви неща които са харесали на детето им – от куклите в количка до изискани френски рокли. Нали детето също може да служи за индикатор на обществено положение.

  Децата им са засипани с играчки, дрехи, дипломи за завършени всевъзможни учебни заведения, возят се в скъпи автомобили и се фръцкат с модни прически. Тях ги готвят за блестяща кариера и брак. Успеха на децата ще хвърля отблясъци върху живота на честолюбивите родители. Изявата на чувства при децата не намират поощрение в родителите – млади души.

  Младите души се придържат към общоприетите религиозни възгледи, но при това са лишени от фанатизма, който е присъщ на детските души. Могат да бъдат срещнати в църквата, където обсъждат делови въпроси и правят полезни запознанства, но едва ли можете да ги видите да се молят с жар или гневно да осъждат свои близки за липсата на благочестие.

  Младите души се отъждествяват със своите тела и не вярват, че съзнанието живее след смъртта. Затова те се съгласяват да бъдат замразени в специални камери, правят си пластични операции, подобряват формата на носа си, челото, талията и бедрата. Благодарение на способността им да подлагат на опасност здравето си и дори живота си, да търпят болка и материални разходи заради красотата си, козметичната медицина се превърна в доходен бизнес.

  В младата възраст душата открива интерес към творчеството, който достига разцвет в зряла възраст.

  Предимствата от ориентацията към младия аспект на своята душа е в това, че той ни дава увереност в себе си и ни ориентира към постигането на целите и успеха в отношенията ни с хората – особено свързаните с кариерата ни. По-старите души, пренебрегващи този аспект, чувстват, че се появява заплаха за съществуването им и затова започват да отделят внимание на физическата страна на живота. И така, за да можем да функционираме нормално на тази планета, този аспект трябва да е във равновесие с всички останали.  Зряла душа

  Зрялата душа е усвоила вече въпросите за успеха и властта е достигнала до тази точка, когато започва да разкрива емоциите си. Зрелите души са по-малко егоистични и са повече ориентирани към обкръжаващите. Но те не се разкриват за целия свят, а започват с близки и роднини, предполагайки, че тези отношения са по-важни, отколкото успеха и кариерата.

  Зрелите души усещат своята връзка с обкръжаващите, отъждествяват се с тях и ги разглеждат като свое отражение. Тези качества дават на зрялата душа аурата на искреността, която ги различава от другите възрасти. Най-голямата обида за зрялата душа е когато постъпят с нея така, както тя никога не би постъпила с другите.

  Зрелите души са по-малко войнствени, отколкото младите, защото виждат в обкръжаващите себе си. Често обаче, живота им преминава в емоционални терзания и търсене, тъй като се стараят да се разкрият емоционално. Именно при зрелите души се срещат често наркоманиите, самоубийствата и неизличимите и изтощителни болести.

  Нашият зрял аспект на душата започва да се развива след като младия аспект премине върха на своето развитие. Той започва да усеща това, че „не е възможно живота да се състои само от това”. Понякога хората смятат за нужно да подтискат своя млад аспект на душата си, предизвиквайки в живота си нищета, трагически загуби и болести. Те правят това за да разкрият своя зрял аспект. Обикновено, затова търсят отношения с голяма емоционална интензивност. За зрялата и старата душа този период често настъпва през третото десетилетие от физическия им живот.

  Ако сте достигнали до нивото на зряла или стара душа, можете да използвате своя зрял аспект като тази ваша част, която внася своя принос в отношенията ви с обкръжаващите и с планетата. В числото на „обкръжаващите” могат да влизат близки и приятели, роднини и колеги, обществена или политическа организация и човечеството като цяло.

  Ценността на зрелия аспект на душата е в пълното развитие на съвестта, състраданието и способността да поддържа емоционална връзка, да дава и да приема любов. Тези, които пренебрегват този аспект, чувстват ограничение в емоционалния си живот и изглеждат надменни, саможиви и отчуждени.

  Зрялата душа иска да бъде „като всички” и затова се опитва да разбере обкръжаващите и да бъде приета в колектива. Средство за изразяване на това желание могат да бъдат дрехите, речта, маниера на поведения. От тази гледна точка, поведението на зрялата душа е по-нататъшно развитие поведението на детската душа, тъй като и двата типа имат работа с колективното съзнание.

  През стадия на зряла душа творческите способности достигат своя разцвет. Философията и изкуството заемат първостепенно място в живота им. Пред човека се разкрива илюзорността и нестабилността на света, за него вече не съществува ясен път в живота, той не е способен да разбере докрай собствените си чувства. Нищо не изглежда по-непроменимо в детската и младата фаза. Популярността на хипарското движение в много страни, свидетелства, че обществото е доближило до нивото на зряла душа и е свършило безусловното приемане на ценностите на младите души.

  Оставайки неразбрани и неприети в средите от млади и детски души, зрелите души се стремят към обществото на себеподобните. Обикновено се стремят към висше образование, но при това ги привличат малки и нетрадиционни учебни заведения. Те имат свои собствени приоритети и авторитети. За удивление на младите си събратя, те често се отказват от добре платена работа или от „почтено” предложение в обществото заради осъществяването на нещо, което има важно значение само в собствените им очи.

  Периода на зрелост е белязан с интензивно търсене както във вътрешния свят, така и във външния. Особен интерес предизвикват нетрадиционните вероизповедания, медитацията, метафизиката, а хоризонтите на външния свят се разширяват с експерименти със секса, екзотичните дрехи и кухнята от далечни страни. Между другото, почти всички майстор-готвачи в света са от зрелите души.

  С преминаването на планетата към доминиране на зрялото възприятие, забелязваме как хората започват да се интересуват от емоционалната хармония на обществото като цяло. Заедно с приемането на зрялото възприятие се появява и духовното съзнание и способността на зрелите и старите души да се изявяват по-свободно при достигането на съответната възраст на душата.

   

  Стара душа

  Старите души вече са изучили всички тънкости на емоционалния живот и обръщат вниманието си към духовното израстване. Старите души се учат на непривързаност към емоционалността на зрелия цикъл и към физическият план като цяло. На тях е свойствен по-интелектуален поход към съществуването, отколкото на зрелите души, те могат да възприемат това Голямото, част от което сме всички. Старите души трябва да завършат своя опит на физическия план и да отработят цялата си карма, преди да пристъпят към уроците в астралния план.

  Началния стадий на старата душа се характеризира с навлизане в себе си, с вътрешно търсене и с усещането за собствената си неадекватност в обществото. Щом този аспект е „отворен” и напълно осмислен вътрешно, настъпва следващия етап, характеризиращ се с въпроса: „Как да живея в обществото?”. За стара душа това означава търсенето на начини за себеизразяване в личния живот и в кариерата, което да съответства на вътрешното му предназначение.

  В общество, където доминират младите души, за старите няма достатъчно широк диапазон от роли. В това общество, при тях се наблюдава тенденция към самоунищожение, те знаят, че не отговарят на „нормата” и поради тази причина се смятат за неудачници. Старите души, обикновено изучават много от съществуващите религиозни учения, но в края на краищата стигат до собствена система от вярвания, в която обединяват различни аспекти от най-различни духовни теории.

  Стария аспект на душата може да се издигне над мирската суета и да влезе в контакт с по-мащабния смисъл на битието. Той не се отъждествява с трагедиите на човешкото битие, не „зацикля” на тях, той може да погледне себе си отстрани и да се оцени със самоирония. Той култивира философско дистанциране, хумор и неотъждествяване, а в същото време поддържа връзка с нещо Голямо. Старите души се учат да плуват по течението на живота, а не да се борят с обстоятелствата му.

  Нашия стар аспект на душата е тази наша част, която е съгласна да обучава обкръжаващите и да им помага да се движат в избраните от тях направления на духовно развитие. Преобладаващата част от старите души учат със своя собствен пример. Наред с учителстването, пред тях стои задачата да интегрират и уравновесяват всички аспекти на душата, от бебешкия до стария, което те трябва да завършат до края на съществуването си на физическия план.

  Последния урок за старата душа е агапе, или безусловната любов към себе си и обкръжаващите. Това е най-трудния урок, защото той предполага да простим на самите себе си и способността така да обичаме другите, че да приемаме без осъждане избрания от тях път. Когато всички аспекти на човешкото съществуване са приети напълно, старата душа е готова да се премести на следващия план за съществуване.

  Сред старите души има много по-малко знаменитости, отколкото сред зрелите и младите, и ако все пак славата ги навести, то е като учители – старите души са призвани да учат хората.
  Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен УхиленБез коментар!
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  vasilisa212
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 6


  « Отговор #103 -: Януари 07, 2012, 13:28:24 »

  Себе си определям като стара душа.Последното прозрение,до което стигнах и то само преди два дни е,че съм тук и сега за да се науча на Безусловна любов,чрез изпитанията,поднесени ми като уроци.
  Активен

  Душа от друг свят и за друго време,на прага пред своята метаморфоза
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #104 -: Януари 07, 2012, 15:05:03 »

  Здравейте.
  Sue
  Цитат
  Те могат да бъдат срещнати във всички професии, но често имат занимания, които са свързани с това да помагат или да се борят срещу социалната несправедливост по някакъв начин. Напредналите души излъчват спокойствие, любезност и разбиране към другите. Без да са мотивирани от личен интерес, те могат да пренебрегнат собствените си физически нужди и да живеят бедно.”
  Мисля че си напипала нещата но това е само мое мнение,различността ни е фактор и няма как да съм сигурен.
  Аз лично използвам термина млада и неопитна,зряла и опитна душа.
  Приказката ни - не питай старило а патило си има своята логика.Друго- много хора искат да помагат,дет са вика и те кат другите.Но помощта е много тънка работа,т.е. по ръба на бръснача.Можеш да помогнеш с предупреждение и е правилно.Решиш ли да помогнеш с действие, нещата са оплескани.Друго- няма да намериш знайна душа под прожекторите,защото те помагат от разстояние с правилна дума(предполага се че думата им тежи).
  artist5
  Цитат
  Мисля, че все повече се раждат зрели души и много по-малко стари и помислете и ще видите, че има логика.
  И аз дочух за подобно нещо,но не само че се раждат а идват и директно.А те са ориентира по който мама земя вдига вибрациите си.
  Някаде четох че в крайните времена "живи и умрели"ще бъдат заедно.Не е по правилата но явно има причина.
  Живи и здрави
  « Последна редакция: Януари 07, 2012, 15:54:39 от meander » Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Страници:  1 ... 5 6 [7] 8   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright