Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 8 9 [10]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Бог  (Прочетена 11182 пъти)
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #135 -: Май 17, 2012, 12:30:39 »

  Никои не уча и тука почва да се заражда отрицателното.
  Аз нямам намерение да уча никои.това в новото време ще е лошо.Понеже всички ще знаем всичко.Проблема е, че не четем със сърцата си а със мозъка.
  Цитат
  Ако до сега е било важно да сме различни сега има нужда да сме едно и да мислим за едно или за планетата.

  До сега всичко бе едно ,от сега всичко ще е различно.
  Тука се казва друго от това което разбирате.Затова и библията и Петър Дънов никои не разбра.
  1.
  Цитат
  Ако до сега е било важно да сме различни сега има нужда да сме едно и да мислим за едно или за планетата.
  Значи , че до сега беше важно да израстем сами и да бъдем различни.Сега ще е важно да сме едно и да премахнем различията.Трябва да се съединим с планетата.Всички заедно като едно цяло.
  2.
  Цитат
  До сега всичко бе едно ,от сега всичко ще е различно.
  Това значи , че до сега историята от миналото ще изчезне и ще дойде нова която ще се пише на ново.Съжалявам че не мога да предам информацията както трябва, за да е ясна.Аз я знам и искам вие да я разберете.Старото си отива идва ново и няма как да го намерите в миналото.
  Нека сърцата ни са пълни с любов.И да видим доброто във всеки.
  Преди да правите забележки, мислете и виждайте невидимото.И нека се обичаме.
  Кога се генерира отрицателно е лошо.
  Хората докоснали се до тази информация нямат нужда от каквото и да е средство за информация, понеже информацията е в тях самите.И те се крият понеже кога се опитат да споделят са нападани от старите закърнели схващания на миналото.
  « Последна редакция: Май 17, 2012, 12:42:06 от sunshine_and_love » Активен

  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #136 -: Август 07, 2012, 09:30:04 »

  Не ми харесва думата Бог-може да се назове по много други начини-Висша същност,Велик живот,Велика Мистерия-цитирам от прочетени книги
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #137 -: Август 07, 2012, 11:57:18 »

  Не ми харесва думата Бог-може да се назове по много други начини-Висша същност,Велик живот,Велика Мистерия-цитирам от прочетени книги

  Думите са начин на Разума да даде определение на нещо или някой.. На мен примерно думата Бог ми напомня на религията и как тя ни кара да си мислим, че ние сме по - слаби, по нисши и т.н.. За това понякога като се моля не използвам нарицателно, а започвам направо с думите "Моля те.." Ако искаш можеш да си измислиш свое има за Него.. няма значение най - важна е енергията с която го правиш ^^
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Щуродино
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 256

  « Отговор #138 -: Август 09, 2012, 22:55:18 »

  Да
  Активен

  Омръзна ми да се обяснявам-47 годишна
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #139 -: Август 30, 2013, 09:02:09 »

  Шестте типа атеисти

  Колко начина има да не вярвате в Бог?

  Поне шест, твърди ново проучване, което предизвика истински ураган от спорове в САЩ.

  Двама изследователи от университета в Тенеси, Чатануга, класифицираха атеистите в палитра от шест подтипа. Проучването е базирано на 59 интервюта с невярващи.

  1. Атеистът-интелектуалец/агностикът

  Той търси информация и интелектуални стимули за атеизма. Обича да дебатира и да спори, особено в популярни интернет сайтове. Начетен е по отношение на религията и често цитира различни трудове.

  2. Активистът

  Той не се задоволява с това да не вярва; има нужда да каже на другите защо отхвърля религията и защо обществото би било по-добро без нея. Говори по политически каузи като правата на хомосексуалните, феминизма, околната среда и животните.

  3. Търсещият агностик

  В тази група влизат хора, които не са сигурни дали Бог съществува, но поддържат ума си отворен и признават границите на човешкото познание и опит. Те често поставят под въпрос собствените си убеждения и нямат твърда идеологическа позиция. Това не означава, че са объркани – просто приемат несигурността.

  4. Анти-теистът

  Тази група често говори срещу религията и вярванията, като обикновено се позиционира като „диаметрално противоположна на религиозната идеология”. Според тях религията е незнание, назадничава институция, която разгражда обществото. Анти-теистът ясно осъзнава ограниченията и опасностите, свързани с религиите.

  5. Неангажираният

  Това е най-малобройната група от шестте, която се характеризира с това, че не се намесва по никакъв начин в спорове и въпроси, свързани с религията и с нейното отричане. В много случаи това се възприема като апатия или липса на интерес. Неангажираният обаче просто не вярва и липсата му на вяра означава и липса на любопитство към всичко, свързано с нея.

  6. Ритуалният атеист

  Той не вярва в богове, не се свързва с религии и не се надява на задгробен живот, но намира ученията на някои религиозни традиции за полезни и мъдри. Приема ги от философската им страна и ги използва като уроци за живота и пътища към трансцедентално освобождаване. Практикува някои религиозни ритуали, церемонии, музикални събития, медитации, йога или празници. За много от тези хора връзката с ритуала е семейно или социално наследство, а за други – уважение към символиката на религиозните практики, вярвания и церемонии.

  Източник: "Мениджър Нюз''

  източник:
  http://www.obekti.bg/chovek/8930-%D0%A0%D0%81%D0%A0%C2%B5%D0%A1%D0%83%D0%A1%E2%80%9A%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%C2%B5-%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%D1%91%D0%A0%D1%97%D0%A0%C2%B0-%D0%A0%C2%B0%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%C2%B5%D0%A0%D1%91%D0%A1%D0%83%D0%A1%E2%80%9A%D0%A0%D1%91
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Speed_Of_Pain
  Румпелщилцхен
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 133


  « Отговор #140 -: Август 30, 2013, 11:01:31 »

  Ето една тема която ми бе направила впечатление..
  1. Теизъм и атеизъм. Теистите вярват в Бог, без за това да са им нужни зна­ние или личен опит. На практика тяхната вяра е просто бягство от съмнението. Човек трябва да бъде неверо­ятно смел, за да запази в себе си способността да се съмнява. Да не избягаш от възможността да се съмня­ваш - това е едно от основните качества на всеки, кой­то търси своя път към истината. А вярата е вид бягст­во. Вярата премахва способността да се съмняваш, по­мага ти да почувстваш облекчение и увереност в собс­твените си знания, макар че дълбоко в себе си осъзна­ваш, че все още не си познал истината.

  Веднъж при мен дойде един човек, който заяви: "Вярата ми в Бог вече е непоколебима." Аз го попитах: "Какво означава "непоколебима"? Да не би да искаш да кажеш, че сред вас има и вярващи, чиято вяра може да бъде разколебана? Самата дума "непоколебим" предполага, че дълбоко в себе си таиш съзнателно не­що, което искаш да си остане там, неуязвимо за вся­какви колебания." После добавих: "По-късно ще пого­ворим за това, сега ми кажи най-напред какво те кара мислиш, че вярата ти в Бог е непоколебима." Човекът отговори: "Ходя редовно на поклонение в храма."

  Вярата е начин да избягаш от действителността. Трябва да се направи нещо, бяг­ството не е спасение. Те­истът се преструва, че знае. Атеистът също се престру­ва на сигурен, че няма Бог. Нито теистът, нито атеис­тът се опитват да проверят дали това наистина е така. На всичко отгоре задачата на атеиста е далеч по-трудна от тази на теиста, защото теистът се опитва да открие нещо като присъствие и реално съществуване и поне разполага с някаква теория като работна хипоте­за. Атеистът не може да разчита на никаква хипотеза; той изхожда от презумпцията, че няма Бог. Какво би могъл да търси тогава? Може би не-Бог? Не е лесно да проумееш какво е Бог, още по-трудно е да разбереш какво представлява нещо, което не е Бог. Макар и съв­сем случайно, теистът може и да се натъкне на някакъв Бог, докато за атеиста това е абсолютно изключено, тъй като не-Бог, по дефиниция, е нещо, което не съществува. Няма как да се натъкнеш на нещо, което не съществува. Теистьт поне може да разчита на възмож­ността да трансформира тезата си в друга хипотеза, например: "Не вярвам, че има Бог, но като хипотеза приемам, че Бог все пак съществува и ще се опитам да го намеря." Каква хипотеза би могъл да има атеистът? Неговата позиция е отрицанието. Негативизмът не мо­же да послужи за хипотеза. Атеистът е поставен в мно­го по-неизгодна позиция, но въпреки това може да разчита на нещо, благодарение на което се чувства много по-добре, в сравнение с теиста.

  Теистьт не може да се освободи от съмнението. То остава дълбоко в него, скрито под маската на собст­вената му вяра. Няма как да се отърве от него. Вярата и съмнението са двете страни на една и съща монета. Ако отхвърлиш едната, отхвърляш и другата. Ако държиш на едната, няма как да не приемеш другата.

  В друго отношение обаче и атеистът може да разчита на по-изгодна позиция в сравнение с атеиста - човек не може да храни съмнение в нещо, което не съществува. Щом се съмняваш в нещо, значи, него го има или мо­же би го има. Ако си решил, че няма Бог, няма в какво да се съмняваш. Нямаш причина да вярваш, значи, ня­ма в какво да се съмняваш. Оттук нататък няма защо да продължаваш със своите търсения.

  Атеистът отхвърля всякакви съмнения, при това много по-задълбочено и искрено, отколкото теиста. Съмнението остава в душата на теиста непосредствено под маската на вярата. За атеиста не е необходимо да се прикрива под някаква маска, той съзнателно е отх­върлил всяко съмнение и то е останало някъде в недрата на подсъзнанието.

  Човек няма как да се отърве от съмненията, единственият начин е познанието. Но можеш да измамиш другите. За атеиста това е много лесно. Поради тази причина теизмът непрекъснато се свива и за негова сметка се разраства атеизмът. Колко­то по-интелигентен, образован и културен става човек, толкова по-широко се разстила и влиянието на атеиз­ма; идеите на теизма изглеждат все по-вехти и старо­модни. Дори онези, които ходят в църкви, храмове, джамии и синагоги, дълбоко в себе си са съвсем наяс­но, че правят това за пред другите. Така им е по-удобно, защото подобни места представляват своеоб­разни клубове. Не че човек е вярващ - той дори не си дава труд да се преструва на такъв.

  Теистите са доста лицемерни; атеистите са малко по-откровени, тъй като не са принудени да прикриват своята уязвимост под маската на религията. Ако са уязвими и нещо ги боли, те с готовност приемат и бол­ката, и собствената си уязвимост. С малко повече ку­раж и ако си по-близо до началната точка, от която за­почваш да търсиш истината (защото цял живот можеш да прекараш в самоизмамата, че вярваш в нещо и че знаеш нещо), докога ще можеш да си казваш: "Няма Бог"?

  източник: http://diamantsredstaklata.blog.bg/hobi/2010/01/21/teizym-ateizym-agnosticizym-i-gnosticizym.477004
  Активен

  Хората трудно намират общ език със себе си, може би защото е трудно да си добър разказвач и търпелив слушател едновременно.
  d1esel
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 4

  « Отговор #141 -: Септември 06, 2013, 09:04:43 »

  Забавно е колко се е изписало за нещо което дори и да разбираш какво е, в момента в който се опиташ да го обясниш, спираш да го разбираш и го описваш с наличните ти средства, по спомен. Затова най-абстрактните определения са масово предпочитани, заради неопределеността им.
  Разбирането за бог(пиша го с малка буква защото е просто дума) е малко или много различно за всеки и в същия момент еднакво за всички. Точно безброй многото различни гледни точки го правят това което е: Всичко, осъзнаващо себе си по-всеки възможен начин.... но не само Намигване

  За мен лично не е важно какво се влага зад думичката "бог" и дали се вярва в нея, а да се вярва като цяло.
  Вярата е единственото признание за съществуването на необяснимото. А не е ли всичко такова?
  Активен
  Ru Alfa
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 315


  « Отговор #142 -: Септември 27, 2013, 11:18:37 »

  Бог не е това, което е представено от религиите и дори не се назовава Бог, или Аллах или нищо подобно. Това в моите представи е нещо като много силна, мощна енергия във Вселената тук и отвъд, която твори, създава, и също така може да унищожава вече създаденото от нея. Бог, дявол – митологични образи измислени от човека,  а може би не, също както и законите, и правилата, за да държат човека в подчинение. Религии, секти и т.н., всичко е търговия и промиване на мозъка. Бог или енергията, която претворява всемира се движи по свои задачки, така да кажем, и въобще и е все едно дали купуваме свещи и ходим на църква. Нещата някъде си съвпадат, някъде доста се разминават. Онова, което е било изложено в древните текстове като Библията е било изменяно стотици пъти оттогава до днес, от хората, толкова много, че смисъла и значението отдавна вече не са същите. А може би човека има нужда да бъде държан в подчинение, да има правила и догми, които да спазва. Искаме свобода и независимост, физическа и емоционална, но дали сме дорасли духовно за нея. А може би някой някога е прозрял, че трябва да има нещо отвъд реалността, нещо с голяма сила, от което човека да има страх, за да се възпира от действия като убийството. Затворът и смъртната присъда сякаш за някои не изглеждат така страшни, нужно е да има нещо по плашещо като страдание през вечността. Или обратното - рай за благочестивите. Умът е нещо много опасно, той ни кара да правим какво ли не, всеки разсъждава сам за себе си по различен начин и реагира различно, според това как възприема обстоятелствата. Какво ли би било да няма закони, съд и присъда, и да не ни е известно, че има Бог. А хората да са си все същите. Какво би станало ако всеки правеше каквото му хрумне, без да му пука от нищо, не че сега на някого му пука много, и все пак има от какво. Дали нямаше агресията да надделее въз основа на това, че няма кой или какво да спира подобно поведение. Търсим демоните в ада, а всъщност демоните живеят в самите нас.
  Питаме се кой, как и какво е създало всичко, Земята,  Космоса, нас самите. Имаме толкова много въпроси, а отговорите, до които стигаме с времето се оказва, че са все още твърде далече от цялата истина. Дали не е по лесно да вярваме в това, че свръхмощен разум като Бог е създал всичко това, отколкото да продължаваме да търсим истината, която колкото повече доближаваме, изглежда все по недостижима?
  Активен
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #143 -: Септември 27, 2013, 12:14:01 »

  Има една поредица в която казват, че поради невежеството си хората мислели за богове извънземни посетители Усмивчица
  Един вид, всичките Исус, Буда, Кришна, Сет, Тор, Один, Изида, Озирис, Анубис, Зевс...и т.н. са били извънземна раса помагала ни при нашето развитие.И обратно имало и такива които пречели.Имало и такива които заемали страни.Имало и такива които строяли пирамиди и градове, като Атлантида, като Шамбала и т.н. Има и доста доказателства за неща които няма как и не може да са били изработени от хора, има и сведения, че цяла огромна част от нашата история липсва Усмивчица и т.н.
  Активен
  nikcvet
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 90


  « Отговор #144 -: Септември 27, 2013, 12:56:41 »

  Разликата е, че древните представи са "оригинални" - те са били в началото, а много от възникналите в следващите векове представи и понятия са един вид изкривяване, фалшификат на по-старите или някакъв "духовен сурогат".

  Понякога по-старите представи са по-правилни и по-близо до истината.
  Понякога новото е по-добро и по-правилно от старото, но това трябва да се докаже много сериозно или с течение на времето.
  Активен
  Страници:  1 ... 8 9 [10]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Богомилите
  Видео клипове
  delfin 6 4330 Последна<br />публикация Януари 22, 2017, 21:57:25
  от Престолски
  България първенец по деца индиго « 1 2 3 »
  Всичко относно индиготата
  Evolution 38 8883 Последна<br />публикация Януари 05, 2011, 18:58:29
  от elincetoo
  Бъдещето за Българите
  Послания
  SOL 6 2253 Последна<br />публикация Май 24, 2011, 08:52:43
  от SOL
  Какво да правя имам чуството че съм Бог????
  Въпроси и отговори
  Emil 8 1527 Последна<br />публикация Август 24, 2013, 11:53:27
  от Ariam
  Баодинг Сфери
  Енергийни учения
  The One 0 3416 Последна<br />публикация Май 21, 2013, 15:27:34
  от The One

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright