Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Цветовете, какво ни и не ни носят те, символиката в тях и още нещо...  (Прочетена 1300 пъти)
giti
Гост
« -: Октомври 28, 2010, 21:38:41 »

Попаднах на интересен сайт, за да се сетя, че форума ни е отделил много малко внимание на цветовете... мисля, че ни трябва и подходящ раздел, защото цветовете са едно от неща, които най-много продиктуват живот и възприятие на човека, а и не само...
http://www.mycolour.bg/


Интроверсни и екстроверсни цветове

Чудили ли сте се защо в една и съща ситуация даден човек преписва всички постижения на себе си, докато друг ги отдава на екипа с който е работил? А защо някой винаги се гневят на себе си, докато други се ядосват на всичко и всички около тях?Класическата психология различава два типа хора: екстровертни и интровертни. С две думи интровертни са тези, които търсят причините в себе си, докато екстровертните в заобикалящия ги свят.

Съществува пряка връзка между това дали човек е външно или вътрешно насочен и това, какви цветове харесва. Цветовете, които са вътрешно насочени са наречени интроверсни, докато тези с външна насоченост – екстроверсни.

Понятието за интроверсни и екстроверсни цветове е разгледано за пръв път от Валтер Кох в книгата му „Вътрешният човек и външният човек. Астрологическо учение за качествата”.

Интровертните и екстровертните хора се разминават рязко във вкусовете си по отношение на цветовете. Склонните към вътрешна вглъбеност предпочитат тъмните и студени тонове, както и сивотата, а насочените навън - топлите и светлите. При първите това е продиктувано от тяхната противоречива същност, а при вторите - от свойствената им откритост и вътрешна цялост.

Топлите нюанси са екстроверсни и стимулиращи, и издават готовност за възприемане на постъпващите отвън впечатления. Жълтото говори за контактност и духовна будност, а виолетовото - за затвореност и скованост.

Любителите на студените цветове се стремят да се справят с постъпващото отвън или просто го отхвърлят - във всеки случай съкровеното им е приоритет.
Още Гьоте е теоретизирал върху противостоенето на студено и топло, респективно - интровертно и екстровертно. Благодарение на Гьоте, можем да различим характеристиките на двата типа цветове.

Интроверсни цветове


--------------------------------------------------------------------------------
Цветове: Започват от виолетовата част на спектъра и се простират до зеленото. Включват се виолетово, индиго, синьо и зелено.
Температурна аналогия: студено
Яркост: тъмно
Дистанционна аналогия: далечина, заден план
Пол: женски
Полюс: привличащ
Страна: лява
Музикална тоналност: минорна
Въздействие върху човек: пасивен, страдащ, отстъпчив, инертен, спокоен, успокояващ, копнеещ, скромен

Екстроверсни цветове


--------------------------------------------------------------------------------
Цветове: Започват след зелената част на спектъра и се простират до червеното. Включват се жълто, оранжево и червено.
Температурна аналогия: топло
Яркост: светло
Дистанционна аналогия: близост, преден план
Пол: мъжки
Полюс: отблъскващ
Страна: дясна
Музикална тоналност: мажорна
Въздействие върху човек: активен, действащ, деен, пъргав, жизнен, стремящ се възбуждащ, натрапчив

Фактът, че екстроверсните цветове са топли, а интроверсните – студени е полезно за всеки, работещ с хора или в екип. Резултатите от цветния анализ могат да Ви насочат към екстроверсната или интроверсната част на спектъра. Така ще можете да си обясните някои от реакциите и особеностите в поведението си или в поведението на Ваш колега или приятел.


Източник:http://www.mycolour.bg/2009/11/%d0%b8%d0%bd%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5/
Активен
giti
Гост
« Отговор #1 -: Октомври 28, 2010, 21:41:18 »

Цветовете и ежедневния, хранителен цикъл
В тази статия ще разгледаме как се променя слънчевата енергия в цветово отношение в рамките на едно денонощение, кои системи и органи са активни в различните части на деня и кои храни са най-подходящи по отношение на техния цвят и енергия която носят.

Сутрин – от зори до обедПреди изгрева на слънцето светлината е бледо зелена. С напредването на сутринта енергията преминава към бледо жълта. Когато жълтата енергия стане по-наситена, стомахът ни се активира.

Сутрин след събуждане, тялото ни все още е лениво, тъй като през нощта функциите му са забавени. Препоръчително е да избягваме огромна и тежка закуска – нуждаем се от време, за да изхвърлим токсините, останали от вечерята. Рано сутрин е добре да изпием чаша чиста вода, с малко лимонов сок. Това пречиства стомаха и дебелото черво, а в последствие и кожата. Добра идея е и грейпфрута или зелен (бледо жълт) пъпеш заради пречистващите им качества.

Нека закуската да е лека и питателна, съставена от зелени и жълти плодове. По-късно могат да се включат енергизиращи жълти въглехидрати като царевица, ядки, семена, зърнени каши от жито или овесени ядки. Билковият чай може да създаде усещане за свежест, което отговаря на зелените или жълтите лъчи. Препоръчва се кафето и чая да се пият по-късно през деня, вместо на закуска, тъй като забавят абсорбцията на желязо.

Ден – от обед до залезПрез деня сме много по-активни. По това време извличаме енергия от златистото, оранжевото и червеното. Ако обичате да похапвате по-често е подходящо време за приемане на златисто жълти и оранжеви храни. Добра идея са морковите, портокаловият сок, яйца на очи или варени и пълнозърнест хляб или зърнена каша. Тогава се подхранва далакът, който спомага за снабдяването на тялото с енергия за деня.

С напредването на деня до обед се подхранва сърцето, обилните и тежки храни го затормозяват и носят усещане за отпадналост. Между 1 и 3 часа следобед се енергизират тънките черва, затова по-добре по обед да хапнете сложни въглехидрати и влакна, които се съдържат в салатите и зеленчуците. Препоръчава се лека храна - зелени салати, леко сготвени зеленчуци и малко риба или бяло месо. Ако не се храните разделно, можете да похапнете въглехидрати – макарони и сирене или картофи със салата. Ако обичате виното, изпийте една чаша на обед, вместо вечерта, като червеното е за предпочитане пред бялото. Добър заместител е червеният сок от боровинки, ягоди или малини.

Слънчевите лъчи се удължават и отслабват през късния следобед, стават все по-видими по-бавните вълни на светлината като ярко червеното и наситено розовото.

Вечер – от свечеряване до полунощКогато червената енергия на залеза започне да намалява, идва ред на синята. Тя влияе върху моделите ни на сън. Вечер е добре менюто да съдържа ин храни с виолетов, зелен и син цвят. Можете да включите и малко червени (розови) храни, стига да са от растителен произход. Можем да се възползваме от успокоителното въздействие на тези цветове като консумираме храни от студената част на спектъра – риба, меки бели сирена или леки зеленчукови протеини, задушени зеленчуци и салата. Една ранна вечеря трябва да бъде съставена от виолетово, индиго и малко синьо или червено. Като съдържание въглехидрати, 1/3 салати (сурови или засушени зеленчуци) и 1/6 крехко месо без тлъстина (пиле) и варива. Късно вечер трябва да ядем по-малко храна, отколкото се нуждаем. Добре е плодовете да се консумират малко след вечерята.

Избягвайте кафето, чая и стимулантите (те попадат в ултравиолетовия или инфрачервения спектър) и ястията, които съдържат червено месо, твърди сирена или мазнини – например сметаната. Тежката храна или ярко обагрената храна стимулира прекалено организма и през нощта кръвното ви налягане може да се повиши.

Вероятно е да почувствате тежест, тъй като се претоварва черният дроб. Избягването на тези храни ще ви помогне да се отпуснете и да спите добре. Хората, които страдат от безсъние обикновено откриват, че късно вечер консумират много червени храни.

В зависимост от начина си на живот можете да промените акцента от обедното към вечерното ядене. Единият път трябва да приемате протеини ( крехко бяло месо или риба, леща или варива), а другия път – комбинация от въглехидрати (картофи, ориз, хляб или зърнени храни и пресни зеленчуци).

Нощ – от полунощ до зориОт полунощ тъмносинята енергия уравновесява циркулацията през телесните ни системи. Черният дроб и жлъчката получават зелена енергия през малките часове, затова точно преди лягане трябва да поемате лекарства или билки за проблеми в тези органи.
Активен
giti
Гост
« Отговор #2 -: Октомври 28, 2010, 21:46:32 »

Размисли за цветовете и уникалността
Какво значи да сте перфектни? Сякаш всички искат това от Вас, а никой не обяснява какво точно е означава. Има два варианта за перфектност:

1. Да изпълните всички социални норми и стереотипи на 100% и да се харесвате на хората.
2. Да сте себе си във всяко отношение. Да се изявявате и творите както чувствате [...]


Втора част на Любимият ви цвят и вие
Ако носите тъмно-синьо/индиго/:
Вие сте интелигентни, самоуверени, и с дълбока чувствителност. Чувствате се отговорни за другите и ви е приятно да взимате решения. Имате нужда от тишина и спокойствие около себе си, и да сте заобиколени от любов, нежност и привързаност. Шумните хора ви смущават. Може да страдате от умствен стрес, дължащ се на липса на [...]

Любимият ви цвят и вие
Всички ние имаме предпочитания към определени цветове, които често за някои хора остават непроменливи през голяма част от живота. Тези цветове са индикатор за нашите качества и способности, както и за предизвикателствата, които срещаме заради слабостите ни.
Вгледайте се в цветовете, които най-често носите за да разберете тяхното послание.
Ако носите червено:

Вие сте импулсивни, енергични и лесно [...]
Изследване на лична дъга
Личната дъга е комбинация от цветове, която е израз на уникалната ви същност. Както имате уникален пръстов отпечатък, така имате и цветно съответствие, представящо ви в най-добрата светлина. Това съответствие ние наричаме лична дъга.

Всяко име звучи по уникален начин и вибрира с честотата на определени цветове. От познанията [...]
Интроверсни и екстроверсни цветове
Чудили ли сте се защо в една и съща ситуация даден човек преписва всички постижения на себе си, докато друг ги отдава на екипа с който е работил? А защо някой винаги се гневят на себе си, докато други се ядосват на всичко и всички около тях?

Класическата психология различава два типа хора: екстровертни и интровертни. [...]
Цветове и музика
Всяка мелодия може да се представи като цветова композиция и обратно. Красива картина и прекрасна мелодия предизвикват еднакви чувства в ценителя. Вашите предпочитания между изобразителното и музикалното изкуство се влияят от вида човек, който сте и кое е вашето водещо сетиво. Нервно Лингвистичното Програмиране (НЛП) може да ви даде отговор на въпроса какъв тип човек [...]

септември 3rd, 2009 | Category: Психология в цветове | Leave a comment
Парфюмите и цветовете
Изследвайки връзките между психологията и цветовете, достигаме до едно друго сетиво – обонянието. Цветовете и ароматите са тясно свързани, а най-често изразяваме себе си обонятелно с парфюмът, който използваме.

Парфюмът е нещо лично, той е като запазена марка за всеки от нас и изразява нашата индивидуалност. В древността са смятали, че аромата свързва хората с боговете [...]


Четирите темперамента и цветовете
Психологията отличава четири основни човешки темперамента още от времето на Хипократ (400 г. пр. Хр.) Всички ние спадаме към един или няколко от тях. Това са: Холерик, Сангвиник, Меланхолик, Флегматик
В последствие тези четири темперамента са свързани с четирите елемента в природата:

Холерик – Огън;
Сангвиник – Въздух;
Меланхолик – Земя;
Флегматик – Вода;

Много учени работят по съответствието между цвят [...]
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Какво носят числата 0 и 8 в рождената дата
Астрология и нумерология
Админ 10 6548 Последна<br />публикация Юни 08, 2011, 14:42:21
от Sirius_999
Музика за любов (Св. Валентин) и още нещо... « 1 2 »
Музика
До 19 3201 Последна<br />публикация Март 21, 2013, 16:06:28
от Ru Alfa
Демони - има ли ги, и какви са последиците от тях. « 1 2 »
Езотерика
kaloian1 24 4253 Последна<br />публикация Октомври 06, 2012, 12:12:06
от balar
Как бихте описали цветовете на един незрящ човек?
Въпроси и отговори
... 4 1512 Последна<br />публикация Октомври 12, 2011, 14:48:56
от ИВЕВЕ
ЦВЕТОВЕТЕ НА НЕБЕТО - Aurora
Снимки
dayana 4 2038 Последна<br />публикация Януари 26, 2012, 19:02:23
от dayana

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright