Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Рибката китайски поспаланко  (Прочетена 1291 пъти)
delfin
Гост
« -: Февруари 05, 2010, 20:23:13 »

Рибката китайски поспаланко


Паника обзе дунавските рибари, крайдунавските рибовъди и всички еколози. След китайците на "Илиянци", още един представител на великата азиатска страна нахлу в България - хищната риба, която ихтиолозите са нарекли Pericottus glehni, а риболовците - китайски поспаланко, или ротан. Тя обаче дойде не от изток, а от запад - по Дунав.
"Рибите са втората грешка на Бога", гласи един от блестящите проблясъци на лудия гений Ницше. Най-малкото, защото неочаквано могат да създадат проблеми. Красивата със своите зеленикавокафяви люспи рибка достига максимум до 25 см дължина,  не повече от четвърт килограм тегло и съвсем не е вкусна. Тя обаче е
безмилостен убиец

 
За това свидетелства и относително голямата й глава с уста, въоръжена с няколко реда остри зъбки. Докато е малка, се храни със зоопланктон и всякакви насекоми, а после започва да налита, освен на по-дребни от нея рибки и на пиявици, тритони и най-важното - на хайвера - както на другите риби, така и на жаби и раци. В лакомията си стига и до канибализъм - по-едрите екземпляри изяждат по-малките от своя вид. Хищникът живее до 7 години, като достига до зрялост на 2 г. Хвърля хайвера си през месеците май-юли. Женската снася до 1000 яйца, като търси за целта водорасли и камъни, а мъжкият след това ги пази. Затова китайският поспаланко се чувства най-добре в застояли води с богата подводна растителност. С една дума - в язовири и рибарници. Той може да издържи на частично пресъхване на водоема, да преживее в замръзнали води и без да се храни половин година. Заради този летаргичен период го наричат поспаланко.

Но и той си има враг в лицето на щуката, сома и най-вече на костура.

Като всяка китайска риба, поспаланкото е бил аквариумно гевезе. В Европа е известен отдавна. Руските риболовци и ихтиолози твърдят, че е пуснат в парковите езера на Санкт Петербург още по времето на цар Николай II. И оттам плъзва по речната мрежа на континента, за да стигне днес от Волга на изток до Виена на запад.

Така че великият немски философ е прав - рибите са все пак втората грешка на Създателя.

Първата е човекът, който постоянно прави глупости, като се меси в установения ред в природата. Сега да му мислят собствениците на рибарници.Най-сигурното средство да се регулира една нежелана популация е да се намери нейният биологически противник. Така, както в края на 50-те години на миналия век в Златни пясъци карат от цяла България таралежи с вагони, за да ликвидират гигантското змийско гнездо, което е представлявал днешният курорт.

Нещо подобно може да се случи и с китайския поспаланко - като му бъде противопоставена слънчевата рибка, известна просто като слънчак (Lepomis giblosus). На някои места в България е позната и като циганка или часовник.
Тя достига до 40 см дължина и до половин килограм тегло, т.е. е една категория по-едра от поспаланкото. Тя също е стръвна риба и изяжда хайвера на други риби. Популацията й в последно време е голяма и е често срещана в много водоеми. И тя е дошла като декоративна рибка, след което е изхвърлена и се е аклиматизирала.
 

Константин Събчев


Появата на китайския поспаланко във водите на Долния Дунав е известно още от 2005 г. Сега просто са засечени по-голям брой представители от неговата популация. Погрешна е тезата, че рибата е пренесена в Европа с птици или в трюмовете на кораби. Това е аквариумна риба и, както и много други подобни на нея видове, просто е изхвърлена във водоемите на Европа, за да стигне и до нас.

Не бива обаче да се изпада в излишна паника. Подобни инвазивни водни видове у нас само в Черно море има около 400. Те наистина са дошли залепени по дъната на корабите или чрез изхвърлената от трюмовете баластна вода. Но по принцип природата успява да възстанови своето равновесие. Пример за това е т. нар. псевдоразбора - малка хищна рибка, която също нахлула в Европа от карибите. Тя не само си намери естествените врагове, но днес в Чехия дори я развъждат изкуствено като стръв за лов на пъстърва. Същото може да кажем и за дошлия от Далечния изток в началото на 60-те години на миналия век рапан, който сега е обект на промишлен улов в Черно море.
Китайският поспаланко може да създаде проблеми единствено ако попадне в затворени водоеми, защото ще унищожи хайвера на другите риби. Което може да се случи през пролетта и ранното лято, когато Дунав приижда в резултат на дъждовете и топенето на снеговете.


ст. н. с. II ст. д-р Милен Василев
Институт по зоология към БАН
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Китайски миньори изкопаха НЛО
Древни цивилизации
Аэ съм 0 1238 Последна<br />публикация Май 05, 2010, 17:23:10
от Аэ съм
Китайски начин за първа помощ при мозъчен удар
Здрав дух здраво тяло
еос 4 1373 Последна<br />публикация Април 07, 2013, 18:19:20
от еос

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright