Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Символите на новия свят  (Прочетена 9282 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Октомври 24, 2010, 14:29:03 »

                              

1.Вълк

                                   


Смел,умен,благороден,доблестен,индивидуален,социален,лидер,лоялен,закрилник на воините,както и символизиращ лукавството и хитростта,които балансират светлата и тъмната страна във Вселената

[/b]

В митологията на много народи в Европа и Северна Америка образът на вълка е символ на предводителя на бойната дружина или на родоначалника на племето. Той е и знакът на бога на войната. При индианците вълкът олицетворява света на мъртвите, а за римляните и египтяните той е символ на доблест.
Вълците са били хищници-съперници на ранния човек и символизират дивост, лукавство, жестокост и дори зло, но заради поведението им, близко до това на ловните кучета, вълците са свързвани и с лоялност, смелост, вярност и победа.

Тенденцията да ловуват на здрачаване и през нощта и да си комуникират чрез вой нощем в много случаи допринася те да бъдат асоциирани с духове или сенчестия свят, променящи формата си и отмъстителни или зли духове. Те символизират страха от нощта, тъмнината и дори имат демонична принадлежност.

В келтската митология слънцето е погълнато от вълк. В нордическите митове, гигантският вълк Фенрир е в основата на апокалиптичния край на Асгард, домът на викингските богове, символ на хаоса, който поглъща слънцето в края на света.

В китайските вярвания вълкът отново е представен като ненаситен и е символ на разврат. Има няколко митове за вълци в Индия, сред които един, в който Генгиш Кан произлиза от вълк.

В същото време в нордическата легенда вълкът е свещеното животно на Один, както и на бог Аполон в Древна Гърция. В Древен Рим вълкът бил дълбоко почитан, заради легендата за Ромул и Рем – основателите на Рим, които бозали от вълчица, след като били изоставени. Римският бог на войната Марс е имал за свещено животно вълка и ако преди битка видели вълк, това било знак за победа.

В Северна Америка вълкът често е свързван с образа на учител, който направлява шаманите и е символ на танцьорите. Той е отъждествяван със създателя.

В ранното християнство, възприемането на Исус като Божия пастир, който пази стадото си, Вярващите, от хищници, превръща вълка в символ на Сатаната.

Според много вярвания вълците са най-висшото животно в духовен план. Те представляват учителите и пазителите на баланса в природата. Според цвета им, вълците предават различни уроци и обменят различни енергии с тези, над които бдят и които съпътстват. Оцветяването се използва като означение на духовна класификация по една основна причина – енергия. Всяка енергия съдържа няколко свойства или характерни черти. Има звук, който може да бъде записан, енергийно ниво, което може да бъде премерено и цвят, който може да бъде фотографиран. Свързването на енергия или цел с даден предмет или разграничаването на на животните по окраската им, не е нова концепция. Тя е от древни времена. Във вълчето общество всяка порода споделя много обща енергия, но познаването на специфичните енергии за индивидите също е полезно за ползването на вълча магия.


Белият Вълк
Известни като фантоми, белите вълци живеят в духовните и физическите измерения едновременно. Те предават уроци, които помагат да се поддържа баланса между двата живота. Помагат ни да учим как да изграждаме мостове между двата свята, за да научим скритата цел и последиците в нашия живот.

Кафявият вълк
Тези вълци преподават уроците на здравето и лечителството. Как да се използват силите на природата в съответствие със земното познание по медицина, за да се постигне баланс между връзките разум/тяло/дух. Към тях спадат червените и златистите вълци.


Сивият вълк
Скритите уроци, достигащи през воала на зрението до царството на духа. Сивият вълк е учител за духовните връзки и общуванията. Как можем да балансираме пътя си с информация от духовните ни учители и водачи.

Черният вълк
Учителите за физическото. Черният вълк ни помага да балансираме физическата природа, желанията и изразите в ежедневието ни. Те ни държат фокусирани върху задачите на този план на съществуване, където нашите духовни уроци ни помагат да се развиваме по пътя на избрания от нас духовен път.
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 14:58:38 от rabeno » Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #1 -: Октомври 24, 2010, 14:34:29 »

В митологиите и религиите

В много евразийски митологии вълкът е приеман за родоначалник или за възпитател на родоначалника на племето. Освен древноримския мит за Ромул и Рем, отгледани от вълчица, съществува древноиранска легенда за вълчица, откърмила цар Кир. В китайска хроника от 7 в. за прадедите на тюрките, пък се разказва, че те били изтребени от враговете, освен едно момче, откърмено от вълчица, която впоследствие става негова съпруга и му ражда 10 сина — основатели на тюркските родове. Сред азерите са запазени следи от култ към вълка (Боз Курт - сивия вълк); култ към вълка има и при башкирите — етнонимът башкорт („главен вълк“) се отнася за огузкия клон на тюркските племена. В монголската митология е известен вълкът-прародител Борте-Чино; айну в Япония също смятат, че водят произхода си от съюза между подобно на вълк същество и богиня. В някои северноамерикански индиански племена битуват аналогични митове за произход от вълци (родовата група кагвантани от племето тлинкит, племето нутка и др.). Според Страбон даките наричат себе си вълци (δáοι), а Херодот казва, че всяка година неврите се превръщат във вълци. Последното се предполага, че е във връзка с годишен ритуал, свързан с намятане на вълчи кожи и поставяне на вълчи маски. Боговете Зевс и Аполон в древногръцката митология са почитани и с епитета „Ликейски“, т. е. „вълчи“.


Шлем и яка, изобразяващи вълк на индианското племе тлинкит. Музей на Америките, Мадрид.
Представите за превръщането на човек във вълк са много стари и разпространени. Според тюрките всеки шаман може да се превърне във вълк. Известни са славянските вярвания за хора-превъплъщенци, които могат да се превръщат във вълци — т. нар. върколаци. Подобни вярвания са известни и сред балтийските народи (вилктаки - при литовците) и Западна Европа. Известно е сведението на кремонския епископ Лиутпранд за Боян Магьосника, син на Симеон, който се „изучил в правенето на магия дотам, че можел изведнъж да се превръща във вълк, както и в най-различни други зверове“. Днес образът на върколака е широко експлоатиран от литературата, киноидустрията и масовата култура изобщо.
В индоевропейската традиция образът на вълкът се разглежда главно като свързан с воините. Троянецът Долон ходи наметнат с кожа от сив вълк, което според някои изследователи има в основата си ритуал, при който воините се преобличат къто вълци. Вълкът има важна роля в култа на римския бог на войната Марс, в скандинавската митология спътници на върховния бог и бог на войната Один са вълците Гери и Фреки, наричани негови „кучета“; в една от сагите берсерките са наричани „ulfhedinn“ или „вълчи кожи“. Едно от прозвищата на Бхима, герой-воин от древноиндийския епос „Махабхарата“, е Врикодара - „имащ вълчи корем“, а прякорът на грузинския цар Вахтанг І Горгослани, означава „вълкоглав“. Представите за вълка и особено за вълчата глутница като единна воинска дружина са разпространени и сред хетите — техният цар Хатусилис І се обръща към войската си с „род на вълка“. Подобни представи са известни и сред сваните в Кавказ. По време на атака тюркските воини имитират вълчи вой, с цел да сплашат врага.
Сред някои славянски народи съществува представа за вълка като унищожител на демони. Така например украинците вярват, че ако гръмотевицата и вълка не унищожават дяволите, те ще станат толкова много, че няма да се вижда земята. Подобно вярване има и сред германците, а руските казаци вярват, че Господ заповядал на вълка да изтребва дяволите.
Същевременно във вярванията вълкът е приеман и като особено опасно, демонично животно, символизиращо злите, заплашващи хората, сили. Типичен пример за това е вълкът Фенрир в скандинавската митология, в която има още два чудовищни вълка - Скол и Хати, преследващи слънцето и луната. Етруският бог Аита, владетел на царството на мъртвите, е изобразяван с „шапка“, направена от вълча глава. Сред инуитите е разпространена представа за чудовищния вълк Амарок, а в митовете на индианците алгонкини се разказва за вълк, брат на културния герой и трикстер Манабозо, който става владетел на царството на мъртвите.
С вълци са сравнявани и поставените извън закона и извършилите особено тежки престъпления спрямо обществото хора. Примери за това са древногръцкият първи цар на Аркадия Ликаон (името му означава „човек-вълк“), тракийката Харпалика („граблива вълчица“) и др. В Древна Гърция престъпниците могат да намерят сигурно убежище в храма на Зевс Ликейски. На скандинавския Один са принасяни в жертва хора, „станали вълци“, т. е. извършили много тежки престъпления. В древна Исландия съществува специалния юридически термин „мордварг“, съставен от думите „убийство“ и „вълк“. С него са обозначавани убийците, които убиват беззащитни хора след настъпването на тъмнината и впоследствие се опитват да прикрият престъплението си.
Християнството определя вълка като символ на дявола (Августин Блажени пише: „Кой е вълкът, ако не дяволът?4].
Въпреки това основните вярвания на българите, отнасящи се до вълка, са свързани с представата за него като опасно животно. Вярва се, че е толкова лаком, че може да унищожи наведнъж цяло стадо и затова, според вярването, Бог е направил така, че устата на вълка не е отворена вин
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #2 -: Октомври 24, 2010, 14:36:43 »

Вълчи празници

Вълчи празници (Вълчляци, Вучляци, Дзверини дни, Вълча Богородица и др.) в българската народна митология се нарича период от 3, 5, 7, 9 или 10 дни (в зависимост от региона), който се почита в чест на вълците. Календарно този период най-често е съотнесен към есенно-зимните празници около Архангеловден, но в Южна България се празнува през Мръсните дни, другаде (Медвен, Грудово, Вресово и др.) през Трифунците (1 - 3 февруари). В Западна България като Вълчи празници са известни Мратинците (11 - 16 или 21 ноември). В Средните Родопи до 1920 - 1930-те г. всеки първи ден от месеца се празнува „зава̀лька“ (за вълка)[1].
На някои места в България за покровител на вълците се смята свети Мина, защото Вълчите празници започват от 11 ноември — денят на светеца. Някъде (където са празнувани 10 дни) завършват на 21 ноември (Въведение Богородично) и затова са известни като Вълча Богородица (Богородица вълчата) В Сливенско, Котленско и др., се вярва, че има три Богородици — Голямата, Малката и Вълчата. Тези три Богородици са сестри.
Широко разпространено е схващането, че най-опасният ден от тези празници е последният. Той е наричан Куцулан, Натлапан, Клекуцан и др., по името на най-опасния вълк, единака, приеман като митичния водач на глутницата, който обаче не върви с нея.
Схващането за вълка като опасен за човека и живата стока предопределя обредността през периода когато траят Вълчите празници — извършват се редица обредни практики и се спазват редица забрани с цел да се предпазят хората и добитък от вълците. По време на тези празници името на вълка е табуирано — то не се произнася. По-често използваните названия са двоица, троица, девет души, братя, душмани и други подобни. Забраните, които се спазват са свързани най-вече с домакинската работа на жените — те не бива да работят с вълна, с остри предмети (нож, ножици, дарак, гребен, игла), тъй като са оприличавани на вълчи зъби. Ножиците не се отварят, за да бъдат затворени челюстите на вълка. В навечерието на празника те се връзват здраво и се скриват, за да не бъдат открити случайно от някое дете, което да ги отвори. Това се отнася и до сгъваемите ножове и всички подобни предмети.
Вярва се, че през този период не трябва да се изработват никакви дрехи (особено мъжки), защото този, който носи такава дреха, ще бъде изяден от вълци. Разпространен е мотивът за това, как една жена закърпила връхната дреха на мъжа си по време на Вълчите празници. Когато след време отишъл за дърва в гората, той бил нападнат от вълк, който само откъснал кръпката от рамото му и си отишъл.
На някои места в България жените мажат с кал около огнището и при вратата, както и вратите на кошарите и оборите, като това действие е съпроводено с диалог от заклинателен характер (както при Мишите празници) - да замажат (залепят) очите и устата на вълка, - а някъде е съпроводено и с наричане: „Да му залепя устата, да му залепя очите, да му залепя краката“[2]. В Пловдивско жените отиват зад кошарата и там със затворени очи зашиват предната и задната пола на ризите си. Подобна практика съществува и в Габровско, където се изпълнява от две жени — едната пита какво шие другата, а тя отговаря, че зашива устата на вълка. В Западна България (Чупрене, Стакевци, Доктор Йосифово и др.) по време на Трифунците (на първия Трифунец - 1 февруари) месят обредна пита, чиято пластична украса изобразява кошара с овце и говеда, на вратника стои „буден“ стопанин, а около кошарата са вълците. Тази пита се прекадява и и се слага в храната на добитъка, за да бъде предпазен от вълци.
През този период също така заключват веригата на огнището; не изхвърлят пепелта от огнището (вярва се, че вълците ядат или облизват въглените и така се плодят); избягват да излизат навън след залез слънце.
Подобен род празници са известни и сред сърбите.Луперкалиите (на латински Lupercalia или Lvpercalia) са празници на изобилието в древния Рим, посветени първоначално на покровителя на вълците Луперк ("прогонващият вълците"), чийто култ се слива впоследствие с този към бог Фавн и "Луперк" става едно от неговите прозвища. Луперкалиите се празнуват на 15 февруари. В този ден в подножието на Палатинския хълм при пещерата Луперкал (където според преданието е живяла вълчицата - лат. Lupa, - отгледала Ромул и Рем) , жреците, наречени "луперци", принасят в жертва кози, козли и кучета. След това намятат върху голите си тела прясноодраните кози кожи и обикалят Палатинския хълм (най-старата част на Рим), стремейки се да уловят и завържат с ремъци от козя кожа жените и удрят с камшици от същата кожа всеки срещнат. Жените доброволно се оставяли на ударите и връзването, защото според вярването това носи плодовитост.
Предишния ден се посвещава на римската богиня на брака, майчинството и жените, Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата. Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.
Луперкалиите са корените на сегашния празник на любовта, Свети Валентин.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #3 -: Октомври 24, 2010, 14:46:20 »

Някой символи в българския фолклор
1. Вълк


В много древни митове вълкът е изобразяван като смел, благороден и интелигентен. Най-добрите примери за такива митове са тези на индианците. Вълкът е почитан като тотемно животно в Древен Рим. В протоиндоевропейското общество вълкът вероятно е асоцииран с класата на воините и терминът е обект на табу деформация (латинското lupus е пример за трансформация на оригиналното протоиндоевропейско *wlkwos). Доста германски и южнославянски лични имена произлизат от думата „вълк“.

В по-новия западен фолклор вълкът е същество, предизвикващо страх. Типични примери за този образ са Големият лош вълк и върколака, човек, който се превръща във вълк. В скандинавската митология се срещат няколко зли вълка - великанът Фенрисулфър, Ангърбода, Скол и Хати.

Въпреки често отрицателния образ, в някои случаи на вълците се приписва осиновяване и отглеждане на човешки деца, като най-известните примери са Ромул и Рем и Маугли от „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг. В Сърбия понякога кръщават децата на животни за да не ги нападат вещиците.Така напримир са кръстили създателя на модерната сръбска азбука Вук Стефанович Караджич,"Вълк" Стефанович Караджик. В славянобългарския репертоар на имена от XV век има и такива, с чийто смисъл се целяло по косвен път да се получи същият резултат, като се надхитрят и заблудят «злите сили, духове и демони», като се отклоня вниманието им от детето. Много често се използувало във всички краища на страната името, произхождащо от съществителното вълк, по-слабо застъпено у източните и западните славяни. Неговите варианти са: Вълк, Влък, Вук, Вълчо, Вълче, Вълкан, Вълко, Вукадин, Вълкашин, Въло, Вуйо, Вую. Магическото му значение е двойно: от една страна, да се измамят злите духове и сили, че носителят на името не е човек, а по-скоро сам зъл дух, приемащ различни образи съобразно древните славянски вярвания; от друга — вълкът е умно, силно, свирепо и самостоятелно животно с извънредна издръжливост, нападателност и пъргавина при грабване и отвличане на жертвите си, които му качества го правят красноречив символ за човека, живеещ в бедния, жесток, пълен с опасности и грабителство свят на средновековието.

Народните поверия за вълка разкриват връзката му с древна хтонично божество но гората и отвъдния свят. Табуирани названия - дваоца, траица, девет души.Вярването, че хора могат да се превръщат във вълци се среща както в Древността, така и в Средновековието (у германци, славяни, литовци и т.н.), а също и до сега на Балканския полуостров (върколак).

Митологичен символ за зимата и смъртта. Вълкът и бил тотемно животно на побългарите Периодът от 11 до 16 ноември (или до 21ноември) се нарича Вълче прязвици, Вълчляци, Вучляци, Дзверни дни. Вълкът също така е символ на намиране на нова енергия чрез осъществяването на контакт с вътрешното,диво и примитивно ниво на съществуване.

В българските традиции се счита за добър знак да срещнеш вълк преди сватбата си.

- ако видиш вълк, означава коварство, сребролюбие и жесстокост. Ако победиш вълк - ще победиш зъл неприятел, а ако той те нарани - пази се, ще преживееш трудни дни, дни на презрение и унижения. (Съновник на П.Р. Славейков)« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 14:52:37 от rabeno » Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #4 -: Октомври 24, 2010, 14:53:24 »

Анатомията на вълка се отличава по някои белези от тази на домашното куче. Вълкът обикновено има златистожълти очи, по-дълги крака, по-големи лапи, по-изявена челюст, по-дълга муцуна и мозък, който обикновено е с 30% по–голям от този на кучето. Трябва да се спомене и предопашната жлеза от горната страна на опашката, близо до основата, която отсъства при кучетата. И последно, докато лактите на много кучета са насочени настрани, тези на вълците са обърнати навътре към корема им, като почти го докосват. Това им позволява да тичат със скорост до 70 km/h.
Вълците и повечето едри кучета имат една и съща конфигурация на зъбите. Горната челюст има 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 4 кътника, а долната - 6 резеца, 2 кучешки зъба, 8 предкътника и 6 кътника. Кучешките зъби са много по-важни при вълците, тъй като се използват за улавяне и задържане на плячката. Честа причина за гладуването на вълците е повреда на зъбите при удар от по-едра плячка.
Вълците са високи около 66-80 cm при рамото, а теглото им е около 25-52 kg, като женските са с приблизително 20% по-дребни от мъжките. Дължината на тялото е 1,0-1,5 m, от които 30-50 cm е опашката. Телосложението на вълците е подходящо за дълго бягане — те имат сравнително тесни гърди и силни мускули на гърба и краката. Вълците могат да пътуват на големи разстояния, а широките им лапи им позволяват да затъват по-малко в снега, отколкото тяхната плячка. Обемът на мозъка на вълка е с около 30 % по-голям от този на домашното куче, докато обема на мозъка на чакала е също с толкова проценти (около 30) по-малък от този на кучето.
Вълците често изглеждат по-масивни от куче със същото тегло, заради допълнителния обем на козината. Тя е съставена от два пласта, твърда защитна козина, предпазваща от водата и калта, и по-гъста и мека, която поддържа топлината на тялото. Вълците сменят козината си два пъти в годината, през пролетта и през есента. Женските често имат по-гъста зимна козина, отколкото мъжките, и я запазват по-дълго през пролетта.
Козината на вълците обикновено няма някаква изразена шарка, с изключение на белег около очите. Оцветяването на вълците обикновено е от сиво до сиво-кафяво, но може да варира през целия спектър, характерен за кучетата - бяло, червено, кафяво и черно. То често наподобява цветовете на околната среда. Например, в регионите с продължителна снежна зима белите вълци са далеч по-често срещани. Със стареенето вълците придобиват сивкав нюанс на козината си.
Разпространение

В миналото вълците са разпространени почти по целия свят, но днес се срещат главно в Северна Америка, Евразия и Близкия Изток. Те живеят в широк кръг природни условия - гори, тундра, тайга, равнини и планини. В Северното полукълбо ловът и унищожаването на естествената им среда значително са ограничили техния ареал и днес вълците са застрашен вид.
ГлутницаВълците са социални хищници и ловуват на глутници, организирани в стриктна обществена йерархия и водени от алфа мъжки и алфа женска. Първоначално се смята, че целта на тази социална структура е ловуването на животни, много по-едри от вълка. Според някои нови теории функциите на глутницата са свързани не толкова с ловуването, колкото с успешното размножаване.
Размерът на глутницата може да се променя с времето и зависи от няколко фактора, включително жизнената среда, характера на отделните вълци и наличието на храна. Глутниците включват от 2 до 20 вълка, като средните по размер се състоят от 6 или 7. Йерархията в глутницата е относително строга, от алфа животните на върха до омега вълците на дъното. Тя засяга всички дейности на глутницата, от това кой вълк се храни първи до това кои се допускат до размножаването (обикновено само алфа двойката).
Нови глутници се образуват, когато вълк напусне родната си глутница и си извоюва територия. Вълци, търсещи други вълци, с които да образуват глутница, могат да изминат много големи разстояния, докато намерят подходяща територия. Разпръснатите индивиди трябва да избягват териториите на други вълци, тъй като нашествениците в чужда територия са прогонвани или убивани. Това вероятно обяснява преследването на кучета от вълците. Повечето кучета, освен може би едрите, специално развъждани, бойни кучета, нямат особени шансове срещу вълк, защитаващ територията си от нежелано нашествие.
Лов и хранене
Вълкът е хищник. Глутниците вълци ловуват всички едри растителноядни в своята територия, докато самотните вълци са по-склонни да се хранят и с по-дребни животни. Методите за ловуване варират от изненадващи нападения до продължителни преследвания. Чрез взаимодействие в глутницата вълците могат да преследват едра плячка с часове, преди да се забавят, но успехът е сравнително нисък. Самотните вълци хващат дребни животни, като скачат и ги притискат към земята с предните си лапи, техника, характерна също за лисиците и койотите.
При нападение вълците обикновено се насочват към врата, гърлото и страничните части на животното. Глутниците най-често убиват слабите, възрастни и болни животни, тъй като едрите и здрави екземпляри им отвръщат, като понякога нараняват и дори убиват ловуващите вълци. Някои изследвания показват, че едва един от десет опита за убиване на лос от глутница вълци завършват с успех.
Диетата на вълците включва, но без да е ограничена до това, едри бозайници, като елени, лосове, бизони и овцебикове. Те ловят също и бобри, зайцевидни, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5–5 kg месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 kg наведнъж.
Вой
Вълците са известни със своя отличителен вой. Има няколко възможни причини за виенето. Първо трябва да се отбележи, че вълците не вият, когато нападат плячката си. Всъщност е известно, че другите животни дори не реагират на звука. Може би те просто не правят връзка между него и хищника.
Най-очевидната причина за виенето на вълците е, че те контактуват помежду си. Трудно е да се измисли по добър начин за комуникация във вълчата глутница при големи разстояния или в гъсто залесен район. Воят се използва и за извикване на членове на глутницата на дадено място. Въпреки това воят се наблюдава и когато глутницата е заедно, така че той трябва да има и друго предназначение. Наблюдения на глутници подсказват, че виенето често става по залез лятно време, преди възрастните да тръгнат на лов. Това се повтаря при завръщането им по изгрев.
Според някои хипотези груповото виене заздравява социалните връзки и другарството между вълците, подобно на груповото пеене при хората. Воят може да бъде и форма на обявяване на права върху територията. Изследвания показват, че за доминиращите животни в глутницата е по-вероятно да отговорят на човешка имитация на съперническа глутница, когато са в собствената си територия.
Вълците вият по-често вечер и рано сутрин, особено през зимата и пролетта. В края на лятото малките вече са поотраснали и вият и при най-малкия стимул. Може би те се опитват да влязат в контакт с отсъстващ член на глутницата.
Вълците често вият, когато защитават нещо, например прясно убита плячка. Когато се опитват да избегнат конфликт с друга глутница, те вият по-рядко.
Смъртност
Обикновено вълците живеят 6–9 години в диво състояние, като затворени достигат средно до 16 години. Рекордната продължителност на живота на вълк е около 20 години. Смъртността сред малките е висока и малко от тях оцеляват до първата зима.
Основните фактори за смъртността на възрастните вълци са ловът от хората, автомобилните катастрофи и нараняванията от ловувана плячка. Всички болести по домашните кучета засягат и вълците, включително краста и бяс, като понякога предизвикват срив в популацията в даден район. Вълците се адаптират сравнително лесно към промени в числеността на плячката, така че масовият глад е необичаен. Могат да запазват популацията си под силен натиск, стига алфа двойката да не бъде убита.
РазмножаванеВълче търси закрила от останалите в глутницата.
Обикновено само алфа двойката в глутницата се размножава. Такава организация се наблюдава и при други видове кучета, ловуващи на глутници. Чифтосването става веднъж годишно, между януари и април[1] . Интересен факт от социалната организация на вълците е, че те обикновено са моногамни - алфа двойката се чифтосва само помежду си. В някои случаи един от алфа вълците се чифтосва с подчинен вълк и, ако партньорът му не успее да го предотврати, се раждат няколко котила. Това обикновено става в големи глутници при изобилна плячка.
Бременността продължава от 60 до 63 дни и малките се раждат слепи и напълно зависими от майка си. Раждат се по 1–14 малки, средно 6 или 7. Те остават в бърлогата, в която са родени, докато станат на 8–10 седмици. Майката обикновено е сама с малките през първите три седмици, но след това всички членове на глутницата помагат при отглеждането им. Малките консумират храна, повърната от по-възрастните, докато станат на 45 дни. След това се хранят с месо, донасяно от членовете на глутницата.
Женските достигат полова зрялост на 2 години, а мъжките — на 3 години. Повечето вълци напускат родната си глутница, когато са на 1-4 години.


Изображения:
http://www.google.bg/images?hl=bg&rlz=1C1GGGE_enBG376BG379&q=вълк&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=TR7ETMP6J8GLswaOgKXRCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&http://www.youtube.com/watch?v=1-6SIE-eo1U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0ueD7LNoIww&feature=related

Велика песен!Изслушайте я при първа възможност!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=cq_VeUMtyzU&feature=related

Вълкът ще е символ на България,на всички славяни,защото ние ще сме Учители,лидери на света,ще бъдем връзката между Небето и Земята,ще бъдем единни като организъм и достатъчно личностни,за да успеем да дадем това,което трябва да дадем!!!
Ще символизираме това,което символизира вълка!

http://www.youtube.com/watch?v=GIwSHtI7f-w&feature=related
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 15:36:31 от rabeno » Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #5 -: Октомври 24, 2010, 15:23:10 »

                           

   2.ОрелЗНАК
В традицията на сакралната кодировка Аспарух - създателя на Дунавска България - означава на алански език "Белоконник", а на арабски - "Белият орел".

 

Орелът е вероятен знак и за Аспарух, което донякъде се потвърждава с намерения в гроба на кана сребърен орел с вплетена в ноктите му змия, подписан с неговото име.


Присъствието на орловите крила в знака не е случайно, То е продиктувано от закъснялото ни признание към този изконно български символ, заложен в нашата митология, история и материална култура. Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Той изпращал на земята бури и мълнии, гръмотевици и хали.
В двете крила на свещеният орел в знака на "Бага - тур" присъства и знакът на водача - на Кана. Според Л. Димитров "Този български / "погански" / знак се среща тъй често в нашата страна, че с право може да се нарече условно български национален знак. В пределите на днешна България този знак е намерен 170 пъти в 9 вариант.
Основното съдържание на знака е изцяло в духа на тълкуванието на д-р Кр.Миятев за "чашата", издигната право нагоре в ръката на Мадарския конник...Хун-ну всякога скрепяли уговорените условия с жертвоприношение и клетва, при която принуждавали своите съдоговорители да пият от обща чаша примесено с кръв и вино...Обикновено за такива случаи те си служели с чаша, приготвена от черепа на някой убит неприятелски предводител".

Свещенният ключ преоткрит от Св. Константин - Кирил Философ, стои в основата на образуването на всички букви, цифри и невменни знаци от Свещенната Азбука на Българската Глаголица. за целта е изписана първата буква-послание, от глаголическата азбука, а именно "АЗЪ".
Бешевлиев го определя като магически знак и "символ на Тангра".
Вплитането на символите - на орела и знакът на Кана /Тангра/ - в едно цяло образува за нас нова СВЕЩЕНА БЪЛГАРСКА ИНСИГНИЯ. Двете рамена - крила в новия знак сключват ъгъл от 104° 30. Това е толкова колкото е ъгъла между водорода и кислорода в молекулата на водата.

Тя е продиктувана от факта, че живота във видимия материален свят на планетата Земя е построен на водна основа.


Според някои автори значението на този първи буквен знак може да бъде разчетено и като "Азъ съм!". Такова тълкувание обхваща цялостното еволю- ционно развите, същността и идеята за бъдещо развитие на българина. "Аз съм " означава поемане на лична отговорност пред света, предизвикателство към трудностите и вяра във взетите решения.
В знака на "Бага-тур" е вплетен още един символ, идещ от дълбините на азиатското праотечеството на нашата космическа култура - древен фулу йероглиф осъществяващ контакта със света на сенките и пораждащ обединение.

Талисманът се разполага вертикално в двете крила на орела, като по този начин оформя двете хасти, или двата помощника на Кана източния и западния.


ТАЛИСМАНЪТ - Един от тези фулу е ефективен, както за контактуване със света на сенките, така и за пораждането на единство и обединение.
В българския език съществува дума която адекватно отговаря на значението на този символ и тя е талисман. Произхода на този талисман ни отпраща към учението на Лао дзъ. Сочен като мъдрец от Северозападните зони на Китай под името Бо-ян /?/ - и допълнен от школите на Конфуций, в стремежа си за проникновение те постигнали преди ХХVI века невъзможното - с йероглифите си реално, на практика, да отварят бъдещето пред съзнанието на човека.

Те създали множество йероглифи, които нямат буквална стойност в писмеността, но според даоистите - тези знаци предпазват, или лекуват, било от болести, уроки, демони, или проклятия.

Изписването на знака в символиката на школа “Бага-Тур” е специфично. Той е разработен с вертикална част като заострен кинжал. В горната си част има вписан малък триъгълник, който оформя клюна и лицето на орловия лик. Така “АЗЪ”-ът наподобява стремителния полет на издигащ се нагоре орел, или заплашително надвиснал над недеброжелателите кинжал с кръстна дръжка.
Посоченият талисман в разширен вариант се вписва в контурите на един усложнен мотив, взаимстван от коронованата седем лъчева фибула ползвана от предците по нашите земи. Тя е сложно съчетание на редица символи- зооморфни, рунически и глаголически и е възприета в знаковата символика на организацията. От горе надолу в нея са вписани знакът на “АЗЪ”-а, огледалния образ на змийската мъдрост, както и на тотемния праообраз на елена, лъва и тангристкия знак. Възприет като символен знак в прабългарска школа за оцеляване “Бага-тур”, този знак е назован “Бранъ талисмана”.


Знакът на "Бага - тур " е съвкупност от няколко символа, всеки от които съдържа многопосочни значения и сакрални константи. Основните символи в него са “АЗЪ”-ът от глаголическата азбука и знака на Тангра /Кана/.
Чрез езика на символите, които нашите праотци са ни завещали, наред със свещенните български знаци е вложен и образният еквивалент на думата - БРАНЪ.
Знакът на Кана / царя /, т.е. на водача в материалния свят е въплатен в изявата на орловите криле - разперени в горна фаза при излитане. Седемте пера на всяко крило подсказват седемте езотерични стъпала на слизане на духа в материята от дясната страна на зрителя и седемте стъпала на изкачване от материята в духовния свят - лява страна.Огледалния образ и вложените константи в крилата, внушават предстоящо действие и сигурност.
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #6 -: Октомври 24, 2010, 15:24:24 »

В началото орелът е тотемно животоно, а по-късно символ на слънцето и небесното божество за много средноазиатски народи.Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Той изпращал на земята бури и мълнии, гръмотевици и хали. Във смиволиката на Фън Шуи орелът е най-добрият талисман от сектора на славата, подходящ и действащ на амбициозни хора, които поставят пред себе си големи задачи и искат да постигнат много в живота си. Орелът е символ на остро зрение и зрение духовно. Също така е символ на духовната сила и на възможността да се издигнеш над границите. Хералдически символ на властта, господството и великодушието. Също така орелът е считан за символ на Възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят Слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Освен това, високо летящите орли символизират Възнесението. Орелът е едно от четирите апокалиптични животни, атрибут на апостол Иоан. Орелът е символ на властта и царското достойнство. Той символизира всички небесни богове, слънчевия зенит и духовното начало. Смятало се е, че орелът може да отлети до Слънцето, да се взре в ослепителното му сияние и да се слее с него. Той е вестител на победата над враговете, на интелекта над физическото начало и въобще на всички добродетели у човека. Считат го още за посредник между боговете и хората. Символизира още небесната сила на светещото небе, озарено от ярката слънчева светлина, която поглъща мрака. Издигащият се нагоре орел представлява освободената част на първичната материя, а двуглавият е знак на всезнание и могъща, двойна сила. В гръцката митология орелът е символ на Бог Зевс, в прабългарската - на върховния бог Тангра, а в египетската на бог Хор. Тъй като орелът винаги е бил символ на могъщество, той просъства във гербовете на много държави и по точно двуглавия орел.

- ако сънуваш, че си нападнат от орел - пази се от тежка болест. Ако си се качил на орела и летиш с него, означава неприятности и болест.

- ако жена сънува, че е родила орел, знак е, че ще роди момче. То ще стане известен и велик мъж.

- ако насън видиш умрял орел, за богатите - предвещава щети и обедняване, а ако е беден придобиване на пари. (Съновник на П.Р. Славейков)

Среща се в Европа, Азия, Африка, Южна Америка, Австралия и Северна Америка. На територията на България се срещат следните 5 вида:
Aquila chrysaetos -- Скален орел
Aquila clanga -- Голям креслив орел
Aquila heliaca -- Кръстат (Царски) орел
Aquila nipalensis -- Степен орел
Aquila pomarina -- Малък креслив орелХищни птици, хранят се с различни дребни, средни и големи животни, като бозайници, птици, влечуги, земноводни, риба, безгръбначни и дори мърша. Много от видовете в рода са прелетни.


Моногамни птици. Снасят малко на брой яйца, обикновено от 1 до 3. Мъти само женската или и двамата родители. Младите птици се задържат заедно с родителите обикновено до края на сезона.

На територията на България всички видове в рода са защитени от закона. От най-дълбока древност различните видове орли са използвани като ловни птици.


род Aquila -- Орли
Aquila adalberti --
Aquila audax -- Австралийски клиноопашат орел
Aquila chrysaetos -- Скален орел
Aquila clanga -- Голям креслив орел
Aquila gurneyi --
Aquila heliaca -- Кръстат (Царски) орел
Aquila nipalensis -- Степен орел
Aquila pomarina -- Малък креслив орел
Aquila rapax -- Сив степен орел
Aquila verreauxii --
Aquila vindhiana --
Aquila wahlbergi --
Aquila fasciata --

Изображения:
http://www.google.bg/images?hl=bg&rlz=1C1GGGE_enBG376BG379&q=орел&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=FCbETONikMuzBp-P9LgI&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=5&ved
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #7 -: Октомври 24, 2010, 15:28:14 »

              

,Дракон(Огън),Делфин(вода),Вълк(земя) и Орел(небе) ще царуват над Света обединени от Вселенската душа,за да може да живее и да се развива нашият Дух!!!


« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 15:54:24 от rabeno » Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #8 -: Октомври 24, 2010, 15:35:35 »

Соколът символизира неугасващия стремеж към победата, която осигурява независимост и свобода, особено тази на духа. Нерядко го свързват по качествата и достойнствата с орела, тъй като много си приличат. Соколът е изразител на смелостта, на светкавичните действия и жажда за по-добър живот. Той олицетворява духа-пазител. В древен Египет, Ра - богът на слънцето, се е появявал с кацнал върху главата му сокол. Соколът не може да бъде в подчинено положение. Той трябва да е свободен, за да лети на воля. Соколът е свещен символ на живота и затова е използвам на знак-символ на рицарите.

Соколът е....орел..... Усмивчица Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #9 -: Октомври 24, 2010, 15:43:43 »

3.Акула

Акулата внушава ужас не сама у моряците. Тя е главно действащо лице в много легенди и приказки. В миналото акулата се възприемала като чудовище с невероятни възможности. Нейното изобразяване върху талисмани се смята за добър знак. Амулет с лика на акула може да ви помогне в трудни моменти, когато ви липсва смелост и се чувствате нерешителни. Само трябва да подържите в ръката си фигурката и тя ще ви зареди с енергия. Но не се престаравайте тъй като вашата нерешителност може да се превърне в агресия.Акулата олицетворява свободния дух, хитрост и жестокост.

Изображения:

http://www.google.bg/images?rlz=1C1GGGE_enBG376BG379&q=%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=6ynETLX8EsOVswbtnL3SCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCUQsAQwAA&biw=790&bih=454

Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #10 -: Октомври 24, 2010, 15:53:22 »

При всеки човек преобладават различни елементи и животни.Те са обединени от зодията на човека.В моя случай-от Лъва!
Активен
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #11 -: Октомври 24, 2010, 15:55:44 »

Фън шуй — науката за хармонията с околната среда и изкуството тя да се използва във всекидневието са известни от древни времена. Китайците са прилагали фън шуй в продължение на много векове. Днес фън шуй завладява Америка и Европа.

Изкуството фън шуй, съчетава в себе си елементи на мистика, здрав смисъл и добър вкус, в превод от китайски означава “вятър и вода” или още може да се преведе като “вятър и мъгла”. Основоположник на фън шуй се смята великият Конфуций. Според неговото учение в света съществува сила – ЦИ, свързваща човека с околната среда. Ци в превод означава “дух, енергия”, “вселенска жизнена сила”. Древните китайци смятали, че драконът създава ци с диханието си. Всичко в света носи в себе си ци: планините, водата, дърветата, камъните, зданията, мебелите и разбира се, хората.
Тази неуловима, вездесъща енергия тече по улиците, пътеките, реките, релсите, стълбите и коридорите, прониква през вратите. Или не тече, препъвайки се в остри ъгли и потъвайки в съборетини или купчини непотребни вещи в дома ни. Всеки път, когато нещо бъде направено по съвършен начин, ци се възражда.

Един поет, написал стих, създава ци.

Домакинята приготвила чудесен сладкиш, също създава ци.

В дома ни преди всичко ни интересуват предметите, които нашето подсъзнание възприема като стимул за радостно обновление, отпускане или удоволствие.

Според фън шуй всяка вещ, изработена ръчно от естествени материали може да служи за източник на позитивна енергия. Ако са използвани природни материали – дърво, камък и майсторът е работил с топлота и любов, то ценността на такава вещ е изобщо уникална.

СТИХИИ И МАТЕРИАЛИ

Водата е първият елемент във фън шуй. Стъклото, стъклени витражи, огледала символизират водата.

Дървото е вторият елемент във фън шуй и негови символи са дървени предмети, статуетки и фигурки от дърво, хартиени изделия, мебели от огънато дърво, плетени мебели и осветителни тела. Те влияят добре върху човешкия организъм и психика, създават усещане за комфорт, помагат на човек да се успокои, да си почине и да възстанови силите си.

Огънят е третият елемент. Негови символи са свещи, фенери, благовония, изображения на слънцето, на животни, птици и деца.

Земята е четвъртият елемент – това са предмети от керамика, кристал и порцелан, камъни, скулптура, предмети с квадратна форма, с цвят на теракота и охра.

Металът е петият елемент – негови символи са метални предмети, камбанки, мечове, върховете на стрели и копия, желязо, бронз, сребро, предмети с кръгла и овална форма. Металът символизира силата на небесата, изобилие и успех във финансовата сфера. Неговата енергия придава сили, поощрява предприемчивостта. Цветът му е сребърен, златен и бял.

Бамбук – бамбуковите пръчки притежават изключителни защитни свойства, преобразувайки негативната енергия в положителна. Закачете над прага или на корниза на прозореца бамбукова “музика на вятъра” (вятърни чанове) и те ще ви помогнат да се освободите от недоброжелателното въздействие на външния свят.

ЖИВОТНИТЕ

Драконът е благоприятен знак на лееща се вода, жизнеутвърждаващ, подсказващ единението на духовното (крилата) и материалното, земното (змийското тяло). Той олицетворява също така и природните сили – дъжд, гръм, мълнии, но и мъжката сила, ум и съзидание. Традиционен пазител на съкровища, символ на мъдрост и дълголетие, драконът се използва като талисман срещу врагове. Например емблемата на крал Артур е била червен дракон.

Драконът е символ на могъщество, мъдрост, величие, безсмъртие и доброта. Изображението на дракон пази дома и изгонва от него злите духове и недоброжелатели. Вътре в помещението драконът се разполага така, че в никакъв случай да не се намира по-високо от главата ви, иначе ще започне да доминира и да потиска вашата воля. Дракон с вълшебната перла на мъдростта олицетворява мъжката сила и влиянието на природните сили – това е символ на “стопанина”, божествения покровител на императорите.

Хищните животни – изображенията на хищници могат да внесат в живота ви допълнителна увереност и сила, ако сте плахи и мнителни. Заобиколете се с фигурки или изображения на лъв, тигър, пума или котки – и скоро ще се почувствате по-уверени в своите сили.

Лъвът олицетворява с целия си вид сила и власт. Лъвът е царят на животните и преди всичко символизира царствено достойнство, сила, върховна власт. Като посланици на боговете, лъвовете се борят с демоните, обитаващи човешката душа – лъжата, завистта и алчността. Лъвът олицетворява непобедимост, но заедно с това той е хитър и лукав. Символ е на Слънцето и огъня. Алхимичен знак на златото. Открай време лъвовете символизират стремителен финансов успех и разкошен, безгрижен живот, надеждна дружба и могъщ ум. Ръмжащ, озъбен лъв е символ на сила, мъжество и великодушие. Ако една от лапите му е вдигната, то това е символ на храброст и преданост.

Тигърът – е ваша надеждна защита в личния ви живот и бизнеса, оказва сдържащо, контролиращо и управляващо въздействие върху своя стопанин. Ако не ви достига хладнокръвие, дръжте около бюрото си фигурка или изображение на това благородно животно.

Слонът е символ на сила и мъдрост, неуязвимост и кралска власт. Покровител на плодородието и дъжда. Белият слон олицетворява добродетелност и целомъдрие. Фигурки и изображения на слон носят късмет и укрепват духа. Изображение на слон може да ви помогне за силна памет, вярност на близки хора, да ви научи на търпение и състрадание. Много ефективен талисман за бизнеса, слонът обича да се съветват с него и често да го галят по хобота, особено в онези моменти, когато ви предстои да вземете трудно решение. Слонът осигурява защитата на своя стопанин. Най-ефикасни са статуетки от бронз, камък и дърво. Слонът е праобраз на индийското божества Ганеша – индуистски бог на мъдростта и късмета с глава на слон. Помага в учението и научните търсения. Чудесната му сила е в хобота и изпъкналото коремче на божеството (потъркайте го лекичко!).

Маймуната е същество с богато въображение и изобретателен ум, затова може да служи като прекрасен талисман за политик или бизнесмен. Колкото повече маймунки имате в колекцията си, толкова повече късмет ви очаква.

Конят е символ на свобода и неукротима воля. Той съчетава в себе си качествата на няколко животни – храбростта на лъва, зрението на орела, силата на вола, бързината на елена и ловкостта на лисицата. Символ е на безстрашие, военна доблест и слава. Символизира скорост и издръжливост, а така също радостта от живота, оптимизъм и добра слава. Конят носи със себе си вятъра на промяната и благоприятни промени в живота. Закрепете към гърба му или към копитото монета и тогава конят ще ви донесе заедно със славата и пари.

Кучето е символ на храброст, мъжество, безкористност, справедливост и вярна дружба. Ефективен символ за защита на дома ви и вашето благосъстояние. Две кученца ще олицетворяват хармонията на Ин и Ян. Кучетата също така ще олицетворяват защитата на семейството и стабилността на семейните отношения. Такъв силен талисман ще защити всеки човек, предпазвайки го от недоброжелатели, дарявайки го с благосъстояние, а дома му – с процъфтяване.

Петелът е предвестник на утрото, на новото, олицетворява храброст и прорицание. Петелът е талисман, който отдалечава от нас злото и лошите помисли, усмирява горделивостта. Символизира стихията на огъня и предпазва дома от нечисти сили. Червеният петел пази дома от пожар, а белия – от привидения. Петелът символизира пет добродетели: достойнство по време на война, благородство в мирно време, храброст, надеждност и великодушие. Той е и фалически знак. Символ на богатия, сръчен стопанин и любвеобилен мъж.

Бикът олицетворява надеждност и спокойна сила. Той е символ на дълголетие и плодотворен труд, символ на стабилност и устойчивост, упоритост при достигане на целта и трудолюбие. Полезно е да се държи у дома, за да бъдат доходите стабилни и постоянни.

Котката носи късмет на къщата. Символ е на магическите сили на природата, символ на вечността, заради навика си да се свива на кълбо. Емблема е на независимост. Котката се използва и като символ на успеха.

Делфини – загадъчни и жизнерадостни приятели и помощници. Ако ви трябва ефикасна помощ в работата и подкрепа на доброжелатели, намерете си фигурки или предмети с изобразени делфини. Делфинът е символ на спасение, промяна, бързина и любов, което по някакъв начин съответства на природните им качества, освен тяхното дружелюбие и съобразителност. Делфините са приятели на боговете, символи са на предпазливост и внимателност.

Костенурката е символ на дълголетие, успех, здраве, търпение, постоянство и мъдрост. Символ на космическия ред. Стабилна защита от раздори и огън. Според фън шуй мястото на костенурката е в северната част на дома. Смята се за добър семеен подарък, а за възрастни хора – талисман, поддържащ тяхното здраве. Костенурката обаче е и традиционен талисман на кариерата – символ на небесната подкрепа и защита. Костенурката ще ви донесе пари и подкрепата на подходящи хора. Колкото повече костенурки имате у дома си, толкова повече ще е благоденствието и късметът в него.

Риби – фигурки и изображения на риби са най-популярният талисман във Фън Шуй – те символизират успех във финансовата сфера. Рибата е символ на философията и мълчанието, но и символ на изпълнението на желанията, носещ изобилие и късмет, символ на справедливостта и получаването по заслуги. Фигурка на риба на бюрото спомага за успех в работата и учението.

Шаранът сред рибите е символ на издръжливост и упоритост. Освен като коледен християнски символ, шаранът е и емблема на японските самураи.

Жаба – популярен символ на голям късмет с пари. Поставете под фигурката на жабата монета и талисманът ще е още по-ефикасен.

Змия – символ на мъдрост и дълбоки знания, символ на вечното движение и обновление на Вселената. На Изток символизира също така и неувяхващата женска красота.

Свинята е талисман, носещ здраве, сила и плодородие. Символ на богатство и печалба.

ПТИЦИТЕ – тези крилати създания притежават мощна енергия, която помага на човек да се издигне над най-лошите житейски обстоятелства. Фигури и изображения на птици носят в себе си енергията на процъфтяване, слава и успех.

Орел – най-добрият талисман от сектора на славата, подходящ и действащ на амбициозни хора, които поставят пред себе си големи задачи и искат да постигнат много в живота си. Орелът е символ на остро зрение и зрение духовно. Хералдически символ на властта, господството и великодушието. Добър подарък за военни, свещенослужители, чиновници, преподаватели и учени.

Жерави (щъркели) – символ на здраве и дълголетие. Занесете в дома на немощен и хронично болен човек фигурка или изображение на тези изящни птици и сами ще се убедите в тяхното скорошно и благотворно влияние.

Щъркелът е божествена птица. Според египетските митове нейният вик е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

ПРЕДМЕТИ

Камбанки – (вятърни чанове, капани за сънища и вятър) – те трябва да се закачат пред вратата или над прозореца. Те трансформират негативната енергия, разпределяйки я по кухите тръбички (бамбукови или метални) и я преобразуват в благотворна. Камбанките, металните звънчета, ако често се звъни с тях, ще привлекат към вас бързи и енергични помощници.

В много религии камбаната означава божественият глас, проповядващ истината. Символ е на предупреждението за опасност. Камбаната символизира хода на времето, а звукът й отбелязва добри и важни моменти в живота на човека: молитва, сватба, победа.

Огледалата са мощен инструмент във Фън-Шуй. Ако трябва да неутрализирате някакво негативно въздействие върху вас и вашия дом, закачете огледало на вратата на банята или тоалетната, за да се “натрупва” енергията в огледалото и веднага да се”отнася” от водата.

Ветроходна лодка, кораб (модели и изображения) – забележителен талисман, привличащ късмета, от стари времена символизира пристигането на стоки и пари. Поставяйте носа на корабчето така, че да е обърнат навътре към дома (така “късметът” пристига). Поставете на палубата частички злато или сребро или тяхна имитация, за да увеличите ефективността на талисмана.

Вази и саксии, керамични съдове, гърнета, чинии – действат ефективно в зоната на любовта и семейството, запазвайки добрия късмет за цялото семейство. Чашите от керамика или подобни талисмани напълнете с вода и домът ви ще стане “пълна чаша”.

Свещи, фенери, осветителни тела – най-ефикасните талисмани на щастието. Прекрасен е тихият, очистващ пламък на свещите. Красивите свещници и лампи са още един пример за мощен огнен талисман – универсални активизатори на благотворна енергия “ци” в дома ни. Ако имате нужда от подкрепата на светли енергии, запалвайте свещи и лампи като минимум 3 часа всеки ден. Освен всичко друго това просто оживява атмосферата у дома.

Любовни талисмани – това са преди всичко двойка предмети. Те великолепно активизират романтичния късмет. Това могат да бъдат двойка статуетки, двойка свещници, двойка делфинчета или котенца. Двойка птици – патенца или жерави олицетворяват неувяхващата, безсмъртната любов и вярност на щастливата двойка, която е невъзможно да бъде разделена.

Патица означава съпружеско щастие, вярност, красота и блаженство. Патица и паток са символ на съюза на влюбените, на взаимно внимание и вярност. При юдеите патицата е символ на безсмъртие, за американските индианци – могъщ посредник между Небето и Водата.

Калинката е символ на късмет. Народът я свързва с Дева Мария, застъпница и просителка. Символ е на скорошен брак за онези, които копнеят да имат семейство.

Слънце, луна и звезди – слънцето е източник на светлина и живот, олицетворява мъжкото начало. Луната, като правило, олицетворява женското начало. В редица култури ги разглеждат като съпружески съюз. Затова едновременното изображение на слънце и луна служи за добър семеен талисман.

В египетската и китайска митология слънцето и луната се разглеждат като две очи на божеството-творец, което символизира всемогъщество и всевластие, власт над света. Най-популярната звезда в митологията е Венера. Обикновено Венера е от женски род и олицетворява любов, страст и плодовитост. Известна е също така и вавилонската триада – символ на вечен живот: Слънце-Луна-Венера.
Активен
wolfspirit
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 143


« Отговор #12 -: Октомври 27, 2010, 13:07:40 »

При всеки човек преобладават различни елементи и животни.Те са обединени от зодията на човека.В моя случай-от Лъва!

Съгласна съм, за елементите от животни - незнам, за зодията, но мисля, че е съвсем различно нещо, от тотемите и шаманизма.

А защо ги наричаш символи на новия свят?
Активен

Живей за мига...
wowneo
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 29

« Отговор #13 -: Октомври 28, 2010, 09:17:35 »

Предполагам е по-логично символите на Новия свят да са делфин и лабрадор, отколкото акула и вълк  Усмивчица
Активен
wolfspirit
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 143


« Отговор #14 -: Октомври 28, 2010, 11:52:36 »

Предполагам е по-логично символите на Новия свят да са делфин и лабрадор, отколкото акула и вълк  Усмивчица

Като го казваш така, разбрах какво се има предвид под символи на новия свят Усмивчица

Делфин със сигурност, косатка и китовете като цяло, а вълка може би е на отминалото време, макар да има на какво да ни научи. Всички се водят по сириус, но можеби до сега ни водеше вълк, а тепърва ще ни учи делфин. Лабрадор, минава също към сириус, но е по-олекотен от вълк, повече сърце има.

Активен

Живей за мига...
Страници:  [1] 2   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Символите и знаците около нас
Езотерика
OM 8 9643 Последна<br />публикация Февруари 16, 2012, 15:58:09
от dayana
Светът на символите « 1 2 3 4 »
Книги
giti 57 43201 Последна<br />публикация Януари 16, 2012, 14:04:52
от Pavlina Nikolova
Относно новия раздел !!!
Програмиране, световен елит
Eona Lightholder 1 1261 Последна<br />публикация Март 07, 2012, 17:46:18
от Eona Lightholder
Друг свят. Познат ли ви е?
Въпроси и отговори
incorrigi 6 902 Последна<br />публикация Юли 01, 2012, 22:44:21
от incorrigi
Очертанията на Новия Свят
Великият преход
yyy 5 1590 Последна<br />публикация Февруари 23, 2013, 23:30:15
от yyy

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright