Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Усетихте ли трусовете в София?  (Прочетена 1185 пъти)
dream
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 41

 • Град: Sofia
 • « -: Септември 10, 2010, 10:42:44 »

  Нас в работата доста ни разлюля...
  Активен
  Evolution
  Гост
  « Отговор #1 -: Септември 10, 2010, 10:47:36 »

  Трус 3,5 по Рихтер разлюля София

  Земен трус с магнитуд 3,5 по Рихтер беше усетен на територията на София. Епицентърът на  земетресението е на територията на София, съобщи за bTV директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН Николай Милошев.

  Друго земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната, беше регистрирано тази сутрин в 3:43 часа българско време.

  София беше разтърсена от друго слабо земетресение вчера. Трусът беше с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер. По данни на Геофизичния институт към БАН епицентърът е бил край Четвърти километър в столицата. Трусът беше регистриран в 14:29 ч.

  http://www.btv.bg/news/bulgaria/bedstvia-avarii/story/19711012-Trus_35_po_Rihter_razlyulya_Sofia.html
  Активен
  dream
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 41

 • Град: Sofia
 • « Отговор #2 -: Септември 10, 2010, 10:50:52 »

  Да, прочетох го аз Усмивчица) Имало е два труса един след друг, 3.3 и 3,5..


  Средно силен вертикален трус бе усетен в София около 10,10 ч.

  По първоначални данни от геофизичния институт на БАН той е с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е бил на 3 км югоизточно от София и на 15 км южно от Нови Искър.

  Заради земетресението се е напукала стена на 18-етажен жилищен блок на ул. "Чехов" в столичния квартал "Изток", съобщава агенция "Фокус".

  В "Гражданска защита" са подадени и много други сигнали за нанесени материални щети, предимно за напукани стени и прозорци.

  След труса има затруднения и с набирането на мобилни телефони.

  Засега обаче няма съобщения за много по-сериозни поражения и пострадали хора.още по темата

  Според данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът е 3,2, а трусът е бил на 80 км дълбочина.

  Земетресението продължи около пет секунди. По високите етажи в центъра на столицата то се почувства по-силно от вчерашното, което стана преди по-малко от 24 часа.

  Трусът вчера от 2,5 по Рихтер бе усетен малко след 14 ч. Неговият епицентър бе много близо до града, в югоизточните му покрайнини край Герман.

  Това е третото земетресение в района на столицата за последните две седмици, като днешното е най-силното.

  По-рано тази сутрин - около 3,43 ч. българско време, бе регистриран трус с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната, съобщиха от сеизмологичния институт към геофизичния институт на БАН.

  Земетресението е било с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на България.

  Няма данни за жертви и материални щети.


  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3252651
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #3 -: Септември 10, 2010, 11:35:31 »

  Спокойно бе хора, това е нормално за нашите земи...земетръсна зона сме...освен това е добре да има вторични трусове.
  Мрежите на мобилните оператори не могат да смогнат на паникьосани и въодешевени хора...при един по-силен трус съвесем ще си блокираме комуникацията...
  Почти всички сгради са конструирани да издържат на трусове... мисля, че до 6-та степен...ще ви излъжа колко точно...
  Съмнявам се стената на тоя блок да се е напукала само заради труса...даже може и да си е била напукана и преди това...

  Освен това рейки мастърите подпомагат България енергийно, за да не се случват бедствия Веселяк майтапа настрана тука вече си е за притеснение Веселяк  Активен
  gorgon4e
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 92


  « Отговор #4 -: Септември 10, 2010, 12:45:24 »

  Малките трусове, не винаги означават - постепенно освобождаване на енергията и съответно - липса на голям трус.
  Понякога са просто предупреждения, за "големия удар".
  Малко след освобождението, София е добре одрусана, от 9,5 по рихтер.
  Предполагам трудно ви е да си го представите, но ... представете си как колите подскачат, над метър и се въртят, смачквайки се.
  Между две планини сме, няма начин. Под нас се трупа огромно напрежение и трябва да се освободи.
  Между другото съм чувала, че единствения начин да се избегне смърт, при 9 по рихтер - е ако си във вода или във въздуха
  Активен
  praiseyou
  Гост
  « Отговор #5 -: Септември 10, 2010, 14:04:35 »

   Доста апокалиптично представяне горгонче, аз лично ще го избегна Усмивчица Не беше кой знае какво, друсна ми леглото наляво надясно и си отиде.
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #6 -: Септември 10, 2010, 14:16:22 »

  Искам да обърнете внимание колко спокойно реагират японците на тези явления, които при тях са по-чести и по-силни...тука ако беше така всички щяха да крещят истерично, но там хората си стоят кротко, да крият се, но чакат да спре, не хукват да бягат като полудели...паниката е много по опасна в такива моменти, също и страха...
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=mDGA2ZjiJRI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=mDGA2ZjiJRI</a>
  Активен
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #7 -: Септември 10, 2010, 16:35:37 »

  Днеска не съм го усетила в десет и нещо часа шофирах покрай четвърти километър Ухилен,снощното дето е било около три и нещо явно сигналната ми система го е усетила щото се събудих и погледнах навън през прозореца,и аз не знам защо.Може и страно да ви прозвучи ама ще има още заметресения,някои по слаби но други ще бъдат силни-лични усещания Усмивчица
  Май ще има и някъде по островите ама кои не знам.
  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #8 -: Септември 10, 2010, 16:50:56 »

  ...нищо чудно.
  Без да се превръщам в черна хроника, ще ви кажа, че ноември месец миналата година в един подобен на нашия форум, но щатски имаше прогнози за 2010. Имаше коментар от някой си с извънземно на аватара Веселяк който просто пишеше буквално целейки Хаити седмицата "силно земетресение 8 и нещо в населено място - хиляди, ще умрат и още едно същото в населено, но за края на 2010. Ще се види.. Усмивчица
  Активен
  akela
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38

  « Отговор #9 -: Септември 10, 2010, 17:30:21 »

  А как ви се отразяват на настроението тия 2 дни?
  Активен
  shining_star
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 728

  « Отговор #10 -: Септември 10, 2010, 19:04:43 »

  Недобре. Навън духа един сух вятър,от седмици носи напрежение във въздуха. Самата атмосфера става много електрична и неприятна...главоболие, раздразнение, в къщи се изпокарахме за нищо
  А земетресенията по високите етажи ние както сме на 15 етаж, силно се усещат. Ако си някъде навън даже може и да не го усетиш...а страха е от неизвестното, от това, че си в ръцете на нещо, срещу което не можеш да направиш нищо...инстинкта е много силен, няма как да се пренебрегне.
  Активен
  sanguinary
  Гост
  « Отговор #11 -: Септември 17, 2010, 02:27:03 »

  Ето едно, поне според мен, много добро въведение в геологията и в частност - сеизмологията, а и реалната обстановка, под милата ни столица, както и евентуалните прогнози завбъдеще.

  Софийското поле е земетръсна зона. Разположено е между две планини. Планините по принцип са ефект от движението на земните маси (в нашия частен случай те са ефект от подпъхването на африканската континентална плоча под евро-азиатската). Самият факт, че те са две, макар и част от карпатския масив показва, че те се нагъват с различна скорост. В земята между тях се натрупва напрежение, което се удържа от силата на триене и вискозността на каменната маса. Когато напрежението започне да достига и изравнява тази сила следва бързо приплъзване и освобождаване на енергия натрупвана с години. Хората ужасно много обичат да си строят градовете точно върху разломи. През средата на Лос Анджелис минава един супер разлом закачен за един супер вулкан. През средата на София също минава един, макар и мъничък такъв. Разбира се, ние не сме търсели разлома, просто обичаме да сме близо до някоя рекичка (пране, миене, други нужди), която по естествен път търсейки ниското между планините попада точно върху него. Но да се върнем на земетресенията. Изпразванията (ех колко еротично звучи) биват два вида – бързи и мъжествени или множествени (женствени) и леки. Дори и да изглеждат относително бързи, те са комбинация от тръгвания спирания, тръгвания спирания (които ако загреят камъка достатъчно, че да падне силата на триене, завършват в едно мощно).
  Има няколко методики за отбелязване на земетресенията. Най-популярната сред масите след японския екшън „7 по Рихтер” е скалата на Рихтер, която е грубо логаритъм от 10 от линейното замерване на разместването от сеизмограф (с корекция по дистанцията). Сиреч земетресение от 5 по Рихтер е 10 пъти по-силно от 4 по Рихтер.
  Тъй като движението на земните маси е относително постоянно в малките времеви интервали, в които съществува човешкият род (иначе е изключително динамично, ако се разглежда квантувано в стотици милиони години – сякаш земята ври), то и породените от това земетресения са постоянни, на относително равни интервали като по геологически часовник, пропорционални на силата на триене на материала в разлома. Но земетресенията не са с еднаква сила. Често не се освобождава цялата натрупана енергия, и тя „се запазва” за следващото земетресение, което естествено става по-силно. Отделно няма точна дата кога ще се случи, то може да се по-рано (отключено от други фактори като съседно голямо земетресение, вода, трусове от бомби и т.н.) или по-късно, натрупвайки повече енергия.
  В района на София се случва по едно голямо земетресение (скала 6-7 по Рихтер) на около 80 години. Предното е било преди повече от 100 и не е било чак толкова силно колкото по-предното. Това грубо означава, че има натрупана изключително много енергия, която носи потенциала за едно екстра голямо земетресение със сила невиждана скоро у нас. И с всяка закъсняваща година риска става все по-голям и все по-голям. А то вече доста закъснява. Ако енергията се изпразни на веднъж е много вероятно почти цялото Софийско поле да бъде засегнато с удар от над 7 по скалата на Рихтер, вероятно 8. За пример 7 е около 1000 пъти по-силно земетресение от колкото това, на което са били свидетели Столичани вчера.
  Земетресение в София е нещо изключително комплексно. Геоложкият институт на БАН заедно и с други е изграждал не веднъж карта на земетръсността в района. Проблема е не просто от факта, че земетресението има определена натрупана сила. Тя намалява от епицентъра, който се движи по разломите. Но тази вълна, енергия, от тръсването на земните маси, се разпространява с различна скорост в зависимост от твърдостта на материала, отразява се на места и се само погасява, или се събира с други отразени вълни и нараства. А София е била дъно на езеро (сега не е, точно благодарение на земетресение) и тук е пълно с пясъци и скали. Отделно под нивото на Искърския пролом продължава да си има езеро, макар и подземно, и то създава един мокър участък който засилва хлъзгането на горните слоеве и създава или катализира свлачища. Така погледнато на земетръсната карта на София се вижда едно като кипене на земята при голямо земетресение. Не просто ще си се лашка, а ще се свлича, покачва, отваря дупки и цепнатини, засилва или намалява силата на земетресението. Движенията ще бъдат едновременно вертикални и хоризонтални.
  По царско време, след големите земетресения са въведени някои норми на безопасност, които ако бъдат спазвани създават шанс на гражданите при добра организация да оцелеят по време на земетресение. Основната идея на нормата е да не се позволява строеж на сгради с повишен риск и между сградите да има достатъчно отстояние, че да могат хората да излязат и да застанат някъде, където свличащите се постройки да не ги претрепят. Правилото е било доста просто – ограничение за размера и височината на сградата + отстояние между две сгради по-голямо отколкото е сборната им височина. По-ниските сгради оцеляват при земетресения (защото диапазона за синхорнизирането на вълната е по-малък, а заетата площ за смъкване поради собствената си тежест при повдигане на земните пластове по-малка) а между тях има достатъчно отстояние та хората да се съберат без да бъдат засегнати както и да падат тези сгради. Точно поради тази причина (стара) София е нисък град с не особено големи сгради. Тази мярка обаче отдавна не лежи на сърцето на архитектите на града, притиснати къде от пренаселване, къде от мераци, тотално забравяйки земетресенията, които са надживели не един богоприравнявал се архитект. За пример всички от седемте древни чудеса (Родоския колос, Александрийската кула, висящите градини, статуята на Зевс в Олимп и т.н.) са изчезнали заради земетресение, с изключение единствено на пирамидите в Гиза, които не са в земетръсна зона. Даже над еднокилометровият Траянов мост дето Римляните са построили на Дунав за по-кратко време, отколкото ние сега строим такъв, и е оцелял повече отколкото ние броим възрастта на България е разрушен от земетресение. Или казано с други думи, като не си опичаш работата, ти я опичат.
  По времето на развития Социализъм и най-вече след земетресението в Стражица е направено проучване на най-рисковите населени зони, и естествено София е изскочила на първо място. Тогава се въвеждат и допълнителни изисквания за строеж на нови сгради, както и районирането на изискванията (на някои места е позволено да има по-високи сгради, но срещу много по-сериозни геологични проучвания, дренажи за изчистване на свлачищата, укрепване и изисквания към сградите). Заимстван е и Японски опит, който при падането и разрушаването на Скопие от земетресение с хиляди жертви по това време е бил изнасян и на там. Така гледайки някои по-стари сгради (строени през 80-те) направо се впечатлявам, с колко много проектни защити срещу земетресения са направени. И за да зарадвам любителите на новите постройки, смея да кажа, че новите сгради не са построени толкова здраво заради олабения строителен контрол и страшните далавери, които се правят и на дребно от самите строители, както и надстройките. При голямо земетресение стара баба в социалистически блок ще има по-голям шанс отколкото младо семейство в нова кооперация. Например класическият нов строеж – носещи колони, здрави плочи и Итонг за стени, на пръв поглед изглежда по-добър за земетресения, защото е по-гъвкав. Итонга се изхвърля на вън от движението и освобождава сградата да е по-гъвкава. Някъде дори може да действа и като батерия, променяйки височината и дължината на някои сегменти и замазвайки синхронизирането на вълната. Но само на пръв поглед. Ако сградата е надстроена колоните се чупят, защото нямат запас за гъвкавост. Метала в тях трябва да е определен тип, за да има издръжливост, а ние всички знаем, че няма строеж в който да не е купен по-евтин, за да се намали цената. Връзката между плочите и колоните трябва да е много здрава (специални заварки и метал). Защото ако една плоча падне, повлича всички останали и прави прекрасен сандвич с месо от хора по средата (между другото правилата за безопасност в такива сгради са различни от общоизвестните – при тях не трябва да стоиш до вътрешна стена, а по средата на стая). За това и не трябва да има надстройки. Отделно надстройките нарушават и отстоянията между сградите и повишават риска и за успелите да излязат на улицата. И доколкото в София все пак има здрави правила даващи някаква надежда, достатъчно е човек да излезе на прозореца и да се огледа за да види как не се спазват. Не е нужно да се чуди някои управляващ къде е тая корупция, за която толкова чуваме а уж все не я намираме. Просто излиза на прозореца си и се оглежда, пред него ще застане едно море от паметници на корупцията и безхаберието. Както е казал Дъглас Адамс, единственият начин да не я видиш е да не искаш да я видиш и да стискаш здраво очи. Да перефразирам Вазов – не се вижда туй дето не искаш да видиш.  Но както и да е, да се върнем на земетресенията.
  Често земетресението не започва изневиделица. Първо има поредица от по-малки приплъзвания, които са тук за да покажат, че напрежението вече е достигнало своят максимум и започва да се освобождава. Ако приплъзванията са средно силни, на относително кратки интервали, това е добре – голямата част от енергията ще се освободи така, и може да няма много голямо земетресение. Ако са кратки на намаляващи интервали, пай се, иде-е-е-е (това е показател че триенето намалява например заради затоплянето на масите или разчупването на пукнатини). Ако пък няма нищо, или извенъж спре – тайна-майна, никой не знае какво става.
  В този смисъл тези земетресениица в София са просто показател да ни кажат, че голямото иде. И аз много по-бих се радвал да има около 100 такива в следващите 10тина месеца, отколкото 3-4 такива и след това прас - едно голямо (за да се изчисти напрежение за Рихтер по 6 ни трябват около 100 земетресения от 4-та степен). ХМС и Геологическият институт сега трябва внимателно да следят какво става. Но микро-земетръсите са тук от поне 10 години и хората си казват – иде. Всъщаност точно микроземетръсите са най-интересни в случая. Ако се засилват - голям проблем. Ако между големите земетресения, които сме усетили има множество микроземетръси - изселвайте се по-бързо. Някои казват - може да има слягания. Но аз не го вярвам. Софийското поле е песъчливо, глинесто и воднисто. Тук сляганията текат непрестанно и се балансират непрестанно. Те не могат да са причина за 4 по Рихтер - за това трябва огромна кухина (освен ако не се е слегнал някои таен военен барутен погреб?) и освен това ще си личи рязко. По-скоро си иде времето на голямото земетресение. А както вече споменах, чичовците земетръсници ни предупреждават от 20 години всеки път като се случи такова на някои съсед, или просто така (когато микроземетръсите се засилят).
  Обаче ние гражданите предпочитаме бързо да забравим притесненията, а управниците и строителите ни са се засилили да ни взимат парите сега, а да му мислят другите следващия мандат.
  И пак поне се случва леко – с предупреждение да се замислим. Ако до сега Емел Етем не е взела мерки да координира нещата, най-добре да вземе да си подаде оставката, че току виж някое яко земетресение я изненада в следващите седмици и ще трябва да се работи и да се оправдава. А па както е казал Бай Ганьо, аз да не съм станал министър, че да работя бе?

  Активен
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #12 -: Септември 17, 2010, 15:16:37 »

  Санг това със постояното слягане на земята е едно към едно със нашия район,за тези 15години откак сме се преместили в сегашната ни къща- се сляга и сляга и просължава да се сляга не само земята около къщата,самата къща ами и целия район,всичко около нас е подводни води-реки,преди 15години кладенеца в двора ни бе почти празен ела сега да видиш за кво иде реч-водата е до самия ръб на кладенеца-направо съжалявам че не мога да телепортирам водата в Африка Угрижен-имам чуството че в коритото на езерото се е появила пукнатина и бавно и полека водата си намира каналчета а от там нататък какви поразии могат да станат и на фона на цялата картинка да допринесат за таз голяма вълна за която ти говориш-земетресение де,направо не ми се мисли.
  Ако вземем теорията за интервала от 80години то това значи че Чирпанското земетресение закъснява с цели две години,или може би тази теория се отнася само за София- район.
  Активен
  небесният ангел
  Гост
  « Отговор #13 -: Септември 17, 2010, 17:10:47 »

  Ето малко инфо за Чирпанското земетресение Усмивчица

  на 14 април 1928г. малко преди обед силен земен трус с център седем-осем километра северозападно от Чирпан разтърсва града и околните му села. Четири дни по-късно на 18 април вечерта друг силен трус с център близо до Пловдив довършва разрушенията, които първия трус започва. Земетресението е толкова силно, че е отбелязано от сеизмичните станции в Северна Америка. Материалните щети от него са огромни. При двата труса са разрушени напълно 26 000 сгради, 21 000 са полуразрушени. Загинали са 107 души, а около 500 души са ранените.

  Ето и откъс от книгата на Константин Зидаров:


  * 1.jpg (269.64 KB, 1154x1000 - видяно 172 пъти.)

  * 2.jpg (542.7 KB, 1130x1848 - видяно 167 пъти.)

  * 3.jpg (486.96 KB, 1130x1848 - видяно 162 пъти.)

  * 4.jpg (522.18 KB, 1138x1840 - видяно 170 пъти.)

  * 5.jpg (491.96 KB, 1138x1840 - видяно 172 пъти.)
  Активен
  gorgon4e
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 92


  « Отговор #14 -: Септември 18, 2010, 15:18:41 »

  Цитат на: sanguinary
  Изпразванията (ех колко еротично звучи) биват два вида – бързи и мъжествени или множествени (женствени) и леки. Дори и да изглеждат относително бързи, те са комбинация от тръгвания спирания, тръгвания спирания (които ако загреят камъка достатъчно, че да падне силата на триене, завършват в едно мощно).
  Ехааа  Шокиран
  О, колко покъртително. И после жертви, ранени... ужас и паника.
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Земетресение в София - 2,8 по рихтер
  Обща тематика
  небесният ангел 4 749 Последна<br />публикация Август 27, 2010, 21:26:44
  от Gayatri
  НЛО над София, 29 август 2010
  Извънземни цивилизации
  Special_boy 2 2616 Последна<br />публикация Август 31, 2010, 10:38:54
  от izida
  Доброволчески труд - София « 1 2 »
  Инициативи
  Финист 15 1338 Последна<br />публикация Октомври 16, 2011, 00:31:24
  от Еруин

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright