Духовно развитие

          

Страници:  1 2 3 [4] 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Жени и мъже - духовност, функции, положение в обществото  (Прочетена 5647 пъти)
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #45 -: Декември 06, 2011, 13:09:36 »

  Ооо, не, не! Не съм треньор.

  А останалото, оставям на онези, които имат нужда от признание и одобрение.

  При ...кой на Плиска?!

  Линда- именно на филмовата греоиня,  която поголовно премяташе, с едни странни движения лошите, които все бяха мъже.

  Mortal Kombat. Там, от... 20 героя, които може да ибере човек, 8 са женски типажи.

  Компютър/интелект - това е цялостната конфигурация от компютърните компоненти.
  Процесора (разума) е основната, отговорна за всички операции част, на всяка изчислителна машина, но тя е нищо, ако няма
  Рам (интелект) - оперативна памет. Капацитета за бързо възприемане и обработване на данни.
  Харддиск (мозък) - Колкото е по-голяма вместимостта му - толкова повече информация може да запамети.
  Съзнание компютъра няма, но предполагам, че лесно ще си отговориш на въпроса какво е съзнание. Това е нещо, което, според някои вярвания, а според мен, притежават и
  камъните и звездите... въздуха и водата дори.


  Поздравления за успехите ти като Учител ! За такива неща се казва просто "благодаря", но в случая не съм аз ученика, а добрите неща заслужават добра дума Усмивчица.

  При Тай - http://www.livetolift.com/
  Понеже е единственият, който познавам (виртуално) като адепт на тренирането с тежести за жени, но и се е заплеснал по рейки, някак си те сложих в неговата зала.

  Линда я знам. По "Студио-Хъ" я даваха и се предполага, че тупаше с карате Усмивчица. А аз така и не свикнах да играя на компютър, но в Мортал Комбат ползвах


  Китана

  -----

  Цитат
  Ами, според мен интелекта определя като цяло начина на мислене и поведение, не само на човек, ами и при едноклетъчните.

  Цитат
  Рам (интелект) - оперативна памет. Капацитета за бързо възприемане и обработване на данни.

  Съзнание компютъра няма, но предполагам, че лесно ще си отговориш на въпроса какво е съзнание. Това е нещо, което, според някои вярвания, а според мен, притежават и
  камъните и звездите... въздуха и водата дори.

  Тогава ми обясни в какъв случай използваш думата "начин". Защото с примера, който си дал, мога да се съглася, че интелектът играе роля в начина на мислене, т.е. структурирането на намирането на решение по даден проблем, но не играе роля в начина на поведение. Поведението ни се управлява от разума (процесора).

  Аз като едно магаре, ще допълня, че поведението ни се управлява и от (и най-вече от) съзнанието ни. За мен съзнанието е физическото проявление на душата ни в тримерния свят. ... Ъм, душа, висш аз и други такива термини, определящи локализираната енергийна единица "себе". (супер! това го казах сложно)
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #46 -: Декември 06, 2011, 14:33:13 »

  Sue, ...ще ти отговоря довечера, че искам да съм с избистрен ум. Понякога задаваш въпроси, като малките деца. Харесва ми. Имам търпение в неограничени количества. Трудно ще се изнервя до толкова, че да те оставя без отговор или да те "пусна по пързалката", само и само за да спреш с тези въпроси за уточнения на думи, понятия и букви. О, Китана е особено мила женица.
  (Да знаете, кръв се лее и анимацията е сравнително реалистична. Общо взето, една добре сложена, млада дама, посредством две ветрила, реже крайници и глави, на своите колеги, по особено безскруполен и хладнокръвен начин.)
  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=M1Z-faxbxY8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=M1Z-faxbxY8</a>
  Да... аз също не можах да свикна да играя с клавиатура.
  До скоро, Sue.
  Активен
  Pelin
  ОЙ 8:11
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 280


  Red Overtone Serpent

  WWW
  « Отговор #47 -: Декември 06, 2011, 15:10:31 »

  Тогава ми обясни в какъв случай използваш думата "начин". Защото с примера, който си дал, мога да се съглася, че интелектът играе роля в начина на мислене, т.е. структурирането на намирането на решение по даден проблем, но не играе роля в начина на поведение. Поведението ни се управлява от разума (процесора).

  Аз като едно магаре, ще допълня, че поведението ни се управлява и от (и най-вече от) съзнанието ни. За мен съзнанието е физическото проявление на душата ни в тримерния свят. ... Ъм, душа, висш аз и други такива термини, определящи локализираната енергийна единица "себе". (супер! това го казах сложно)
  Всъщност, според психоанализата, поведението - негов основен подбудител е реакцията/желанието, в най-честите случаи, за обикновенните хора, а реакцията/желанието се определя от "То"/Id (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE_%28%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%29), до колкото липсва намеса/корекция от страна на "Свръх Аз-а".
  Раз_ум-ът, като термин, който използваш, лично мога да приравня със Свръх Аз-а/SuperEgo (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85-%D0%90%D0%B7), а интелекта - с Аз/ego, въпреки, че думите са двуяки и като възприятие се разбират различно, от там се и ползват за да се обозначат различни неща.
  Цитат
  Структурна теория
  Ид или още То
  То обхваща неорганизираната, неосъзнатата част от личностната структура, която съдържа основните инстинкти. „То“ е несъзнателно по определение. То стои в директна противоположност на Свръх аза. По формулировка на Фройд:
  „То е тъмна, недостъпна част от нашата личност, малкото, което знаем за него, имаме от нашето изследване на работата на съня и конструкцията на невротичните сипмтоми, и повечето от това е с негативен характер и може да бъде описано само в контраст на Егото. Ние се доближаваме към Ид с аналогии: ние го наричаме хаос, котел пълен с много възбуда… Пълно с енергия простираща се от инстинктите, но няма организация, не показва никакво колективно желание, а само борба да си докара удовлетворение на инстинктивните нужди, уважавайки спазването на принципа на удоволствието.“ Фройд, Нови Уводни лекции по Психоанализа (1933)

  Еволюционно, „То“ е предшественик на „Аз“-а; тоест психичният апарат започва при раждането, като недиференцирано „То“, част от което после се развива в структуриран „Аз“. По такъв начин „То“:
  „съдържа всичко което е унаследено, което е представено при раждането, което се установява в конституцията — над всичко, следователно инстинктите, които произлизат от соматичната организация и които намират първо физически израз тук (в То) във форми непознати за нас“. Фройд, „Отвъд принципа на удоволствието“

  „То“ е отговорно за нашите основни инстинкти като храна и вода, секс и агресивни импулси. То е неморално и егоцентрично, управлявано на принципа на болката и удоволствието; то е без чувство за време, напълно нелогично, първоначално сексуално, инфантилно в своето емоционално развитие и не приема „не“ за отговор. Разглежда се като резервоар на либидото или „любовната енергия“.

  Аз или още его
  Егото или азът обхваща тази организирана част от личностната структура, която включва защитни, перцептивни, оценъчни, интелектуално-когнитивни и изпълнителни функции. Осъзнатите чувства пребивават в егото, макар не всички от операциите на егото да са съзнателни. Според Фройд:
  „Егото е тази част от Ид-а, която е била изменена от директното влияние на външния свят… Егото изобразява това, което може да бъде наречен разсъдък и разум, в противоположност на Ид, което съдържа страсти… в своята връзка с Ид то е като ездач на седло, който се стреми да удържи превъзхождащата сила на коня; с тази разлика, че ездачът се опитва да го направи със своята собствена сила, докато егото използва взети назаем сили.“ [Фройд, Аз и То(1923)]"

  В теорията на Фройд, егото има посредническа роля между „То“, Свръх аз-а и външния свят. Неговата задача е да намери баланса между примитивните нагони и реалността докато задоволи „То“ и „Свръх аз“-а. Неговата главна загриженост е с индивидуалната безопасност да позволи на някои от желанията на „То“ да бъдат изразени, но само последствията от тези дейности са маргинални.

  Свръх аз
  „Свръх азът“ обхваща тази организирана част от личностната структура, основно, но не изцяло несъзнателна, която включва индивидуалните его идеали, духовни цели и друго психично представяне (най-общо наричано „съвест“), което критикува и забранява неговите или нейните инстинкти, фантазии, чувства или действия.

  Теорията на Фройд заключава, че „Свръх аз“-ът е символична интернализация на фигурата на бащата и културните правила. Свръх аз-ът се грижи да стои в опозиция на желанията на Ид-а и неговата агресивност по посока на егото, защото техните цели са противоположни. „Свръх аз“-азът действа като „съвест“, поддържаща нашето чувство за морал и забрана на табутата. Неговото формиране става по време на края на Едиповия комплекс и се формира от идентификацията с интернализираната бащина фигура след като малкото момче не може успешно да задържи майка си като любовен обект без страх от кастрация.

  и още нещо:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

  Съзнанието
  Според мнозина изследоватери, това е сбора от СвръхАз-а, от аз-а и от то в човека, въпреки, че този термин в аналитичната психология се отнася конкретно само за част от човека - за онова, което той осъзнава.
  Знаем, че човек не съзнава хиляди неща от ежедневието с, сиреч не е Буден за тях. Тъй те си преминават без той дори да ги усети.


  Conscious: съзнавано
  Preconscious: предсъзнавано
  Unconscious: несъзнавано
  Ego: азът,
  Superego: свръх азът,
  ID: то

  Ако търсим аналогия с компютъра, което смея да твърдя няма да е на 100% точно, то това което повечето хора наричат "съзнание" е софтуера.
  Процесорът, рам-паметта и пр. са част от хардуера, който може да се приравни с тялото на човака, с мозъка да речем и с неговите депа.
  Значи, имаме едно тяло, един хардуер, но той няма как да тръгне, ако в него не е внесен софтуер. Тъй и тялото без "съзнание" е мъртво.
  Софтуерът е онова нещо, без което РС-то не може да изпълнява своето предназначение, но и това не е достатъчно. Нужна е и енергия, сиреч електрозахранване (ток).
  Та какво може да се обобщи?
  За компютъра са необходими три неща главно - електрозахранване (Дух), софтуер (душа) и хардуер (тяло).
  Разбира се, е нужно и някой, който да ползва този компютър за собствено удоволствие/наслада (Бог), защото компютъра без ползвател е най-безсмисленото нещо в света.

  Често съм давал като сравнение филма "Бунтът на машините", дето софтуера стана самобитен и се възправи срещу своя Създател, във война, в надпревара за надмощие.
  Е, кое е по-сладко - да си самобитен компютър, свързан в мрежа с други подобни на теб компютри, или да си управляван от Човека/Бога?
  Някои, копнеещи за свобода и за аз-ова изява, страдащи от болестта наречена "комплексираност", не биха и искали да чуят за възможността да бъдат раби, сиреч инструменти в ръцете на Създателя/Твореца. Те желаят власта в своите ръце, господарството, считайки, че това е същността на Свободата. Разбира се, грешат, но с времето сами ще разберат това.
  Други са способни и желаят единствено да се отдадат в служба на Онзи, който ги и сътворил. Усмивчица
  Той пък, в отплата на това, им дарява Щастие - възможността да изживяват Любовта.
  « Последна редакция: Декември 06, 2011, 15:45:24 от Pelin » Активен

  "... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #48 -: Декември 07, 2011, 00:01:59 »


  Цитат на: elinikar
  защо ли трявба да се мориме да завършваме мъжки "специалности в университетите,като "природата си го е измислила".Я да си береме гъбите!
  Ами хайде де! Да ви пита човек! Може би, ако не бяхте подели тази еманципирана битка за равноправие, сега нямаше толкова голяма част от мъжете да са гейове а друа - още по-голяма част да се избиват за ред в козметичните салони, от мерак да си гланцират епилираните задници. После се оплаквате, че мъжете са в червената книга на изчезващите видове.
  А вероятно те са си виновни, поради това, че не се справят с „мъжките” си функции, та се налага вие да ги вършите? Какво ви беше, когато бяхте тихи, скромни, хрисими, търпеливи и нежни създания? Да, хубаво, понякога се превръщахте в четки за мъжко его, но какво пък… - нима не оставахте доволни от резултатите? Сега, като станахте фабрики за мъжки комплекси, по-добре ли ви е? И в двата случая ни манипулирате, много успешно, но защо решихте, че трябва да ни „отваряте очите”, че да разберем какви мижитурки сме?
  Не казвам нищо.
  Моята поизиция по тези въпроси, които ти зададох, запазвам в тайна, макар че прозира на много места, че съм за матриархат и че 90% от простотията на човечеството, в исторически и съвременен план, идва не от другаде, а от белите европейски мъже. Е… и малка част от жълтите (по-конкретно китайците). Там е работата, че всички стават бели, при дълго съжителство и общуване с бели. В противен случай се налага да умрат и да затрият всичко, което им е свято.
  Хокахей!
  Цитат на: elinikar
  sanguinary ,мисля че е излишно да мъдрувам повече
  Послушай, този съвет, който умората ти дава. И все пак, надявам се да намерим, един по-лек, непринуден и забавен начин на общуване, за да не те изгубим като събеседник. Сам, обаче, няма да мога. Налага се и ти да се отпуснеш малко и да се усмихнеш.

  Няма как да еволюираме,ако не минем през всичко това.

  Стига да имам време,няма да ме загубите като събеседник.Непринуденият и открит тон ми допада,а ти си добър психолог и можеш всичко

  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #49 -: Декември 07, 2011, 03:22:31 »

  Цитат на: Sue
  Поздравления за успехите ти като Учител !
  Sue, ...не зная как да го кажа, че да не рискувам да се засегнеш, но... не мога да приема подобни поздравления. И не става дума за някаква проява на излишна скромност... или каквато и да е форма на суета. Всеки е ученик и учител, както на себе си, така и на всички. И всеки е успешен, дори и не винаги да ни изглежда така.
  Все пак, хубави думи са това, но при теб не е очудващо. Имаш дарба да подреждаш думите по начин, който е хубав. Приказките ти имат лекувити способности.
  Цитат на: Sue
  Линда я знам. По "Студио-Хъ" я даваха и се предполага, че тупаше с карате
  Май да, не помня. Но това ме подсеща за онази, скромна китайска женица  - Им Уинг Чун, която сътворила такова бойно изкуство, което няма нищо общо със силовите похвати от традиционното кунг фу и японското карате, но пък хората, които са го усвоили като собствена техника, са били практически непобедими. Винг Чун, както и айкидо, са измислени по такъв начин, че колкото по-голям и силен е противника ти, толкова по-зле за него.

  Цитат на: Sue
  Тогава ми обясни в какъв случай използваш думата "начин". Защото с примера, който си дал, мога да се съглася, че интелектът играе роля в начина на мислене, т.е. структурирането на намирането на решение по даден проблем, но не играе роля в начина на поведение.
  Когато се обяснява дадена дума или термин е добре да се започне от далеч, като се потърсят, нейни синонимни и антонимни понятия. Например, най-близкия синоним на "начин", според това как аз си го обяснявам, това е "път". Начин, за постигане на даден резултат или път, по който се върви към дадена цел. Обикновено и начините и пътищата са много, а пред всеки стои избора, по кой от тях да действа/поеме. Мястото, в което е поместена, думата "начин", в заглавието на темата, например, не мисля, че е много на място, тъй като мисленето, не мога да го съотнеса към някакъв вид цел, но това е въпрос, по-скоро на гледна точка и възприятия, отколкото някаква неоспорима и общоважаща истина.
  Именно интелекта, играе не роля, а ролята - за намирането на рационални и адекватни решения, по пътя към разрешаването на дадан проблем, задача или въпрос. В начина на поведение играе също, но до толкова, доколкото поведението ни е участник в решаването на тези задачи и проблеми. Всичко е свързано и нищо не е независимо от всичко останало. Интелекта е пряко отговорен за логическото мислене и съобразяването на заобикалящия свят. Това е, основното, което ни различава от животните.  За това ни е забавно, когато видим - котка как си гони опашката или куче, което се шашка от отражението си в огледалото.
  Цитат на: Sue
  Аз като едно магаре, ще допълня, че поведението ни се управлява и от (и най-вече от) съзнанието ни.
  Тази част от поведението, която отговаря за нашето оцеляване, като вид, например - хранене, дишане, размножаване, всички инстинкти и условни рефлекси, които ги притежава всяка жива твар, се управлява от съзнанието, да. Крокодила няма интелект или ако има е твърде нисък, за да осъзнае, че е крокодил.
  В съзнанието му, обаче е закодирано от хилядолетия-насам, че когато зебрите мигрират през реката, в която той балбуцира, трябва да си хване една. Той просто е гладен и това е единствения начин, вграден му в системата (ограничено му е мястото харда, а и му слаба рам паметта), по който би могъл да промени този факт. Той няма представа от причината и следствието. Поведението на приматите е много добър пример за средно положение. Едно шимпанзе, винаги би съобразило, много по-правилно дадена обстановка. Ако има ябълка, на високо, където не може да се покатери, шимпанзето ще намери пръчка, за да я побутне и да си я вземе. При някои птици, също се срещат, доста находчиви видове, което е нормално, тъй като са едни от най-старите обитатели, които са останали живи, а дори и преки наследници на динозаврите. Помня един клип, в който сврака, неможейки да си счупи ореха, го пускаше на улица, през която минават коли. Когато отминат, ореха вече е на сол, а тя отива и си го кълве, съвем спокойно.
  Цитат на: Sue
  За мен съзнанието е физическото проявление на душата ни в тримерния свят. ...Ъм, душа, висш аз и други такива термини, определящи локализираната енергийна единица "себе". (супер! това го казах сложно)
  Да... не звучи чак толкова абсурдно, но... - тогава тялото какво е? Аватар, който ни служи като "скафандър", приспособен за живот, в условията на тази планета? ...Може да. Защо не и така да се разглеждат нещата...
  Добре.

  Цитат на: elinikar

  Няма как да еволюираме,ако не минем през всичкотова.

  Има логика.
  Цитат на: elinikar

  Стига да имам време,няма да ме загубите като събеседник.
  Радвам се да го разбера.
  Цитат на: elinikar

  Непринуденият и открит тон ми допада,а ти си добър психолог и можеш всичко
  Ах, да беше така. Но ми хареса как прозвуча. Благодаря, все пак, elinikar, но тези думи, по-скоро говорят за теб, отколкото за мен.
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #50 -: Декември 07, 2011, 18:29:33 »

  Искам да помисля над последните ви отговори.

  Само се включвам, за да ти кажа Санги, че има причина да се държа като дете, когато уточнявам дадена дума. От доста време съм във форумното пространство и отделно знам, че писменото слово предава най-малко информация от достъпните ни - личен разговор, телефонен разговор. Дори с много емотикони, комуникацията през форумите е утежнена и често стават "засечки".
  По тази причина питам по няколко пъти понякога за думички или кой какво е имал предвид. Често се случва да се уловя, че аз мисля ,че е казано едно, но пък се оказва, че има възможност да е и нещо друго и че е по-вероятно да е другото, а не каквото го разбирам аз.

  За това, в името на добрата комуникация, предпочитам да поема върху себе си да ме помислят за инфантилна или глупава, но да съм сигурна, че наистина разбирам какво се опитва да ми каже човека отсреща.
  Пък като се седне на една маса и се говори отблизо, то някой път и думи не са нужни, за да се разберат хората
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #51 -: Декември 07, 2011, 18:47:48 »

  Цитат на: Sue
  Само се включвам, за да ти кажа Санги, че има причина да се държа като дете, когато уточнявам дадена дума.
  Знам, Сю!  
  И аз го правя същото, понякога. И когато го правя с хора, които знаят, че отговорите са ми ясни, смятат, че се подигравам с тях.
  Аз днес се запътвам към голямото езеро, така че не бързай.
  Към събота ще дойда пак, ако си била непослушна.
  Късмет до тогава. И малоумната!
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #52 -: Декември 10, 2011, 02:32:56 »

  Цитат
  Именно интелекта, играе не роля, а ролята - за намирането на рационални и адекватни решения, по пътя към разрешаването на дадан проблем, задача или въпрос. В начина на поведение играе също, но до толкова, доколкото поведението ни е участник в решаването на тези задачи и проблеми. Всичко е свързано и нищо не е независимо от всичко останало.

  Съгласна съм до някъде. Не съм съгласна, че поведението ни е участник в решаването на задачите и проблемите ни. По-скоро е причина и следствие за и от работата на интелекта.
  Нашето поведение предизвиква околните да се държат по определен начин с нас. Понякога създава проблеми, понякога предразполага. Природата по същия начин реагира на нашето поведение и отношение към нея, само с друга скорост и с други изразни средства. Реакцията на другите и това, което ни заобикаля предизвиква зъбчатите колела в главата ни да заработят. Интелектът ни тогава намира адекватно или не чак толкова адекватно решение на създалата се ситуация. Той може да озапти една бурна реакция, ако тя идва с първичен емоционален заряд, но не е задължително. Последващото ни поведение е резултат от работата на интелекта. Така поведението ни е инициатор и резултат от работата на интелекта, и всъщност не участва директно в решаването на проблемите.

  Цитат
  Да... не звучи чак толкова абсурдно, но... - тогава тялото какво е? Аватар, който ни служи като "скафандър", приспособен за живот, в условията на тази планета? ...Може да. Защо не и така да се разглеждат нещата...
  Добре.

  Това ли се получи, че казах ? Честно казано напоследък размислям над това и стигам до нещо сходно като мисъл като това, което казва Пелин, но не съвсем. Наистина ми е трудно да разбера процеса на привързване на душата към тялото. Оприличаването на даунлоуд на софтуер не ми се нрави особено. Опитвам се да разбера този пасаж от "Пътят на душите" на М. Нютън:

  Цитат
  Д-р Н: Кажи ми, Сумус, каква част от теб като духовна самоличност намира отражение в човешкото същество, което си заел?
  П: Доста - но две еднакви тела не съществуват. (смее се) Както знаеш, между тялото и душата не винаги се получава пълно сливане. Спомням си, че за някои мои бивши тела съм се заблуждавал повече, отколкото за други.
  Д-р Н: Би ли казал, че душата ти доминира или е подчинена на човешкия мозък?
  П: Трудно ми е да отговоря, защото във връзка с мозъка на всяко тяло съществува едва доловима разлика, която се отразява върху това как... се представяме чрез това тяло. Без нас човекът би бил доста тъпичък... ние обаче се отнасяме с уважение към земните тела.
  Д-р Н: Как мислиш, какви биха били хората, ако нямаха душа?
  П: О, сетивата и емоциите щяха да доминират...
  Д-р Н: И вярваш, че всеки човешки мозък те кара да реагираш по различен начин?
  П: Ами, това, което съм аз,... може да използва някои тела по-пълноценно от други. Не винаги се чувствам напълно привързан към дадено човешко същество. Някои физически емоции взимат превес и тогава... не съм особено ефективен.
  Д-р Н: Като високата степен на ярост, проявявана от темперамента на Стийв и предизвикана от централната нервна система на това тяло, ли?
  П: Да, ние унаследяваме такива неща...
  Д-р Н: Но ти си знаел какъв ще бъде Стийв още преди да избереш тялото му, нали?
  П: (с възмущение) Така е и това е типичен пример как мога да направя една неприятна ситуация още по-лоша. Аз съм в състояние да тълкувам, само когато човешкият ум е в покой, и въпреки това предпочитам да се въплъщавам в избухливи хора.
  Д-р Н: Какво имаш предвид под тълкувам?
  П: Да тълкувам идеи... да разбирам реакциите на Стийв по отношение на вълненията.
  Д-р Н: Честно казано, Сумус, звучиш така, като че ли си някой напълно непознат, влязъл в тялото на Стийв.
  П: Съжалявам, че оставаш с такова впечатление. Ние не контролираме човешкия ум... ние се опитваме чрез нашето присъствие да... го възбудим, за да открие... смисъл в света и да стане възприемчив към нравствените норми... да породим разбиране.
  Д-р Н: Всичко това е много хубаво, но вие използвате човешките тела и за целите на своето развитие, нали?
  П: Разбира се, нещата... се преливат... ние даваме и получаваме чрез нашата енергия.
  Д-р Н: О, значи ти приспособяваш своята енергия, така че да приляга на тялото-гостоприемник?
  П: Аз по-скоро бих казал, че използвам различни начини на изразяване в зависимост от емоционалните импулси на всяко тяло.


  Предполагам, че звучи малко негативно, но това е, защото е извадка от една от главите от книгата и се губи част от цялостната картина. Става въпрос за Стийв, чиято душа има истинско име Сумус в света на душите (етера). Стийв е сегашното превъплъщение, което разговаря с д-р Нютън.


  Пелин, Благодаря за отговора, но някъде между цитатите се загубих    Харесах алюзията със софтуер макар, че аз по инерция бих питала - софтуер от език на високо ниво или на ниско ниво ? Един компютър не би могъл да работи без двата. Ако трябва да използвам терминологията от психологията, програмирането на език от ниско ниво е ИД, докато високото ниво е Аза. Свръх Аза е потребителя на машинката, а токът е Бог.
  Така ги виждам аз нещата.


  Санги, какво е било положението на жените в индианското общество ?
  « Последна редакция: Декември 10, 2011, 03:22:19 от Sue » Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #53 -: Декември 11, 2011, 08:15:11 »

  Цитат на: Sue
  Не съм съгласна, че поведението ни е участник в решаването на задачите и проблемите ни. По-скоро е причина и следствие за и от работата на интелекта.
  Поведението е от решаващо значение за оцеляването на всеки. Да, при нас не важи толкова това и поради тази причина не си го представяш, тъй като твърде много сме се отдалечили от природата.
  Един леопард, например, чието поведение е естествено и концентрирано, само и единствено в неговото оцеляване, според заобикалящите го условия, знае много добре, че ако не качи улова си на дърво, рискува да остане гладен. Всеки един спринт му коства невероятно много енергия и ако два пъти му се измъкне плячката, а на третия му я отмъкнат под носа, по-големи хищници, той ще умре от глад, тъй като вече няма да има сили за лов. Та надявам се, вече си съгласна, че поведението ни има пряко отношение, към нашето оцеляване и запазването ни като вид и индивид.

  Цитат на: Sue
  Нашето поведение предизвиква околните да се държат по определен начин с нас. Понякога създава проблеми, понякога предразполага. Природата по същия начин реагира на нашето поведение и отношение към нея, само с друга скорост и с други изразни средства
  При нас човеците, всичко е въпрос на тълкувание (посредством рам - оперативната памет / интелигентността), което е предпоставка за големи грешки. Поведението на даден човек, се разглежда по различни начини, от различните наблюдатели. Някои го намират за забавен, други за скучен, трети за безличен или жалък. Реално, той няма как да е всичките тези неща. Просто различните хора, имат различен избор. Едни избират да се посмеят, други да се държат надменно, трети да се сдухат, четвърти да го разберат... и т.н., но ...да, това няма пряко отношение към тяхното и неговото оцеляване. Е... с малки изключения.
  Човека е единственото живо същество, което само и напълно съзнателно посяга на живота си. Именно разума, който му помага да осъзнае избора си и да го упражни, го довежда до там. И ето как един дар, може да се превърне в наказание.

  Цитат на: Sue
  Реакцията на другите и това, което ни заобикаля предизвиква зъбчатите колела в главата ни да заработят. Интелектът ни тогава намира адекватно или не чак толкова адекватно решение на създалата се ситуация. Той може да озапти една бурна реакция, ако тя идва с първичен емоционален заряд, но не е задължително.
  Може и да я подбуди. Sue, нали го минахме това? Не е само интелекта, определящ реакциите ни от заобикалящата среда. Инстинкта, например, който е пълен властник в дивата природа е основния фактор за реакция от всякакъв тип. Него го има и при нас, в нашата поведенческа система и се изразява постоянно, във всякакви ситуации. При инстинкта също има бурни реакции. Много примери има, за хора, които реагирайки инстинктивно, прибързват, докато в други случаи, това е правилния начин. Това зависи от съобразяването на нашите действия, макар и инстинктивни, с разума ни. Животните, поради липса на разум, често се хващат в капани, просто защото използваме тази им слабост. Ние също се хващаме в клопки, но водени от нежеланието си да послушаме разума си, което обикновено означава, че той ни е ненужен товар и повече ни пречи, отколкото помага.
  Сещам се за един, много добър пример, който ни отъждествява с животните в дивата природа - секса.
  Според теб, интелекта играе ли роля в него? Не, но ето, че ние сме единствените, които го правим без почти никакъв подбор и далеч не, само с цел - размножаване. Освен интелект, хората имаме и още нещо, което при останалите живи организми го няма. Его! Надявах се някъде да го вмести, някой... защото това е нашата основна бариера, която отказвайки да надскочим, всеки наш дар или талант се превръща в наказание и недостатък. Егото е нещо, което в компютърната система няма аналог и за това го дадох за пример, а не за да се завихрят спорове и различни гледни точки за сравнение, както гледам, пелин се е завихрил. Ето, той, например, вероятно е момче с висок интелект, но егото му, прави от него наказание, а не дар, какъвто е, тъй като вместо да помогне за доразвиването на дискусията, той я ограничава в даден неин аспект (сравнението човек-комп.), само и само, за да има нещо, което звучи умно, написано под неговия ник и аватар. Хората не са компютри. Не можеш да извадиш процесора на човек и да го замениш с друг. Това е само образно сравнение, за да може да си представим по-добре картинката и да разберем, че сме една система от груби и финни обвивки и компоненти, част от цялостната такава, която наричаме живот. Иначе, ако става въпрос, съм чувал, доста сполучливи сравнения, с автомобил, но това не е важно. Егото ми ще ме посъветва да ги изложа тук, тези сравнения, но разума (който дърпа конците на всички финни обвивки) му казва "Виж какво, моето момче, това не е авто-мото форум, нито комп-тех., за това кротувай там, пък когато се наложи, ще се допитам до вездесъщите ти съвети.
  Също така, добре е да си даваме сметка, за естеството на общуването. Имам предвид с всичко, с което сме в общение. С духовете, например, общуваме на финно, духовно ниво и там грубите обвивки, като тяло и его трябва да са тотално изключени. Ако някой ни налети на бой или пък с някой ни свързва само секса, тогава вече общуването е конкретно на физическо равнище и е нормално да му отговорим по същия начин - като го ударим или го погалим. Интелектуалните връзки са съвсем отделно и обикновено са на ниско равнище, доближаващо се до това на приматите. "Копеле тоя живот е скапан, ский кво стаа наоколо, ебаси цирка" - отговор: "Верно е, батка, точно така си мисля и аз". В повечето от тези случаи, нищо друго не е определящ фактор за мисленето, освен пола.
  Рядко ми се е случвало да открия връзки, основаващи се на два от тези компонента. Най-често това са - интелектуална + физическа. При някои двойки, но рядко, съм отчитал доста силна, духовна и сравнително добра интелектуална връзка, но пък на физическо ниво са тотален провал. Според мен и моите впечатления, най-..."удобните" и продължителни връзки между мъж и жена са, когато са свързани на физическо и интелектуално ниво. Например - и двамата са на еднакво ниско IQ и физически си пасват до съвършенство. Той е например футболист, а тя манекенка.

  Цитат на: Sue
  Последващото ни поведение е резултат от работата на интелекта. Така поведението ни е инициатор и резултат от работата на интелекта, и всъщност не участва директно в решаването на проблемите.
  Х = Х + Х
  Всяко движение в природата е резултат, вследствие на причина. Това би могло да обясни всичко, ако изхождаме от тази толкова проста, общоважаща, вселенска формула. Който и от хиксовете да е неизвестен, ще ни е доста по-лесно, ако се движим по нея.
  Това, което си казала, за вече... мисля, че четвърти път, по различен начин, е просто един от милионите варианти на тази формула. Иначе казано, със същия успех, би могла да кажеш, че 6 = 4+2.

  Цитат на: Sue
  Наистина ми е трудно да разбера процеса на привързване на душата към тялото. Оприличаването на даунлоуд на софтуер не ми се нрави особено.
  Трудно ти е, защото няма такъв процес. Не ти се нрави, защото няма нищо общо с даунлоуд, нито с ъплоуд. Ако започнем от самото начало, процеса на зачеването и "оформянето" на един жив организъм, с всичките му "екстри", ще ни е по-лесно да си го представим. Според мен и това, на което съм попадал, като литература и обяснения, най-добре го е поднесъл, д-р. Ернст Мулдашев, в книгата си "Матрицата на живота". За съжаление, обаче, за да я прочетете нея и да разберете обясненията му, се налага да прочетете, поне двете, които я предшестват, а именно - "От къде сме произлезли" и "В обятията на Шамбала".

  Цитат на: Sue
  Опитвам се да разбера този пасаж от "Пътят на душите" на М. Нютън:
  Тази и "Следите на душите", са книгите, които ми донесоха много отговори. Едно нещо, мога да кажа със сигурност и то е, че благодарение на автори като М. Нютън, от десетина години-насам, изрази от сорта на "Никой не се е върнал от там", все повече придобиват, едно... забавно-наивно звучене.
  Цитат на: Sue
  Предполагам, че звучи малко негативно, но това е, защото е извадка от една от главите от книгата и се губи част от цялостната картина. Става въпрос за Стийв, чиято душа има истинско име Сумус в света на душите (етера). Стийв е сегашното превъплъщение, което разговаря с д-р Нютън.
  Никак дори не е негативно. Все едно, това, че дишаме за да живеем, да прозвучи на някои негативно.
  Цитат на: Sue
  Санги, какво е било положението на жените в индианското общество ?
  Радвам се, когато някой се интересува от подобни въпроси и в същото време се затруднявам, всеки път, когато някой спомене индианци. Колкото и да е напред някой, в тази тема, то няма такъв, който да е наясно с всички индианци. Все пак това са два огромни континента, с поне по 20 основни култури, с различни, макар и сходни светоусещания.
  Освен това, материята е достатъчно трудносмилаема, за един съвременен, метрополитен начин на мислене, за да обсъдим само един, конкретен аспект, от схващанията на което и да е племе, от коренното американско население и да бъде разбрано. За целта, се налага да се започне от далеч, тъй като 99% от схващанията за северноамерикански индианец, са доволно изкривени, от литературата и киното, поради ред причини. Главната е тази, че "американците", чрез литературата и киното, всячески са се опитвали да изкарат индианците "гологъзи и свирепи варвари", за да излезне, един вид, че те са "разчистили" континента от тях и да прикрият тактично, че същинските варвари, са именно белите заселници. Та... като сложим към това и уважението, с което се отнасям към "Good Red Road", положението става особено сложно. Отделно от това, темата не се радва на особен интерес и не съм сигурен дали ще е добра идея да я обсъждаме в обществен форум.
  За това ще ти отговоря кратко, а ти няма да се сърдиш. А ако ти е интересно, ще го дообсъдим встрани. Ето и моят отговор.
  Отношението на северноамериканските индианци към жената, е същото, каквото е към елена, дървото, реката и звездите.
  Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #54 -: Декември 12, 2011, 00:33:36 »

  Първо за животните, пък за другото после:

  Има род шимпанзета, които правят секс за удоволствие. Нивото на агресия при тях е най-ниско от целия род шимпанзета.
  Лебедите изневеряват на половинките си.
  Гъските (някой каза), че придружават болната си роднина от ятото, докато умре или оздравее и после летят заедно към ятото. Две гъски остават с болната.
  Рибките се самоубиват. Наблюдавала съм го в продължение на много години, през които съм имала аквариум. Други животинки също. Правят го от ТЪГА.
  Разликата в самоубийството на животните с това на хората е, че животните престават да се хранят, докато хората измислят десетки други глупави начини, за да свършат с живота си.

  Ние хората много малко се различаваме от животните. Различава ни по-големия разум и моралът. Няма да кажа "душата", защото ще нагазим в сложни дефиниции.

  Какво означава "духовна връзка" ?


  и по това, че се повтарям, можеш да се убедиш колко голям е ината ми по отношение на собственото ми мнение .
  Активен
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #55 -: Декември 12, 2011, 12:42:21 »

  Цитат на: Sue
  Поздравления за успехите ти като Учител !
  Sue, ...не зная как да го кажа, че да не рискувам да се засегнеш, но... не мога да приема подобни поздравления. И не става дума за някаква проява на излишна скромност... или каквато и да е форма на суета. Всеки е ученик и учител, както на себе си, така и на всички. И всеки е успешен, дори и не винаги да ни изглежда така.
   

  sanguinary,
  Всеки е ученик и УЧИТЕЛ,но не на всеки му се отдава да бъде добър УЧИТЕЛ!Ти си поел такава роля във форума,може би и извън него...,затова приеми поздравленията на Sue,както и моите!

  А УЧИТЕЛЯТ понякога използува различни похвати за обучение,важно е все пак,накрая ученикът,да разбере

  ЕГОТО-това е основният проблем,който трябва да се научиме да управляваме,контролираме...пак използувам думи свързани с егото си против егото си...,просто трябва да го,не...обърках се,да го осъзнаем и да го преодолеем,без да го нараняваме

  Може би ще е интересна тема от рода "Как да се справиме с егото си?",ако вече няма такава?


  "Какво означава "духовна връзка" ? "

  Sue,и тази тема е много интересна,но мисля,че имаше някъде из форума подобна?
  Без да съм разсъждавала задълбочено,първото нещо,което ми хрумна е,че духовна връзка имаме с хората,с които ни се струва,че се разбираме само с поглед,без много думи.Духът ни разбира мислите и посланията,които изпраща отсрещният човек,защото нашият дух,го познава от преди и не са необходими много обяснения.
  Темата е интересна,но времето ми свърши Усмивчица
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #56 -: Декември 12, 2011, 15:44:05 »

  Цитат на: Sue
  Има род шимпанзета, които правят секс за удоволствие. Нивото на агресия при тях е най-ниско от целия род шимпанзета.
  Това не е секс, Су и не е само при един вид шимпанзета, а при повечето примати и е вид демонстрация на заемащия, по-висока йеарархична позиция, към този, който е негов подчинен.
  Често го правят и с мъжки шимпанзета, което не означава, че са обърнали резбата, а просто демонстрация на превъзходство. Този род демонстрация е присъща за повечето бозайници, които живеят в социални групи, стада, прайдове или глутници.

  Цитат на: Sue
  Лебедите изневеряват на половинките си.
  Гъските (някой каза), че придружават болната си роднина от ятото, докато умре или оздравее и после летят заедно към ятото. Две гъски остават с болната.
  Интересни неща си споделила, Су, но не разбирам връзката им с темата. Всъщност, грешката при повечето е, че отъждествяват поведението на животните с това при хората. Ще ти дам пример, а ти предполагам ще разбреш, начина, по който звучат подобни твърдения.
  "Минзухарчето изневерява на половинката си". Това са просто процеси, които имат съвсем различно значение, от това, което ние влагаме, а не че вкарват емоции или чувства.

  Цитат на: Sue
  Рибките се самоубиват. Наблюдавала съм го в продължение на много години, през които съм имала аквариум. Други животинки също. Правят го от ТЪГА.
  Как разбра, че е от тъга? Предсмъртни писма ли оставят?
  Съжалявам, но се налага да определя това ти твърдение като несериозно. Всички животни, когато боледуват, отказват да се хранят. Същото важи и за онези, чиито хабитат бива рязко сменен.
  Това е един от основните проблеми, при преместването на животни, от  един зоопарк, в друг, а още повече, същото важи и ако от джунглата го тикнат в парк и обратното. Ако храниш един леопард с еленово месо, три години и след това смениш "менюто му", той ще откаже да яде, ще се разболее и най-вероятно ще умре, но не от тъга или любовна мъка към еленското, а просто защото сетивата на хищниците са по-трудноприспособими към каквито и да било резки изменения.
  Цитат на: Sue
  Разликата в самоубийството на животните с това на хората е, че животните престават да се хранят, докато хората измислят десетки други глупави начини, за да свършат с живота си.
  Глупавите хора, всичко правят по глупав начин.
  Индианците, например са го правели точно по този начин, който и животните, но не е точно самоубийство. Ще го кажа на малко по-техен изказ, но предполагам ще е разбираемо за всички.
  Когато тялото ти подскаже, че е време да се разделите и не може да ти служи вече, отиди, някъде

  (обикновено знаят къде), седни и пей своята предсмъртна песен, за да го изпратиш с благодарности, за това, че ти е било вярно, толкова дълго време.

  Всъщност, мисля, че и при хиндуистите има подобен вид ..."възнесение", посредством глад, което

  според техните вярвания, ги изстрелва директно на Хилядолистния Лотус, за вечен живот, но в никакъв случай не смятам, че това може да се таксува като самоубийство.
  Цитат на: Sue
  Ние хората много малко се различаваме от животните. Различава ни по-големия разум и моралът. Няма да кажа "душата", защото ще нагазим в сложни дефиниции.
  Да, не казвай душата, защото това не ни различава хич, даже и от растенията. Ами... големия разум, това малко забавно прозвуча, а моралът, той си е продукт на "големия разум". Вероятно се цаниш, че да не използваш правилната дума - интелект, че да не взема да се надуя нещо.
  Цитат на: Sue
  Какво означава "духовна връзка" ?
  Това е нещо, което ще се радвам да го обсъдим в отделен раздел. Впрочем, имаше такава тема за близначните души (tween souls), ако не се лъжа, където в общи линии, може да се каже, че се хвърля, известна светлина по въпроса, та може да я доразвием. Май е

  това, но ...не, не беше това, ама пък и то е ценно.

  Цитат на: Sue
  и по това, че се повтарям, можеш да се убедиш колко голям е ината ми по отношение на собственото ми мнение .
  А това е другата ни отличителна разлика от животните - егото. Него, също го има при приматите Намигване
  Цитат на: elinikar
  sanguinary,
  Всеки е ученик и УЧИТЕЛ,но не на всеки му се отдава да бъде добър УЧИТЕЛ!Ти си поел такава роля във форума,може би и извън него...,затова приеми поздравленията на Sue,както и моите!
  Аз не ги отхвърлям, elinikar... да, това е най-правилно казано - не ги отхвърлям. Просто не правя разлика, между добър и лош учител/ученик. Щом се справям добре, като учител, значи бързо схващам
  уроците от вас, като ваш ученик. Взаимосвързано е. Поздравявайки мен, поздравявате и вас самите, тъй като без вас, няма как да бъде затворен процеса на обучение. Всичко правим заедно, сам, няма как да постигна нищо с вас и със себе си. Та... добре, приемам поздравленията ви и ...вие си ги приемете също.
  Цитат на: elinikar
  УЧИТЕЛЯТ понякога използува различни похвати за обучение,важно е все пак,накрая ученикът,да разбере
  Учителят, не е човек, който дава отговори, elinikar, а човек, който успява да насочи ученикът, да ги потърси и открие в себе си. Похватите, може би са различни, както казваш, но дори и в този случай, става дума за взаимообучение. Затворен процес, а не едностранчив, в който единя налива, а другия пие. Също като любовта. Няма... даващ и взимащ... има споделящи. Всички други варианти, не са нищо друго, освен игри на егото и заблуди на ума, идващи от възприятията.
  Цитат на: elinikar
  ЕГОТО-това е основният проблем,който трябва да се научиме да управляваме,контролираме
  Не смятам, че което и да е наше проявление, може да бъде наречено проблем. Същото би било, ако наречеш лявата си ръка проблем, а дясната ценен дар от небето. И да, всичко ни е дадено, за да работим, не против или въпреки него, а съгласно и посредством него.
  Цитат на: elinikar
  Може би ще е интересна тема от рода "Как да се справиме с егото си?",ако вече няма такава?
  То не е наш противник, нито съперник или вредител. Ако не знаем как да управляваме ръцете си, те също ще ни създават повече пречки, отколкото ползи, но това не означава, че ръцете ни са наши врагове, с които трябва да се справяме.
  Цитат на: elinikar
  Без да съм разсъждавала задълбочено,първото нещо,което ми хрумна е,че духовна връзка имаме с хората,с които ни се струва,че се разбираме само с поглед,без много думи.
  Това се постига и без никаква връзка. Хокеисти, да речем, играли дълго време заедно, на еднакви постове, се разбират прекрасно и само с един поглед или жест, благодарение на дългогодишната практика.
  Цитат на: elinikar
  Темата е интересна,но времето ми свърши
  Интересна е да. Аз, за сега ще се върздържа, защото искам първо да ви изслушам. Когато ти започне отново времето, ще се радвам да доразвиеш тезата си.
  Активен
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #57 -: Декември 13, 2011, 00:16:44 »


  Цитат на: elinikar
  Може би ще е интересна тема от рода "Как да се справиме с егото си?",ако вече няма такава?
  То не е наш противник, нито съперник или вредител. Ако не знаем как да управляваме ръцете си, те също ще ни създават повече пречки, отколкото ползи, но това не означава, че ръцете ни са наши врагове, с които трябва да се справяме.

  Добре,съгласих се!Тогава може би:"Как да управляваме егото си,така че да израстнем духовно?"Има ли забележки тук...?
  Цитат на: elinikar
  Без да съм разсъждавала задълбочено,първото нещо,което ми хрумна е,че духовна връзка имаме с хората,с които ни се струва,че се разбираме само с поглед,без много думи.
  Това се постига и без никаква връзка. Хокеисти, да речем, играли дълго време заедно, на еднакви постове, се разбират прекрасно и само с един поглед или жест, благодарение на дългогодишната практика.
  Цитат на: elinikar
  Темата е интересна,но времето ми свърши
  Интересна е да. Аз, за сега ще се върздържа, защото искам първо да ви изслушам. Когато ти започне отново времето, ще се радвам да доразвиеш тезата си.

  "Дългогодишната практика" при хокеистите е натрупан опит в рамките на един живот(дори някакви години от живота),докато при хора с духовна връзка разбирателството идва от взаимно натрупаният опит от предишни прераждания...
  Всъщност,аз мога да си разсъждавам само,но не съм веща по тези въпроси.
  Видях,че е отворена днес подобна тема и на друго место.Щом сте писали там,по добре е всички да пишем там.А щом искаш първо да ни изслушаш,добре,но...аз ще оставя за друг път.А сега
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #58 -: Декември 13, 2011, 11:03:48 »

  Та надявам се, вече си съгласна, че поведението ни има пряко отношение, към нашето оцеляване и запазването ни като вид и индивид.

  Разглеждах поведението само като средство за комуникация между нас и пропуснах по-широкото ползване на думата. За този аспект на поведението ти говориш във втория абзац.

  За животните, пусни гуугъл на шимпанзета бонобо и делфини. За рибките нямам обяснение, но ако ти е любопитно, можем да си направим една "животинска тема". Наистина не е от промяна на средата или храната, нито от заболяване.
  Животните линеят от тъга. По-силните физически го преживяват, при по-слабите може да завърши със смърт. Тъгата е по отношение загуба на партньор или малко. А нима хората не се самоубиват от депресия ?

  "Его"-то не е ли онова, което кара хората да се чувстват значими и силни ? Е, не само това, но и това е проявление на егото. Това го има при животните. Най-силният става алфа-мъжкар. Като се срещнат алфа и претендент, не го ли "тряска" единият егото, да се изтъпанчи пред авторитета и да оспори правото му на първенство?  Егото и проявленията на интелекта са феномен от животинското царство. Алтруизмът и моралните ценности са проявления на човешкото царство. Разликата между нас и животните е, че можем да мислим абстрактно

   

  Ще проверя книгите на Мулдашев при първа възможност. Любопитно ми е и искам да оправя малко кашата в представата ми по въпроса.

  Извинявам се за грешката, че не уточних, че питам за Северно Американските племена. Но ти ми отговори достатъчно изчерпателно, за което благодаря!

  Елиникар, тайните служби са въвели един термин - "студено четене". Cold reading. Става въпрос за разчитане на не-вербалните знаци, с които хората комуникират. Някои хора са родени таланти в този начин на четене. Други се тренират да го умеят. Шарлатаните го използват почти винаги.
  Чрез студено четене е възможно да се разбираш с някого "без думи". Според мен, в духовната връзка би трябвало да има и нещо допълнително.
  Също е възможно, ако достатъчно дълго общуваш с някой и най-вече ако ти е близък (приятел, гадже, родител, брат или сестра...), да развиеш нещо като телепатична връзка с него и да отгатваш за какво мисли. А в под форум "Сънища" имахме пример за две приятелки, които са сънували едно и също.
  С всеки от изброените духовната връзка има различно естество. В подходящата тема ще пусна един текст, който смятам, че е най-доброто обяснение на типовете връзки между душите, които съм срещала до сега. (първо да изровя текста, после да го преведа...)

  Въпросът ми за духовната връзка беше малко с кукичка. Не питам за общите определения, а за личното изживяване или усещане на тази връзка. Благодаря ви за отговорите, които ми дадохте със Сангинари!
  Сега ще се заровя в съответните теми
  Активен
  Pelin
  ОЙ 8:11
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 280


  Red Overtone Serpent

  WWW
  « Отговор #59 -: Декември 13, 2011, 12:19:21 »

  Разбира се, че и животните изпитват тъга, но не само те, а и птиците, насекомите растенията...
  И да - често тази тъга води до смърт. Това се усеща от всеки, който е съумял да развие и да усъществи връзка между себе си и околния свят. Някои го наричат "със_страдателност".
  Инак примери колкото ще човек. То не е прецедент.
  Тъгата убива и цветето, и дървото, и рибката, и птичката, и кучето и т.н..
  Не малко са случаите и на проявена агресия, както и на автоагресия, породена от тъга, от неудовлетвореност, да не кажа даже, че е твърдо често срещано явление.
  « Последна редакция: Декември 13, 2011, 12:52:17 от Pelin » Активен

  "... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
  Страници:  1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Относно форума
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  Administrator 5 1958 Последна<br />публикация Декември 07, 2010, 12:43:43
  от Administrator
  Относно споровете
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  Administrator 11 1620 Последна<br />публикация Януари 31, 2010, 00:40:52
  от 11WOLF11
  ПСИХОТОНИКА: оптимистичното мислене
  Здрав дух здраво тяло
  Админ 3 2590 Последна<br />публикация Ноември 04, 2010, 14:16:27
  от beril03
  Човешкото мислене и светът след 2012 г. « 1 2 3 4 »
  Великият преход
  Evolution 59 9245 Последна<br />публикация Януари 22, 2012, 18:47:05
  от sarabia
  10 начина за манипулиране
  Програмиране, световен елит
  Colder Sun 5 1351 Последна<br />публикация Декември 20, 2012, 15:33:55
  от вожда

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright