Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Тайската котка  (Прочетена 1095 пъти)
delfin
Гост
« -: Януари 09, 2010, 18:03:34 »

ТАЙСКАТА КОТКА

До неотдавна тази котка беше известна като тайски бобтейл, но преди няколко години официално я кръстиха на главната река в Югоизточна Азия. Така вече никой не може да обиди меконгския бобтейл и да го нарече просто тайска котка с къса опашка. Не е известно кога точно се е появила породата, ясно е обаче, че това е било в древни времена. Тайските принцеси прагматично използвали тези котка. Докато се къпели, окачвали всички свои пръстени и бижута на опашката є. Така хем ги дължели под око, хем ги пазели от водата. Вярно е, че опашката на меконгския бобтейл сякаш специално е направена така - удобна е като закачалка. Според стандарта тя трябва да бъде не по-дълга от една четвърт от дължината на самото животно. На практика обаче опашката съвсем не е толкова прост „аксесоар": тя цялата е покрита с безброй „дефекти", различни изкривявания, начупвания и други „грешки на природата". И колкото повече са тези „кривици", толкова по-ценна е опашката. Срещат се котки с израстък като на прасе - малък и завъртян нагоре. Понякога пък „своеволия" в развитието на придатъка се откриват само чрез пипане. Това обаче не е важно - главното е да ги има.

С една дума меконгският бобтейл, от една страна, е древна порода, а от друга, е съвсем млада: с азиатските полубезопашати писани са се заели сериозно в края на миналия век. И заслугата за признанието им съвсем не е на потомците на тайските принцеси, а на ентусиасти от Санкт Петербург - града със славни традиции във фелинологията. Впрочем смесването на тази порода с каквито и да било други е категорично забранено и поради това меконгските бобтейли са точно копие на своите прадеди. Те са запазили всички достойнства на древното животно и така то минимално страда от човешките представи за прекрасно.

С други думи днешните меконгски бобтейли практически не се различават от котките, носили на опашките си скъпоценностите на тайските принцеси. Освен с хитроумно устроената си опашка бобтейлите могат да се похвалят и с други чудатости - очите им преливат във всички оттенъци на синьото, окраската им е винаги сиамска, а задните им лапи са устроени по такъв начин, че по принцип ноктите не се прибират. Затова, когато бягат по паркета, те издават забавни звуци. Меконгският бобтейл използва ноктите на предните лапи само ако пада и трябва да се захване за нещо, но не и за да одраска някой. Ако трябва да се защити, предпочита да използва зъбите си. А това е характерно по-скоро за кучетата, впрочем в меконгските котки има много от характера на песа. Например бобтейлът с удоволствие донася хвърлена топка, подава я в ръката на стопанина и чака отново да я хвърлят. Той обича компанията на човек, наблюдава го и по следва по петите. Когато идват гости, винаги бърза да ги посрещне на вратата. След това "сяда " в гостната и се опитва да участва в разговора. Затова са добри компаньони на хора с бодър дух - ленивите ще се видят в чудо от тези зверчета.

Сред меконгските бобтейли цари безпрекословен матриархат. Котката постоянно тормози котарака, дори и без причина, важното е да се знае кой командва. На нещастния съпруг му остава само да чака кога ще отмине бурята, за да пропълзи до „принцесата" в опит да се подмаже. Възпитанието на котета също е поверено на таткото - женската се ограничава с кърмене, а след това наблюдава отстрани колко добре той изпълнява бащинските си задължения. Възможно е тези взаимоотношения на практика да са много полезни и правилни, не случайно меконгските бобтейли живеят изключително дълго - 20-25 години. При това до дълбока старост те запазват не само бодър дух, но и влечение към радостите на еротиката. В случай че подръка на котката майка не се окаже котарак, тя се опитва да повери котетата на някой друг, например на живеещия с нея под един покрив питбул. И зловещият пес няма да посмее да откаже: тези дребни писани, с тегло 4-5 кг, по някакъв загадъчен начин се изхитряват и стават тартори в дома - те командват всички. А ако навреме не бъдат запознати с реда, то лесно могат да станат и най-главният човек вкъщи.


http://www.monitor.bg/article?id=227827
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Котка хвана свински грип
Любопитни факти
delfin 0 913 Последна<br />публикация Ноември 06, 2009, 14:51:15
от delfin
Черната котка
Любопитни факти
Престолски 1 3048 Последна<br />публикация Януари 30, 2012, 00:45:45
от Morena

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright