Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Книгата на Енох (премахнатите книги от Библията)  (Прочетена 13502 пъти)
giti
Гост
« -: Септември 17, 2010, 19:19:49 »

Пускам  тази тема за премахнатите, книги на Енох от Библията, защото те съдържат доста интересни неща и описания... Ще се уверите сами. В интернет пространството, намирам тази книга само на английски и испански. Започвам да превеждам и в същото време  да поствам тук, затова моля не пишете докато не кача всичко! (Книгата съдържа 108 глави, но доста от тях са само с по 1 изречение)Благодаря!

Ще започна с увод и линк към източника на инфото:
http://www.bibliotecapleyades.net/enoch/esp_enoch_1.htm#1
Въведение
 
Книгите на Енох са били преведени на английски език от две английски версии, редактирани от Робърт х. Чарлс и Hedley f. Спаркс и от френската версия на Франсоа Мартин; три поред преведени етиопски ръкописи, базова с гръцките ръкописи; коригиран освен тези версии от ръкописи на арамейски Qumrân (4QEn - 4QEnastr), редактирана от Джоузеф T. Milik, преведени на испански от Флорентино Гарсия М.

Стихове и места, включително [квадратни скоби] вероятно не са част от книгата, особено "глава 108", което изрично декларира,  да бъде началото на друга книга. Въпреки това установено в гръцки или етиопски ръкописи, така че са били включени в този превод, така че читателя формира своя собствена преценка в това отношение.

Съответните стихове, цитирани в допълнение (позоваванията) други книги.

Ранните хростияни са обръщали голямо внимание към книгата на Енох, както е показано канонични послания на Юда (6 и 14-16) и 2 Питър (2: 4), както и-каноничните на Barnabas и писанията на Джъстин мъченик (100-165) Атинагор (170); Tatian (110 172); Irineo, епископ на Лион (115-185); Климент на Александрия (150-220); Тертулиан (160-230); Lactantio (260 325) и също така и тези на Филипи Методий, Минуций Феликс, Prisciliano (писател 385) на Comodiano.
« Последна редакция: Септември 17, 2010, 22:04:29 от सहायक और Sandalfon के समर्थक » Активен
giti
Гост
« Отговор #1 -: Септември 17, 2010, 20:15:25 »

Глава 1.

1 Думите на благословия, които благославят Енох за  избран сред онези, които живеят в дните на изпитанията, когато ще бъдат отхвърлени злите и грешните, докато праведните ще бъдат спасени.

2 Енох, праведен човек, на когото му бе разкрито визията на Светия и небето даде своя Оракул и каза: Светата визия на небето се показа към мен и аз чух всичките думи на пазителите и светци и тъй като аз ги слушах и научих всичко от тях и аз разбирам, че те не говорят за това поколение, но за отдалечено, което  ще пристигне.

3 Се отнася за избраните  които говоря и поради  тях,  произнесе моят Оракул: Единственият Голям Светец идва от дома си.

4. Вечният Бог ще върви  на земята, на планината Синай, ще се появи с голямата си армия и ще се появи от силата на властта си от най-високите небеса.

5 И всичките пазители треперят и ще бъдат наказан на тайни места, както и всички земни краища ще се разтресат и страх и голям земетръс до краища на земята.
(2 Свети: 19).

6 Високите планини ще се чупят и рушат и хълмовете се разтопят като восък на пламъка.

7 Земята ще се раздел и всичко което е на земята ще загине и ще има съдебен процес за всички.

8, Но с праведните Той ще се примири и ще даде защита на тези, които са избрани и милост ще падне върху тях, всички те принадлежат към Бог, те ще са щастливи и благословени, ще им бъде дадена помощ на всички тях и те ще блестят със светлината на Бог.
4Es (2: 35)

9 Ето,  Той идва с множеството си светци, за да изпълни съда над всички и нечестивите ще унищожи и накаже цялото човечество за своите нечестиви дела, които те са допуснали перверзно и всички горделиви и тежки думи, които нечестивите грешници са говорили против Него.
(Второзаконие 33: 2; Джуд 14-15)
Активен
giti
Гост
« Отговор #2 -: Септември 17, 2010, 20:36:33 »

Глава 2.

1, Наблюдавайте всички неща, които се случват в небето, как осветителни тела в небето променят пътя си в позициите на светлината и как всички са родени и са подредени, всяка една според  станцията си и не си пречат на тяхният ред.(AC 17: 26, 25)

2 Погледа им към земята обръща внимание на техните произведения, от началото до края, към всяка работа на Бога за промени на земята и всички са видими за вас.

3 Вижте признаците на лято и признаците на зима, сигнали, как цялата земя се пълни с вода и облаците пръскат дъжд над нея.
(Mt 16: 3; LC 12: 54 57)


Глава 3.

1 Наблюдавайте и вижте  как всички дървета се изсушават и падат всичките им листа; освен четиринадесет дървета чиито листа остават и изчакват с всичките си стари  листа, докато дойдат  нови след две или три години.


Глава 4.


1 И отново наблюдавайте признаците на лятото, как Той и слънцето изгарят и в следствие по цялата повърхност на земята, търсиш сянка и убежище от топлината на слънцето, без да намериш начин да отидеш нито на небето, нито в скалите, заради топлината.
« Последна редакция: Септември 17, 2010, 22:12:23 от सहायक और Sandalfon के समर्थक » Активен
giti
Гост
« Отговор #3 -: Септември 17, 2010, 21:52:02 »

Глава 5.

1 Наблюдавайте и вижте всички дървета, как във всички разцъфват зелени листа и тяхното покриване и техните плодове са за украса и слава, Величайте и помислете, че тези произведения  знаят как живее Бог, който живее вечно, Той е сътворил всички тези неща.

2.Както всичките Негови творби продължават от година на година до безкрай и всички без изменения и всичко се случва, тъй като Бог е рекал.

3 [И вижте как морета и реки, по същият начин отговарят и променят техните задачи, съгласно Неговите заповеди.]

4 Но вие променихте вашите задачи и не удържахте на думата си и вместо това я престъпихте и показвахте величието си  с арогантни и болезнени  думи от вашите нечисти усти. Трудности на сърцето ще има, няма мир за вас!

5. За проклетите вашите дни и години от живота ви ще бъдат загубени; но годините на вашето унищожаване ще умножава като вечно проклятие, и няма да има милост нито мир за вас.

6. В тези дни вашите имена означават вечно проклятие за всички праведни и вие ще бъдете проклети с всичките проклятия и заради вас ще се проклинат всички грешници и нечистиви.

7. За избраните ще бъде светлина, щастие и мир и те ще наследят земята, но за вас нечистивите ще има проклятие.
(37: 11 Сол; Mt 5: 4)

8 И тогава мъдроста ще се дава на избраните и ще живеят всички, и няма да грешат повече нито от забрава нито от гордост, но вместо това, тези които са мъдри ще са смирени.

9. Няма да престъпвате повече в грях през останалата част от живота си, нито ще умре от наказание или Божествен гняв, докато не се изпълни броят на дните ви от живота. Ще бъде изпълнен живота ви в мир и вашите години на щастие ще се умножават във вечна радост и мир за всеки ден от живота ви.
Активен
giti
Гост
« Отговор #4 -: Септември 17, 2010, 23:28:30 »

Глава 6.

1. Така се случи, че когато в онези дни на умножаване децата на мъжете, се били родили дъщери, елегантни и красиви;

2 И Наблюдателите (пазители), децата на рая видяха ги и ги пожелаха и си казаха един на друг: " Да отидеме и да избереме измежду дъщерите на човека, жени и създадем деца".
(Gen 6: 1 - 4)

3. След това Shemihaza който беше тяхен шеф, им каза: " Надявам се не искате да извършите това действие и аз да нося цялата отговорност за един голям грях".

4, Но те му отговорили: "Да стане клетва и Нека всички съгласно Анатема да не отстъпват в този проект, докато не се изпълне наистина".

5. След това всички се събраха заедно и се заклеха в тази връзка един на друг, под проклятието (анатема)

6 И общо бяха 200, които слязоха от върха на планината, наречена "Хърман"(Hermon), защото не нея се заклеха  и взаимно бяха извършели проклятие.

7. Имената на техните ръководители са: Shemihaza, който е отговорното лице и по ред във връзка с него Ar'taqof, Rama'el, Kokab'el, -'el, Ra'ma'el, Dani'el, Zeq'el, Baraq'el, 'Asa'el, Harmoni, Matra'el, 'Anan'el, Sato'el, Shamsi'el, Sahari'el, Tumi'el, Turi'el, Yomi'el, y Yehadi'el.

8. Това са главните на десете
« Последна редакция: Септември 18, 2010, 01:32:52 от सहायक और Sandalfon के समर्थक » Активен
giti
Гост
« Отговор #5 -: Септември 17, 2010, 23:55:33 »

Глава 7.

1. Всички и шефовете им, си взеха за себе си жени и всеки един избра сред всички и започнаха да проникват в тях и замърсени с тях, преподаваха им Вещерството, магията и отрязване на корените и знания за растенията.

2 Забременяваха от тях и раздаха гиганти  някои високи три хиляди колена, които се раждаха на земята и в съответствие с  детството си израстваха;

3 и поглъщаха работа на всички деца на човеците докато хората вече не успяваха да ги предоставят.

4. След това гигантите се обърнаха срещу хората за да ги убият и погълнат;
(Сол 14: 4; 3: 3)

5 и започнаха да грешат срещу всички птици на небето и зверове на земята, срещу влечуги и риби в морето и поглъщаха един на друг месото си и пиха кръв.
(12: 4 Дж).

6.Тогава земята обвини нечестивите за всичко което се случи на нея.
(Gen 6: 5 - 11, 13, Rev 12: 16)
Активен
giti
Гост
« Отговор #6 -: Септември 18, 2010, 12:58:17 »

Здравейте приятели!
Осъзнах, че понякога човек трябва да бъде и егоист с главно Е. Колкото и да не искам да обръщам внимание и да не се ядосвам на вечните нападки към мен, толкова повече те се увеличават и ми се набиват в очите. Но това, което ме дразни най-много е неуважението, което получавам. Опитвах се да не обръщам внимание на някои от вас, които сте в този форум по незнайни причини, защото показвате, че не се интересувате грам от тематиката му (ще дам пример с Барси, но не е само той), но нещата започнаха да излизат извън контрол. Надявам се модераторите и админите да се замислят относно тяхната толерантност, дали трябва да е толкова голяма, при все, че не им се отговаря със същото нито грам. Аз се замислих за моята и след поредното неуважение, което получих снощи, реших да бъда Егоист и да обърна внимание на своите си чувства вече. Ако до сега съм приглъщала всичко, то е било за тези от форума, които се интересуват живо по неговата тематика (в това число дори и Керу и Психея, колкото и да не ви се вярва), но повече не мога. Не може аз да отделя цялата си вечер и да се захвана с толкова тежък и дълъг превод заради вас, понеже го няма на български и в резултат да получа такова неуважение на труда си. Всъщност няколко глави от тази книга са преведени (4-5 са), но доста неточно и доукрасени от оригинала. Именно това беше първото неуважение, което получих от страна на Барси, пускайги ги в друга тема. Но това не му беше достатъчно явно и реши, че заедно с Амейзинг трябва да дойдат, да се изакат в тази тема, при все, че още в първият пост помолих да не се пише, докато не свърша с превода (постовете можете да видите в темата Говорилня, някой от модераторите ги е приместил) И така приятели, аз бях до тук с преводите и преглъщанките на обиди. съжалявам за тези от вас, които се интересуват от книгата, но ще трябва да се задоволите с неточният и променящ смисъла превод от някой транслейтор.
Активен
giti
Гост
« Отговор #7 -: Септември 18, 2010, 13:02:10 »

Ето повече за книгата на Енох и английският му вариант:
http://www.bibliotecapleyades.net/esp_enochbook.htm
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #8 -: Септември 18, 2010, 13:55:55 »

Гити айде давай де аз чакам ли чакам ,чета ги и на инглиш и твоя превод ,горе долу като някои неща не ги вдявам, аиде де остви ги обожателите ,като свършиш темата ще им обърнеш внимание.Явно им липсваше цяла вечер , ама и на мен ми липсваше,ама стисках че ми е интересно.Айде на бас ,че ще събереш повече Айде от колкото Престани

Активен

"weird " is indication for creative force ♥
giti
Гост
« Отговор #9 -: Септември 18, 2010, 21:35:29 »

Щастлива съм! Едно прекрасно слънце ми се включи днес за разговор, след дълго мълчание
Същото това, прекрасно слънчице, ми даде и линкче, от къде да изтегля книгата на Енох - оказва се, че отдавна е преведена и пусната на българският пазар. Ето линкчето: http://truden.com/downloadview-details-38-.html%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%BD%D0%BE%D1%85


А ето и още едно: http://aryansunforums.21.forumer.com/a/_post578.html
Активен
fallout
Marine Coprs Bourgas
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


 • Град: Bourgas
 • WWW
  « Отговор #10 -: Септември 28, 2010, 18:46:46 »

   Ей благодарско за линка и инфото. Аз имам само Енохова магия и по времето когато я набавих още нямаше Книгата на Енох на български. Или поне аз не бях успял да я открия. Наистина страхотно четиво.
  Активен

  If you read this - you're the resistance
  fallout
  Marine Coprs Bourgas
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 13


 • Град: Bourgas
 • WWW
  « Отговор #11 -: Септември 29, 2010, 01:31:45 »

   Жалко, че не е цялата...от тук нататък поемам на инглиш или по антикварните книжарници.
  Активен

  If you read this - you're the resistance
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #12 -: Юли 03, 2016, 11:05:45 »

  http://enoh.blog.bg/

  СВЕТИТЕ КНИГИ НА ЕНОХ - българска версия

  (благоволена от Господа Бога чрез Неговия архангел Зариел до Божия писар по превод на Книгата на Енох, издание на Dillman, A. Das Buch, Henoch ubersetzt und erklart, Leipzig, 1853г.)
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  tetraeder
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2

  « Отговор #13 -: Октомври 11, 2016, 15:41:49 »

  20. Уранаел поиска от архангел Михаил да му покаже тайнството гравитация, за да разбере нейният смисъл и да си припомня страшния обет на Бога; и за да накара наблюдателите да треперят при това име, и при този закон на Вселената, защото бяха разкрили на хората опасни тайни


  Това е пасаж от Книгата на Енох и ми стана интересно... Това с гравитацията някаква грешка в превода ли е... или е "сложена", като обобщение на примерно : онова, което притегля нещата едно към друго, или нещо подобно... Идеята за гравитацията в Книгата на Енох ми се струва абсурдна...
  Активен
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #14 -: Октомври 13, 2016, 20:06:47 »

  Още по времето на Енох е описана силата на гравитацията и то дори в космически мащаби.
  Очевидното и действие и влияние на земята е ясно....но в космоса ?
  По това време не е имало дори знания предполагащи това какво е космос.
  И няма нищо абсурдно в това описание защото е точно така както е описано...само че изразните средства са други.
  На практика гравитацията е привличане което според принципа на Подобие би могло да се нарече и Любов между атомите в един
  езотеричен прочит...
  Въпрос на гледна точка.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Книги, които четем в момента « 1 2 ... 9 10 »
  Книги
  delfin 141 14514 Последна<br />публикация Октомври 24, 2013, 00:51:20
  от The One
  Разбирането на Библията « 1 2 3 »
  Езотерика
  giti 35 7182 Последна<br />публикация Октомври 29, 2013, 14:13:47
  от Ru Alfa
  Книга на Енох-втора версия
  Книги
  bars_i 9 1797 Последна<br />публикация Септември 18, 2010, 01:55:20
  от giti
  Книгата на сенките
  Езотерика
  Иркала 12 2660 Последна<br />публикация Май 24, 2012, 20:07:06
  от Иркала
  За или против пиратството на книги , музика и т.н.....
  Книги
  Elea 11 1256 Последна<br />публикация Октомври 28, 2012, 21:49:36
  от Странник

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright