Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: СИМВОЛИ  (Прочетена 3352 пъти)
До
Гост
« -: Ноември 03, 2010, 16:36:29 »

Отварям тема, предназначена за символите. Под "символи" имам предвид всичко, което се разглежда като такова в древната митология, езотерика, история, сънища и т.н.
Всеки може да добавя инфо.

На мен често ми се случва да ме преследват пчели и оси. Имам страх от жилото ми, но като капак винаги ме преследват и все са около мен. Веднъж в стаята ми всяка сутрин се събуждах с оса (минимум една и най-много 3), кръжащи над леглото ми. Друг път пчели и като капак все след мен тръгват. Имаше една, която беше пред очите ми точно на 1 педя разстояние от лицето ми. Това винаги ме е карало да се замисля. Седнах да потърся малко инфо като символика. Ето какво намерих:

  ПЧЕЛА

       Обща символика: В митологическите представи образът на пчелата е позната от епохата на неолита. Той се свързва с един от най-важните мотиви на плодородието – настъпването на пролетта. Пчелата понякога се разглежда като оръдие на Бога, с което се пробужда божеството на плодородието. П. се отъж¬дествява в колективен и индивидуален, в темпорален (времеви) и в духовен  план. В тези случаи нейния комплексен символизъм отвежда към материализирането на душата и възприемането на пчелата като същество, оживяващо света между небето и земята.  
        В митологичната образност П. или нейните функции се свързват с идеята за Световното дърво. В скандинавската митология дървото Игдрасил е пропито с живителен, свещен мед. П. участва в преданията и космогоничните митове на страната на боговете и против злите духове. В една богомилска бинарна легенда откриваме съчетание от пчелни мотиви с изо-бра¬жения на стрели и сватба на Слънцето на фона на двубой между Бога и дявола. Очевидна е връзката между пчелата и боговете на плодородието от рода на Великата майка или Бо-гинята-Майка.
       Пчелата е символ и на "медните" Индра, Вишну и Кришна. Известен е образът на Кришна във вид на П. над главата на Вишну. В "Атхарваведа" духовното познание се свързва с про-изводството на мед от пчелите.
       В Египет П. била олицетворение на царска сила, витал- ност (жизненост) и  мъдрост. Египетски мит разказва как  бо-гът на слънцето Ра се разплакал, сълзите му покапали на земя- та и се превърнали в пчели. За древното познаване на този вид насекоми говори и едно изображение на отглеждане на пчели, произхождащо  от релеф в светилище на Ра от времето на V ди-настия.  
        Древногръцката богиня Артемида се асоциирала с образа  на свещена пчела, нейните жрици в светилищата й се наричали "пчели", а жреците евнуси били "търтеи". Според библейското описание в Обетованата земя тече "мляко и мед". В раннохрис- тиянското изкуства на катакомбите пчелата символизира безсмъртието в образа на възкръсващия Христос.
       За Нозаирите от Сирия, Али, лъвът на Аллах е принц на пчелите, които според някои версии били ангели…
Пчелната майка се явява символ на върховна власт, пло-до¬витост и плодородие. С пчелната символика се свързват та-к謬ва качества, като: ред, трудолюбие, грижовност, мъдрост, красноречие и предпазливост. П. е символ на душата и на нейната материализация след излизането й от тялото. Пла¬тон потвърждава, че душите на праведниците се превръщат в пчели.
Известен е митът за произхода на пчелата от сълзата, проро- нена от разпнатия Христос. Посредством меда и жилото си пче-лата се приема и за емблема на Христос: от една страна медът символизира сладост, доброта и всеопрощение, а от друга жи-лото е синоним на Съдника Христос и неговото правосъдие.
 П. се уподобява и с "героите-цивилизатори, установили хармония чрез мъдрост и меч". Според средновековната демо-нология на светата Инквизиция вещерите и магьосниците, кои-то пиели преди арестуването си пчелно млечице, можели да из-държат на всички разпити и мъчения.
Българска обредност и символика:  Според една легенда Бог благословил пчелата да дава най-сладкото нещо в света – меда, заради това, че попречила на Слънцето да се ожени. От¬тогава медът и восъка се смятат за лековити и имат магическа- та сила да прогонват злите сили и да омилостивяват болестите. В Югоизточна България господарка на П. и пчеларството е св. Богородица, а всеобщ патрон на пчеларите у нас е св. Прокоп.
        Според поверието душите на починалите кръстени деца се превръщат в П., които кръжат под Райското дърво. Според дру-го народно поверие душите на мъртвите идват на земята във вид пчели, които обикалят цветовете на ягодите в дните от Ве-лики Четвъртък до Спасовден.

Източник: "Светът на символите" Христо Енев
« Последна редакция: Ноември 03, 2010, 17:05:41 от Глупаче » Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Аналогии и символи в Живата Природа
Любопитни факти
Evolution 0 1837 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:15:16
от Evolution
Символи от Копривщица
Снимки
Sue 1 1197 Последна<br />публикация Април 18, 2012, 16:24:58
от Sue
тълкуване на символи???
Снимки
Release the GooD :) 1 972 Последна<br />публикация Май 03, 2013, 06:00:29
от Ariam

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright