Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4 ... 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Необикновени места в света  (Прочетена 14154 пъти)
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #15 -: Септември 25, 2010, 22:10:48 »

  Водопадите Игуасу:

  На границата между Бразилия и Аржентина се намира едно от най-свежите и приказни кътчета на планетата, а именно районът на водопадите Игуасу. Те са част от резервата Игуасу (в превод „Голяма вода”), който е сред най-обширните в цял свят.

  Уникалната природна забележителност се е формирала преди 120 милиона години и се състои от 275 водопада, простиращи се на широчина 2.7км. Според местна легенда, тогава Бог е „насякъл” река Игуасу, защото неговата възлюбена Наипи, за която смятал да се ожени, избягала със смъртния си любовник Тароба.

  Най-известният водопад в системата е „Гърлото на Дявола”, наречен така заради изливащата се от три страни вода. Неговата широчина е 150 метра, като именно той бележи границата между Бразилия и Аржентина. Туристите имат възможност да го доближат с лодка и да видят сивкавата мъгла, образуваща се от мощното падане на водата.

  Ежегодно водопадите Игуасу привличат над 700 хиляди туристи от цял свят, което ги превръща в един от най-посещаваните обекти в Южна Америка. Когато условията са благоприятни, шумът от падането на водата се чува на разстояние 20 километра.

  В зависимост от сезона, броят на водопадите се увеличава до 300 или намалява до150, по време на сухите периоди. 1978г. е паметна за всички местни, тъй като тогава водопадите пресъхват напълно за цели 28 дни, в следствие на невиждана суша.

  * Iguasu 1.jpg (623.5 KB, 1024x768 - видяно 343 пъти.)
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #16 -: Септември 25, 2010, 22:16:01 »

  Най- високият водопад в света- Анхел:

  Със своята височина от 979 метра, Анхел е считан за най-високият водопад в Света. Той е разположен на река Чурун, която е малък приток на Ориноко, във Венецуела, Южна Америка.

  Водопадът е открит за външния свят през 1935г. от американския летец Джеймс Ейнджъл, на когото е наречена природната забележителност. Височината му е толкова голяма, че водата се разпада във вид на прах на 300 метра от земята, образувайки мъгла.

  През периода на суша (от януари до май), Анхел представлява тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но през дъждовния период (от юни до декември) той е много живописен, като дължи мощната си сила единствено на екваториалните валежи.

  Достигането до Анхел е доста трудно, тъй като водопадът се намира в изолиран район в джунглите на Венецуела. Желаещите да го зърнат ще трябва да предприемат 24-часов преход с лодка по реката.
  * Anhel 1.jpg (12.16 KB, 279x181 - видяно 347 пъти.)

  * anhel 2.jpg (11.31 KB, 194x259 - видяно 349 пъти.)

  * anhel 3.jpg (11.08 KB, 230x219 - видяно 347 пъти.)
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #17 -: Септември 25, 2010, 22:25:32 »

  Басарбовски Скален Манастир( в близост до Русе):

  Най-ранните исторически сведения за манастира датират от ХV век и са почерпени от османски данъчни регистри. В един такъв регистър е поместен опис на тимар /поземлено владение/, собственост на влашкия войвода Иванко Басараб, тъст на цар Иван Александър. В този опис за първи път се споменава името на село Басарбово като “манастир Басараба”.
  През 1911 г. в София е основан Комитет за старините към Народния археологически музей, чиято основната задача била да се направи археологическа карта на България. За сътрудник бил привлечен известният чех Карел Шкорпил, провел научни експедиции из България през 1887 и 1892 г. През 1912 г. Шкорпил тръгва отново с експедиция по течението на Ломовете, като посещава и описва Басарбовския манастир.

  Не е известно през коя година на османското робство манастирът остава без постоянни обитатели. През 1919 г. за него се грижи бъдещият Смоленски епископ Тихон, а през 1937 г. в него се настанява монах хаджи Хрисант, брат от Преображенския манастир, и започва да го обновява. Същата година бил създаден “Комитет за постройка параклис Св. Димитрий Басарбовски”. Първото дело на комитета било да се построи една монашеска килия в оградения вече двор на манастира. Тя била осветена на 14 май 1937 г., но просъществувала само до 1940 г., когато била разрушена от наводнение. След наводнението отец Хрисант започнал да събира дарения за манастира и за един месец събрал материали, за да бъдат построени две килии срещу църквата. Те били завършени на 30 август 1940.

  За светеца, на който е посветен манастира, пише още св. Паисий Хилендарски в своята “История славяноболгарская”. Свети Димитрий Басарбовски е роден през 1685 г. и живял прост живот на мирянин. След смъртта му мощите му са били пренесени в село Басарбово и са дали изцеление на мнозина. По време на Руско – турската война от 1768-1774 г. мощите били пренесени от генерал Петър Салтиков в Букурещ и поставени в Митрополитската / днес Патриаршеска / църква “Св. св. Константин и Елена”, където се намират и до днес.

  В наши дни Басарбовският скален манастир е постоянно действащ, добре запазен и обгрижван. Поклонниците влизат в озеленения двор, а пътеката ги отвежда до кладенеца, изкопан от преподобни Димитрий. В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956 г. Поклонниците се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка. Там се намира ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г. До него се намира голяма икона на светеца, където е изобразен в цял ръст и около него десет житийни сцени с надписи на румънски /с кирилица/ и гръцки език. По други каменни стъпала се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант. В нея са били поставени костите на починалите братя на манастира. Преди години те са били погребани на манастирското гробище и в помещението на костницата е подредена музейна сбирка.

  * Manastir 1.jpg (12.08 KB, 263x191 - видяно 344 пъти.)

  * Manastir 2.jpg (11.01 KB, 259x194 - видяно 365 пъти.)

  * Manastir 3.jpg (9.67 KB, 259x194 - видяно 340 пъти.)
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #18 -: Септември 25, 2010, 22:31:13 »

  Благодаря Гаятри.Радвам се,че темата се хареса.

  Върхът на Адам в Шри Ланка(остров Цей Лон)

  Шри-Ланка /остров Цейлон/ се извисява могъща конусообразна планина, уважавана от привържениците и на четирите основни религии. Причината за това е следата от гигантско стъпало на върха. Според различните предания, островът е най-близо разположената до Рая земя.

  Планината на Адам се извисява на 2240 м. През сухия сезон тук идват на поклонение хиляди вярващи – будисти, християни, мюсюлмани, хиндуисти и обикновени любопитни туристи.

  Целта на поклонниците е така нареченото „стъпало” на върха. То представлява вдлъбнатина в самата скала, с дължина 160 см и ширина 75 см. Краищата на светинята са обградени със златна рамка и обсипани със скъпоценни камъни. Въпреки уморителния преход  до върха, всеки се стреми да докосне с ръка или устни свещения отпечатък. Според едно от поверията – водата, събрана във вдлъбнатината има целителна сила.

  Прехода към върха се извършва главно през нощта, не само заради палещото слънце, а и заради великолепната гледка при изгрев. Когато слънцето се подаде над хоризонта, сякаш цялата планина се обгръща от огнено сияние, а над самата следа се появява феерия от необичайни миражи. При тази гледка, звъна на камбаните и песните на монасите, дори скептиците затаяват дъх и наблюдават с възторг и благоговение.

  Индуистите вярват, че това е стъпалото на техния бог Шива. Те наричат планината „Шива Нади Падан”. Будистите я наричат – „Шри Пада”, което значи Свещена стъпка. Според  будистките легенди, Шива е бил по тези еста около 500 г пр.Хр. затова и първият храм е изграден 300 г.пр.Хр.

  Според християните, стъпката е на свети Томас – свещеника, който проповядвал християнството по тези земи.

  Мюсюлманите, свързват това свято място с изгонения от рая Адам. При слизането си на земята той стъпил на върха на планината и така се запечатала стъпката му завинаги. Според  друго предание пък – Адам бил изпратен като първия пророк на Земята и именно той е истинският създател на свещения камък Кааба в Мека. След изгонването му от рая, бил наказан да стои на един крак на върха на планината и така се е получила следата.

  Съществува и така нареченият „Мост на Адам”, който свързва Индия с Шри Ланка. Според стари арабски и португалски източници, мостът е бил сухопътен  до края на 16 век, но поради силно земетресение, част от него се срутила във водата.


  * clip_image002.jpg (32.62 KB, 512x337 - видяно 364 пъти.)
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #19 -: Септември 25, 2010, 22:45:40 »

  Пещерите Елора

  Комплексът Елора от пещерни храмове е разположен в индийския щат Махараштра, недалеч от Аджанта и се състои от 34 пещерни храма, създадени в периода VIII—IX в. Несъмнено влияние е оказало създаването на доста по-ранните пещерни храмове в Аджанта. Пещерните зали в Елора значително се отличават от Аджанта с размерите си и сложния си план. В скалите има дълги галерии, като площа на някои от тях достига 40х40м. Стените в залите са изобилствено украсени от каменни склуптори и релефи.
  Най-внушителният от храмовият комплекс e храмът Кайласанатха /или още Kailasha/ съединил в себе си две направления в индийската архитектура. В него се слели пещерният и надземният храм. Съчетавайки пещерната и надземната архитектура, Кайласанатха е построен по следния начин: в полегатия склон на планината издълбали окоп, който оградил монолитния къс, а след това този къс скулпторите превърнали в храм с две вътрешни зали, много статуи и барелефи.
  Размерите му са колосални - кладенецът, в който е изправен, е дълъг почти 100 метра и широк 50 метра. Фундаментът на храма е 61 метра на 33 метра, а височината му — 30 метра.
  Източник: http://www.allworldtreasures.com/viewtopic.php?f=11&t=26


  * 386458270_0ea780c63a_o.jpg (321.26 KB, 1600x1200 - видяно 338 пъти.)

  * 386458425_ecf08db141_o.jpg (332.88 KB, 1600x1200 - видяно 324 пъти.)

  * 386457499_d0fa259444_o.jpg (193.43 KB, 1600x1200 - видяно 344 пъти.)
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #20 -: Септември 25, 2010, 23:40:34 »

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=aftx7OCw4tk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=aftx7OCw4tk</a>
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #21 -: Септември 25, 2010, 23:49:25 »

  .
  « Последна редакция: Септември 26, 2010, 00:43:25 от Eona Lightholder » Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #22 -: Септември 26, 2010, 00:38:13 »

  Tова е мавзолеят на Шах - е - Чера, намира се в Иран.
  Хубаво се вижда в 9та част на Барака- филмът ,който току що публикувах.

  « Последна редакция: Септември 26, 2010, 00:42:53 от Еруин » Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #23 -: Септември 26, 2010, 00:40:55 »

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #24 -: Септември 26, 2010, 00:48:26 »

  Ео мерси,че пусна снимките страхотни са.Утре ще потърся инфо за мавзолея и ще пусна.
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #25 -: Септември 26, 2010, 00:54:33 »

  хубаво е да се види на видео , защото ефекта на светлината е жесток
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #26 -: Септември 26, 2010, 00:57:15 »

  Ура намерих

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=CslBXcCd438" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=CslBXcCd438</a>
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  bars_i
  Гост
  « Отговор #27 -: Септември 26, 2010, 00:57:35 »

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=LZOD87P0_QI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=LZOD87P0_QI</a>
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #28 -: Септември 26, 2010, 01:21:28 »

  Мерси за клипчетата много за добри,светлиния ефект е изумителен.

  Шри Далада Малигава

  Известен с това, че в него се съхранява една от най-почитаните будистки реликви - зъбът на Буда, Шри Далада Малигава се намира в добре укрепения град Кенди. От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината Храмът на зъба на Буда, винаги да е добре защитен.
  Съгласно легендите, които се разказват през IV век владетелят на кралство Калинга (ранно кралство в източно-централната част на Индия) претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решава да отнесе ценната светиня в Цейлон. Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Тъй като в тези древни времена всички вярвали в неговата магическа сила, зъбът на Буда винаги бил притежание на кралските династии на хората лъвове (синхи - лъвове, така били наричани владетелите на Шри Ланка) и се съхранявал в двореца им. Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в Кенди. Там специално за съхранението му бил издигнат храмът Далада Малигава.
   
  Вярва се, че е достатъчно зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно. През 1998 г. ислямистите поставят бомба в двореца, която частично го уврежда, но реликвата остава незасегната.  Това било време, когато само кралят и няколко монаха имали достъп до свещения храм. Днес храмът е отворен за посещения от сутрин до вечер и може да се посети от всеки, който има смелост да се изправи пред светинята. Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотус, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на лотус. Хиляди будисти от цял свят посещават храма всяка година и заради важното му религиозно и културно значение, той, заедно с целия град Кенди, е включен в списъка с културното богатство на ЮНЕСКО.


  * 993141.jpg (45.91 KB, 580x435 - видяно 341 пъти.)

  * 993140.jpg (59.58 KB, 580x435 - видяно 372 пъти.)
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #29 -: Септември 26, 2010, 13:08:33 »

  Великата Синя Дупка

  Това е най-голямата синя дупка в света(дълбока е 146 м, с диаметър 305 м.) и представлява подводна варовикова пещера, чийто покрив се е срутил. За някои Синята дупка е билет за пътешествие до праисторическите времена. Голямата дълбочина е създала наситения цвят на водата в индигово синьо, поради което подобни дупки са станали известни като сини дупки.С изключение на два тесни канала, корали ограждат дупката и се показват на повърхността на много места при най-ниска точка на приливите. Скаридите Periclimenes pedersoni са навсякъде, където живеят актинии, а неоновите попчета известяват за почистващите си услуги сред много корали. Различни видове тропически риби като скаларии също се срещат доста често.Корали Elkhorn и розови корали се носят по спокойната водна повърхност, украсявайки я със своите наситени цветове.Милиони години наред Синята дупка е била суха пещера, в която са се формирали масивни сталактити и сталагмити. Когато свършила последната ледена епоха, нивото на водата се повишило и покрило пещерата. Когато човек се гмурне в нея, той плува под това, което е останало от някогашния покрив със сталактити и сталагмити по него. Най-вероятно голямо земетресение е причинило пропадането на пещерата и образуването на синята дупка. Разместванията причинили и промяна в наклона на Lighthouse Reef на около 12 градуса. Стените близо до повърхността са гладки и на дълбочина от 44 м. започват да се срещат сталактити. Водата е спокойна и неподвижна, и позволява добра видимост на цели 61 м..В най-дълбоките зони на синята дупка няма живот, заради липсата на светлина и слабата циркулация на водата. Местните хора смятат, че Великата синя дупка, трябва да бъде причислена към едно от чудесата на света. Обявена е за национален паметник на Белиз и от 1997 г. е част от списъка със световното богатство на ЮНЕСКО.


  * great-blue-hole.jpg (26.76 KB, 460x299 - видяно 373 пъти.)

  * Blue+Hole_+Lighthouse+Reef_+Belize.jpg (96.55 KB, 640x480 - видяно 349 пъти.)

  * 5days.jpg (472.15 KB, 800x622 - видяно 350 пъти.)
  Активен
  Страници:  1 [2] 3 4 ... 6   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Промяна в света
  Анкети
  nia.boneva6 9 2423 Последна<br />публикация Ноември 29, 2011, 17:01:31
  от ИВЕВЕ
  Полиглотите на света
  Любопитни факти
  delfin 3 1655 Последна<br />публикация Януари 08, 2011, 00:20:44
  от Georgio
  Лозунг към света.
  Послания
  The One 11 1315 Последна<br />публикация Януари 21, 2011, 19:31:52
  от Amaranth
  Свещенните места в България
  За България
  Selinna 12 2344 Последна<br />публикация Ноември 01, 2011, 12:02:10
  от Selinna
  Приятните места които посетих или смятам да посетя.
  Природосъобразен начин на живот
  Иван 2 2432 Последна<br />публикация Април 12, 2013, 02:15:37
  от Иван

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright