Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Спасението идва от древността! Да запазим и обновим традициите!  (Прочетена 14720 пъти)
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #15 -: Август 28, 2010, 19:38:28 »

http://star05.net/e-books/duhovna.lit/ezoterika/spas.mavrov-bg.sakralni.valshebni.prikazki.pdf

ей тук я намерих цялата книжка
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #16 -: Август 28, 2010, 20:17:52 »

Да, ето това вече е тема, която си струва! Стига с тия циркове, че ми дойде догуша като няма какво да се обсъжда да се подхващат некви глупости.....ама стига съм се зъбила Усмивчица
Темичката е страхотна и мисля да допълня неща по нея, макар и не точно на момента. Наскоро четох много интересни неща в списание Осем, които ще серадвам да споделя с вас Усмивчица
Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #17 -: Август 28, 2010, 21:20:01 »

  Ги, поздравления за ценната тема. Определено имаше нужда от нещо такова, което да ни върне към нашите корени, традиции, предания и легенди.

  Ето нещо интересно за българското хоро( много ми е на сърце) :

  Освен виждащото се на повърхността и привидната си примитивност, българските традиции съдържат дълбок езотеричен пласт и пазят трудно разгадаема тайна. Тайната за голямата им вибрационна мощ, защото почти винаги най-важното, което са правили, е било да настройват човешките души и тела към една или друга вибрация на Природата, към една или друга еманация на нейния Създател. Така се получавало безкрайното преливане: Човек - Природа - Създател... и обратното.

  Но нека спрем сега вниманието си на нещо много конкретно – българското хоро, най-вероятно оставено ни в наследство от тези древни чудодейци – траките. И тук веднага възниква въпросът: що за идея е това, хората да играят заловени един за друг в кръг, с музиканта, най-често гайдар, в самия му център?... Идеята е такава: хорото да дублира космичното, т.е. да е енергетичен модел на нашата Слънчева система. Дори и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето – и с епизодичната промяна на посоката – по подобие епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята. Всичко това е обмисляно до най-малки подробности от древни мъдреци, за да се получи по закона на подобието мощен вибрационен резонанс, проникващ навсякъде – навън и навътре, във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят. Ще рече: нашето хоро, за което някои днешни “умници” твърдят, че е изживяло своето време, всъщност е истински ретранслатор на космична енергия и същевременно – мощен генератор на психична, физична, биологична и духовна мощ за играещите го.

  И този генератор безотказно е служил на българите, като ги е зареждал с нови сили в продължение на хилядолетия. На всички празници и най-вече всяка неделя без прекъсване - хиляди, стотици хиляди недели наред. Селският мегдан или градският площад в неделя е представлявал, така да се каже, вековната дискотека на нашите предци. Но паралелите с днешно време свършват дотук, главно защото на хорото тогава идвали всички – и млади и по-възрастни, и деца и старци. Всички поколения и цялата общност – в един общ ритъм. Удивителен и свещен ритуал на единението.

  Като имаме предвид и това, че нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-вече на хорото и същото е продължавало много дълго време, през цялата българска история, значи освен другото, то се е изявявало и като един от главните ваятели на бъдещите поколения – нещо от всеобщото настроение и от ритъма тогава завинаги се е вграждало в темелите на нацията, в посоката на нейното развитие. Бавно, но непрестанно – както се образуват сталагмитите и сталактитите – се е изграждала и тя, за да получи трайност и вечност.

  Може да се каже и така: нашето хоро е българският цигун или традиционната ни йога. И убеден съм, няма да е далече времето, когато то съзнателно ще се използва по този начин, поддържайки здравето, силите и способностите на практикуващите го на високо равнище. Ще разкрия тук и една тайна: необикновените успехи на българския футбол в Америка през 1994 година до голяма степен се дължаха и на хорото, въведено (съзнателно или не) като основен метод за възстановяване след мач и за настройване преди мач. Това вероятно е главният принос на треньора Пенев тогава.

  Векове наред, щом е идвал празник, към хорото на мегдана (на площада) от всички страни са се стичали пременени и нагиздени жени и мъже, събирало се е голямо и въодушевено човешко множество. И скоро там се е завихряло такова буйно веселие, такава вакханалия на духа, каквито днес трудно можем да си представим. А в центъра на хорото гайдарят се е чувствал почти като свещенодействащ шаман, който твори чудеса. Може би защото чудесата тогава наистина ставали… А защо ли пък да започнат да стават и днес?!...

  http://margaritta.dir.bg/2004/april/07horo.htm
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #18 -: Август 28, 2010, 21:20:44 »

  Спасение от какво?

  Ицко, приятел, отново си пропуснал цели изречения от поста ми. Отново се захващаш за една дума, в която виждаш възможност за заяждане... Не ти ли писна? До кога ще е така?
  Всички разбраха, само ти отново не си...
  Ще ти отговоря на въпроса, ще ти и цитирам пропуснатите изречения /моля те този път ги прочети!/ За твое улеснение, ще подчертая в червено и най-важното изречение.... Преди да направя всичко това, искам да те помоля: Спри да настръхваш всеки път когато видиш моя публикация, да търсиш под вола теле и да събуждаш в теб негативни чувства! Наместо това се опитай да вникнеш в същността на написаното, и представи си може би там ще успееш да видиш нещо хубаво и за теб, а още по-голям късмет ще е, ако успееш да видиш, че никак даже не съм чудовището от етикета който си ми лепнал. ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ ЕДИНСТВЕННО НА ТЕБ, ПРИЯТЕЛ И ТО МНОГО!

  Ето и отговора на въпроса ти:

  Спасение на човечеството, за да не сме повече марионетки и храна. Спасение на душите ни, вътрешното висшето АЗ, на индивидуалността.... Спасение на цели народи.... Спасение и запазване на връзката ЧОВЕК-ПРИРОДА-КОСМОС-ПЪРВОИЗТОЧНИК (БОГ)..... и пр.,пр..... до безкрай...

  Това, което са успяли да направят обаче, нашите манипулатори, е да ни набият в главите мислите, че предания, митове и традции са измислица и отживелица. Или казано на съвременен език: демоде. Така, народите се отдалечават от своите корени, приемат наложен модел-матрица на мислене, култура и битие, угоден за тяхните манипулатори. Ето как те ни превръщат в марионетки в България: чалга, биг брадър и тем подобни.
  Отправяйки поглед назад, връщайки народните традиции, обичаи и фолклор, ние ще можем да продължим достойно напред, защото в гореизброените се крие семето на нашата същност, предавана ни от нашите предци и корени.


  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #19 -: Август 28, 2010, 21:30:07 »

  Гаятри, мила пак не си прочела целият ми пост, където цитирам една книга. Това за хорото го има вътре (!) дума по дума /2-та публикация в тази тема/  Да, знам, че е малко дългичко, но е интерсно четиво. Препоръчвам ти, даже и книгата да прочетеш....
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #20 -: Август 28, 2010, 21:36:28 »

  Ето и няколко сайта за български традиции и легенди:

  http://www.traditions-bg.com/bg/index.php


  http://www.omda.bg/bulg/legends/legends_index.htm


  Активен
  Amazon
  Гост
  « Отговор #21 -: Август 28, 2010, 21:37:46 »

  Хихи една прекрасна тема!! Народните приказки,притчи и поверия са ми слабост:) Много съм щастлива,че ще поговорим малко за историята ни. Аз имам много информация, но е в отделни книги и трябва да си подредя всичко за да се разбере от вас. Браво Гити.
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #22 -: Август 28, 2010, 21:38:20 »

  Гаятри, мила пак не си прочела целият ми пост, където цитирам една книга. Това за хорото го има вътре (!) дума по дума /2-та публикация в тази тема/  Да, знам, че е малко дългичко, но е интерсно четиво. Препоръчвам ти, даже и книгата да прочетеш....  Хах, Ги, пак избързах както винаги Усмивчица
  А иначе, аз вече си дръпнах книгата и смятам да я прочета.
  « Последна редакция: Август 28, 2010, 22:37:04 от Gayatri » Активен
  Хristo
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 479


  Бъди себе си и отвори сърцето си за света! :)

  « Отговор #23 -: Август 28, 2010, 21:57:58 »

   Гита, единствения човек, който търси провокации тук си ти.
  Човек вижда това, което иска да види. Разбирай го както искаш, ако щещ и за спасението на човечеството. Ако някой е избрал да бъде марионетка на някого той ще бъде такъв, в противен случай няма как да стане, рано или късно (ако се случи нещо подобно) сам ще отвори очите си.
   Явно фактът, че всяка душа избира своя път преди да дойде на Земята често ви убягва. Отдавна вие тук спасявате кого ли не         (на приказки), но замисляли сте се за вас самите, какво е нужно да направите за вас? Дали минавало ви е през ума, че всичко случвашо се на Земята се случва с причина, че човечеството е стигнало до онази граница, която не бива да преминава и изборът му, който ще направи сега ще предопредели съдбата му занапред?
   И аз ви казвам не старите традиции ще помогнат, не случайно наречени се те така, защото живота върви напред, а не назад. каквото е нужно да бъде запазено ще бъде, под мишницата си можеш да носиш само една диня.
   Любов в сърцето е нужна, а да я намериш отново е нужно само да отвориш за нея. И броят на капките нараствал все повече и повече, докато накрая те се превърнали в безбрежния син океан.
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #24 -: Август 28, 2010, 22:16:02 »

  Гита, единствения човек, който търси провокации тук си ти.
  Човек вижда това, което иска да види. Разбирай го както искаш, ако щещ и за спасението на човечеството. Ако някой е избрал да бъде марионетка на някого той ще бъде такъв, в противен случай няма как да стане, рано или късно (ако се случи нещо подобно) сам ще отвори очите си.
   Явно фактът, че всяка душа избира своя път преди да дойде на Земята често ви убягва. Отдавна вие тук спасявате кого ли не         (на приказки), но замисляли сте се за вас самите, какво е нужно да направите за вас? Дали минавало ви е през ума, че всичко случвашо се на Земята се случва с причина, че човечеството е стигнало до онази граница, която не бива да преминава и изборът му, който ще направи сега ще предопредели съдбата му занапред?
   И аз ви казвам не старите традиции ще помогнат, не случайно наречени се те така, защото живота върви напред, а не назад. каквото е нужно да бъде запазено ще бъде, под мишницата си можеш да носиш само една диня.
   Любов в сърцето е нужна, а да я намериш отново е нужно само да отвориш за нея. И броят на капките нараствал все повече и повече, докато накрая те се превърнали в безбрежния син океан.
  Този пост само доказва кой всъщност цели провокации!
  Ицко, явно имаш за цел да ми сваляш вибрациите с твоята постоянна контра. Не ме карай да карам някой друг да публикува вместо мен, за да ти го доказвам. Или ще отречеш, че винаги си на обратното мнение, дори и тогава когато умишлено повтарям твои постове?! Отново успя да развалиш една хубава тема, с единственото изречение, което за щастие сме малко хората долавящи негативният му енергиен заряд. Сега смятам да те докладвам на модератор и повече да не се занимавам с теб. Моля те, като човек да спреш да ми разваляш темите !!!!!!!!!!!!! Отново казвам: СПИРАЙКИ ДА СЕ ОЗЪРТАШ В МОЯТА ТАКА ЛОША ЗА ТЕБ ЛИЧНОСТ /А И НЕ САМО МОЯТА/, СПИРАЙКИ ДА ПРЕДИЗВИКВАШ НЕГАТИВНИ РЕАКЦИИ В ТЕБ, СПИРАЙКИ ДА МЕ ПРОВОКИРАШ И ДА СЕ ЗАЯЖДАШ С МЕН-ТАКА ЩЕ ПОМОГНЕШ МНОГО И ЕДИНСТВЕННО НА СЕБЕ СИ!ПРЕКРАСНИЯТ ЖИВОТ ЗА КОЙТО СИ ЧЕЛ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА БЪДЕ РЕАЛНОСТ
  « Последна редакция: Август 28, 2010, 22:27:45 от सहायक और Sandalfon के समर्थक » Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #25 -: Август 28, 2010, 22:32:48 »

  Е бре момци една тема нема дето да не се задрапаме.

  Спасение дебне отвсякъде Усмивчица

  Аз го разбрах примерно от книжката за приказките дето я постнах, като спасение от нехармоничното.

  И с риск да се повторя от вчера,колкото са хората ,толкова са и интерпретациите на думи,термини,понятия,философии и тнт.

  Събираме,събираме ,отсяваме,градим и продължаваме.

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Хristo
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 479


  Бъди себе си и отвори сърцето си за света! :)

  « Отговор #26 -: Август 28, 2010, 22:40:29 »

   Темата за традициите е хубава сама по себе си, но спасението няма да дойде от тях. Тук вече има разлика.
   И всичко започна от един простичък въпрос. Можеше да отговориш нормално, но ти избра по другия път да поемеш и питам се аз, кой мисли негативно?
   Нима мисълта за Любовта е негативна или това, че всеки човек носи избора в себе си и от него - "капката" започва всичко?
   Да, аз обичам някой традиции, те са хубаво нещо, сближаващо хората едни с други, със Земята дори, но за миг от "живота сега".

   
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #27 -: Август 28, 2010, 22:52:58 »

  Темата за традициите е хубава сама по себе си, но спасението няма да дойде от тях. Тук вече има разлика.
   И всичко започна от един простичък въпрос. Можеше да отговориш нормално, но ти избра по другия път да поемеш и питам се аз, кой мисли негативно?
   Нима мисълта за Любовта е негативна или това, че всеки човек носи избора в себе си и от него - "капката" започва всичко?
   Да, аз обичам някой традиции, те са хубаво нещо, сближаващо хората едни с други, със Земята дори, но за миг от "живота сега".

   
  Хайде покажи я тази любов, за която толкова говориш! Стига си бълвал злоба срещу мен! Не стига, че си противоречиш, ами вече и досаждаш.... Моля те за трети път, да спреш да разваляш темите ми!!!

   Всичко започва от твоята вечна контра на моите публикации! Въпроса ти въобще не е простичък и знам много добре с каква цел е поставен. Намекнах ти, че тук има хора, които долавяме и енергийният заряд, така че престани вече!
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #28 -: Август 28, 2010, 23:06:14 »

  Темата за традициите е хубава сама по себе си, но спасението няма да дойде от тях. Тук вече има разлика.защо си толкова категоричен, ти попрочете ли нещичко от тези неща
   И всичко започна от един простичък въпрос. Можеше да отговориш нормално, но ти избра по другия път да поемеш и питам се аз, кой мисли негативно? Въпросът беше простичък ,но и неприятно лаконичен
   Нима мисълта за Любовта е негативна или това, че всеки човек носи избора в себе си и от него - "капката" започва всичко?
   Да, аз обичам някой традиции, те са хубаво нещо, сближаващо хората едни с други, със Земята дори, но за миг от "живота сега".
  Да явно нищичко не си прочел.

   

  Позволих си аз да ти отговоря, защото (без да се заяждам) ми писна от пререкания и ловенета за думи.
  Можеше просто да започнеш- Мисля че заглавието на темата не е много точно,защото и тнт.
  Плюс това за да се спори по тази тема въобще ,трябва да си доста начетен по въпроса.
  Аз не си го позволявам ,а съм етнолог.
  Според мен тази тема е по скоро информационна , а не дискусионна, защото пак казвам ,материята е хлъзгава и са нужни много ама много познаване за да се анализира.
  Ние повечето ,като българи си мислим ,че сме наясно ,ама повярвай те ми ,общите ни познания относно фолклорът ни са срамно малки.
  затова приветстваме всичкkи темата на Гити.
  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #29 -: Август 29, 2010, 00:11:09 »

  От малка съм влюбена в българската шевица и красивите мотиви. Символите, знаците, използвани в българската народна бродерия оказват позитивно въздействие не само върху човека, който ги бродира, но и върху хората, които им се любуват и ги използват в домовете си.
  Много от вас може да кажат, че тези стари карета, шевици, черги, килими са нещо несъвместимо и старомодно за нашите "модерни" домове, но аз мога да кажа, че те са българския фън-шуй и внасят хармония.
  Аз съм си запазила прекрасни български бродерии, направени от майка ми и жени от рода ни и им се любувам с цялата си същност. Колкото повече ги гледам, толкова повече ме зареждат с положителна енергия.
  Търсейки причината за това магнетично въздейстие на българската шевица, намерих ето тази статия:


  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Пъзелът, завещан ни от дедите
  Българската шевица пази, лекува и крие тайни

  проф. д-р Георг Краев специално за Списание 8
  снимки: Владимир Мачоков

  Ако се вчетем в дълбините на българската фолклорност, ще открием корените на етноса ни. Ще открием онези древни неща, които са ни направили българи. Ключът, който може да ни помогне, е фолклорната картина, която е подреждала живеенето на старите българи... че и на днешните.

  Българинът е организирал живота си, като е редувал делниците с празниците. Делникът не е бил 8-часов, а от изгрев до залез. Празникът е бил образ на „празното време”, сиреч на времето без дела. Пеенето, свирните и хорaта са били игра, а играта е празно дело.

  Работите пък били мъжки и женски, почти като днес, когато вкъщи настъпва суматохата кой да измие чиниите – съпругът или съпругата. Тогава миенето на чинии си е било чисто женска работа.

  Мъжът е бил орач, дървар, ловджия - неговите дела са били извън къщата. И са били осмисляни с образите на подвига. Победителят носи завоюваните дарове вкъщи, а съпругата му ги превръща в култура. В едно от значенията си култура означава „опитомявам”, т.е. превръщам чуждото в свое.

  Сред многото умения на българката да превръща донесеното от мъжа й в култура е обработването на живата вълна в нишка за предене, за тъкане, за... везане. Везаната шевица не само е красяла носията. Подобно на пеенето, на играенето на хора и ръченици и тя е била тип „писменост”, знаци, чрез които нещо е било означавано. Някога по везаната шевица е било възможно да се разпознае кой кой е – от кой край е, какъв е социалният му статус – ерген или мома, булка или женен мъж, и още 1001 неща – знания, които ние днес напълно сме изгубили – за нас везаната шевица е само красота.

  А шевицата е „разказ” как са се случили светът, боговете, мъжът и жената. Използвани са „клишета” - еднотипни образни компоненти, организирани във фриз. Българите са разказвали чрез везаната шевица, чрез „монтажа” на стъпките - елементи на хорото, и чрез словото – било то мелос (песен – бел. ред.) или приказка. Този тип фолклорно мислене е наречен от науката монтажно мислене. На този принцип на монтажа днес са „построени” игрите ма-джонг, пъзел и др. Везаната шевица е типичен пъзел.

  За да бъде „разчетен” , е редно да знаем какви са били представите за център и периферия. Центърът на везаната шевица е мястото, откъдето момата е започвала своето везмо или своя ръкоделен разказ. Тя си е давала дума, че ще извезе две или три педи от мястото, от което е започнала. Не винаги е успявала да изпълни онова, за което се е зарекла. Следващия път е започвала везбата си от мястото, което си е определила да свърши. Между новото завезване и старото е оставало празно място, а бъдещите свекърви са впивали очи в моминските везби, за да видят коя си е удържала на думата и коя не е могла, т. е. коя е работна и коя сметеница.

  Везаната шевица е имала и предпазваща функция. Орнаментите са били „поставяни” на строго определени места по носията, места, които е трябвало да бъдат предпазени от лошотии, от урочасване, от всички онези „лоши” неща, които са могли да превърнат подредения живот на българина в хаос.

  http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl37
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


  Активен
  Страници:  1 [2] 3 4 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Нибиру идва съвсем скоро!!! « 1 2 3 4 5 »
  Астрология и нумерология
  delfin 68 15017 Последна<br />публикация Ноември 16, 2011, 09:13:23
  от Карма
  Фън Шуей - познание от древността
  Енергийни учения
  Админ 7 3496 Последна<br />публикация Ноември 12, 2012, 17:55:09
  от Ester
  Тайни и загадки от древността - с Греъм Хенкок
  Древни цивилизации
  Pavlina Nikolova 0 1337 Последна<br />публикация Януари 09, 2012, 01:13:54
  от Pavlina Nikolova
  Извънземни в древността
  Филми
  dayana 14 2116 Последна<br />публикация Декември 09, 2012, 13:35:35
  от Аэ съм
  НАПРЕД НАРОДЕ ИДВА ВЕЛИКИЯТ ЕРНСТ МУЛДАШЕВ
  Обща тематика
  Иван 0 1036 Последна<br />публикация Декември 19, 2012, 03:51:57
  от Иван

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright