Духовно развитие

          

Страници:  1 2 3 [4]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Духовен учител  (Прочетена 7171 пъти)
Търсач
Търсач
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 387


WWW
« Отговор #45 -: Октомври 24, 2011, 15:57:54 »

Трябва да станем свои собствени учители, като събудим Духа в сърцата ни.
Търсете го там.
Активен

Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #46 -: Октомври 24, 2011, 18:04:14 »

Трябва да станем свои собствени учители, като събудим Духа в сърцата ни.
Търсете го там.

Как се събужда този дух? Opi6i prakti4eskata 4ast...(sorry za latinicata)
« Последна редакция: Октомври 24, 2011, 22:41:05 от Модератор » Активен
meander
Каквото дадеш това ти се връща.
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #47 -: Октомври 24, 2011, 19:04:39 »

Здравейте.
Как се събужда духа ли? Ми много е лесно.Първо го виждаш.после леко го побутваш да се събуди.И хоп готово духа е буден.
Живи и здрави.
П.с. Аааама не става с техники а с начин на живот и морал.
Активен

Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
Мухата влиза само в отворена уста!!!
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #48 -: Октомври 24, 2011, 19:12:08 »

....или просто да го поискаш ....Усмивчица 
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« Отговор #49 -: Октомври 24, 2011, 21:13:54 »

Здравейте.
Как се събужда духа ли? Ми много е лесно.Първо го виждаш.после леко го побутваш да се събуди.И хоп готово духа е буден.
Живи и здрави.
П.с. Аааама не става с техники а с начин на живот и морал.

Aha, ok...mersi
« Последна редакция: Октомври 24, 2011, 22:41:39 от Модератор » Активен
Финист
Финист
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 140


WWW
« Отговор #50 -: Октомври 24, 2011, 23:07:23 »

в източните учения се говори за това, че има три източника на знание, три източника на информация и помощ по Пътя(Дао, Дхарма, Дамма, ...), които понякогасе наричат алегорично "учители", и се пишат с главна буква, за да се покаже, че става дума за епитет, алегорино название, символ...

Първият Учител го наричат "учителя в теб"... и това не е нущи друго освен интуицията, умението сам да преценяваш нещата, вслушвайки се във инстинктивните усещания на тялото и доверявайки им се, другото му име е "гласът на безмълвието" или "гръм от ясно небе". Развива се чрез дхяна-дхара и самати-випашана, казано по български концентрация и спокойствие(още известно като "изчистване на съзнанието от чувства и мисли").
(изкривяването и неразбирането на информацията за този Учител, плюс голямо количество фантазия и халюцинации е породило повечето "чанелинги" и идеите за Водачи)

Вторият Учител е "учителя до теб"... или още "наставник", а също всички "вдъхновители" - тоест сумата от всички книги на езотерична тематика, които те запознават с ученията, и всички хора които без да са изминали целия мистичен път до края ме, все пак са по-опитни от теб, та могат да ти дадат полезни съвети или пък някаква информация която да използваш непосредствено в практиката си. Обикновено човек избира да работа в близко съструдничество с подобни по-напреднали хора, или се "привързва" към някоя езотерична теория или религия(която не е същата като религията на масите, дори когато е с идентичен произход). Освен това наставникът по отношение на наставлявания няма какво да научи.

Третият "учител", нариман "личният учител" или просто Учителя, е това което сме почнали едва ли иронично да приемаме под името Гуру. Гуру става ЗА ВАС някой "завършен майстор", "изминал целия мистичен път до края му" когато го признаете за такъв и започнете да ВЗЕМАТЕ ПРИМЕР ОТ НЕГО. Формално той не ви учи, както го прави Наставника, а само ви позволява да сте в негово присъствие, но нивото на което той живее е толкова различно, че всяко негово действие се явява пример за вас... отново повтарям - ЗА ВАС! Тоест, не е важно гуру да е мега-як принципно, но е важно да е ПО-як от вас, и да е постигнал ниво "от което няма връщане назад". Такива нива има няколко, така че и гуру са на различни нива... дал ище ви удовлетвори един или друг, е чисто субективен въпрос. Освен това термина "гуру" или "учител" е личен и субективен, тоест не един човек е принципно гуру, или е някъкъв УЧИТЕЛ, но е такъв за определени хора, които го признават за техен пример и се опитват да разввият подобни качества на характера. Важното тук е човек вече да има някаква идея какво харесва и какво не, защото ако нямаш ясна представа какво за теб е духовно... как ще откриеш тези качества в някого? МИ няма да можеш... Обаче имайки ясна представа какво харесваш, но бидейки неспособен да реализираш на практика идеала си, когато го видиш напълни или частично демонстрирано от някой човек, това е... като "гръм от ясно небе", като "всепроникващ аромат на роза", любов от пръв поглед... 
(неразбирането на тази пък идея е довело до безумни концепции от типа на "мировия учител", гуру еди-кой-си, учителя айвънхоу, учителя пиеро и прочие, докато това е обръщение от типа майка, баща, чичо, вуйчо...)

ясно е, че третия вариант е почти невъзможно да се случи, просто такива "идеални" хора не обикалят по улиците... въпреки това, аз смея да твърдя, че такива хора съществуват, и че е възможно да бъдат открити... втория случай също не е толкова чест колкото си мислим - всъшност именно за него е казано, че "учители има достатъчно, ученици няма"... просто защото за да влезеш в отношения от втория вид, трябва да имаш нагласата да се учиш, да се развиваш, да приемаш съвети, тоест да приемеш че си смотан и нищо не занеш, вместо да се правиш на мега-мастер ъф дъ уърлд, малкото братче на христос, баджанака на Мохамед или личен приятел на Буда и 40те Аватара... колцина обаче имат и смирението и силния стремеж да учат, че да открият знаещите, които ще се съгласят да са им наставници?

Първият вариант също не е толкова чест, всъшност хич даже, иначе нямаше да е част от тази схема... но именно с него трябва да се почне, и да се развива упорито по някоя методика, за която се знае че води до резултати... например Ваджраяна, или някой вид Суфизъм, или пък зантимания с Философия(но не теоретични, а в гръцкия смисъл на думата, където "молим се не с молитви, а с добри дела").

Та такива неща общо взето... както виждате, СИСТЕМА ИМА, и повече от една дори... а тия дето се правят на интересни, и мънкат нещо за това "да видим духа и да го побутнем леко, после да го събудим", или пък повтарят прекалено общото и нищо не значещо "просто го поискваш" - нека правят това което предлагат, а ние пък ще вършим това на което са ни научили нашите Наставници, което сме видяли да правят нашите Учители, и което нашият "безмълвен наблюдател" е одобрил като добро и достойно за правене... и нека бъдещето бъде наш съдник.


хмм, обикновено това не го дават никъде в толкова изчистен вид, но изискват от кандидата да се потруди самостоятелно, и да стигне сам до гореупоменатите идеи... като упоритостта и постоянството му се явяват доказалетлствата, че е годен да му се обесняват мистичните учения по-натам и по-подробно... но ако той няма дори упоритостта да прерови 2-3 книжки и да подреди няколко паречета омешана информация, то няма да се справи и с по-сложни задачки.


П.П. практическата част за събуждане на духа, на дремещия висш принцип в нас, никой няма да ти каже! Това е била една от тайните на езотеричното учение и все още е такава! Тия дето наричат сами себе си езотерици, едва ли са чували нещо по въпроса. Това са по-скоро фенове на езотериците и езотеризма... тъй както днешните "магове" са просто фенове на магьосниците от миналото за които са чели по книжките... Не очаквай някой от нас по форумите да е запознат с подобни неща, освен може би само в най-общ план да знае че е възможно да стане еди къде си, с еди-каква си помощ... максимум да откриеш хора които се стремят да получат достъп до тези "техники"(чрез моралния си живот, а не че той е техниката), а такива дето нещо ЗНАЯТ(но наистина знаят, а не просто твърдят или се мислят за знаещи) е нещо като много голем и много случаен късмет да ти изпаднат отнякъде...
Активен
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #51 -: Ноември 02, 2011, 16:53:46 »

  Има духовни учители и тук на Земята, но тези, които ни учат между преражданията са в духовния свят и не се прераждат. Те са нашите лични учители. Тези тук на Земята слизат с цел да просвещават хората като цяло, докато на учителите там горе Усмивчица са им поверени определен брой души, с които да работят. Поне така мисля аз.


  Духовният наставник може да преживява физическа инкарнация някъде по нашата Земя и дори да е съвсем до нас, под формата на приятел, колега... Зависи от нивото на душата - подопечен. Зависи от уроците, които душата - подопечен трябва да преживее и необходимата подкрепа, която трябва да получи. Мисля, че наистина младите души, които са в първите си инкарнации, получават такава подкрепа. С израстването, необходимостта от пряка помощ намалява, тъй като самите ние освен, че се учим на независимост, ставаме наставници на свой ред. И съответно освен, че ние самите еволюираме, нашите наставници не стоят на едно място. Те също "растат".
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #52 -: Ноември 02, 2011, 16:57:58 »

  Ами ако самия човек е Духовен Учител и не го осъзнава? Как ще знае на кого да се изяви и как ще отиде при ученика, когато е готов? Предполагам, че отговорът тука ще е, че ако един човек е Духовен Учител, той ще е наясно с това...
  Ами ако някой е Духовен Учител без да го осъзнава и е повлиял живота на много хора съвсем неусетно и незабележимо?

  Това е съвсем възможно, имайки предвид, че се раждаме с "амнезия" и едва в последните няколко години хората "се отварят" към свободното общуване с духовния свят. Или "пелената изтънява" Усмивчица. В зависимост от нивото, човек може да е духовен наставник и въобще да си няма представа, че е такъв.
  Активен
  Страници:  1 2 3 [4]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Духовен речник
  Езотерика
  11WOLF11 5 4948 Последна<br />публикация Декември 06, 2012, 13:53:38
  от вожда
  Йога без учител
  Йога
  Kaloyan 11 2385 Последна<br />публикация Януари 17, 2011, 02:44:18
  от Ivs.SY
  ДУХОВЕН МАТЕРИАЛИЗЪМ « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Leon7 20 1704 Последна<br />публикация Май 03, 2012, 20:10:33
  от Търсач
  Духовен център в Пловдив. Има ли???
  Въпроси и отговори
  Турист 0 1174 Последна<br />публикация Октомври 23, 2011, 23:09:28
  от Турист
  Духовна връзка - Учител и ученици « 1 2 ... 5 6 »
  Духовни връзки и взаимоотношения
  Aliya 79 4493 Последна<br />публикация Октомври 12, 2012, 21:42:03
  от balar

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright