Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Херметизма и неговите корени в александрийския синкретизъм  (Прочетена 1019 пъти)
pluton
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « -: Юли 20, 2010, 12:40:21 »

  Херметизма и неговите корени в александрийския синкретизъм

  Корените на херметизма – схващането, че всички неща са взаимосвързани – произлизат от учението, познато като Александрийски синкретизъм.
  Александрийският синкретизъм се е зародил в египетския град Александрия през първия век от новата ера. По онова време Александрия се е намирала под гръцка власт и е представлявала интелектуалния и духовен център на Западния свят. За кръстник на херметизма е приет египтянинът Хермес Трисмегистус – авторът, за когото се смята, че е живял по времето на Мойсей.
  А учението се схваща така:
  Теологията и философията са били в по-голяма или по-малка степен взаимозаменяеми и често препокриващи се до такава степен, че разделителните линии между тях са били твърде трудно забележими. Поради тази причина интелектуалният климат в Александрия изобилствал не само от разнообразни по характер вероизповедания и идолопоклонничества, логично следвани от съответните им теологични учения, но също така с концепции, които днес бихме нарекли философски системи. Всички те се радвали на значително уважение и престижен статус в обществото. Култовете, сектите, училищата за тайнствени науки и религиите в Александрия са допълвали от философски учения… Като естествена закономерност в Александрия от тогавашното време култовете, сектите, религиите, философските учения и системи се сблъсквали непрекъснато и във вечното съревнование помежду си са се подхранвали, взаимодопълвали и обогатявали, създавайки своеобразен, изключително динамичен и непрекъснато променящ се интелектуален миш-маш.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Човекът и неговите енерийни центрове (чакри)
  Видео клипове
  Админ 0 1415 Последна<br />публикация Януари 19, 2010, 16:05:04
  от Админ
  Човекът и неговите тела
  Духовни учения
  Админ 1 2093 Последна<br />публикация Октомври 19, 2010, 18:11:33
  от Ich
  Lee Carroll и неговите индигови деца « 1 2 »
  Всичко относно индиготата
  babyface 26 2958 Последна<br />публикация Август 16, 2010, 23:24:16
  от GANAILA
  ТВОРЕЦА И НЕГОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ! « 1 2 »
  Послания
  The One 22 2458 Последна<br />публикация Март 16, 2011, 02:03:30
  от The One

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright