Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Дърветата-енергия и символика  (Прочетена 14036 пъти)
небесният ангел
Гост
« Отговор #15 -: Октомври 20, 2010, 16:47:25 »

Бреза
  Брезата е символ на пролетното равноденствие, защото се смята, че издигайки  своето стройно стебло, обещава достигане на духовно просветление и равновесие.  Това дърво е свещено за древните келти, които го използвали като защитно  средство срещу злите сили. Приемали го за символ на чистота и протекция. Много  често това растение е използвано при направата на различни магически отвари и  заклинания.
  Скандинавците свързват това дърво с детеродната функция на жената и с  майчинството. То е носител на здраве и добър късмет. Знак е на благоговение.  Смята се, че магическите му сили могат да помирят врагове и да укрепят  приятелство. Брезата се смята за протектор на влюбените.
  Брезата е свещено дърво и за древните финландци. Според тях то е символ на  надеждата и продължаващия живот. В легендата за сътворението на света се  разказва, че когато дърветата станали толкова много, че оформили гори,  Вианамоинен взел брадва и изсякал голяма част от тях, за да засее ечемик, но  оставил една бреза, на която да кацат птиците9.
  Индианците алгонкино в Северна Америка приемат брезата за свещено растение.  Племената още от стари времена използвали дървесината ѝ за построяване на лодки  и за изработване на домакински съдове. Те разказват, че когато Глоскап,  господар на хора и животни, стрелял със стрелите си срещу брезите, от кората на  дърветата се откъсвали парчета. Точто от тези брезови корички се създали  хората9.
  През Средновековието с нейните клонки се прогонват лошите духове и влияния.  Когато се мислило, че определен човек е обсебен от Дявола, тялото му се удряло  с брезови клони.
  В Астурия и Галисия се смята, че метлите на вещиците са направени от клони на  бреза.
  Славяните считат брезата за дърво-защитник на здравето на човека и на спокойния  сън. Тя е емблема на Русия и е символ на руската душа, често я наричат  животворно растение. Това не е случайно – на територията на Русия брезата е  най-разпространеното широколистно дърво.
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #16 -: Октомври 20, 2010, 16:48:58 »

Кестен
  Древните гърци почитали кестена като свещено дърво, посветено на Зевс. Думата  кестен произлиза от името на един град в Тесалия – Кастанис, където се  отглеждало това дърво. Независимо от това, през класическата епоха кестена бил  наричан ”жълъд на Сардис”, алюзия със столицата на Древна Лидия (дн. Източна  Турция), от където произхожда. В течение на времето кестените започнали да се  наричат ”жълъди на Зевс”8.
  Древните китайци вярвали, че кестена е дом на западните богове.
  В християнският символизъм, това растение представя божествеността,  целомъдрието и победата над изкушението.
  Във Франция съществува обичай изображенията на светците да се поставят върху  подложки, изработени от кестеново дърво.
  В Испания това дърво се свързва с вълшебството на любовта и приготвянето на  любовни магии. Символ е на добрия късмет и сполуката. Според традицията в  навечерието на 1 ноември се приготвят сладкиши от кестеново брашно. В някои  части на страната се празнува ”Кастаняда” (Каталуня) или се оставят печени  кестени за отсъстващите от дома (Галисия и Астуря).
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #17 -: Октомври 20, 2010, 16:51:25 »

 Бъз
  Подобно на тиса, бъзът е амбивалентно дърво или храст.
  Келтите вярвали, че в бъзовите дървета се обитават от феи - много капризни и  своенравни същества, които могат както да навредят на човек, така и да му  помогнат. Смятали, че бъза може да предизвика злини, но също така и да ги  отблъсне. Друидите ползвали растението и за лечебни цели.
  В източните части на Астурия се поставя във всички празни части на дома и се  смята, че това предпазва от зле настроени вещици и други зли сили. Мисли се, че  ако остане незапалнено с бъз място, лошия късмет ще се настани там и жените ще  чупят много домакински съдове в продължение на една цяла година. Да се пали и  изгаря дървесината на това растение е крайно опасно според астурианците, защото  черния пушек, който се отделя, може да привлече призраци и дяволи.
  Но бъзът е и дърво на смъртта. Смята се, че Юда Искариотски се обесва на такова  дърво и кръста, на който е разпнат Иисус също е от бъз.
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #18 -: Октомври 20, 2010, 16:53:02 »

Ясен
  Ясенът е ”много” езическо дърво, което малко се приема от християните, смята  се, че е обиталище на демони. Използван е за лекуване на рани, а от дървесината  му се изработвали амулети за предпазване от задушаване. Считало се, че  отблъсква мълниите при буря. В древността се вярвало, че това дърво  предразполага и подпомага ясновидството. Това е едно ясно определено мъжко  дърво.
  Ясенът е дълбоко уважаван от древните гърци. За тях това е едно растение много  тясно свързано с войната, която е била част от ежедневието им. От ясен се  изработвали дръжките на копията на бойците. Според елините, ясена се обитава,  подобно на други растения, от определен вид нимфи, наречени мелиади, които са  войствени и безпощадни. Те, заедно с гигантите се създават от кръвта на Уран.  Преди Зевс да скрие огъня от хората, човеците свободно можели да го ползват,  защото ”огънят на Зевс, огънят от мълнията, често се намирал по върховете на  ясените, откъдето хората можели просто да си го вземат”2. Като подарък за  сватбата си Пелей, бащата на Ахил, получва наред с други ценности и ясеново  копие.
  В скандинавската митология на това дърво се отдава заслужено внимание. Боговете  сътворили първите хора – Аск и Ембла от дънера на ясен. Това дърво за  скандинавците било свещено. Могъщият Йедразил, Дървото на живота представлявал  огромен ясен.
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #19 -: Октомври 20, 2010, 16:54:27 »

 Дрян
  В българската култура дрянът е едно много специално дърво. То се счита за  вълшебно, носител е на надежда за здраве, дълъг живот и добър късмет. Смята  се,че дрянът цъфти най-рано, но плодовете му узряват най-късно. Той е символ на  дълголетие, което се свързва с особено тежката му жилава и здрава дървесина.  Присъства в много обичаи, като се използва за гадаения и наричания. От дрян се  изработват и сурвачките, с които се сурваква за здраве, богат урожай и дълъг  живот. Той символизира Дървото на живота.
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #20 -: Октомври 20, 2010, 17:01:57 »

статията е на- Илиана Т. Илиева-Дъбова
-Бг.наука

Библиография:
  Библия, С., Изд. Св. Синод, 1992
  Вернан, Жан-Пиер. Старогръцки богове. Всемирът, боговете, хората. Лик, 2001
  Кун, Н. Старогръцки легенди и митове, С, Наука и изкуство, 1979
  Сасон, Г., Ст. Уейнстий. Едно желание може да промени вашия живот. Кибела, 2007
  Biederman, Hans. Diccionario de sнmbolos (con mбs de 600 ilustraciones).  Paidуs, Barcelona, 1993
  Bruce-Mitford, Mirand. El libro ilustrado de Signos y sнmbolos. Miles se signos  y sнmbolos se todo el mundo, Blume, B., 1997
  El principio se la civilizaciуn. Gran Historia Universal, Ediciones Folio,  Barcelona, 2006
  Hageneder, Fred. La sabidurнa de los бrboles, Blume, B., 2006
  Philip, Neil. El libro ilustrado de los mitos, cuentos y leyendas de todo el  mundo, Barcelona., Ediciones B, S.A., 1995
  www.liternet.bg. Българско народно творчество. Том V, Обредни песни. Под ред.  на М. Арнаудов, Хр. Вакарелски
  www.liternet.bg. Българско народно творчество. Том ВVI, Любовни песни. Под ред.  на Д. Осинин, Ив. Бунин.
  www.liternet.bg. Българско народно творчество. Том XI, Народни предания и  легенди. Под ред на Цв. Романска и Е. Огнянова
  www.bulgarian-orthodox-church.org
  www.filosof.historic.ru. Электронная библиотека по философии
  www.mirslovarei.com. Философский словарь
  www.monografias.com.Lili, Medina Z. Signos, sнmbolos y seсales
  www.monografias.com. Tuxtla Gutiйrrez, Chiapas. Cultura Egipcia
  www.telecable.es . Plantas mбgicas
Активен
небесният ангел
Гост
« Отговор #21 -: Октомври 20, 2010, 17:05:17 »

статия от бг.форест

БОР
Енергийната му активност е безсистемна. Спи от 4 до 5 часа. Енергията му е разхвърляна, импулсивна. Тя помага да се повиши тонусът. Силен антидепресант, увеличава имунитета.

ВЪРБА
Най-активна е от 18 до 21 часа. Контактът с нея успокоява, отпуска, помага за премахване на главоболието, създава онова настроение, което ви е нужно при изпълнение на сложна задача.

ТОПОЛА
Приятно ви е до нея. Енергията й е равна, умерена, чиста, помага за мобилизиране на организма, за психологическата му корекция, Тя е активна между 15 и 18 часа.

ДЪБ
Има мощна енергетика. Но с него може да се работи само в добро психоемоционално състояние, понеже дъбът стабилизира именно настроението, което ви е обхванало в момента на установяването на контакт с него. Активното време на дъба е от 21 до 3 часа. Дървото спи между 15 и 17 часа.

ЛИПА
Активното й време е между 2 и 6 часа сутринта, почивката й — между 6 и 8 часа. Енергията й е силна, мека. Предизвиква усещане за топлина и покой. Помага при потиснатост и депресия.

ЕЛА
Това дърво е дестабилизатор. При дълъг контакт може да предизвика главоболие, нервни сривове, нарушения на функциите на сърдечно-съдовата система. Дървото е постоянно активно, спи само от 13 до 14 часа. В контакт с него влизайте само когато искате да се избавите от някакво застойно състояние.

ТРЕПЕТЛИКА
Това е дърво-вампир, пиявица. При дълъг контакт е възможно главоболие, сънливост, затруднено дишане, гадене, понякога дори и загуба на съзнание. Трепетликата помага за снемане на възбудата и излишната енергия. Активна е само от 14 до 18 часа.
 
КЕСТЕН
Активното му време е от 1 до 5 часа. Спи от 7 до 8 часа. Той също е психически дестабилизатор, но има и положителни свойства. Разкрепостява психиката, събужда фантазията и интуицията. Енергията на кестена е силна и импулсивна, но при продължителен контакт могат давъзникнат халюцинации.
Общуването с него премахва негативният заряд в геопатогенните зони. За увеличаване на енергията в организма   някои учени препоръчват постоянно да носите в себе си плодове от кестен и с тях периодично да се масажират дланите.

КЛЕН
Дърво, което помага на хора с различна душевност да постигнат равновесие, носи ни успокоение, увереност в себе си. Това е дървото на вътрешната сила и уравновесеност. То не е обидчиво. Енергията на това дърво е много мека. Кленът сякаш ни приласкава с невидимите си ръце, загръща ни в своето биополе, за да ни е по-удобно и уютно, за да живеем по-комфортно. При среща с това дърво човек винаги усеща тиха радост, подобна на радостта при среща с приятел, когото обичаш. Кленът се отнася благосклонно към всички, но най-добре се чувства с общителни хора.
Трябва да помним, че това дърво не обича самотата. И ако решим да го отглеждаме, е по-добре да засадим група поне от две-три дървета. Кленът, отглеждан като бонзай също не обича да расте без компания.

ЛИМОН
Юпитер, чиято енергия тече в плодовете на лимона, управлява социалната, обществена дейност. Той привлича хората към живот извън дома, отдалечавайки го от домашните грижи. Венера пък помага да се действа красиво. Благодарение на потенциалната (непроявена в плодовете, както по-често се случва) енергия на Юпитер и Венера лимоновото дръвче ражда желание да се направи нещо за всички. Хубаво е да имат това растение хора, които са увлечени от някаква социална дейност; лимонът може да им навее нови красиви идеи, свързани с работата. На страстните домошари, грижещи се само за нуждите на семейството, лимонът ще помогне да видят себе си и извън дома, работещи с мисъл за всеобщото благо. До каквито и хора да се намира лимонът, той ще внуши желание за активна изява по красив начин, както изисква Венера.
 
КЕДЪР
Сред многото различни видове дървета-целители е и кедърът.Кедрите биват -сибирски, ливански, атласки, хималайски, италиански, китайски или японски, кoрейски, червен кедър, мексикански, финикийски и др.
Сибирският кедър е дълголетник, живее над 550 години, а в литературата има сведения и за 800-годишни дървета. През това време неговите милиони иглички улавят излъчванията от Космоса, които се предават от човека. Човекът в състояние на любов излъчва светла енергия и тя отива в Космоса. Така създадената енергия е способна да сътвори мир, нито един прибор на света не може да измери скоростта на тази енергия. Слънцето изпраща своята енергия така, че да отрази светлото излъчване на човека, дори да не е в неговия спектър, отразява се и се връща преобразувана в благодатно излъчване. Денем и нощем кедрите със своите иглички приемат това излъчване и наливат в себе си целия спектър на светли енергии, излъчвани от хората. Когато тя се оказва недостатъчно в Космоса или в целия живот на Земята, кедърът отдава тази светла енергия. Човек не винаги се намира в състояние на любов. За съжаление на хората са им познати и отрицателните чувства - Злоба, Агресия, Завист. В такова състояние човек излъчва тъмна и разрушителна енергия, тя не може да се издигне в Космоса, а се насочва към земните дълбини. Отразява се от недрата и се връща в Човека. Черното излъчване непосредствено влияе на своя създател, усилва в него Злобата, разрушава Здравето и Живота му. Тъмните излъчвания отразяващи се в дълбоките недра пораждат катастрофи, природни бедствия, войни и конфликти.
Сибирския кедър , навършвайки 500 г. започва да звъни. Това става, когато кедърът се налее с енергия и трябва да я отдаде. Обикновено това звънене продължа три години, и ако не успее да я раздаде, започва мъчителен процес на изгаряне на невероятно огромно количество светла и чиста енергия, в която са съхранени и много знания. Изгори ли енергията си, кедърът умира и този мъчинелен процес продължава 27 години.
Въздухът на Сибирските кедрови гори е практически стерилен, Вредните насекоми, като комари, молци, бълхи, кърлежи и т.н. избягват дори от малко парченце кедър. Целият Кедър (игличките, смолата, кората, ядките и др.) има висока степен на фитонцидност. Един хектар от кедрова гора за 24 часа отделя повече от 30 кг (!!!) органични вешества, които имат огромна бактерицидна сила. По мнение на специалистите това количество е достатъчно за обезвредяването на въздуха на големия град. Всички части на Кедъра имат високоефективни лечебни вещества. Например, игличките са били употребявани като лечебно средство 5 хиляди години преди нашата ера.
100 гр. кедрови иглички съдържат 250-350 мг витамин С, което може да бъде приравнено само към портокалите и лимоните. При изгаряне на смолата от кедър - Живица, се е родил огънят на Зороастър. Друидите са наричали живицата "Чашата на живота".   
 
Много е добре, ако във вашия дом във ваза с вода има 2-3 клонки кедър. Тогава във въздуха постоянно ще се образуват озониди (отрицателни йони). При взаимодействието на фитонцидите и озона молекулите на озона стават електронно възбудени и тяхната енергия нараства 3, 2 пъти в сравнение с обичайната молекула на кислорода. Фотонцидите на кедъра повишават съдържанието на леките отрицателни йони във въздуха. Фитонцидите не само обеззаразяват, убиват болестотворните микроорганизми, но и благотворно влияят на размножаването на тези микроорганизми, които встъпват в борба с болестотворните.

Ябълката е първото дърво в хороскопа на друидите. Това е дървото на женската сила, женската сексуалност, то пробужда чувствената природа в жената. Ако искате да изпитате прилив на еротически сили, през лятото спете под ябълково дърво, макар че ябълката доста по-лесно споделя силите си с младите девойки. Под влиянието на енергията на ябълката девойката може да си представи образа на идеално подхождащия й мъж, а насън може да види и бъдещия си жених. Влиянието на ябълката е много необходимо именно на младите, неопитни и неуверени в себе си млади момичета. Не трябва да се страхувате от съблазните, с които е възможно да ви заобиколи това дърво. За енергията на ябълката не съществуват морални норми, тя се подчинява само на зова на природата.

Брястът е изключително мъжко дърво, дърво на традиционните душевни качества на истинския мъж. Това дърво отдава своите предпочитания именно на мъжете - в пълния смисъл на тази дума - поддържа всички техни начинания, но не обича неудачниците. Дава енергия само на онзи, който се бори докрай, без да хленчи. Понякога един добър контакт с бряст може да стигне на човек за цял живот.
В средновековието рицарите правели от бряст копията си, заради здравината на дървесината. Смятало се, че копията от бряст вселяват във воина храброст и му носят късмет в сраженията.

Кипарисът също е едно типично мъжко дърво, което влияе на сексуалната сила на мъжете, на половата им активност и не само усилва потенцията на здравия мъж, но и лекува слабия. Кипарисът не възприема женския организъм, но чрез мъжа внася хармония и свежест в семейните взаимоотношения. Вярно е обаче, че той не действа от разстояние. За пълноценно взаимодействие с това дърво на човека е необходим пряк контакт или пребиваване в непосредствена близост до него. Само тогава енергията на кипариса дарява на мъжа ореол на неотразимост, пред който трудно може да се устои. Кипарисът изисква незабавно удовлетворяване на възникналото желание, той охотно спомага за това на онези, които се обръщат към него за помощ.

Смърчът предлага енергийна подкрепа през цялата година. Той не носи в себе си особено силни свойства, но неговата енергия е постоянно достъпна за онези, които през зимата чувстват недостиг на сили. Смърчът помага да се контролират емоциите, настройва човека на философска вълна. Ароматът от запалени изсушени иглолистни клонки е прекрасно средство за очистване на жилището от вредни влияния.
На малко хора е известно какви уникални лечебни свойства притежават обикновените елхови шишарки. Колкото повече са те във вашия дом, толкова по-здравословен и чист ще бъде въздухът, който дишате. Хубаво е да си приготвим шишарки за зимата, при това не като ги късаме от дървото, а като съберем падналите на земята. Ако подържим елхова шишарка между дланите си, буквално за няколко минути, можем да се освободим от натрупаната в организма ни отрицателна енергия. Извънредно полезно е след баня да ги допрем до ударено или болно място — те изтеглят болката, повърхностните рани заздравяват по-бързо.
Ако оградим дворното място с елхички, те ще изпълняват ролята на защитен пояс, препятствайки проникването на отрицателни заряди, които носят недоброжелателни съседски погледи или просто случайни минувачи.

Орехът е едно твърде влиятелно дърво със силен характер. Едно от основните му качества е справедливостта. Неговата енергия ще ви помогне да погледнете обективно на дадена ситуация разумно и от различни гледни точки. Понятието справедливост при ореха се отнася не само до областта на човешките взаимоотношения. За ореха не съществуват случаи, които не заслужават внимание, дори най-малката несправедливост трябва да бъде отстранена

Офика - червена калина, едно дребно храстовидно дърво, което напоследък все по-често се среща в парковете, радвайки с червените си гроздчета. Влиянието й е сходно с това на ябълката, но тя покровителства зрелите жени. Най-добрият съюзник за жените, които откриват истинското наслаждение във физическата страна на любовта. Прекият контакт с офиката е способен да събуди дремещата сексуалност в жената. Дървото въздейства най-вече на жените на възраст около 40 години. На тези жени тя дарява в любовта особено топла, щедра есен, пълна със сили.

Акацията е дърво, пораждащо живот. Именно към акацията се отправят молби за раждане на дете, но с нея трябва да общуват двамата съпрузи заедно. Влиянието на акацията спомага за плодородието, пробужда инстинкта за продължаване на рода в равна степен както при мъжа, така и при жената.

Трепетликата е дърво, поглъщащо отрицателната енергия. Това свойство на трепетликата по-рано се е смятало за магическо. На мнозина е известен най-добрият начин за борба с вампири и таласъми - тояга от трепетлика. Смятало се, че тя изгонва зли духове, затова я засаждали около къщата.
В гора от трепетлики може да се намери убежище от преследването на енергиен вампир, да се облегчат в известна степен последствията от урочасване и зли очи. Прекият контакт с трепетлика ще изчисти аурата на човека от вредните въздействия. Това качество притежава не само дървото, но и предмети, изработени от него. Общуването с трепетликата помага при неврози, натрапчиви мисли, безпричинни страхове, но при едно задължително условие - човек трябва да вярва в живителната сила на растенията.

Шипката стимулира появяването на нежни чувства, отговаря за емоционалността в любовта, поддържа нежността, страстта, душевната хармония на човека. Ако откъснете цъфнало шипково клонче и го подарите на любим човек, а той остане равнодушен към него - значи неговите чувства не са така дълбоки и силни, както ви се е струвало. В цветчетата и плодовете е съсредоточена добрата магия на шипката.

Хвойната е храст със силно очистващо действие. Силата й обаче е насочена преди всичко към заобикалащите ни предмети, а не към хората. Ако се изгори хвойново клонче в дома, може да се избавим от неблагоприятни въздействия. Хвойната може да помогне и на човека като неутрализира отрицателно енергийно въздействие (урочасване или направена магия).

Леската е успокояващо дърво. Ако човек не може да се освободи от страхове, съмнения, безпричинно безпокойство, контактът с нея ще му донесе голямо облегчение. Тя лекува тежки нервни разстройства, особено съпровождани с пристъпи на меланхолия и депресия. Нейното влияние помага на човек да види добрите страни на живота.
 
 
 
 
Активен
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #22 -: Октомври 20, 2010, 22:12:44 »

  Ангелче, благодаря ти за интересната и полезна информация.

  Аз харесвам всички дървета,само дето тополата малко ме тормози като почне да цъфти и да хвъркат пухове из въздуха

  Любимото ми дърво обаче е брезата Усмивчица От малка изпитвам невероятно претегляне, прилив на позитивни емоции и сили при мисълта, виждането или доближаването до бреза.
  Активен
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #23 -: Ноември 01, 2010, 16:22:15 »

  Радвам се че темата е полезна няко му!
  Мислех да я продължа и се чудех откъде да започна но нещата които се случват дават ясен ход и на развитието на темата Усмивчица,от седмица и половина насам си хапвам-кедрови ядки,интересен е факта че до този момент никога не са ми харесвали на вкус и винаги съм ги отбягвала,а сега буквално ги хапвам като че ли не съм яла нищичко с дни,още по странното е че ейтака от нищото се появи мисълта за тях и че трябва да си хапвам:o Ухилен
  Не зная каква е  нуждата на тялото  ми да се храня с тях но се надявам да ми се изясни Усмивчица!
  Разрових се из нета и открих-поне според мен доста интересни неща и факти за кедровите ядки и всичко свързано с кедъра,споделям ги с вас,в сайта на който ще постна линк има различни продукти от кедър-както и цени но тези продукти,в никакъв случой не правя реклама на тези продукти,но в сайта има много полезна информация-четете нея! Усмивчица

  И преди да постна линка ще постна още нещо което много ми хареса-а надявам се и на вас!

  ПРИКАЗКА ЗА МЕЧТИТЕ
  Паулу Коелю
   

  Както разказва една древна легенда, някога в прекрасните гори на Ливан се родили три кедрови дръвчета. Всеизвестно е, че кедрите растат много, много бавно, тъй че нашите три дървета прекарали цели векове в размисли за живота и смъртта, за природата и човечеството.

  Те видели, как на земята на Ливан пристигнали пратениците на цар Соломон и как после в битки с асирийците тази същата земя се обляла в кръв. Срещнали се лице в лице със заклетите врагове Йезавел и пророк Илия. Пред погледите им била измислена азбуката. Дивели се, гледайки как покрай тях минават кервани, натоварени с чудни тъкани.

  И в един прекрасен ден кедрите решили да поговорят за бъдещето.

  -След всичко, на което станах свидетел - казал първият,- аз бих искал да се превърна в трон, на който да седне най-могъщият цар на Земята.

  -Моето желание е да стана частица от нещо, което завинаги да преобрази Злото в Добро- обадил се вторият.

  -Колкото до мен - проговорил третият,- аз бих желал всеки път, когато хората погледнат към мен, да си спомнят за Бога.

  Изминали години, години. И ето че най-сетне в гората пристигнали дървосекачи. Те отсекли кедрите и ги нарязали с триони на дървен материал.

  Всеки кедър си имал своето съкровено желание, но реалността никога не пита за какво мечтаем.

  Първият кедър станал на обор, а от отпадъците му направили ясла.

  От второто дърво сглобили груба дървена маса, която продали на един търговец на мебели.

  Гредите от третия кедър така и не успели да продадат. Нарязали ги на дъски и ги прибрали на склад в един голям град.

  Горестно заоплаквали съдбата си трите кедъра: "Нашата дървесина беше толкова хубава! Но така и никой не й намери достойно приложение..."

  Времето минавало. И веднъж, в една звездна нощ съпружеска двойка, останала без подслон, влязла да пренощува в обора, построен от дървесината на първия кедър. Жената била в напреднала бременност. Същата тази нощ тя родила син и го положила в яслите върху мекото сено. И в този миг първият кедър разбрал, че мечтата му се сбъднала: той послужил да поеме най-великият Цар на Земята.

  Няколко години по-късно, в скромен селски дом хора седели около масата, направена от дървесината на втория кедър. Преди да започнат да се хранят, един от тях произнесъл няколко думи над хляба и виното, поставени върху масата. И изведнъж вторият кедър разбрал, че точно в този момент той крепи върху себе си не само чаши с вино и блюдо с хляб, но и съюза между Човешкото и Божественото.

  На следващия ден от две дъски на третия кедър сглобили кръст. След няколко часа довели окърваен човек и го заковали за кръста с гвоздеи. Третият кедър се ужасил от предопределението си и започнал да проклина своята жестока участ. Но не минали и три дни и той разбрал подготвената му съдба: човекът, висял на кръста, станал Факел на Света. Кръстът, сглобен от дървесината на третия кедър, се превърнал от оръдие на мъчението в символ на тържеството.

  Така се осъществила ориста на трите ливански кедъра: както винаги става с мечтите - мечтата на всеки се сбъдва, но съвсем различно от това, което си е представял.

  http://www.zvkedri.com/p_nuts.html
  Активен
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #24 -: Декември 01, 2010, 14:45:39 »

  Имам няколко въпросчета с повишена трудност,като оставим на страна всичко което с няколко думи не може да се обясни и е почти налудничаво  Усмивчица да задам няколко въпросчета,пък ще чакам някой маниак по темата за кедъра да ми отговори-под маниак имам предвид човек който силно е привлечен от това дърво и е по в час от мен с тези дръвчета!
  1.Оказа се че живея пред няколко кедрови дървета-и се чудех нощно време дали на мен ми се привижда или наистина някои от дръвчетата как да се изразя-светят в едни такива меки сиво светло фосфорециращи нюанси-това го наблюдавам с месеци-а иначе от 11години си се наслъждавам всеки ден на тези прекрасни дръвчета.
  2.От известно време ща-не ща имам взимане даване с ядките на кедъра Ухилен и натрапчиво това дърво ми се набива в съзнанието.
  3.Вчера след разговор с друг съфорумец който ми зададе въпроси на които отговора беше полужителен-и след като буквално ми втъкна книгата на Мегре за Анастасия :)тази сутрин първата ми работа беше да отида в съседния двор и да видя указателните табелки на всяко едно дръвче-оказа се че кедъра не е само един а цели три Шокиран!Посъдени са от човека който е бил собственик на дворчето-всъщност той е бил ботаник-в ботаническата градина-(починал е преди години)най стария кедър е посъден през 1981г. поне това пише на табелките които до ден днешен си стоят на клончетата на дърветата или пък са закачени на малки тръби около тях Усмивчица,иначе останалите два са посъдени-1984г.

  Дървото от 81г.изпуска смола,свети нощно време да не говорим че при последния вятър се чуваше шум който наподобяваше нещо като жужене на звънчета-и аз доста се поослушах да чуя от къде идва-наоколо няма други къщи от които примерно да се разнесе такъв звук Хммм

  Въпрос-дървото няма все още шишарки,и е само на 29г. възможно ли е то да е готово да помага?
  И ако не е готово-защо тогава аз го виждам нощно време да свети и при вятър чувам този странен шум който идва от към съседния двор където са кедрите?
  Днес отчупих няколко клончета-повечето които са по надолу вече са изсъхнали но в близост до тях има нови филизи,отрязах и няколко парченца от кората му-мирише невероятно а смолата е на депа по цялото дърво и като натиснеш леко с пръст и тя започва да тече и мирише много силно.
  Направих няколко снимки ще ги кача и тях-моля ви който има повече яснота по въпроса да пише-ще съм му Благодарна!А на всичкото отгоре съм все още в самото начало на книгата за Анастасия. Усмивчица  


  * 011220107718.jpg (678.41 KB, 2592x1944 - видяно 608 пъти.)

  * 011220107723.jpg (732.06 KB, 2592x1944 - видяно 632 пъти.)

  * 011220107724.jpg (578.75 KB, 2592x1944 - видяно 530 пъти.)

  * 011220107726.jpg (889.91 KB, 2592x1944 - видяно 582 пъти.)

  * 011220107727.jpg (694.2 KB, 2592x1944 - видяно 570 пъти.)

  * 011220107728.jpg (728.8 KB, 2592x1944 - видяно 624 пъти.)
  « Последна редакция: Декември 01, 2010, 14:54:53 от небесният ангел » Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #25 -: Декември 01, 2010, 15:38:29 »

  Мда само да добавя ,че съфорумецът Ео ,вчера изтрещя ,като и разказа за дървото без да си чела книгата, защото информацията се припокрива едно към едно.
  Като продължиш със книгите ,ще видиш ,колко много информация е насъбрал автора за кедрите.
  А пък Емилян ако дойде на линия , може да поизвади информацията от книгите ,защото той е най-прясно настроен на тази вълна.
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  ЕМИЛИЯН :)
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  Любовта е по силна от всичко

  « Отговор #26 -: Декември 01, 2010, 19:07:29 »

  ВЛАДИМИР МЕГРЕ

  ЗВЪНЯЩИТЕ КЕДРИ НА РУСИЯ
  Книга първа


  АНАСТАСИЯ


  Звънящият кедър
  През пролетта на 1994г. бях наел три речни кораба, с които направих четиримесечна експедиция по сибирската река Об, от Новосибирск до Салехард и обратно. Целта на експедицията беше - установяване на икономически контакти с районите на Крайния Север.
  Експедицията се наричаше “Търговски керван”. Най-големият от корабите беше пътническият “Патрис Ломумба”(в Западно-Сибирското речно параходство интересно наименуват корабите: “Мария Улянова”, “Патрис Ломумба”, “Михаил Калинин”, сякаш не е имало други исторически личности в Сибир). На него беше разположен щабът на кервана, изложение на предприемачите от Сибир и магазин.
  На кервана му предстоеше да измине 3,5 хиляди километра на север, да посети сравнително големите населени места като Томск, Нижневартовск, Сургут, Ханта-Мансийск, Салехард, както и малки, където с товар може да се достигне само през краткия период за навигация.
  През деня плавателните съдове от кервана спираха край населените места. Ние търгувахме, водехме преговори за установяване на постоянни икономически връзки. Придвижвахме се, по правило, през нощта. Ако не позволяваха метеорологичните условия, при неподходящо време, приставахме край някой неголям населен пункт и устройвахме вечеринки за местната младеж. Такива прояви там са рядкост. Клубовете и културните домове поовехтяха в последно време. Културни мероприятия почти не се провеждат.
  Понякога по цяло денонощие път не се срещаше дори малък населен пункт. Само тайга и единствената на много километри транспортна артерия- реката. Тогава все още не знаех, че на един от тези километри ме очаква среща, която ще промени целият ми живот.
  Веднъж разпоредих щабният кораб да пристане на брега край малко селце, само от няколко къщички, на десетки километри от големите населени места. Планирах престой за три часа, за да може екипажът на кораба да походи по земя, местните жители да се сдобият със стока от нас, а ние да вземем от тях, по- евтино, диворасли и риба. По време на престоя, към мен като ръководител, се обърнаха с доста странна молба двама местни старци. Единият беше по-възрастен, другият- по-млад; по-възрастният мълча през цялото време. Говореше по-младият. Той ме убеждаваше да им дам петдесетина човека (в екипажа бяха всичко шестдесет и пет), които те искаха да отведат в тайгата, на двадесет и пет километра от корабната стоянка, за да отсекат, както се изразиха, Звънящ кедър. Кедърът, пак по неговите думи, висок четиридесет метра, предлагаха да се насече на части, които да се донесат до кораба на ръце. Трябвало да вземем непременно всичко. Всяка част трябвало да се нареже на по-малки късчета, всеки да вземе по едно за себе си, а останалите да се раздадат на близки, познати, на всеки, който би пожелал да ги приеме като дар. Старецът говореше, че този кедър бил необикновен. Късчето от него трябвало да се носи на връвчица на гърдите. При това, трябвало да се сложи, стоейки с боси крака на трева, притискайки го с лявата ръка към гърдите. След минута се чувствала приятна, излъчваща се от кедъра топлина, след това по тялото пробягвала лека тръпка. От време на време, при желание, трябвало да се шлифова с крайчеца на пръстите онази страна на кедъра, която не докосва тялото, а с големите пръсти на ръката да се придържа обратната му страна. След три месеца, човекът притежаващ късче от Звънящият кедър, щял да забележи значително подобрение на самочувствието, щял да се излекува от много заболявания.
  -Даже и от СПИН? - попитах аз, като му разказах накратко за тази болест, това което знаех от пресата.
  Той отговори уверено:
  -От всички болести!
  Но това според него била лека задача. Главното било, че човек притежаващ това късче, щял да стане по-добър, по-успяващ и по-талантлив.
  Знаех малко за лечебните свойства на кедъра, но че би могъл да влияе на чувствата и способностите - това ми се струваше тогава съвсем неправдоподобно. Започнах да обяснявам на старците, че на “Голямата земя”, за да се харесат, жените носят ювелирни изделия от злато и сребро.
  - Носят, защото не знаят, - последва отговор. - Златото е прах в сравнение с едно само късче от този кедър.
  Без да споря, от уважение към старостта им, аз казах:
  - Може би... Ако велик майстор на резбата сътвори с ръката си нещо  необикновено красиво.
  Но на това той отговори:
  - Може да се резбова, но е по-добре е всеки сам да си го шлифова, със своите пръсти, когато душата му поиска, тогава кедърът и външно ще бъде красив. - При това, по- младият старец бързо разкопча старичката си куртка и риза и показа това, което беше на гърдите му.
  Видях изпъкнал кръг или овал. Цветовете по него - виолетов, малинов, ръждивочервен- образуваха неразбираем рисунък, жилките на дървото приличаха на ручейчета. Не съм ценител на произведенията на изкуството, просто съм бил в разни картинни галерии. Световните шедьоври не предизвикваха у мен особени емоции, но това, което висеше на гърдите на стареца предизвикваше повече чувства и емоции, отколкото посещението в Третяковската галерия. Попитах:
  - Колко години сте шлифовали вашето късче кедър?
  - Деветдесет и три.- отговори старецът.
  - А на колко сте години?
  - Сто и деветнадесет.
  Тогава не повярвах на отговора. Той изглеждаше на седемдесет и пет. Без да почувства съмнението ми или без да му обръща внимание, старецът, вълнувайки се малко, започна да ме убеждава, че и при другите той ще бъде красив само след три години, после все повече и повече, особено при жените. От тялото на притежателя му ще се излъчва благовоние, несравнимо със сътворените от човека аромати. От старците наистина се излъчваше много приятен мирис, аз го усетих, макар че пуша, и сигурно, както при всички пушачи, обонянието ми е притъпено. Отбелязвах в речта му изрази, мисли и изводи, неприсъщи за жителите на отдалечените дълбини на Севера. Някои от тях помня и досега, дори с интонациите. Старецът говореше:
  - Бог е създал кедъра за да събира енергията на Космоса. От човек, в състояние на любов, излиза излъчване. За част от секундата, отразено от най-близките планети, то отново достига Земята и дава живот на всичко живо. Слънцето е една от планетите, отразяваща непълния спектър на това излъчване.
  - От човека към Космоса отива само светлото излъчване, и от Космоса към Земята се връща само благодатно излъчване. От човек изпитващ злобни чувства излиза тъмно излъчване, то не може да се издигне нагоре и попада в дълбините на Земята. Отразено от недрата й то се връща на повърхността във вид на вулканични изригвания, земетресения, войни. Най- голямото постижение на отразеното черно излъчване е непосредственото му влияние върху човека, усилването на злобните чувства в него. Кедърът живее петстотин и петдесет години. С милионите си листенца - иглички, и ден и нощ той улавя и трупа в себе си светлата енергия, целият й спектър. За времето на живот на кедъра, над него преминават всички тела, които я отразяват. Дори и в най-малкото късче кедър енергията е повече отколкото във всички ръкотворни енергийни съоръжения на Земята взети заедно. Кедърът приема чрез Космоса излъчената от човека енергия, пази я и я отдава, когато тя не достига в Космоса, а значи и в човека и във всичко живо и растящо на Земята. Срещат се много рядко кедри, които натрупват, но не отдават обратно събраната енергия. След петстотин години живот те започват да звънят. Така те говорят и дават знак да бъдат взети за да се използва натрупаната им енергия на Земята. Такъв кедър звъни три години, ако не бъде докоснат от живи хора. След три години, лишен от възможността да отдаде натрупаното чрез Космоса непосредствено на човека, той губи енергията. Тогава започва да я изгаря в себе си. Мъчителен е процесът на изгарянето- умирането продължава двадесет и седем години. Наскоро ние открихме един такъв кедър. Определихме,че той звъни вече две години, остава още една. Трябва да бъде отсечен и да се раздаде на много хора.
  Старецът говори дълго, гласът му звучеше ту със спокойна увереност, ту много развълнувано, и когато се вълнуваше започваше бързо, сякаш свиреше на инструмент, да шлифова с краищата на пръстите си своето късче кедър.
  Беше хладно, от реката духаше вятър, но старичката му куртка и риза оставаха разкопчани.
  От кораба на брега слезе сътрудничката на фирмата Лидия Петровна. Тя каза, че всички са се събрали, готови за отплаване и чакат да завърша разговора. Сбогувах се със старците и се качих на борда. Да изпълня молбата им не можах: задържането на кораба за три денонощия би се превърнало в голяма загуба. Всичко казано от старците тогава сметнах за излишно суеверие или за някоя от местните легенди.
  На другия ден по време на плаването видях, че Лидия Петровна прехвърля късче кедър на гърдите си. После ми разказа, че когато съм се качил на кораба тя се забавила малко. Видяла, как старецът, който разговаря с мен, объркано гледа ту след мен, докато си отивам, ту своя по-стар другар и говори развълнувано:
  - Как така... Съвсем не умея да говоря на техния език...Не можах да ги убедя. Не можах! Не се получи! Нищо не се получи!
  По-възрастният му казал:
  - Не беше убедителен, синко. Те не осъзнаха.
  - Вече се качвах по трапа,- продължи Лидия Петровна,- когато  старецът, който разговаря с теб, внезапно изтича към мен, извади от джоба си връвчица, на която беше вързано това късче кедрово дърво, надяна го на шията ми, притисна го с моята и неговата длан към гърдите. Почувствах даже тръпка по тялото. Когато си отивах, той говореше след мен:”Щастлив път. Бъдете щастливи. Елате другата година. Всичко хубаво, ние ще ви чакаме. Щастлив път.”
  Когато корабът се отдели от брега, той помаха с ръка, после изведнъж седна на тревата.
  Погледнах ги през бинокъла. Старецът седеше на тревата, раменете му потреперваха...По-възрастният, наведен, го милваше по главата.  Активен

  Познах добро и зло, грях и добродетел, правда и неправда;съдих и ме съдиха;минах през рождение и смърт, радост и мъка, рай и ад; и накрая разбрах, че аз съм във всичко и всичко е в мен.
  ЕМИЛИЯН :)
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 68


  Любовта е по силна от всичко

  « Отговор #27 -: Декември 01, 2010, 19:09:21 »

  Продължение :

  ***********

  След завръщането на кораба в Новосибирск почувствах остри болки. Определиха ми диагноза- язва на дванадесетопръстника и остеохондроза на гръдната област на гръбнака. В тишината на болничната стая бях отделен от ежедневната суета. Стаята “лукс” за сам човек даваше възможност спокойно да се анализират резултатите от четиримесечната експедиция, да се състави бъдещ бизнес-план. Но паметта ми някак отдалечаване всички събития и изкарваше на преден план старците и казаното от тях. По моя молба в болницата се доставяше всевъзможна литература за кедъра. Като съпоставях прочетеното, все повече и повече се поразявах и започвах да вярвам в казаното от старците. Имаше все пак някаква истина в думите им, а може би истина беше всичко. В книгите по народна медицина много се говори за лечебните свойства на кедъра. Всичко, от листата-иглички до кората притежава високоефективни лечебни свойства. Дървесината на кедъра има красив вид и е използвана от майсторите-дърворезбари, от нея изработват мебели, резонансни дъски за музикални инструменти. Иглолистната маса на кедъра има висока фитонцидност, способност да обеззаразява въздуха, а дървесината му има характерен, много приятен балсамов аромат. Сложен в дома, малък къс от кедрово дърво пропъжда молците.
  В научно-популярната литература още се казва, че качествените показатели на кедъра, растящ в северните райони са значително по-високи, отколкото в южните.
  Още през 1792 г. академик П.С.Палас пише, че плодовете на сибирския кедър възстановяват мъжката сила и възвръщат на човека младостта, значително увеличават устойчивостта на организма срещу редица заболявания.
  Съществуват и редица исторически феномени, пряко или косвено свързани с кедъра.
  Ето един от тях.
  Полуграмотният мужик Григорий Распутин от затънтено сибирско село, край, където расте сибирски кедър, попаднал в Москва на петдесетгодишна възраст през 1907г., поразил с предсказанията си императорското семейство, в което бил приет, и преспал с голям брой знатни дами. Когато го убивали, били поразени от това, че макар вече на решето от куршумите, той продължавал да живее. А работата е в това, че той е израснал в кедров край с кедрови орехи.
  Ето как журналисти от това време описвали неговата издръжливост: ”На петдесет години той можел да започне оргия по обед и да продължи гуляя до четири часа през нощта; от блудството и пиянството влизал направо в църквата за утринната служба, където оставал в молитви до осем сутринта; после в къщи, след чая, Гришка, като че ли нищо не е било, приемал до два часа посетители, после събирал дами и отивал с тях в банята, а от банята- в извънградски ресторант, където повтарял предната нощ- никой нормален човек не би могъл да понесе подобен режим.”
  Днешният многократен световен и олимпийски шампион по борба Александър Карелин, така и останал непобедим , също е сибиряк и също от местата, където расте сибирски кедър. И досега атлетът постоянно яде кедрови орехи. Случайно ли е това?
  Привеждам само фактите, които могат да се открият в научно-популярната литература  или могат да бъдат потвърдени от свидетели. Един от тези свидетели е Лидия Петровна, получила от старците късче от Звънящия кедър. Жена на тридесет и шест години, омъжена, майка на две деца. Сътрудниците на фирмата контактуващи с нея, забелязаха извършващите се промени. Тя стана по-доброжелателна и усмихната. Съпругът на Лидия Петровна, с когото се познавам, разказва, че сега в семейството им има повече взаимно разбиране, и отбелязва, че жена му сякаш се е подмладила и събужда у него повече чувства, уважение, дори любов.
  Но многобройните факти и доказателства бледнеят пред най-главното, с което и вие можете да се запознаете, и след което, у мен не остана и сянка от съмнение- Библията. В Стария Завет, в третата книга на Мойсей (Левит 14,4) Бог учи как да се лекуват хората и да се обеззаразяват жилищата с помощта на кедъра.
  Когато съпоставих събраните от различни източници факти и сведения се обрисува такава картина, пред която помръкват известните ни чудеса на света. Великите тайни, тревожещи човешките умове, започнаха да изглеждат незначителни в сравнение с тайнството на Звънящия кедър.
  Вече не можех да се съмнявам в съществуването му. Научно-популярната и древноведическата литература разсеяха съмненията ми.
  За кедъра се споменава четиридесет и два пъти в Библията, още в Стария Завет. Старозаветният Мойсей, дал на човечеството каменните скрижали, вероятно е знаел за него много повече, отколкото е написано в Стария Завет.
  Ние сме свикнали с това, че в природата съществуват различни растения способни да лекуват човешкия недъг. Лечебните свойства на кедъра са потвърдени от научно-популярната литература, от такива сериозни, авторитетни изследователи като академик Палас, а всичко съвпада и с казаното в Стария Завет.
  А сега, внимание!
  Старият Завет, посочвайки кедъра, и само кедъра, не споменава за другите дървета. Не говори ли той за това, че кедърът е най-силен от всичко, което съществува в природата? Какво е това? Лекарствен комплекс?
  Но това още не е всичко. За нещо неизмеримо по- загадъчно става дума в следния сюжет от Стария завет:
  Цар Соломон построил храм от кедрово дърво. За да достави кедър от Ливан, Соломон дал  на Хирам двайсет кори пшеница за изхранване на дома му и двайсет кори маслиново масло; толкова Соломон давал на Хирам всяка година( 3-а Царства 5,6-11). Наистина срещу това му била направена още една услуга. По молба на цар Соломон му били дадени хора “... умеещи да секат дървета”(3-а Царства 5-6).
  Какви са били тези хора? Какво са знаели?
  Чувал съм, че и сега в далечни краища има старци, които някак избират дървета за строителство. Но тогава, преди повече от две хиляди години, всички са можели да знаят това. И все пак са били нужни някакви особени хора. Храмът бил построен. В него започнала служба и ...
  “... и не могли свещениците да отслужат поради облак...”(3-а Царства 7,8-10)
  Що за облак? Как и откъде е влязъл в храма? Какво представлява? Енергия? Дух? Що за явление е било това и каква е взаимозависимостта му с кедъра?
  Старците говореха за Звънящия кедър, че натрупвал в себе си някаква енергия.
  Каква? Кой кедър е по-силен: ливанския или сибирския? Академик Палас казва че лечебните свойства нарастват с приближаването към границата на гористата тундра. Значи по-силен е сибирският. В Библията се казва: “по плодовете съдете”. Значи пак сибирският!
  Нима никой не е обръщал внимание на всичко това? Старозаветната Библия, науката от миналия век и съвременната, са единни в мненията си за кедъра.
  И Елена Ивановна Рьорих в своята книга “Живата етика” казва: ”...В ритуалите за посвещаване на царете на древния Хорасан се появява чаша с кедрова смола. У друидите също чашата с кедрова смола се наричала чаша на живота. Едва по-късно тя била заменена с кръв- при загубата на съзнанието за духа. Огънят на Зороастър възникнал от изгарянето на смола в чаша...”
  Какво ли е достигнало и се е запазило до наши дни от всички знания на предците ни? Нима нищо? Какво знаят за това старците?
  И внезапно в паметта ми изплува случка отпреди години, от която днес тръпки ме побиха. Тогава не й придадох някакво значение, но сега...
  В началото на перестройката, като на председател на Асоциацията на сибирските предприемачи, ми позвъниха от Новосибирския обиспълком (тогава у нас все още имаше испълкоми и обкоми на партията)и ме помолиха да присъствам на среща с крупен западен бизнесмен. Той имаше препоръчително писмо от тогавашното правителство. На срещата присъстваха само няколко предприемачи и работници от апарата на обиспълкома.
  Западният бизнесмен външно изглеждаше “остър” и необичаен човек от източен тип. На главата му имаше чалма, пръстите му бяха украсени със скъпи пръстени.
  Говорихме, както обикновено, за възможностите за сътрудничество в различни области. Между другото той каза: “Ние бихме могли да изкупуваме от вас кедров орех”. При тези думи някак се напрегна, острите му очи забягаха, изучавайки реакцията на присъстващите предприемачи. Това го запомних добре, защото още тогава ми стана чудно - защо той толкова се промени?
  След срещата към мен се приближи придружаващата го преводачка- московчанка. Каза, че искала да поговори с мен.
  Бизнесменът поверително предал, че ако аз организирам доставката на кедров орех и то непременно пресен, покрай официалната цена ще имам приличен личен процент.
  Орехът трябваше да се доставя в Турция. Там те правят някакво масло. Обещах да помисля.
  Сам реших да разузная що за масло е това. И изясних следното.
  На лондонската борса, която е еталон за световните цени, маслото от кедров орех струва до петстотин долара за килограм. Доставката ни предлагаха да правим примерно за около два-три долара за килограм.
  Позвъних във Варшава на мой познат предприемач, помолих го да научи, има ли възможност да се излезе направо на потребителския пазар на този продукт, както и технологията на получаването му.
  След месец той ми отговори: излизането е невъзможно. Да получа технологията не успях. И, въобще, в тези въпроси са задействани такива сили на Запад, че по-добре изобщо да не се докосваш и да забравиш.
  Тогава се обърнах към моя добър познат К.Ракунов, научен сътрудник в Новосибирския институт на потребителските кооперации. Купих  орех. Финансирах работата. И в лабораторните условия на института бяха произведени сто килограма масло от кедров орех. Наех и хора, които откриха в архивни документи следното.
  През дореволюционния период и още известно време след революцията в Сибир е съществувала организация “Сибирски кооператив”. Хората от тази организация търгували с масло, в това число и с кедрово. Техни представителства имало в Харбин, Лондон, Ню Йорк. Имали големи пари в западни банки. След революцията организацията се разпаднала, много от членовете и емигрирали.
  Членът на болшевишкото правителство Красин се срещал с ръководителя на организацията, предлагал му да се върне в Русия. Но главата на “Сибирския кооператив” отговорил, че повече ще помогне на Русия извън нейните предели.
  В архивните документи се казва още, че кедровото масло се правело с помощта на дървени преси (само дървени) в много сибирски села в тайгата. Качествените му свойства зависели от времето на събиране и преработка на ореха. Не ни се удаде да установим кое е това време нито от архивните документи, нито в института. Тайната е изгубена. Свойствата на маслото по лечебност нямат аналози. Но дали не е била предадена тайната на приготвянето на маслото от някой от емигриралите на запад? Как да се обясни, че най-лековитият кедров орех расте в Сибир, а устройството, произвеждащо маслото се намира в Турция?
  За какви сили на Запад говореше предприемачът от Варшава? Защо не трябва да се засяга този въпрос? Не “отмъкват” ли тези сили лечебният продукт с необикновени свойства от руската сибирска тайга? Защо, при такова богатство с най-ефективни свойства, потвърдени от векове и хилядолетия, ние купуваме за милиони, а може и милиарди долари западни лекарства и се тъпчем с тях като малоумни? Защо губим известните на съвсем близките ни предци знания, предци, които са живели в нашия век?
  Какво да кажем за Библията, описваща ситуация с повече от хилядолетна давност? Какви незнайни сили така старателно се опитват да изтрият от паметта ни знанията на предците ни? На всичко отгоре и, не се пъхай, където не ти е работа! Стараят се да изтрият...И успяват! Някаква злоба ме обхвана. Е, мисля, така да бъде, все е нещо, ще намеря и още.
  Реших да повторя експедицията по Об на Север, като използвам само щабния кораб “Патрис Ломумба”. Натоварих в трюмовете различни стоки. Киносалона приспособих за магазин. Наложи се да набера нови хора за работа. От своята фирма не взех. И тъй финансовите ми дела се влошиха докато се отвличах. Две седмици след излизането от Новосибирск охраната ми доложи, че разговорите за Звънящия кедър са били подслушани. Според охраната сред наетите имало меко казано “странни хора”. Започнах да викам при себе си някои хора от екипажа и да говоря с тях за предстоящия поход в тайгата. Едни се съгласяваха да тръгнат дори без заплащане. Други искаха големи суми за операцията, защото не е била предвидена при постъпването им на работа, пък и едно е да си в комфортните условия на кораба, друга работа е - да вървиш двадесет и пет километра в тайгата и да влачиш товар със себе си. По това време средствата ми вече бяха оскъдни. Не планирах да продавам кедъра. Нали старците казваха, че трябва да се раздаде. А и смятах за основно не самият кедър, а тайната на получаването на кедровото масло. И изобщо интересно ми беше да получа различна информация свързана с него.
  Постепенно с помощта на охраната се убедих, че се опитват да ме следят, особено когато слизам сам на брега. Но не беше ясно с каква цел. Кой стоеше зад следящите? Мислих, мислих, какво да направя, и реших: за да не сбъркам, трябва изобщо всички наведнъж да надхитря.
   
  Активен

  Познах добро и зло, грях и добродетел, правда и неправда;съдих и ме съдиха;минах през рождение и смърт, радост и мъка, рай и ад; и накрая разбрах, че аз съм във всичко и всичко е в мен.
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #28 -: Декември 01, 2010, 19:11:00 »

  Еми имаме си звънтящ кедър в Панчерево, какво ще го правим,освен Ангелче тайно през ноща кръц-кръц и да произведе амулети за всичкkи Усмивчица)))))))))))))))))))))))))))))))
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #29 -: Декември 01, 2010, 19:13:53 »

  Дано Емо по скоро се появи във форума Усмивчица!
  Иначе  кората заедно със сърцевината-(две пърченца,не посмях повече да отнема от дръвчето-като не съм сигорна дали няма да му навредя Згреших )заедно със едно хубаво голяяяяямо клонче и още няколко помощни нещица заминаха за Пловдив и силно се надявам и си пожелавам  да помогнат,е поне няма да навредят Усмивчица
  А от голямото клонче казах да се  отчупят стръкове,да се натопят във вода и да се сложат във всяка стая на жилището. Усмивчица
  Активен
  Страници:  1 [2] 3   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Дневникът на Чиста Енергия « 1 2 »
  Лични дневници
  Чиста енергия 15 2351 Последна<br />публикация Юни 09, 2011, 22:37:28
  от Чиста енергия
  Усещам негативна енергия, закрепена за мен « 1 2 ... 5 6 »
  Въпроси и отговори
  kehoy_ 77 7851 Последна<br />публикация Март 01, 2013, 16:19:16
  от вожда
  Кой е основния ви източник на енергия? « 1 2 »
  Анкети
  Слънчев лъч 26 3068 Последна<br />публикация Май 24, 2012, 14:51:50
  от Pelin
  Сексуална енергия, въпрос
  Въпроси и отговори
  mamagaya 0 946 Последна<br />публикация Юни 19, 2012, 10:50:40
  от mamagaya
  Енергия?
  Езотерика
  Timesbehind 9 1197 Последна<br />публикация Април 18, 2013, 10:09:25
  от The One

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright