Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Духовен речник  (Прочетена 4992 пъти)
11WOLF11
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 301


 • Град: София
 • « -: Юни 22, 2009, 02:05:05 »

  Речник

      Аура: електромагнитното поле, което обгръща физическото тяло и се вижда в един или повече цветове. Неговата жизненост зависи от чакрите.

      АСТРАЛНО ТЯЛО: Такова тяло не съществува реално. Няма и реално астрално поле. Има отражателна зона на енергиите на Етерното и Виталното тела, които създават в Ефира илюзии можещи да бъдат уловени от енергийното поле на човека. Има го до толкова доколкото то е отражение на емоционалния и интелектуален комплекс у човека. Както в огледалото имаме образ докато има и реален обект пред него. Затова всички видения са илюзия и висшето истинско познание идва тогава, когато те изчезнат. Да се победи астралното виждане, илюзията на първото ниво, е една от основните задачи на учениците на тайните доктрини. Тук, в зоната на Астралната илюзия, работят най-много демоничните сили, защото Етерното и Виталното тела са беззащитни и нямат критерий за съществата даващи информацията. Дори да е обективно вярна тя е отражение на илюзорната действителност, която един ден изчезва. Стремежът на всеки последовател, дори аспирант, е да победи Астралното виждане и да усвои Менталното. Победилият тази илюзия има директна връзка с Учителите на Ментално ниво /Умственото тяло, интелигентността/.

      АРИМАНИЧНИ СИЛИ, ДЕМОНИ: Сили на Егото, на себелюбието и жаждата за власт над другите. Тези сили винаги работят чрез Луциферичните сили и най-често Водят до насилие и жестокост у хората. Ариманични хора на нашето време, обсебени напълно, са всички завоеватели като Нерон, Цезар, Хитлер и т. н. До Християнството те са особено силни и властни, като най-слаби са в индийския народ поради многостепенното кастово разделение което не позволява и мисъл за претенции и гордост. Със заповедта си за смирение Христос елиминира тези същества у своите последователи. Това важи дори за апостолите Му като Петър на когото казва „Нямам нищо с тебе ако не умия краката ти!"

      Channeling: съзнателното предаване/приемане по канал на вербални и невербални послания от невъплътени енергийни същности. При този процес човек съзнателно се отваря към други нива на разбиране и ги интегрира в себе си. Уловената многоизмерна информация се трансформира в думи, образи и звук и може да се препредава.

      ВАМ: Енергията ВАМ е една от четирите елементални субстанции на цялостната енергийна хармония. Тя е енергия на водните субстанции и е една от първите обособили се самостоятелно сили. Ръководи се от особени същества, които в народния епос се наричат Уиндини, Русалки и т. н.

      Вибрация на децата-индиго: тялото на всеки човек трепти с определена енергийна честота. Към това трябва да се добави, че човечеството или различните културни общности имат определена колективна енергийна честота. Енергийната честота на децата-индиго като група е много висока, тоест - те трептят много бързо и са по-малко свързани със Земята.

      Висш Аз: Христовият Аз, присъствието "аз съм", no-висшата форма на Аз-а. Светлинното тяло, което обгръща физическото тяло на човека и съдържа божествената сила.

      Висше същество от светлина: същество от божествена светлина. Светлина, която може да придобие форма, ясни очертания (например - на ангел или някакъв друг образ). Най-висша мъдрост, идваща от светлината.

      Глутен: (клей, белтъчен клей): еластично белтъчно вещество, съдьржащо се в ръженото, овесеното и особено - в пшеничното брашно, което не се усвоява от някои хора. Глутенът се състои от глиадин и глутелин; благодарение на него омесеното от пшеничено брашно подлежи на изпичане.

      ДНК: ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) е носител на цялата наследствена информация, която е закодирана чрез определена последователност на основите. Отрязъците от ДНК с по 600-1800 двойки основи образуват т. н. гени, които съдържат информация за различни наследствени белези. ДНК е огромен полимер от около десет милиарда молекули, в които се съхранява наследствената субстанция на нашите клетки.

      Дуалност: откъсналият се от божествената цялост и разпаднал се на своите противоположности свят (горе/долу, топло/студено, аз/ти). Предпоставки за дуалността са времето, пространството, полярността, отделянето, ограничаването и кармата.

     ДУХ: Според нас това е енергийният потенциал с космическа природа, безсмъртен, неразрушим, съзнателен, ръководител на душата и еволюцията на индивида. Ще приведем най-точното според езотериците определение /на Платон/ за това понятие:безсмъртният, нематериален, чисто божествен принцип в човека венецът на човешката Триада.

      Духовност: състояние на свързаност с духовните фини нива; знание за различните измерения на съществуването.

      Духовни семейства: групи от същества с еднаква същност, които се чувстват свързани помежду си и заедно произхождат от една по-голяма групова душа. Духовните семейства работят и се инкарнират заедно от началото на времената.

      Душа: душата е част от същността на човека, която е божествена и вечна, част от нашия висш Аз. Душата знае всичко, тя е съвършена. Тя непрекъснато излъчва информация и се намира в интерактивна връзка с невидими за нас същества, както и с групата, към която принадлежим от другата страна на булото. Наричат я още "златен ангел в човека". Комплекс от връзки изразяващи степента на отношение между Дух /енергия/ и Тяло /материя/ като състояние на двете в единство. Езотерично Душата е субстанция на Етерното и Виталното тела и отразява нивото на еволюцията им. В Християнството тя е Нефеш -живот, кръв, жизненият принцип /Битие - гл. 37, 21/. „Душата... е нито дух, нито материя, но е връзката между тях. Душата е посредникът между тази двойнственост, тя е средният принцип, връзката между Бог и Неговата форма. Следователно Душата е друга дума за Христовия аспект, независимо дали в природата или в човека" - казва Тибетският Учител Джуал Кхул.
  От позицията на ТЕО Душата е аспекта на единното между космическата енергийна вибрация и материалната /земна/ енергийна вибрация. Душата е специфичната вълна получена от сборът от две субстанции, колкото и груб да е смисълът на определението сбор, съвкупност.

      Енергийно поле: зона, заредена с електромагнитна енергия, която обгръща съществата и предметите. Може да носи положителен или отрицателен заряд, или и двата едновременно.

      Енергиен портал: енергийният портал, например портал 11:11 на Солара (пратеници от друга звездна система, инкарнирани на земята, за да го отворят) се описва по следния начин: мост между две различни спирали на еволюцията, единият край на който стъпва в дуалността, a другият - в целостта. Когато съзнателно възстановим целостта си, ще можем да минем през портала. Енергийният портал трябва да се разглежда и като шанс за собствено развитие.

      Енергийна честота: Хората, животните, растенията или по-кратко казано - всички материални неща се състоят като цяло от енергия, която трепти; всяко вибрира със собствен ритъм и собствена честота. Ако настроим радиото на дадена честота, например, ще слушаме едно определено предаване. По същия начин можем да се настроим на енергийните честоти на други същества в нашата или извън нашата вселена.

      ЕО: Енергиен обмен. Такъв съществува не само в животинския, но и в растителния и минерален свят. Въобще трябва да се запомни, че всяка форма, всеки материален обект има свое специфично излъчване /енергийна вьлна/, което влияе и се влияе от другите форми край него. ЕО е в основата на цялата биологична хармония на Земята и е причина за сложни енергийни процеси и следствия.

      ЗАДЕН СРЕДЕН МЕРИДИАН /ДУМ-МАЙ/: Управител на енергията на тялото. Проводник на кундалини и нейните три канала /потока/. Подчинен е на енергията ЯН /ден/. Започва от опашната кост и завършва в дясната половина на лицето в гънката на устните. В зоната на точка 24 на този меридиан се намира Шеста енергийна чакра, наричана още Третото око.

      Издигнали се (просветлени) учители: учители и водачи в дуалността, които по спиралата на еволюцията са се издигнали от земното на по-високи нива.

      Изцеление: най-доброто определение за изцеление вероятно е: да се окажеш на място, където се чувстваш истински добре; бих го определила още като израстване, разширение. Да помагаш на другите, да им предадеш такава жизненост и енергия, каквато никога по-рано не са усещали или предполагали, че съществува, за да бъде животът им проводник на все по-високи нива - ето това е изцелението.

      Имунна система: изключително сложна система, която представлява група от тъканни клетки и органи, чиято задача е да пази нашето тяло от болестотворни субстанции и организми.

      ИН: Земната, планетарна, женска енергия, матрицираща енергията ЯН на материално ниво. Тя е матрицата по която програмата ЯН се модулира за да се оживи и разбие материалната субстанция. Образно казано ако ЯН е ДНК, то ИН е РНК. Енергията ИН се приема от мъжа главно по полов път - от жената. В езотеричните науки е прието да се илюстрират ЯН и ИН чрез китайските символи въпреки, че съществуват и други малко или много известни. ЯН се илюстрира със знакът   ≡ , а Ин с ≡ ≡.

      Календар на майте: Знание за законите на времето в 3-то и 4-то измерение, представено в многопластова и обширна календарна система, която съществува в два варианта:

      КУНДАЛИНИ: Енергиен поток в човека движещ се най-общо казано по гръбначния стълб. Започва от опашната кост перинеума/ и по трите си канала достига до черепа, преминава през мозъчните дребни дялове и чрез езика се свързва с Предния среден меридиан, по линията на който се проектират седемте центъра на чакрите. Достигнал до перинеума се затваря в голяма опасваща торса елипса. Тази елипса изгражда основната част на биополето на човека.

      Единият е календарът цолкин: по своята същност той е ритуален. Според него месецът на майте се състои от 20 дни, а годината от 13 месеца, всеки от които е под знака на определен бог.

      Вторият вариант е календарът ха'аб: със своите 365 дни той отговаря на слънчевата година и се състои от 18 на брой двадесетдневни цолкин-месеца и пет дни без божества на уаиеб, деветнадесетия изравняващ месец.

      Карма и кармична обремененост: законът за причината и следствието. Каквото "излъчи" човек, все някога му се връща. Кармата се дефинира и по следния начин: физически, душевни и духовни уроци, които се повтарят през много животи и дават възможност на душата да израства. Наричат я понякога и съдба.

      Квантов подход в радиониката: нов подход, изключително подходящ за индигови деца, станал възможен благодарение на модерния софтуер.

      Крион: висша същност от светлина, чиито канал е Лий Керъл от САЩ. Крион ни предава разнообразна удивителна информация за нашия живот на Земята, за науката, светлината, енергията и прочее. Крион е чиста любов.

      КЕТЕР: Най-висшият от Десетте Сефироти, създатели на света и човечеството. Кетер е съдържащият в себе си женското и мъжкото начало Сефирот, който се разделя на две единосъщности наречени в еврейската Кабала - Бина и Хокма. Бина/Йехова/ е женското начало, а Хокма е мъжкото. На плана на материалния свят тази божествена Троица се олицетворява от Адам Кадмон, който е двуполов преди да се раздели на Адам и Ева - мъжкото и женското начало в материята. Кетер при разделянето си на Бина и Хокма дава началото на организацията на материята от изначалния Хаос като я поляризира и систематизира, чрез светлината, която излъчва първоначално от себе си - Луцифер. Адам Кадмон дава началото на човечеството когато се разделя на две полярни същности. В този код се състои една от най-старите загадки за произхода на видовете. Така както Единосъщният, безполов Бог, за да стане Творец разделя себе си на две полярности, така и неговият син Адам Кадмон разделя себе си на мъжкото и женско начала за да може чрез тяхното единство да прояви себе си в дългото битие на поколенията си.

      ЛУЦИФЕР: Светоносният син на Бога - Творец на материята от първичния хаос към микро и макро структурите. Името му произхожда от Лукс /LUX/ - светлина. В езотеричен смисъл той е създателят на АЗ-ът у човека като самосъзнание и баща на Егото като самоопределение.
  Неговият помощнив   Сатана, Князът на този свят, /изкусителя, изпитателя/, е създаващият условията за отношение и съпоставяне на двете същности Духът и Егото. Самосъзнанието и Самоопределението, които се реализират чрез първия критерий даден на хората -отношението

      ЛУЦИФЕРИЧНИ СИЛИ или ДЕМОНИ: Енергийни същества, които водят хората, чрез виталното тяло у тях, към удоволствия имащи за цел да ги отронят от духовността чрез страстите. Когато Духът, Космическата безсмъртна субстанция, напусне човека докато е жив, те се всаждат на негово място и го подчиняват на похотливите си желания. Мария Магдалена е била обсебена от седем такива същества. Евангелията описват случай когато владетелят на енергийните тела на човека, Христос, изгонва от хората такива същества и ги вкарва в прасетата, които веднага след това се удавят. Тъй като животните, в случая прасетата, нямат развито витално тяло те не могат да издържат на Луциферичните енергии и губейки контрол над инстинктите си се хвърлят във водата. Това преенергитизиране на тялото не е фантастично явление, а е нормално физическо явление често наблюдавано и у хората, особено у такива, които са в психическо неравновесие. Психиатрите дават обилна информация по този въпрос. Луциферичните сили са сили на гордият, себелюбив и егоистичен АЗ.

      Ментална решетка: духовното енергийно тяло и всемирният Дух изглеждат на хората с ясно виждане като триизмерни решетки от различни пресичащи се нива. Тази решетка е динамична и е в постоянно движение. Светлинните й точки пулсират и образуват определена шарка, а когато се оформят мисли, те потичат свободно. Посредством менталните решетки мислите стигат до съзнанието.

      Монада: всяка немногозначна неделима цялост, която притежава свой смисъл и от него разгръща сили, които действат в посока навън.

      New Age (Нова епоха): време на духовност и единение. Нарича се още и (златната) епоха на Водолея.

      Паранормалност: необикновено възприятие. Паранормалните явления като ясновидство, свръхчувствителност, телепатия, телекинеза и т. н.

      Пинеална жлеза: нарича се и епифиза. Разположена е в средния мозък и управлява останалите части на мозъка и цялата нервна система. Преобразува в автоматични реакции сигналите, които биват съзнателно приети посредством сетивните органи. В епифизата се срещат съзнанието и несъзнателното. Смущенията в тази командна централа водят до депресии. Доброто физическо здраве предполага една напълно здрава епифиза.

      ПРЕДЕН СРЕДЕН МЕРИДИАН /ЖЪН-МАЙ/: Енергиен канал на зачатието. Проводник на енергията кундалини в предната част на тялото и преносител на Ян за вътрешните органи. Отвежда кундалини в зоната на киноварното поле и половите органи. Собствената му енергия е ИН/нощ/. Започва от перинеума и свършва във вдлъбнатината на долната устна. В неговата шеста точка се намира киноварното поле. В зоната на втората му точка се проектира втора /полова/ чакра. В зоната на 12 точка е пъпа, на 14 - та Слънчевият сплит /Трета чакра/, а на 17-та точка Сърдечната /Четвърта/ чакра. В точката 21 е разположена Пета енергийна чакра /на чувствата/. Целият Преден среден меридиан е енергийният преносител на основния поток енергии движещи се по човешкото тяло и имащи изключително значение за неговото съществуване. Тук могат да се диагностират всички болести на организма в техния най-ранен период.


      Процес на издигане. просветление: преминаване в по-високи енергийни измерения. Измества-нето на съзнанието от дуалността - през различните нива - към целостта.

      РАМ: Енергията РАМ е също една от основните елементални енергии съответствуваща на субстанцията на огъня. Отговаря на първоначалното натрупване на енергии в материалния хаос формираща го до определени закономерни процеси. Всяка планета има своята енергия РАМ, а в Слънчевата система грубо казано Слънцето е основният й носител. Съществата ръководещи този вид енергия се наричат Саламандри. Препоръчваме на любопитния и освободен от предразсъдъци читател да обърне внимание на същността на съществата определени от митологията като носители на тази енергия. Съвършенството и степента на организация на дадена енергия съответствува на вида и степента на развитие на съществото, което я ръководи. Не на последно място в този анализ е степента на разум и съзнание у носителя.

      Светлинно тяло: електромагнитното тяло на дадено същество, както съществува в етера. Това е истинското тяло, което дава плановете за физическото и възможност за връзка с различните измерения. Ако човек работи със своето светлинно тяло, се сдобива с такива средства за свързване на материята и енергията, че става способен да получава прозрения свише.

      Служител на светлината: човек, който съзнателно се посвещава на светлината и решително върви по пътя на духовното осъществяване, като помага и на други да поемат по него.

      Състрадание: истинското безусловно състрадание означава да прощаваш на себе си и на другите. Съчувствие от по-висш порядък е да уважаваш позицията на другите, да ги обичаш, независимо дали са готови да израстват или не и да ги оставиш да си решават проблемите, в случай, че не са готови да израстнат.

      ТЕО: Теория за енергийния обмен при еднополовите същества и по-точно при животните и човека. Разглежда процесите на взаимното проникване на енергиите на мъжа и жената, както и всички следствия произтичащи от тези контакти. Базира се на всеобщия Закон за енергийното излъчване на материята намираща се в състояние на оформени структури на атомно, молекулно и надмолекулно ниво.

      Трансмисия (предаване на енергия): постигане на определена вибрация, която лекува хората, настроили се към нея. Трансмисията се основава на принципа на резонанса (трептене на същата честота).

      Трето око: Шестата чакра е разположена между веждите и е седалище на "окото на душата", вътрешното "око на Бога". През тази чакра се осъществява връзката на човека с духовните нива, която той може да активизира съзнателно или чрез медитация; възприятията в резултат на това са необикновени.

      Учение за лъчите: основава се на Кабала - една от най-старите достигнали до нас мистични системи от знания; учение, според което божествената сила се разпределя на седем космически лъча и така струи към Земята.

      Фотони: най-малките действени частици (кванти) на променливото електромагнитно поле. Елементарни частици светлина или лъчение, които се движат със скоростта на светлината.

      Хипофиза: най-важната жлеза в ендокринната система, голяма колкото грахово зърно. Разположена е в костна вдлъбнатина в основата на черепа и контролира производството и разпределя-нето на всички хормони, каквито произвежда и тя самата.

      Хипоталамус: хормоналният команден пулт на мозъка, контролиращ важни телесни функции като кръвното налягане, телесна температура или чувството на глад.

      Чакра: чакрите са нещо като енергийни завихрения. В етерното тяло има много такива центрове, седем от които са основни: коренна чакра /червено; пъпна чакра/оранжево; слънчев сплит/ жълто; сърдечна чакра /зелено; гърлена чакра /синьо; трето око/индигово; коронна чакра/виолетово или бяло. Всяка от тези седем чакри трепти на честотата на един от седемте цвята на дъгата, които заедно образуват светлината.

          ЯН: Космическата, мъжка енергия, формираща енергийните процеси у хората. Тя е Методът за творчеството, за ДНК и за полът при зачатието. Космическата характеристика на ДНК се носи от енергията ЯН. Приема се от жената главно чрез мъжа по полов път.
  « Последна редакция: Април 25, 2010, 17:35:06 от indigo » Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Юни 22, 2009, 02:08:26 »

  Колеги, темата е отворена напълно за включване на нови думи в речника. Нека всеки който желае да публикува думи, изрази и пр. със съответното обяснение или значение и след проверка думата ще бъде включена в речника.
  Активен
  Иркала
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 30


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Март 12, 2011, 19:50:47 »

  А става ли да се напише думи,които са от магията?  :?
  Активен

  Всеки има право на избор. Друг е въпроса дали го осъзнаваш!!!
  indigoprincess
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 5


  « Отговор #3 -: Декември 06, 2012, 09:33:52 »

  Анджин - в дзен - душевен покой.

  Абсолют - вечната, неизменна, безкрайна първопричина на вселената, която е синоним на Бог /съвършен, пълен,  неограничен, самодостатъчен/.

  Айн соф (от ивр. - безграничност) - в кабала - понятие за безграничността на първоначалната непроявеност.


  Адити - в индуизма - 1. Майка на боговете на слънцето. 2. Безграничност, безкрайност.


  Ангел - от лат. – свръхестествена  същност на благотворните интинкти. В Библията се използва за означаване на  "вестител".
  Активен
  indigoprincess
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 5


  « Отговор #4 -: Декември 06, 2012, 09:34:15 »

  фетиш
  мн. фетиши, (два) фетиша, м.
  1. В суеверието на първобитните – предмет със свръхестествена сила.
  2. Прен. Идол, кумир
  (същ.) култ, идол, кумир, божество
  (същ.) муска, талисман, амулет
  Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #5 -: Декември 06, 2012, 13:53:38 »

  А става ли да се напише думи,които са от магията?  :?
  Веселяк
  Разбира се!
  Абракадабра!!!
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Речник на витамините « 1 2 »
  Природосъобразно хранене
  delfin 18 5362 Последна<br />публикация Октомври 14, 2009, 21:47:57
  от delfin
  Духовен учител « 1 2 3 4 »
  Духовни връзки и взаимоотношения
  Isis 52 7293 Последна<br />публикация Ноември 02, 2011, 16:57:58
  от Sue
  ДУХОВЕН МАТЕРИАЛИЗЪМ « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Leon7 20 1733 Последна<br />публикация Май 03, 2012, 20:10:33
  от Търсач
  Духовен център в Пловдив. Има ли???
  Въпроси и отговори
  Турист 0 1201 Последна<br />публикация Октомври 23, 2011, 23:09:28
  от Турист

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright