Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Човешките раси  (Прочетена 9027 пъти)
11WOLF11
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 301


 • Град: София
 • « -: Юни 30, 2009, 21:08:53 »

  Кратко описание на коренните расите  ПЪРВА РАСА:
  Праотците са излъчвали от себе си чрез медитация на йога съществата на тази раса. Те са почти лишени от съзнание. Безполови. Излъчвани от етерните тела на своите родители. Размножават се чрез пъпкуване, или деление, подрасите има се неясни и неопределени. След страшни катастрофи, първият континент изниква на Северния полюс.
  ВТОРА РАСА:
  В нея се появява слабо, интуитивно съзнание. Външната обвивка на първата раса става вътрешност на втората раса (етерно тяло). И тук размножаването е безполово, но има предчувствие за пол. Континентът й е Хиперборейския, или Плакша, на мястото на днешна Северна Азия.
  ТРЕТА РАСА (ЛЕМУРИЙСКА):
  Тя се отличава с наличието на съзнание, осенено от духа, интуицията и ума. Появява се гласното изразяване на радост, болка, скръб. Съществата са двуполови, родени от яйце. В шестата и седмата подраси половото размножаване става всеобщо. Континентът й е Лемурия. Някои от лунните и слънчевите праотци се съединяват с жени от тази раса. Последните са в конфликт с другите си събратя от високите йерархии, които не били съгласни да се общува със земните жители. Това са праотците на атландците.

  Днешните австралийски туземци произлизат от седмата лемурийска подраса. Всички черни племена по земята имат лемурийски произход. Според окултната наука, маймуните са потомци на хора, кръстосани с животни през третата (лемурийска) раса.
  ЧЕТВЪРТА РАСА (АТЛАНДСКА):
  Ману на четвъртата раса подбира най-напредналите типове от четвъртата лемурийска подраса и ги отвежда в неизчезващата свята земя (на север). Континентът им е Атлантида (в окултните архиви Куша). Потъват Северна Азия и Атлантида. От последната остава само остров Посейдон, съществувал до 9 564 година преди Христа. На повърхността излизат Швеция, Норвегия, Южна Европа, Египет и Африка. Потомци на четвъртата раса са китайци, японци, баски и североамериканските червенокожи.

  Подраси:
  Рмохали; Тлаватлийци (жълтокожи); Толтеки (кафяво.червени, красиви, със завоевателски стремежи); Туранци (войнстващи и груби, известни под името Ракшази в индийската литература); Семити (свадливо племе, дало начало на еврейския народ, по-късно на пета коренна раса); Акадийци (чергарски племена край Средиземно море. От тях произлезли пеласгите, етруските, картагенците и скитите); Монголи (произлизат от туранците, пръснати по Северна Азия)

  ПЕТА РАСА (АРИЙСКА):
  Произхожда от петата подраса на четвъртата коренна раса, семитската. Водена от своя Ману - Вайвасфата, в неизчезващата свята земя. От там те се преселват във всички направления. Тази раса има задачата да развие ума на човечеството. Към досега развитите сетива се добавя обонянието. След големи катастрофи се появяват днешните пет континента, които ще претърпят съществени промени след земетръси, под силата на водата и огъня. Част от Европа ще потъне и ще се появи нов континент.

  Подраси:
  Арийска - обитава Индия. Изповядва религията индуизъм по законите на Ману; Халдейска (ариосемитска) - установена в Ефратската долина и Сирия. Изповядва религията сабеизъм; Иранска - водена от Заратустра, тя се установява в Персия и от там . в Арабия и Египет. Проявява интерес към алхимията; Келтска - водена от Орфей, тя се установява в Турция, Италия, Галия, Ирландия и Шотландия. Отличава се с култ към изкуствата; Тевтонска - емигрирала от Европа по целия свят; Шеста подраса - има за начало днешна Северна Америка; Седма подраса - ще се роди в Южна Америка.
  « Последна редакция: Юни 30, 2009, 21:15:11 от 11WOLF11 » Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Юни 30, 2009, 21:16:11 »  Първата човешка коренна раса

   

  В съответствие със Закона за подобието би могло да се предположи, че както всяка планета в тази материална вселена съществува отначало на финия план, а после се проявява на физическия план, като постепенно става все по-плътна и по-плътна, точно същите закономерности са присъщи и на развитието на човека. Отначало съществува Божествената монада, която постепенно се облича във все по-плътни и по-плътни тела.

  „И накрая, във всички древни Писания и Космогонии е посочено, че отначало човекът е еволюирал като светеща, безплътна форма, върху която, подобно на разтопен бронз, вливан в модела на ваятеля, била построена физическата форма на неговото тяло, посредством и от низши форми и типове животински земен живот. Зохар твърди :

  „Душата и Формата, спускайки се на Земята, се обличат в земни одежди“.

  Авторите на „Тайната Доктрина“ дават разбиране за това, как се е развивало човечеството от Първата и следващите Раси по Книгата Дзиан и Коментарите към нея, с които те са били запознати.

  В различни древни учения, на които библията е само бледо отражение, се споменават Висши Духове, Същности, Дхиан-Когани, Логоси (ако се придържаме към терминологията на Учението на Възнесените Владици, можем да говорим за Висши Ангели), които се явяват „първосъздадени“ на Брама, родени от Разума. Тези същества се подразделят на различни класове. Сега ще стане понятен смисъла на Стансата от Книгата Дзиан, приведена  в „Тайната Доктрина“:

  12. Великите Когани призовали Владиците на Луната за Въздушните Тела: “Създайте Хора, Хора с вашето естество. Дайте им техните вътрешни Форми. И тя ще организира външните Обвивки. Мъже-Жени ще бъдат те. Владици на Пламъка също...“

  13. Отишли те, всеки в предназначената му Земя; Седем от тях, всеки в своята Зона. Владиците на Пламъка останали назад. Те не поискали да отидат, не пожелали да творят.

  14. Седем Воинства, От-Воля-Родени Владици, устремени от Духа Живото-Даващ,  отделили Хората от самите себе си, всеки в своята Зона.

  В съответствие със Закона за Космическите Цикли, настъпило времето да се появи човечеството на този, четвъртия кръг на планетата Земя. Съдейки по всичко, това събитие е могло да стане преди 200-300 милиона години.

  Имало Същности, принадлежащи към лунните Духове или Питри, които се съгласили да творят и имало други, наречени Владици на Пламъка, които отказали. Това дало повод, отказалите се да творят Ангели да бъдат обвинени в „бунт“ против Бога.

  Обаче тези Същности, „лишени от по-груб „творчески огън“ и затова неспособни да създадат физически човек, а също не притежаващи Двойник или Астрално Тяло, за да го проявят, защото нямали каквато и да било „форма“, в екзотеричните алегории са показани като Йоги, Кумари (непорочни Юноши), които се превърнали във  „въстанали“Асури, сражаващи се и противодействащи на Боговете и т.н”.

  Трудно ни е да съдим, какво в действителност е станало. Но по някакъв начин това събитие е създало карма или условие за последвалото слизане на тези Висши Същности в телата на хората от Третата Раса. Сега за да не прекъсваме повествованието просто ще запомним, че е имало в Ангелската еволюция същества твърде чисти и духовно независими, които поели риска да отстояват своето мнение и отказали „да творят“.

  „Там, където няма борба, там няма и заслуги. На човечеството, „земното и от Земята“, не било съдено да бъде създадено от Ангели от Първично Божествено Дихание. Затова е и казано, че те се отказали да създават и човекът трябвало да бъде оформен от по-материални създатели, които от своя страна могли да дадат само това, което било присъщо на собствената им природа и нищо повече“.

  Послушните Ангели отделили от своите астрални тела сенки (Чхая), които станали тела на хората от Първата Раса.

  „Първата Раса хора, следователно, били просто подобия, Астрални Двойници на Отците  си, които били пионери или най-напреднали Същности от предидущата, макар и по-ниска Сфера, обвивка на която сега е нашата Луна“.

  Това били гигантски безполови същества с въздушна форма и височина 173 фута или 53 метра (за сравнение статуята на Свободата в Ню-Йорк е висока 105 фута или 34 метра).Тези форми не познавали смъртта и в продължение на милиони години влачели безсъзнателно съществуване, подобно на сън.

  „Затова Първата Коренна Раса на хората, безполова и безсъзнателна, трябвало да бъде отхвърлена и „скрита до известно време“; тоест, Първата Раса вместо да умре, изчезнала във Втората Раса, както някои низши животи и растения преминават в своето потомство. Това било всеобщо преобразяване. Първата Раса станала Втора Коренна Раса без да я породи, или да я създаде, или да умре“
  « Последна редакция: Юни 30, 2009, 21:25:03 от 11WOLF11 » Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Юни 30, 2009, 21:27:17 »  Втората коренна раса

   

  Втората  Коренна Раса е произлязла чрез пъпкуване или делене от Първата Раса.

  „Как иначе биха могли да възпроизведат себе си тези Чхая; тоест да породят Втората Раса, ако те са били етерообразни, асексуални и даже лишени засега от носител на желанията или Кама Рупа, който се е развил едва в Третата Раса? Те развили Втората Раса безсъзнателно, както правят това някои растения. Или може би като амебата, само че в по-етерообразен, значителен и по-голям мащаб“

   „Старата или Първичната Раса била погълната от Втората Раса и станала единна с нея.

  Това е тайнствен процес на трансформация и еволюция на човечеството. Материята на първичните Форми – облачна, етерообразна и негативна – била притеглена или погълната и по такъв начин станала допълнение към Формите на Втората Раса. Коментарите обясняват това, като казват, че тъй като Първата Раса била съставена просто от Астралните Сенки на Прародителите-Творци и разбира се нямала нито свои собствени астрални, нито свои физически тела, то тази Раса не е умирала. Нейните „Хора“  постепенно се разтваряли  и бивали поглъщани от телата на своето собствено „После създадено“ Потомство, по-плътни от техните собствени. Старата форма се изпарявала, тя бивала погълната и изчезвала в Новата Форма, по-човешка и физическа. Смъртта не съществувала в онази епоха, по-блажена отколкото Златния Век; но първичната или родителската материя била употребена за създаването на ново същество, за построяването на Тяло и даже на вътрешни или низши Принципи или Тела на потомството“.

  Втората Раса била по-плътна, но тя както и преди нямала физическо тяло. Ръстът на тази Раса бил 120 фута или около 37 метра.

  Тайната Доктрина говори за мястото, обитавано от тази Раса, като за втори Хиперборейски континент. Той бил разположен в района на Северния Полюс. Всяка Раса имала свой континент, на който тя се развивала. За континента на Първата Раса се казва само, че той ще съществува в течение на всички Раси от тази манвантара. Континентите на останалите Раси се образуват, когато Расата започва  своето развитие и изчезват с изчезването на Расата. Затова континентът на Втората Раса – Хиперборейският – е загинал заедно с болшинството от тази Раса. Неотдавнашните изследвания в района на Нова Земя  косвено потвърждават казаното в Тайната Доктрина. При сондирането на дълбочина над 1000 метра било открито, че преди 55 милиона години  (именно по това време би трябвало още да е съществувала Втората Раса) в района на Северния Полюс е имало  средиземноморски климат.

  „ Първата Раса, „Сенките“ на Прародителите, не можели да бъдат повредени или унищожени от смърт. Бидейки толкова етерообразни и толкова малко човешки по своя строеж, те не можели да бъдат повредени от никаква стихия – нито вода, нито огън. Но техните „Синове“, Втората Коренна Раса, можела и затова и била така унищожена“.

  „Вечно цъфтящите страни (между тях и Гренландия) на Втория Континент били последователно превърнати от Едеми с тяхната вечна пролет в хиперборейски Хадес. Това превращение станало следствие разместването на великите води на Планетата, на океаните, които променили руслото си; болшинството от Втората Раса загинало при този първи гърч на еволюцията и втвърдяването на Планетата по време на човешкия период“.
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Юни 30, 2009, 21:30:11 »


  Начало на третата раса

   

  Колкото и да изглежда  странен такъв начин на размножаване, но „Ранната Трета Раса  се е образувала от капки „Пот“, които след многочислени превращения се развиват в човешки тела“.

  За Третата Раса въобще са характерни разнообразни начини на размножаване.

  Третата Раса „се разделила на три отделни подразделения, състоящи се от хора, създадени по различен начин. Първите две подразделения се размножавали по яйцеобразен метод, по всяка вероятност неизвестен в съвременната естествена история. Докато ранните под-раси на Третото Човечество се размножавали посредством своего рода отделяне на влажност или жизнен флуид, чиито капки, събирайки се, образували яйцевидно кълбо – или да кажем яйце, служещо като  външно вместилище  за зараждането в него на плод и дете , начинът на размножаване на следващите под-раси се променил, във всеки случай по своите резултати. Потомството на ранните под-раси било съвършено безполово – даже безформено, доколкото можем да знаем това, но потомството на следващите под-раси се раждало андрогинно. Именно в Третата Раса е станало разделението на половете. Човечеството от безполово станало определено хермафродитно или двуполово; и накрая човешкото Яйце започнало да ражда, постепенно и почти незабележимо в еволюционното си развитие, отначало същества, в които единият пол преобладавал над другия, и най-после определени мъже и жени“.

  Тази Раса достигала на височина 60 фута или 18 метра и обитавала континента Лемурия. Но аз мисля, че още ще имаме възможност да поговорим за този континент.

  „Но да се върнем още веднъж към историята на Третата Раса, „Родени  от Пот“, „Родени  от Яйце“ и „Андрогини“. Почти безполова при първата си поява, тя станала двуполова или андрогинна, разбира се, много постепенно. Преходът от първото преобразяване до последното изисквал безброй поколения, в течение на които простата клетка, излязла от най-ранния прадед на породителя (двама в едно), отначало се развила в двуполово същество; после тази клетчица, развила се в истинско яйце, дала еднополово същество. Третата Раса на човечеството е най-тайнствената от всички развили се досега пет Раси. Тайната „как именно“ е станало зараждането на единия или другия пол не може да бъде напълно обяснена тук, защото това е работа на ембриолог и специалист; настоящият труд дава само бегли очертания на този процес. Но е ясно, че отделните единици на Третата Раса са започнали да се разделят в своите обвивки или яйца още преди раждането си и излизали от тях като младенци от определен мъжки или женски пол векове след появата на своите първи прародители. И със смяната на геоложките периоди отново родените под-раси започнали да губят вродените си способности. Към края на четвъртата под-раса на Третата Раса младенците загубили способността да ходят още щом се освободят от обвивката си и към края на Петата човечеството вече се раждало в същите условия и посредством тъждествен процес, както и нашите исторически поколения. За това били нужни, разбира се, милиони години. Читателят вече се запозна с приблизителните цифри, поне що се касае до екзотеричните изчисления“.

  Тази Раса въобще изобилства с различни събития. Примерно преди 18 милиона години човечеството получило физическо тяло. Това е станало по времето на Третата Коренна Раса. И още две събития са станали  по времето на същата Раса – така нареченото „падение“ на човечеството и така нареченото „падение“ на Ангелите.
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #4 -: Юни 30, 2009, 21:35:03 »


  Четвъртата коренна раса
  Атлантида  Сега нека да видим какво ни съобщава Тайната Доктрина за Четвъртата Коренна Раса, иначе наричана раса на атлантите.

  „Атлантическата част на Лемурия била геоложката основа на онова, което въобще е известно като Атлантида, но която трябва да се разглежда по-скоро като развитие на Атлантическото продължение на Лемурия, отколкото като съвършено нова маса суша, издигната и отговаряща на определени потребности на Четвъртата Коренна  Раса. Както в еволюцията на расата, така и в случаите на преместване и разместване на масите на континента не може да се прокара ясна, точна линия, обозначаваща границата между стария порядък и началото на новия. Последователността в естествените процеси никога не се нарушава. По такъв начин атлантите от Четвъртата Раса  са произлезли от малък брой хора  от Третата Раса, северни лемурийци, събрани грубо казано на участъка земя приблизително там, където сега е средата на Атлантическия Океан. Техният Континент бил съставен от струпването на много острови и полуострови, които се издигнали с течение на времето и в края на краищата станали истинско обиталище на великата Раса, известна като расата на атлантите. След като това образуване завършило, съвършено очевидно е, че както се твърди на основата на най-висш окултен Авторитет :

   „Лемурия не трябва да бъде смесвана  с Атлантическия Континент също така, както и Европа с Америка“.

  Атлантите „се раждали с ясновидски способности, обхващащи всички скрити неща“, „зрението им било неограничено и те познавали нещата мигновено“.

  От самото начало расата на атлантите се разделила на две различни раси, които били „различни физически и особено морално, при което и двете били  дълбоко сведущи в първоначалната мъдрост  и тайните на Природата и взаимно антагонистични в  борбата си в хода на процеса и развитието на двояката им цивилизация“.

  Това били Адепти на лявата ръка, магове и магьосници, които използвали вродените си способности за удовлетворяване на личните си цели, и Адепти на дясната ръка, които винаги съставлявали основата на всички съществуващи някога на Земята Школи за Посвещаване.

  „По такъв начин първите раси на атлантите, родени на континента Лемурия, се разделили още от най-ранните си племена  на праведни и неправедни ; на такива, които се кланят на единния невидим Дух на Природата, чийто Лъч човек чувства в себе си – или пантеисти – и на такива, които фанатично се кланяли на духовете на Земята, на тъмните, космически, антропоморфни Сили, с които те сключили съюз“.

  Тези последните положили основите на бъдещите екзотерични, външни религии, основани върху култа, ритуалите и догмите.

  Атлантите на ръст значително надвишавали днешното човечество. В преданията на много народи са се запазили разказите за великани. Даже в руските народни приказки действат епични богатири. Тези мощни хора с голяма слава се наричали Кабири у египтяните и финикийците, Титани у гърците, Ракшаси и Даити у индуските народи.

  По времето на атлантите управлявали божествени династии – въплъщения на извисени духове. Но доколкото това били физически въплъщения, на тези царе била присъща двойственост. Към тяхната божествена природа се примесвали недостатъци, присъщи на хората. Да си спомним как Тайната Доктрина говори за това : „Само веднъж докоснали се до тази планета на плътната Материя, белоснежните криле даже на най-висшия Ангел не могат повече да останат неопетнени, или пък Аватарът (въплъщението) да бъде съвършен, защото всеки такъв Аватар е Падение на Бога в рождението“.

  „...те били лемуро-атланти, първите, които имали Династия на Духовни Царе,  не от Манаси или пък от „Призраци“, както мислят някои, а династия от живи Деви или Полу-Богове или Ангели, въплътили се за да управляват тази Раса  и които на свой ред ги наставлявали в изкуствата и науките. Но тъй като тези Дхиани били рупа или Материални Духове, те не винаги били добри. Техният Цар Тхеветат бил именно от тези последните и под лошото влияние на този Цар-демон Расата на Атлантите станала народ от злобни „магьодници“.

  „Следствие на това била и войната, чиято история би било твърде дълго да излагаме...“.

  Освен греха, че злоупотребявали с божествените си дарове, атлантите извършили също и напълно земен грях.

  „Съкровеното Учение ги обвинява в извършването на отвратително (за нас) престъпление, в съвъкупляването с така наречените „животни“ и по този начин в пораждането на истински, днес изчезнали питекоидни видове.

  Щателният повторен преглед на „Коментарите“ ще ни накара да помислим, че Съществото, с което новият „Въплътен“ се съвъкуплявал, се наричало „животно“ не защото не било човешко същество, а по-скоро защото толкова се различавало физически  и умствено от по-съвършените раси, физиологично развили се през по-ранен период. Да си спомним Станса VІІ и казаното в Стих 24, а именно, че когато „Синовете на Мъдростта“ за пръв път дошли за въплъщение, някои от тях се въплътили изцяло, други устремили във формите само искра, а останалите от Сенките били лишени от това изпълване и усъвършенстване до Четвъртата раса. Затова расите, които „останали лишени от знание“ или онези, които били оставени „без разум“, си останали същите, каквито били даже след естественото разделяне на половете. Именно те извършили първото кръстосване така да се каже и създали чудовища; именно от тяхното потомство атлантите си избирали жени“.

   „Оттук и твърдението, че много от нас жънат последствията от лошите кармични причини, които сме породили, когато сме били атланти. Законът за Кармата е неразривно свързан със Закона за Превъплъщенията.

  Само знанието за постоянните превъплъщения на една и съща Индивидуалност в продължение на целия Жизнен Цикъл; убеждението, че тези същите Монади, сред които има много Дхиан-Когани или самите „Богове“, трябва да преминат през „Цикъла на Необходимостта“ и да бъдат възнаградени или наказани в новото въплъщение за понесените страдания или за престъпленията, извършени в предидущия живот; че тези същите Монади, влезли в празни, лишени от разум обвивки или пък в астралните форми на Първата Раса, отделени от Питрите, са  същите, които сега се намират сред нас – не, може би това сме самите ние; само тази доктрина, твърдим ние, може да ни обясни тайнствения проблем за Доброто и Злото и да примири човека с ужасната и привидна несправедливост на живота. Нищо друго освен тази увереност не може да успокои нашето възмутено чувство за справедливост. Защото когато някой незапознат с тази благородна доктрина вижда около себе си и отбелязва неравенството по рождение в съдбата, в интелекта и способностите; когато вижда почитта, оказвана на глупаци и развратници, върху които съдбата разточително излива своите милости само заради това, че са родени привилегировани, докато най-близкият им съсед при целия си интелект и благородни добродетели – много по-достоен във всяко отношение – загива в нужда и от недостиг на съчувствие; когато вижда всичко това и когато, безсилен да помогне при това незаслужено страдание, му се налага да се извърне със сърце обливано с кръв от воплите, раздиращи душата, то именно само благословеното знание за Кармата го възпира да прокълне живота и хората, също както и техния предполагаем Създател“.

  Настъпило времето, „краищата на Земята се разтворили“ и Атлантида потънала във водата много бързо. Това станало между 850 000 и 700 000 години преди днешното време.

  Ще цитирам изцяло доста голям откъс от „Тайната Доктрина“, в който се описват подробности за това произшествие. Тайната Доктрина попътно прави предположение или даже по-скоро твърди, че бягството на израилтяните от Египет, описано в книгата Изход в Библията, представлява не оригинално историческо събитие, а само преразказ на събития, свързани с потъването на Атлантида, почерпен от по-древен източник.

  „Много пъти писателката си задаваше въпроса: дали сказанието в Книгата Изход – поне в детайлите – както е разказано във Ветхия Завет, е самостоятелно. Или то, както и сказанието за самия Моисей  и много други, е просто още една от версиите на легендите за атлантите? Защото кой от чулите сказанието за последните не ще види голямото сходство в основни линии? Да си спомним гнева „Божий“ при упорството на фараона и Неговата заповед към „избраните“, преди да си отидат, да похитят от египтяните техните „сребърни и златни вещи (и дрехи)“  и накрая потъването на египтяните и на самия фараон в Червено море. После да прочетем от Коментарите следния откъс от по-ранно сказание :

  „И се опечалявал „Великият Цар  с Блестящия  Лик“, глава на всички Жълтолики, като виждал греховете на черноликите.

  И изпратил той своите въздушни кораби [Вимана] с благочестиви хора в тях при всички свои братя-управители [глави на други народи и племена], като казал :

  „Гответе се. Въстанете вие, хора на Добрия Закон, и преминете през земята, докато тя е [още] суха“.

  „Владиците на бурята идват. Колесниците им приближават земята. Само една нощ и два дни ще преживеят Владиците на Тъмния Лик [Магьосниците] на тази търпелива земя. Тя е осъдена и те трябва да потънат заедно с нея. Владиците на Огньовете на недрата [Гноми и стихийни Духове на Огъня] подготвят своите магически Агниастри [огнени доспехи, изработени чрез Магия]. Но Владиците на Тъмното Око [“Злото Око“] са по-силни от тях [Стихийните духове] и те са роби на могъщите. Те са сведущи в Астра [Видия, висше магическо изкуство]. Въстанете и употребете вашите [тоест, вашите магически сили, за да се противопоставите на силите на Магьосниците].Нека всеки Владика на Блестящия Лик [Адепт на Бялата Магия] да застави Вимана на всеки Владика на Тъмния Лик да падне в ръцете му [или във владението му], така че нито един [от Магьосниците] да не може благодарение на него да се спаси от водата, да избегне Жезъла на Четиримата [Кармични Божества] и да спаси своите зли [последователи или народ].

  Нека всеки Жълтолик да изпрати сън [хипнотичен ?] на всеки Чернолик. Нека даже те [Магьосниците] да избегнат болките и страданията. Нека всеки човек, верен на Слънчевите Богове, да върже [парализира] всеки човек, верен на Лунните Богове, та да не страда той и да не избегне своята участ.

  И нека всеки на  Жълтия  Лик да даде своята вода-на-живота [кръвта] на говорещите животни, принадлежащи на Черния Лик, за да не разбудят те своя стопанин.

  Удари часът, Черната Нощ е готова“.

  ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...   ...  

  „Да се сбъдне съдбата им. Ние сме Слуги на Великите Четирима. Да се върнат Царете на Светлината“. Великият Цар паднал на Блестящия си Лик и заридал...   ...

  Когато Царете се събрали, водите вече били тръгнали...   ...

  [Но] народите вече пресекли сухите земи. Те били отвъд пределите на водното ниво. Царете ги настигнали със своите Вимана и ги повели към земите на Огъня и Метала [Изток и Север]“.

  На друго място е казано още :

  „Звезди [метеори] като порой падали на земите на Черно-Лиците, но те спели.

  Говорещите зверове [магически стражи] били спокойни.

  Владиците на недрата очаквали заповеди, но те не дошли, защото властелините им спели.

  Водите се надигнали и покрили долините от единия край на Земята до другия. Платата останали, дъното на Земята [земята на антиподите] останало сухо. Там обитавали онези, които се спасили: хората на Жълтия Лик и прямото око [открити и искрени хора].

  Когато Владиците на Тъмния лик се събудили и се сетили  за своите Вимана, за да се спасят от надигащите се води, видели, че те са изчезнали“.

  После на едно място се разказва как някои от по-могъщите магове, „Тъмните Ликове“, събудили се по-рано от другите, преследвали онези, които „ги ограбили“  и които били в последните редици, защото „водените народи били също толкова многочислени, колкото звездите на млечния път“, се казва в  един от по-съвременните Коментари, написан само на санскритски език.

  „Подобно на това, както змеят-дракон бавно разгъва  тялото си, така Синовете на Хората, водени от Синовете на Мъдростта, разгърнали редовете си и се разпрострели и разширили като носещ се сладководен поток...   мнозина изплашили се сред тях загинали по пътя. Но болшинството било спасено“.

  Обаче преследвачите, „чиито глави и гърди се издигали високо над водата“, ги гонили „в течение на три лунни периода“, докато най-после не ги настигнали надигащите се води и те не загинали до последния човек; почвата се смъкнала под краката им и Земята погълнала онези, които я осквернили.

  В това има голямо сходство с първоначалния материал, на основата на който много стотици хилядолетия по-късно бил построен подобен разказ в Книгата Изход. Биографията на Моисей, разказът за раждането му, детството и спасяването му в Нил от дъщерята на Фараона, както сега е доказано, били заимствани от халдейското предание за Саргон. И ако е така, защото асирийските плочки, намиращи се в Британския Музей, са добро доказателство за това, защо то да не се отнася и за разказа за евреите, похитили от египтяните техните драгоценности, и за гибелта на Фараона и войските му и т.н.? Гигантите-магове от Рут и Даити, „Владиците на Тъмния Лик“, биха могли в по-късните разкази да станат египетски магове, а жълтолиците народи на Петата Раса – добродетелни синове на Яков, „избран народ“!“

  От континента Атлантида останал малък остров, описан от Платон и наречен от него Посейдонис. На свой ред и той потънал под водата преди около 10 хиляди години.

  „Съкровеното Учение свидетелства, че Потопът обхванал Четвъртата Гигантска Раса не заради нейното разтление или защото станала „черна от грях“, а просто защото такава е съдбата на всеки Континент, който – подобно на всичко останало под нашето Слънце – се ражда, живее, остарява и умира. Това станало, когато Петата раса се намирала още в младенчеството си.

  И така, Великаните загинали – „Магове и Магьосници“, добавя въображението на народните предания. Но „всички свети се спасили“ и само „грешниците“ загинали. Обаче това станало колкото по силата на предвижданията на „светите“, не изгубили способността си да използват Третото си Око, толкова и по силата на Кармата и Естествения Закон. Като говорят за следващата Раса, за нашето пето човечество, Коментарите гласят.

  „ Само шепа от тези Избрани, чиито Божествени Наставници се отдалечили на Свещения Остров - „откъдето ще дойде последният Спасител“ - удържала сега половината човечество от изтребване от другата половина [както постъпва сега човечеството – Е.П.Б.]. То [човечеството] се разделило. Две трети от него започнали да се управляват от Династиите на низшите, материалните Духове на Земята, които завладели леснодостъпните тела; една трета останала вярна  и се съединила със зараждащата се Пета раса – Божествените Въплъщения. Когато Полюсите се раздвижили [за четвърти път], това не засегнало онези, които били пазени и които се отделили от Четвъртата раса. Подобно на Лемурийците, само нещастните Атланти загинали и „повече не ги видели“...   ...!

  Наставниците на човечеството, йерархията на висшите същества „намерили пристанище“ във великата Пустиня Гоби, където пребивават досега, невидими за всички, с достъп до тях защитен от цели Войнства Духове“.

  И все пак какво казва Тайната Доктрина за това останали ли са сега представители на Четвъртата коренна Раса на земята? Да, разбира се.

  „Болшинството от Човечеството принадлежи към седмата под-раса на Четвъртата Коренна раса -  споменатите по-горе китайци и техните потомци и разклонения (малайци, монголци, тибетци, унгарци, фини и даже ескимоси – всички те са остатъци от това последно разклонение).

  „...сред малайската раса (под-раса на Четвъртата Коренна Раса) съществува странно разнообразие в ръста; членовете на полинезийското семейство, такива като жителите на островите Таити, Самоа и Тонга, са по-високи на ръст от останалото човечество; но индуските племена и жителите на Индокитайските страни несъмнено са по-ниски от общото ниво. Това е лесно обяснимо. Полинезийците принадлежат към най-ранните останали живи под-раси, а другите – към най-късната и най-преходна маса. Както сега съвършено изчезнаха жителите на Тасмания и както на свой ред бързо отмират австралийците, така скоро ще ги последват и другите стари раси“.

  Още един интересен факт се привежда в Тайната Доктрина. Първите пирамиди на Египет били построени от атлантите много преди идването на племената на египтяните от изток („преди 78 000 години“ може да се разглежда като ориентировъчно време на строителството на пирамидите). Египтяните и арийските индийци представляват родствени народности на Петата коренна Раса.
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #5 -: Юни 30, 2009, 21:37:15 »

  Петата Коренна Раса


  Също както в Третата раса постепенно се формирала Четвъртата раса, Петата раса започнала да се формира в Расата на атлантите. Това станало примерно 200 хиляди години преди потъването на основния континент на  Атлантида  или примерно преди милион години.

  Сега във въплъщение се намира петата под-раса на Петата Коренна Раса и започва да се въплъщава щестата под-раса.

  За да се изясни ситуацията с расите и под-расите е необходимо да се има предвид следното :

  1.                  Във всяка Манвантара монадите се въплъщават във всяка от седемте раси, преминавайки в развитието си седем Кръга. „...този Кръг е Пети и ние сега се намираме в Петата коренна Раса.

  2.                   Всяка Коренна раса има седем под-раси.

  3.                   Всяка под-раса на свой ред има седем разклонения, които могат да бъдат наречени „клон“ или „родствена“ раса.

  4.                  Малките племена, клонове и разклонения на последните са безчислени и зависят от действието на Кармата.

   

  Генеалогичното дърво на петата коренна раса

     Изследвайте Генеалогичното Дърво, приложено тук, и ще разберете. Илюстрацията е чисто диаграмна и е приведена единствено с цел да помогне на читателя да се оправи в този въпрос сред бъркотията, съществуваща в термините, употребявани през различно време за подразделенията на човечеството. Тук също се прави опит да се изрази в цифри  - но само приблизително, за сравнение – продължителността на времето, благодарение на което  е възможно определено да се отличи едно подразделение от друго. Ако беше направен опит да се посочат определени срокове за няколко от тях, това би довело до безнадеждна бъркотия; защото расите, под-расите и т.н. до техните най-малки разклонения се застъпват и преплитат помежду си до такава степен, че е почти невъзможно да бъдат разделени.

  Човешката Раса е сравнена с дърво и това прекрасно служи като илюстрация.

  Главният ствол на дървото може да бъде сравнен с Коренна Раса [А].

  Големите му клони – с различните под-раси, които са седем [В1,В2,В3 и т.н].

  На всеки от тези клони има седем „клончета“ или „родствени“ раси [с].

  Кактусовидното растение е най-добрата илюстрация, защото „месестите“ му листа са покрити с остри игли, всяка от които може да бъде сравнена с една народност  или племе човешки същества.

  И така, нашата Пета Коренна Раса вече е съществувала – като Раса sui generis и съвършено самостоятелно от своя основен ствол – около 1 000 000 години; затова следва да отбележим, че всяка от четирите предшестващи под-раси е живяла приблизително 210 000 години; по такъв начин всяка родствена раса има средно съществуване около 30 000 години и така европейската „родствена раса“ има пред себе си достатъчно хилядолетия, макар че народите или безбройните игли по нея се изменят с всеки следващ „сезон“ от три или четири хиляди години. Твърде любопитно е да отбележим сравнителната приблизителност в продължителността между животите на „расовото семейство“ и Звездната Година.

  Знанието на предидущото и абсолютно правилните подразделения на времето представлявали неотменна част от Мистериите, където тези науки се преподавали на учениците  и където те се предавали от един Йерофант на друг“.

  Също както по времето на Третата и Четвъртата Раси Небесните Наставници  не оставили и Петата Раса без грижа и опека. Така например е известно, че „след като предоставили атлантите на гибелта им, те се върнали или по-точно се спуснали по време на третата под-раса на Петата Раса, за да открият на спасеното човечество тайните на тяхното месторождение – Звездните Небеса“.

   „Продължителността на „периодите“, отделящи в пространството и времето Четвъртата Раса от Петата – в историческото или даже в легендарното създаване на последната – е прекалено огромна за нас и даже за теософ, за да можем да дадем по-подробно изложение. В течение на времето на следделувиалните/???/ Векове, белязани в известни периодични епохи с ужасяващи катаклизми, твърде много раси и народности са се народили  и са  изчезнали почти безследно, за да може някой да им даде описание, което би имало каквато и да било ценност. Имат ли Владиците пълна и последователна история на нашата Раса от самото й създаване, та   до наше време; притежават ли те непрекъснат запис за човека, като се започне от неговото развитие в завършено физическо същество, благодарение на което той станал цар над животните и властелин на тази Земя – не авторът може да говори за това. Несъмнено те го имат и такова е нашето лично убеждение. Но ако е така, това знание се пази само за най-високите Посветени, които не го доверяват на своите ученици. Затова авторът може да даде само онова, на което са го учили и нищо повече, а даже и това ще се стори на непосветения читател по-скоро див и фантастичен сън, отколкото възможна действителност. Това е естествено и така трябва и да бъде, защото в течение на няколко години такова беше впечатлението и на скромната пишеща   тези страници. Родена и възпитана в европейски материалистични  и смятащи се за цивилизовани страни, тя с много голям труд усвои гореизложеното. Но има известни доказателства, които с течение на времето стават неопровержими и неотрицаеми за всеки сериозен и непредубеден ум. В продължение на цяла поредица години такива доказателства й бяха предложени и сега тя е напълно убедена, че нашата сегашна Планета и нейните човешки Раси е трябвало да се родят, да растат и да се развиват именно по този път и по никакъв друг“.

  „Човешките Раси се раждат една от друга, растат, развиват се, стареят и умират. Техните под-раси и народи следват същото правило“

  „Никой не заставя никого от онези съмняващи се, които ще приемат Тайната Доктрина за „мистификация“, и даже не го моли да повярва на нашите твърдения...“

  „Също така не е необходимо някой да повярва в Окултните Науки и Древните Учения, преди да узнае нещо за своята Душа  и да повярва в нея. Нито една велика истина никога не е била приемана a priori и обикновено са минавали столетие или две преди проблясъци от нея да започнат  да просветват в човешкото съзнание като възможна истина, с изключение на случаите, когато твърдението на някакъв факт се е потвърждавало от достоверното му откриване. Истините на нашите дни са лъжата и заблудата на вчерашните дни и vise versa. И настоящият труд ще бъде оправдан частично или изцяло едва през двайсетото столетие“.
  « Последна редакция: Юни 30, 2009, 21:41:33 от 11WOLF11 » Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #6 -: Юни 30, 2009, 21:44:45 »
  Пророчество за шестата раса

   

  „Много векове са изминали от началото на расата на атлантите и все пак ние виждаме последните атланти, все още смесващи се с арийски елемент преди 11 000 години. Това показва огромната продължителност на времето на застъпването на една раса с друга, която следва след нея, макар че що се отнася до характерите и типовете външност  по-старата раса губи своите отличителни признаци и приема нови черти от по-младата раса. Това се доказва от всички типове смесени човешки раси. Така Окултната Философия учи, че даже сега, пред очите ни  новата раса и расите се намират в процес на образуване  и че именно в Америка тази трансформация ще се извършва и тя вече е започнала.

  По такъв начин американците в продължение само на три столетия са станали временно „първична раса“, преди да станат отделна раса, ясно разграничена от всички други сега съществуващи раси. Накратко казано, те са зародиши на шестата под-раса и след още няколко години  несъмнено ще станат пионери на тази раса, която трябва да последва сегашната европейска или Пета под-раса с всичките си нови особености. После, приблизително след 25 000 години, те ще започнат подготовката за седмата под-раса; дотогава, докато Шестата Раса не се появи на сцената на нашия Кръг след катаклизмите, първата серия на които трябва да унищожи Европа и по-късно цялата арийска раса [като засегне по този начин и двете Америки], също както и болшинството земи, непосредствено свързани с границите на нашия континент  и островите. Кога ще стане това? Кой  знае, като изключим великите Учители на Мъдрост, но те пазят мълчание по въпроса като снежните върхове, извисяващи се над тях. Всичко, което знаем, това е, че тя тихо ще започне съществуването си и наистина толкова тихо, че в течение на много хилядолетия нейните пионери – своеобразни деца, които ще израстват в своеобразни мъже и жени – ще бъдат разглеждани като аномалии lusus naturael, като ненормални странности, физически и умствено. След това с размножаването им тяхното количество ще се увеличава с всяко столетие и те един прекрасен ден ще се окажат болшинство. Тогава днешният тип човек ще бъде разглеждан като изключителен изрод; докато те на свой ред не измрат в цивилизованите страни, преживявайки само на малки групи на островите – сегашните снежни върхове, където ще вегетират, ще се израждат и накрая ще измрат може би след милиони години, както това е станало с ацтеките и става сега с Ням-Ням и племената на джуджетата Мула Курумба на хълмовете на Нилгири. Всички те са последни издънки на някога мощни раси, споменът за съществуването на които съвършено е изчезнал от съзнанието на съвременните поколения, също както и ние ще изчезнем  от паметта на човечеството на Шестата Раса. Петата Раса ще се застъпи с Шестата за много стотици хилядолетия, като се променя заедно с нея, но много по-бавно от новата си приемница, все пак променяйки се и на ръст, и физически и умствено, също както Четвъртата Раса се е застъпила с нашата Арийска Раса, а Третата Раса – с Расата на Атлантите.

  Този процес на подготовка за Шестата велика Раса трябва да продължава в течение на целите шеста и седма под-раси. Но последните останки на петия Континент ще изчезнат чак известно време след раждането на новата Раса; когато другото й ново Обиталище, Шестият Континент, се появи над новите води на повърхността на нашата планета, за да приеме новия пришълец. Там също ще се преселят и ще се утвърдят всички ония, които са имали щастието да избегнат всеобщото бедствие. Кога ще бъде това – както току- що казахме – на писателката не й е дадено да знае. Но тъй като Природата не действа на внезапни скокове, също както и човекът от дете не се превръща веднага в зрял човек, то и последният катаклизъм ще бъде предшестван от множество малки потъвания и разрушения както от вода, така и от подземни вулканични огньове. Мощен пулс ще бие учестено в сърцето на расата, намираща се сега в американската зона, но когато започне Шестата Раса, фактически ще останат не повече американци, отколкото европейци, защото по това време те ще станат Нова Раса и много нови народности. Но Петата Раса няма да измре, а ще преживее известно време; застъпвайки се с новата Раса в продължение на много хилядолетия, тя, както вече казахме, ще се преобразува, но по-бавно, отколкото новата й приемница – все пак подлагайки се на пълна промяна, умствена, физическа и на ръст. Човечеството отново ще увеличава ръста си, както това е било по времето на лемурийците и атлантите; защото докато еволюцията на Четвъртата Раса я доведе до самото дъно на материалността в нейното физическо развитие, настоящата Раса се намира на възходящата й дъга. А Шестата Раса бързо ще се освободи от своите материални окови и даже от плътта.
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #7 -: Юни 30, 2009, 21:45:19 »  Някои предсказания на Учителя Петър Дънов:  * Наближава времето на шестата раса, която ще съществува 365 хиляди години.

  * Славяните ще бъдат почвата и основата на новото човечество от шестата раса, защото Западът използва насилието. До днес човечеството (западноевропейската цивилизация) е развивало ума си, сега предстои развитието и култивирането на чувствата, т.е. на Доброто и на Любовта. Последната задача е поставена на Изтока и на славяните. За тази цел сред тях ще дойдат и ще се въплътят милиони души от Невидимия свят.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #8 -: Юли 13, 2010, 02:06:27 »

  Важна тема.

  Ако съумеем да разберем историята на миналите човешки раси и предсказанията за бъдещите, ще разберем откъде идваме и накъде отиваме, как сме се променяли в миналото и какво ни предстои да направим в бъдеще.
  Така ще сме по-полезни за себе си и за другите.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #9 -: Октомври 17, 2010, 18:25:26 »

  Приведените по-горе сведения от Блаватска, извлечени от Акашовата Хроника, са продължени и разработени по-подробно в лекцията на Р. Щайнер (публикувана в Събр. Съч. 118):

  Карлсруе, 25. 1. 1910 г.

  Когато човек, който за известно време се е занимавал с мирогледа на Духовната Наука, оставя различните мисли, идеи и знанието които той е придобил, да му въздействуват, това знание го подтиква към множество въпроси. Наистина човек се развива като духовен учен чрез асоцииране на такива въпроси - които всъщност са въпроси на усещането, чувството  и  характера, накратко, въпроси на живота - с идеите на Духовната наука.

  Тези идеи не служат само за да задоволят нашето теоретично или научно любопитство. По-скоро те изясняват загадките на живота, тайните на съществуването. Наистина тези мисли и идеи стават действително плодоносни за нас, когато ние не само мислим, чувствуваме и усещаме тяхното съдържание и значение, но и когато, под тяхно влияние, се научаваме да гледаме по-различно на света около себе си. Тези идеи трябва да ни проникнат с топлота; те би трябвало да станат в нас импулси, сили на чувството и ума. Това те все повече и повече правят, когато отговорите, които получаваме на някои въпроси отново ни довеждат до нови въпроси, когато биваме водени от въпрос до отговор, а отговорът ни довежда до по-нататъшни въпроси и т.н. По този начин ние напредваме в духовното знание и в духовния живот.

  Ще мине още известно време, преди да стане възможно да разкрия в публични лекции по-интимните страни на духовния живот пред съвременното човечество, но наближава времето, когато по-интимните въпроси могат да се разискват вътре в нашите групи. Във връзка с това, непрекъснато навярно ще се случва, щото новите членове на Антропософското Общество да бъдат озадачени от едно или друго нещо, а може и да бъдат блокирани. Ние обаче никога не бихме напреднали в нашата работа, ако не достигнем до разискване на по-интимните въпроси на живота, осветени от дълбините на духовно-научното изследване и знание. Днес следователно - макар че могат да възникнат криворазбирания от страна на онези от вас, които сте се потопили в духовния живот сравнително от скоро време - ние отново ще доведем пред душите си някои от по-интимните факти на духовното знание.

  Без съмнение един многозначителен въпрос възниква пред нас, когато не само абстрактно разглеждаме идеята за прераждането, за повтарящите се земни животи, но когато вместо това разрешим на себе си замислено да потънем в този факт на духовния живот. Тогава чрез отговорите, дадени ни за прераждането, които доставят толкова ценни плодове за нашия живот, от своя страна ще възникнат нови въпроси. Може например да зададем следния въпрос:

  Ако едно лице живее на земята повече от веднъж, ако то се връща отново и отново в нови въплъщения, какво е по-дълбокото значение на това повтарящо се преминаване през живота?

  Като правило, на това се отговаря, че ние без съмнение по този начин се изкачваме все по-високо и като преживяваме в по-късни земни животи плодовете от предишните животи, в края на краищата се усъвършенствуваме. Това обаче все още представлява твърде общо, абстрактно мнение. Само чрез познание за цялото значение на земния живот можем да проникнем и в знанието на повтарящите се животи на земята.

  Ако например нашата земя не би се променяла, ако човек непрекъснато се връща към една земя, която по същината си остава винаги същата, то тогава твърде малко ще може да се научи чрез последователните въплъщения или прераждания.

  Напротив истинското значение за нас е във факта, че всяко от тези прераждания на земята ни дава нови полета за учене и опитност. Това не е толкова очебиещо за къси периоди, но ако прегледаме големи отсечки от време, както сме в състояние да правим това чрез Духовната Наука, веднага става ясно, че епохите на нашата земя възприемат доста по-различни форми и че ние непрекъснато сме поставени пред нови опитности.

  Тук обаче трябва да осъзнаем и нещо друго. Трябва да имаме на ум тези промени в живота и на самата земя, защото ако занемарим нещо, което би трябвало да научим, нещо, което би трябвало да бъде преживяно през известна епоха на нашата земна еволюция, то тогава, макар че ще се върнем отново в едно ново прераждане, нещо ще сме напълно загубили; не ще сме успели да разрешим да потече вътре в нас нещо, което е трябвало да позволим да стане през предшествуващата епоха. В резултат на това ние не ще бъдем в състояние през следващия период да използуваме нашите енергии и способности по правилен начин.


  Р. Щайнер, "Новото появяване на Христос в етерния свят"


  Продължението следва
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #10 -: Октомври 17, 2010, 18:55:15 »

  Их,виждам,че и ти си доста въвлечен в окултното! Усмивчица


  Утре като се прибера ще прочета тази тема и в най-скор време мисля да потърся трудовете на Щайнер и Блаватсакя,досега четох за Тибет,Египет и митове и легенди от цял свят и научих много неща.Нямам тъурпение да огледам Рудолф Щайнер,Валтер Щайн и Блаватсакя,разбира се.Ще се поровя и за нещо свързано с Нацистка Германия,понеже те са имали много окултна информация.Надявам се някъде нещо да е изтекло. Усмивчица


  Их,прочети китайската книга Дзен-там се казва,че коренните раси са били шест,а ние сме седмата.И това прави повече смисъл,понеже,доколкото знам,остават две полюсни завъртания до края на сегашния земен цикъл.И понеже във Вселената,всичко седи така,си мисля,че сега ще дойде Осмата раса(както твърди Дзен),защото ако сега има полюсно изместване то ще е седмо по ред.А девет  символизира смъртта,прехода от материя в дух!

  А пък и Ванга е казала,че Осмият ще подпише окончателния мир,който ще спаси света!
  Мисля,че аналогията е съвсем ясна. Усмивчица
   
  Активен
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #11 -: Октомври 17, 2010, 21:17:14 »

  Утре, когато прочетеш "това", може би ще се досетиш, защо дзенистите смятат расите за 8.
  А на Ванга 8мия, какъв ли не го пресмятаха. 8-мия пророк ли не беше, 8-мия месия, 8-мия диктатор... който според нея ще се казва Владимир... та даже го свързаха с Путин.
  Аналогията никак не е толкова ясна, та даже е и доста мътна. Не се повличай по цифрите.
  Иначе...да, хрониките на Акаша, са особено ценен извор на информация.  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #12 -: Октомври 17, 2010, 21:22:34 »

  Утре, когато прочетеш "това", може би ще се досетиш, защо дзенистите смятат расите за 8.

  Санги, кое "това" имаш предвид?
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #13 -: Октомври 18, 2010, 07:02:20 »

  Продължение на Лекцията в Карлсруе, 25. 1. 1910 г.

  Говорейки все още общо, човек може да каже, че през нашето време нещо е възможно на земята почти навсякъде по земното кълбо, което не е било възможно например през предишните въплъщения на хората, които живеят понастоящем. Може да звучи странно, но този факт все пак е от определено, всъщност от огромно значение. В настоящето въплъщение е възможно за известно число лица да дойдат до Духовната Наука, т.е. да си направят такива заключения за духовното изследване, каквито могат да се направят днес в полето на Духовната Наука. Разбира се, може да се счита, че е от твърде малко значение това, че няколко души са се събрали и разрешават откритията на духовното изследване да потекат в тях. Тези обаче, които намират това за не особено важно, не разбират никак значението на прераждането, и на факта, че човек може да поеме нещо само през дадено въплъщение. И ако не успее да го приеме, то го пропуска напълно и това нещо ще му липсва през следващите въплъщения.

  Преди всичко трябва да подчертаем, че онова което научаваме днес чрез Духовната Наука се свързва с душите ни и отново ще го донесем със себе си, когато слезем през следващото въплъщение.

  Днес ще се постараем да разберем какво означава това за нашите души. Заради това трябва да свържем заедно много факти от духовния живот, които повече или по-малко са нови или дори напълно неизвестни за вас, с много от онова, което вече знаете от други лекции и от прочетеното.

  В началото ще трябва да се върнем до по-ранни периоди в еволюцията на човечеството. Често сме поглеждали назад към по-ранни периоди на нашата земна еволюция. Споменавали сме, че сега живеем в петия период след голямата Атлантска катастрофа. Този пети период бе предшествуван от четвърти или Гръко-Латински период, през който гръцкия и латинския народ развиваха главните идеи и чувства за земната воля. Той от своя страна бе предшествуван от третия или Египто-Халдео-Вавилоно-Асирийския период, а той - от древния Персийски, който пък следваше след Древно Индийския  (*).

  Ако се задълбочим по-навътре в древността, идваме до великата Атлантска катастрофа, която разруши древния континент Атлантида, който някога се разпростираше на мястото, където днес лежи Атлантическия океан. Този катаклизъм постепенно погълна континента и чрез това даде настоящия облик на нашата твърда земя.

  Ако отидем още по-назад, идваме до още по-ранни периоди, които са съществували преди Атлантската катастрофа; стигаме до онези цивилизации и условия на живот, които се развиха върху този Атлантски континент, цивилизациите на Атлантските раси. И даже още по-ранни условия предшествуват тях (*).

  Ако човек приеме онова, което историята ни разказва - а тя наистина не отива много далеч назад - може много лесно да повярва /макар че това, дори и по отношение на по-кратки периоди от време, е напълно неоснователно вярване/, че нещата на земята са били винаги такива, каквито са сега. Това обаче съвсем не е така.

  Напротив, условията върху нашата земя са се променили основно, а и душевните условия на човешките същества също са се променили до голяма степен.
  Душите на хората, които седите тук, са били въплътени през всеки от тези древни периоди в тела, които са били в унисон с различните епохи и те са абсорбирали онова, което е могло да бъде абсорбирано през онези периоди на земната еволюция. При всяко следващо въплъщение следователно душата е развивала нови способности. Нашите души са били напълно други от това, което са днес - може би не така подчертано различни по време на Гръко-Латинския период, но през древния Персийски период те са се различавали много от това, което са днес, а още повече от това, което са били в Древния Индуски период. През онези древни периоди нашите души са били надарени със съвсем различни способности и са живеели в съвсем различни условия.

  Р. Щайнер, "Новото появяване на Христос в етерния свят" (Събр. съч. 118)


  Продължението следва

  (*)Според антропософската Наука за Духа, сегашната планета Земя е минала през три планетарни състояния, на всяко от които се развива и съответна степен на човешко съзнание:

  1. Старият Сатурн (трансово съзнание, каквото имат днешните минерали)
  2. Старото Слънце (спящо съзнание, каквото имат днешните растения)
  3. Старата Луна (сънищно или образно съзнание, каквото имат днешните животни)
  4. Земя (будно или предметно съзнание)
  5. Бъдещ Юпитер (имагинативно съзнание)
  6. Бъдеща Венера (инспиративно съзнание)
  7. Бъдещ Вулкан (интуитивно съзнание)

  Планетарното състояние „Земя" включва седем епохи:

  1. Полярна епоха
  2. Хиперборейска епоха
  3. Лемурийска епоха
  4. Атлантска епоха
  5. Следатлантска епоха (сегашна, наричана още Арийска)
  6. Шеста епоха (предстои)
  7. Седма епоха (предстои)

  На свой ред Следатлантската епоха се състои от седем културни епохи:

  1. Първа следатлантска културна епоха (Древноиндийска) 7227 - 5067 г. пр. Хр.
  2. Втора следатлантска културна епоха (Древноперсийска) 5067 - 2907 г. пр. Хр.
  3. Трета следатлантска културна епоха (Египетско-халдейска) 2907 - 747 г. пр. Хр.
  4. Четвърта следатлантска културна епоха (Гръцко-римска) 747 г. пр. Хр. - 1413 г. сл. Хр.
  5. Пета следатлантска културна епоха (Съвременната) 1413 - 3573 г.
  6. Шеста следатлантска културна епоха 3573 - 5733 г.
  7. Седма следатлантска културна епоха 5733 - 7893 г.
  Активен
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #14 -: Октомври 18, 2010, 07:32:23 »

  Утре, когато прочетеш "това", може би ще се досетиш, защо дзенистите смятат расите за 8.

  Санги, кое "това" имаш предвид?

  Цитат на: rabeno
  Утре като се прибера ще прочета тази тема
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright