Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Необясними дъждове  (Прочетена 769 пъти)
Evolution
Гост
« -: Септември 25, 2010, 11:01:19 »

В миналото хората се страхували от природните явления и ги смятали за божествен знак.

В утрото на 18.IX.1836 г. към 9 часа започнало да притъмнява. В 10 часа настъпила непрогледна нощ. На няколко крачки нищо не се виждало. По домовете запалили огньове. Суеверните хора изпаднали в паника, започнали да говорят: "Настъпва краят на света". Но ето че на хоризонта се появила тясна ивица светлина. Тя постепенно се разширявала, започнало да става все по-светло и по-светло. Тази светлина обаче не радвала хората. Тя била с червеникав цвят, небето станало още по-зловещо. После светлината изчезнала и тъмнината отново покрила Земята. В 13 часа през деня отново започнало да се развиделява, в 14 часа било вече светло. От какво е предизвикано това явление? От горски пожар, който през тази година бушува в Урал. Вятърът издигнал дим и пепел от уралските пожари на голяма височина и отнесъл този грамаден черен облак на североизток в Сибир.

През 1908 г. в небето над Прованс във Франция се появили необикновени тъмночервени облаци. Скоро завалял червен дъжд. Изглеждало, че от небето капе истинска кръв. "Кървави дъждове" са падали също в Армения и в Омска област на Русия. През 1954 г. в Давънпорт паднал сив дъжд, на 13.VI.1956 г. в Киев валял млечен дъжд, който оставял бели петна върху дрехите на хората. В пустините ураганите издигат на голяма висичина червен, жълт и червено-кафяв прах, който въздушните течения отнасят със себе си. Ето този прах оцветява дъжда в червен цвят. В "млечния" дъжд се съдържат частици от креда или каолин. Тичинковият прашец от американската топола и белият бряст са придали на дъжда сив цвят.

В Западна Европа паднал червен сняг. Вятърът донесъл микроскопични водорасли с червен цвят, които не се страхуват от студа и бързо се размножават на снега. На островите Шпицберген и в планините на Западна Европа паднал зелен сняг, дължащ се на бързо размножаващи се на снега зелени водорасли, донесени от вятъра. В Норвегия валял жълт сняг. Такава окраска му е придал тичинковият прашец на особен вид бор.

Веднъж в Дания в продължение на 20 минути от небето падали живи раци. Населението на Испания, Португалия, Норвегия и Шотландия неведнъж е получавало даром селди от небето. Смерчовете и ураганите често издигат във въздуха голямо количество вода, а заедно с нея раци и стада селда, като ги отнасят далеч от брега. Падане на риби, медузи и други морси обитатели от небето е наблюдавано и от жителите на Кавказ. В Северна Америка смерч разрушил големи складове с пшеница и я пренесъл през Северния Атлантик, като я разпилял по крайбрежието на Испания. Пшеницатра била толкова много, че религиозните хора я взели за "дар Божи", и то си е ;-).

След силна буря край градчето Куни в провинцията Тарагона в Испания от облаците завалял дъжд от жаби. Те били малки - до един и половина сантиматра. Стотици жаби покрили плажовете на Куни, а в близост до него няма блата и езера. Следователно някакъв смерч във вътрешността на страната е минал през блато и заедно с водата издигнал в облаците и част от неговите обитатели.

"Киселинните дъждове" (валежи, съдържащи киселини) в Западна Европа причиняват материални щети за над 50 млрд. долара годишно. Те опустошават над 20 млн. дка гори в Германия, биологически умъртвяват 4000 езера в Скандинавия, причиняват щети на холандските паметници на стойност 10 млн. долара. Те са "изяли" 2,54 см от портландския камък, от който е изградена лондонската катедрала "Свети Петър".

"Гласът на снеговете", "Шепотът на звездите" - това са природните феномени, които се появяват в Антарктида. Човекът върви по снега, изпод краката му се чуват жални звуци, наподобяващи викове за помощ. Това явление се дължи на факта, че снегът в Антарктида е необичайно плътен. когато човек върви по него, се чува приглушен глас. Вие стоите в пълна тишина сред ледовете на Антарктида и изведнъж над главата ви нещо прошумолява и замлъква, като че ли нещо е прелетяло. Минават секунди и отново се понася шепот... Отговорът на загадката е много прост. При ниските температури - минус 60-70оC, малките капчици вода, издишвани от човека, мигновено се превръщат в ледени кристалчета. Сблъсквайки се едно с друго, те "шепнат".

На 31.VIII.1894 г. към 15 ч. над с. Сливек, Шуменско, започнал да вали дъжд като из ведро. Изведнъж започнали да падат... риби, най-вече шарани. За 5-6 минути в селото паднала около 1500 кг риба. Някои от рибите били още живи. Вероятно силният североизточен вятър си направил "шега", вдигайки шараните и други видове риби от някое от езерата или блатата на Черноморското крайбрежие.

На 23.III.1963 г. в някои райони на Източните Родопи паднал кафяв дъжд. Причината за това била разразилата се над Сахара буря, при която в северна посока било отнесено голямо количество кафяв пустинен прах.


От "Занимателна география"
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright