Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Жени и мъже - духовност, функции, положение в обществото  (Прочетена 5649 пъти)
sanguinary
Гост
« Отговор #15 -: Юни 18, 2010, 07:07:23 »

Цитат на: Kery
все пак живеем в патриархален свят в момента...следователно все трябва да е с нещо повече от жената, или пък си кара по инерция...или е психическо налагане на волята

Живяли сме в патриархален свят преди 15-20 години. Колко жени президенти познаваш, до 1990 или министри? Има, но са по-скоро изключения.
Ето, вземи за пример нашата държава. За добро или за лошо, от турците още, ни е останало това ориенталско-патриархално отношение към жените ...или по-точно пренебрежение. Дори след падането на комунистическия режим, имаше една инертция, която продължи до към 1995-6, та чаак след това се поопомниха и взеха да се случват, разните му там сексуални революции. Да погледнем парламента казваш. Обърни внимание на броя жени в кабинета на Луканов и ги преброй сега. С днешна дата, патриархалния строй, е най-силно изявен в страните от близкия изток. От началото на века, до сега, все повече зачестиха разни проблясъци и по тези земи. Преди десетина години, беше немислимо там да си жена и да си ходиш както искаш облечена, докато днес са ...60 към 40 кажи речи, поне на око пресметнато. За изповядващите ислям държави, това е все едно тука да тръгнат голи по улиците. Обърни внимание и на това, колко жени има в полицията и изобщо във всички структури на МВР, както и съдебната система. Кадровите войници в българската армия са над 14% !!! И това се превръща в нарастваща тенденция. Миналата година са били 9%...
Виж за какво става дума, в Официалния сайт на минстерството на отбраната
Има жени с всякакви чинове, полковници, капитани, за лейтенанти да не говорим. Не се очудвай, ако скоро се чуе и за първата жена генерал в България. Разбира се, ако приемем, че генерал Полина Недялкова е изключение, тъй като е от смесен произход. Във Франция, в Швейцария и Кипър има вече жени генерали!
Това е процес, който следя от близо 5-6 години, по-изкъсо. Близкия изток и страните от третия свят, ще са последните, които ще "клекнат", но определено, в белите държави, положението отива към катастрофа. Дори една Русия да вземем, там съотношението жени-мъже е 4 към 1! Двете световни войни са затрили 1/4 от мъжете на братушките и предвид по-голямата раждаемост на момичета, това съотношение е нарастнало, в полза на жените. И това е само малка част от статистиката. Накратко казано - жените се множат и заемат все повече управленчески функции, а мъжете се изнежват поголовно.
Дори и там, където още не са полазили, както например в централните банки в ЕС (във федералната има), надигат вече глас, да се започне.
Ето една статия, показваща това.
В никакъв случай, не бих нарекъл днешния строй патриархален

Какео е Дулсинея без Дон Кихот!? Какво е Дон Кихот без Дулсинея!?
 Не бях аз

Цитат на: Star Rover
А Дон Кихот без Санчо?
На днешния Дон Кихот, Санчо би му бил напълно достатъчен. Дулсинея тегли редове с калашника и пуши кубински пури, които си свива сама.  Не бях аз
Имаше, между другото, един доста показателен филм, с Джони Деп - "Съвременния Дон Жуан". През цялото време разказваше на психиатъра, за над хилядата си покорени от него жени и историите на всички. Накрая се оказа, че той е просто поредния онанист любител, с много богата фантазия и голяма колекция еротични списания.
Но нека не забравяме, че това е филм, от преди 15-16 години.
« Последна редакция: Юни 18, 2010, 07:27:27 от sanguinary » Активен
kim
Гост
« Отговор #16 -: Юни 18, 2010, 09:24:02 »

Какео е Дулсинея без Дон Кихот!? Какво е Дон Кихот без Дулсинея!?
 Не бях аз

Цитат на: Star Rover
А Дон Кихот без Санчо?
На днешния Дон Кихот, Санчо би му бил напълно достатъчен. Дулсинея тегли редове с калашника и пуши кубински пури, които си свива сама.  Не бях аз


...Или рита хек с галонче бира в ръка обръщайки се към приятелките си с "кучко" и "копеле"...    Ангелче
Агресия и нищо повече.
Активен
До
Гост
« Отговор #17 -: Август 15, 2010, 00:51:50 »

Не мислите ли, че почнахте тема "Мъже-Жени и философия, относно природата им и взаимодействието им", което е далеч от темата "Пророчески сънища".. и то бая поста преди последния. <- риторичен въпрос.

-----

Служебно. Съвсем правилна забележка!
Преместени в тази нова тема.

Модератор
« Последна редакция: Август 15, 2010, 02:08:21 от Модератор » Активен
protoplasma
Гост
« Отговор #18 -: Ноември 25, 2011, 22:13:51 »

Цитат на: Sue
Цитат
Жена с добра логическа мисъл?! Изумително!
Защо ?!?!? !!!
Поначало, от както съществува човека, на жените не им се налага да разсъждават логически. Генетично ви е притъпено линеарното  мислене (причина следствие). И за да не бъда обвинен в сексизъм, ще ви кажа нещо, което пък ви е по-развито, а при нас почти липсва . Интуицията.
« Последна редакция: Ноември 30, 2011, 07:40:30 от soulSurgery » Активен
Sue
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #19 -: Ноември 27, 2011, 18:50:04 »

  Поначало, от както съществува човека, на жените не им се налага да разсъждават логически. Генетично ви е притъпено линеарното  мислене (причина следствие). И за да не бъда обвинен в сексизъм, ще ви кажа нещо, което пък ви е по-развито, а при нас почти липсва . Интуицията.


  Като защитила PhD по микроелектроника, няма как да не се удивя и да не напиша отговор, пък макар и оф-топик.


  Културно-социално - да. Генетично - не. Някъде по времето на древногръцката цивилизация все още е имало единици жени, които са дръзвали да са "учени" (примерно Хипатия). Но е истина, че някъде във времето на формирането на познатата ни цивилизация, на жената е била отречена възможността да се занимава с чисто "мъжки" занимания. В случая - наука.

  Генетично, обаче, означава, че жените по принцип физически не са способни да мислят линейно-логично, което въобще не е вярно. Едно дете дефинира пола си на около/след около 3 годишна възраст. Преди това определянето става от поведението на родителите и околните спрямо него. С момиченцата хората играят по-внимателно и се стараят да им налагат момичешки игри. С момченцата - обратното. Но детето започва да мисли логично още преди това. То забелязва, че ако плаче по определен начин, ще получи нещо. Че ако пусне топчето по играчката пързалка, то ще се търкулне. Че ключовете отварят вратата. Е, вярно, че после опитва всички ключове, дали ще отворят вратата или пуска по пързалката и макароните, за да провери , дали няма да се търкулнат. Но логичното мислене идва преди половото самоопределение.
  Вярно е, че жените работят повече с интуицията си. Те не блокират този начин на намиране на отговор. Мъжете обратното. Те се стараят да се ограничат в рамките на логиката. Понякога това означава ограничение с аргументите на силата, но подвласно на логиката на интереса. Но имам колеги мъже, които също добре използват в интуицията си в работата. Намирам го за чудесно!

  Моето наблюдение е, че жените се справят много добре в теоретичните фундаментални науки. Там, където отстъпваме на мъжете, но по чисто силово физически признаци, е в приложните науки. Усмивчица Малко не ни достига силата да завинтим болтчето до край. Просто обществото все още мисли стереотипно. Ако се даде шанс на "мъжките момичета" (момиченцата, които носят панталони и не обичат да играят с кукли), бихме имали повече "линейно логически" мислещи жени учени.

  От друг ъгъл погледнато - мъжете могат да оформят и обмислят общата картина на един проект по-бързо и точно, но отработването на детайлите, там където трябва голямо търпение, жените се справят по-добре.

  ...

  Мен много ме забавлява реакцията на околните, когато кажа професията си.

  Мен лично ме затруднява в работата с мъжете техния агресивен и териториален подход към всичко, с което се занимават. Това поведение вече мога да нарека генетично обусловено. Интелектът, обаче, е безполов.
  ... духът ни също
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #20 -: Ноември 27, 2011, 23:52:36 »

  Sue, харесва ми как разсъждаваш. Забележката ти за "генетично" не е особено издържана и малко издребняваш, но ми харесва. Този вид издребняване е присъщ за мислещ човек. Ще ти отговоря тия дни. Иначе се радвам, всеки път, когато срещна хора с по-богат речник, а когато са жени (което от 10тина години насам, от изключение стана тенденция), радостта ми е двойна, тъй като е примесена с голяма доза приятна изненада. Намигване
  « Последна редакция: Ноември 28, 2011, 02:09:31 от Модератор » Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #21 -: Декември 01, 2011, 11:39:19 »

  От както съществува човек, той живее в общество и се формира и изгражда във и чрез него.
  Факторите, определящи адаптацията и развитието на една личност, са много, но бществото и средата, в която вирее, са основните предпоставки, определящи начина на мислене на всеки един индивид.
  В миналото, ролите на мъжете и на жените са били строго разграничени. Според това, какви са били основните функции, които са изпълнявали, те са развивали отделни свои качества. Ако условно приемем, че всеки човек се ражда с 10 качества, то той има капацитета, да развие най-много 3 от тях, за сметка на останалите 7.
  Най-общо представени, отделните роли, разделени на мъжки и женски, биха звучали така:
  - мъжете ловуват и воюват
  - жените въртят дома и гледат деца

  Отенъка от тези разделения на ролите, скоро няма да се размие, дори и ясно да си личи, че процеса на обръщане е вече в действие.
  И не бива да се обиждате, когато не крия изненадата си, срещайки жена, която разсъждава, горе0долу добре. Първосигнално, на вас ви звучи като "А, каква изненада! Жените поначало са глупави, пък тази е някаква единична издънка" и се обиждате.
  Цитат на: Sue
  Вярно е, че жените работят повече с интуицията си. Те не блокират този начин на намиране на отговор. Мъжете обратното. Те се стараят да се ограничат в рамките на логиката.
  Ами да! И съответно - жените са с ампутирана логика, а мъжете с ампутирана интуиция! Но, да, както и ти си забелязала, посредством колегите си, нещата взимат да се обръщат. На повечето спорове от типа "мъже vs жени", срока на годност им изтече, още в началото на този век. Сега, трябва да се измислят някакви други доводи и от двете страни.
  Цитат на: Sue
  Моето наблюдение е, че жените се справят много добре в теоретичните фундаментални науки.
  Ти, Sue, изглежда доста си поработила върху себе си, теорията/речника си и като цяло - начина си на изразяване. Това пък е рядкост, като цяло, за човечеството, напоследък, а за жена, наистина грандиозно. И отново с риск, пак да прозвуча сексистки, ще кажа, че жените имате много ниско ниво на ..."речева хигиена"... и поначало ниска хигиена в изразяването. При други обстоятелства, бих заподозрял половата ти принадлежност, честно. Много добро впечатление ми направиха, първите две думи, с които ти започва изречението. "Моето наблюдение е". Малцина се сещат да използват подобен
  е-прим език днешно време. Повечето се изказват като крайна и дори единствена инстанция. Та поздравления, за нещата, които си постигнала със себе си.
  Цитат на: Sue
  Просто обществото все още мисли стереотипно. Ако се даде шанс на "мъжките момичета" (момиченцата, които носят панталони и не обичат да играят с кукли), бихме имали повече "линейно логически" мислещи жени учени.
  Вероятно да, но.. нали се сещаш, че линеарно мислещите, следват именно стереотипи. Жените са царици на копи-пейст. Никаква импровизация. Да речем, може да готви цял живот едно и също нещо, по абсолютно един и същи начин. Начин, който е описан в готварската книга.

  Цитат на: Sue
  От друг ъгъл погледнато - мъжете могат да оформят и обмислят общата картина на един проект по-бързо и точно, но отработването на детайлите, там където трябва голямо търпение, жените се справят по-добре.
  С това не съм много съгласен. Търпението, да речем, при мен, е едно от най-изявените ми качества. А и ако се вгледаш, ще видиш, че има няколко вида търпение.

  ...
  Цитат на: Sue
  Мен много ме забавлява реакцията на околните, когато кажа професията си.

  Странни са нещата, които те забавляват, Sue.

  Цитат на: Sue
  Мен лично ме затруднява в работата с мъжете техния агресивен и териториален подход към всичко, с което се занимават.

  Природа. Поначало, природата на мъжа е по-изостанала, от тази на жената. Например, ние сме по-зависими от секса, както и от това да се доказваме чрез силови методи.[/quote]
  Цитат на: Sue
  Това поведение вече мога да нарека генетично обусловено. Интелектът, обаче, е безполов.
  ... духът ни също
  Ми ето тука издъни теорията. Ако това не беше го казала, нямаше къде да се захвана.
  Всъщност, никъде не спомена действителната причина, поради която, няма как да се нарича "генетична унаследеност", която и да е полова особеност. Всяко дете, взима от гените и на двамата си родители.
  Щях да съм прав, ако да речем, жените раждаха само жени, а в това време, мъжете раждаха само мъже. Или айде, малко по-земно да го направим - щерките ако наследяваха само майчините гени, а синчетата - бащините, тогава може би щях да съм прав. Та с това твое заключение, накрая, излиза, че ти е убягнало това и просто си целнала, че не съм използвал правилния термин ... А може би, добра интуиция  Намигване
  _________________________________________________________________________________________
  Цитат на: Sue
  Не мога да сдопълня мнението. Едно име още - Themistoclea.

  Не съм чувал за нея. Сигурна ли си, че не става дума за жената на Темистокъл?
  Активен
  Gi
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 127


  « Отговор #22 -: Декември 01, 2011, 18:10:51 »

  Цитат на: Sue
  Цитат
  Жена с добра логическа мисъл?! Изумително!
  Защо ?!?!? !!!
  Поначало, от както съществува човека, на жените не им се налага да разсъждават логически. Генетично ви е притъпено линеарното  мислене (причина следствие). И за да не бъда обвинен в сексизъм, ще ви кажа нещо, което пък ви е по-развито, а при нас почти липсва . Интуицията.
  Ще цитирам само този пост... останалото, дори нямам намерение да чета, защото ми се повдига вече от едни и същи обществени рамки, ненаписани общоприети закони и пр., от типа на “жените това...., мъжете пък онова..., значи така.... леле колко учудващо... нетипично, браво ама ти си жена....„
   Е хайде стига вече!!!
  Логика и интуиция, дами и господа, има и при двата пола!
  И в никакъв случай, пола не е определящ, относно начина на мислине!!! Определящи фактори за начина на мислине, на даден индивид, според мен са два, а те са
  1. Туй що природата ти е дала или др. яче казано - наученото, заложеното с което сме си дошли на този свят
  2. Средата, в която се развива индивида

  П.п. Санг, пак ме накара да пропиша... ще ядеш пердах... Или влизай в пътя или.....
  Активен
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #23 -: Декември 01, 2011, 20:19:08 »

  Здравейте.
  Деца не се карайте.Хайде почнете наново.
  Защо?
  Ми:
  Мъжа работи ,и логически се опитва да намери правилния начин да произведе правилно нещо.
  Жената взима от мъжа правилното нещо и го множи и преобразува за нуждите си.
  Това е основната разлика между двата пола.
  Друго-жената се ражда с пъзел(всичко), а мъжа се учи да го нареди(в жената).
  С последно време среща трудностти защото жената се еманципира(стана мъжкарана),но тя губи.
  Живи и здрави.
  П.с.Мъжа учи жената на логика,а жената помага на мъжа за интуицията.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #24 -: Декември 01, 2011, 22:59:47 »

  Цитат на: Gi
  Ще цитирам само този пост... останалото, дори нямам намерение да чета, защото ми се повдига вече от едни и същи обществени рамки, ненаписани общоприети закони и пр., от типа на “жените това...., мъжете пък онова...
  Щеше ми се да не избива темата на ...яросто противопоставяне и един вид междуполово съревнование, но на теб, изглежда това ти е от слабите теми, което също си има, своето обяснение в чисто психологически план. Не са обществени а поведенчески и психологически рамки. Става дума за съзнание. Като гледам, може би ще ти допаднат Маркс, а също и Юнг (Питието определя съзнанието). Значи, като за начало, бих ти препоръчал две книжлета, пък надявам се, да не ги обявиш и тези хора за сексисти и мачисти.
  "Динамика на несъзнаваното" (между другото, в нея изследва сънищата, а пък накрая е публикувана, неговата прословута публикация за синхроничността. Надявам се да съм ти грабнал интереса вече.
  Надявам се да не те разочарова факта, че е ученик на З. Фройд Веселяк
  Цитат на: Gi
  Логика и интуиция, дами и господа, има и при двата пола!
  Естествено, но не в еднакви количества.
  Проумей, че някои неща са изследвани и доказани отдавна и гади ти се или не, положението е такова.
  Все едно да ти се догади, като ти кажа, че една жена има по-бавни рефлекси от мъж. Или може би и това ще кажеш, че го има и при двата пола в еднакви количества?
  А сега се опитай да ми проследиш мисълта. Ако една жена, тренира реакциите си... например бойно изкуство, няма как да стане с по-бързи реакции от един средностатистически мъж, който не тренира нищо. Ако нейната дъщеря ги тренира също, тя ще се доближи до реакциите на мъж. Нейната дъщеря вече ще е почти наравно с мъжките, а ако продължаваме нататък, могат да надминат и бързината на майстор по кунг-фу.

  Най-обвързана с логиката играе е шаха. Колко жени шахматистки познаваш?
  Влизал съм в yahoo.games, а там, има случаи, когато са по 4-5 хиляди човека. От тях, най-много 50 да са жени, което прави 1 жена на 100 мъже. 1 процентче. Честно казано не съм ги броил и действам на око, но... със сигурност не са повече. Дори и да са 500, това са 10% Това е, което имах предвид.
  Ти ако видиш жена да играе шах, няма ли да се изненадаш?! И когато се изненадаш, ако дойде някой и "ох, повдига ми се от обществени рамки". Не рамки. Това са факти, Гите.

  п.с. meander, пробвай пак, но с други думи и обръщения и ще ти отговоря.
  « Последна редакция: Октомври 27, 2012, 20:51:49 от Stihl » Активен
  Gi
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 127


  « Отговор #25 -: Декември 02, 2011, 03:23:09 »

  Щеше ми се да не избива темата на ...яросто противопоставяне и един вид междуполово съревнование
  Ами недей я избива тогава!
  Ставаш смешен вече ... По твоята логика излиза, че аз не съм никаква златарка, защото видиш ли.. Колко жени златарки има?... Връщай се няколко века назад, ако не ти харесва днешният свят...Може и да откриеш перфектната домакиня някъде там, назад във вековете. Аз лично познавам само една такава, в нашето съвремие... Сещаш ли се коя? (наистина доказваш, че средата  и примерите покрай теб, заучените (насадените) възгледи и пр. са определящи за начина (ти) на мислене)

  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #26 -: Декември 02, 2011, 05:28:13 »

  Ставам смешен?
  И каква беше целта на този, тъй невинно вметнат камък, в моята градина? Или ако не беше той, нямаше да е достатъчно красноречиво мнението ти? Демонстрираш отношението си към мен ли? Не мога да разбера, но надявам се да ми подскажеш. Надявам се не тук... макар, че виждам, много държиш на това.

  Не, че не става никаква златарка и не казвам, че няма жени златарки!
  Щеше да е така, ако бях казал, че няма жени шахматистки?! Казах просто, че са малко. Златарките сигурно са още по-малко. Познавам две-три от женския ни национален отбор по бокс, както и голяма част от националките ни по силов трибой (клякане с щанга, вдигане от лежанка и тяга), но в никакъв случай не смятам, че това са занимания за жени. Ти също отхвърляш всичко мъжко, в човек, който си епилира задника и си гланцира устните, а я си представи, че започне занимания по художествена гимнастика.
  И Гите, ако приемаш толкова навътреи и толкова лично, подобни въпроси, и ти е трудно да се контролираш, защо по-добре не избягваш дискусиите по тях? Темата е достатъчно деликатна и трудна за контрол и по-добре помагай да не излезне извън него, а не за обратното. Това, че не искаш да гребеш, не означава, че трябва да клатиш лодката.

  Да се връщам няколко века назад, а?
  Счупи ми се машината на времето, иначе с удоволствие бих попътешествал назад из всички места и епохи.
   
  Перфектната домакиня винаги ще я откривам и откривам.
  Не зная какви са критериите ти за перфектна домакиня. Моите критерии ги знаеш. Накратко:
  - лоша домакиня        - не може да прави спагети.
  - добра домакиня       - прави спагети
  - най-добрата домакиня - прави спагети за вожда

  Доказвал съм бил, че средата ми действала на възгледите!
  Ти си единственото живо двукрако, което така и не разбра позициите ми по тези въпроси.
  Не разбра, че смятам мъжете за най-елементарните същества, от които произтичат 99% от простотиите на земята и далеч не смятам, че - това да имаш пишка в гащите те прави велик, всеможещ и всезнаещ. Всеки път, когато ми припишеш подобно сексистко отношение, тип "жените са зле, мъжете сме велики", обиждаш себе си и по-точно - своята система за наблюдение и оценяване. По същата логика, би могла да ме наречеш расист, тъй като моя старец е откроен расист, по всички направления и към всички, различни от бялата раса.
  Е, аз съм расист, когато става дума за бяла раса. За мен те са най-безхаберните и низши духом от всички останали. По някакво, незнайно за мен стечение на обстоятелствата, аз съм решил, че трябва да съм мъж и да съм бял. Е... ще го преживея някак си.
  « Последна редакция: Октомври 27, 2012, 21:11:28 от Stihl » Активен
  Sue
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 292


 • Град: Ниските земи
 • Нютонист

  « Отговор #27 -: Декември 02, 2011, 11:43:09 »

  Речникът ми е доста "хлапашки", когато го употребявам в разговор. При писането имам време да помисля повече, преди да си отворя устата .
  За съжаление нямам много време за писане (вече), за това, ако имам прескачания в мисълта, то е от липсата на време да изгладя тезата си. Или во кратце - пардон!

  ---

  Линията ми на мисълта за генетичното беше различна, от твоята, Сангинари. Опитвах се да подскажа нещо средно между хипотетично възможното и реално съществуващото. Хипотетично ХY хромозомата би могла да бъде ключ за активирането на определени способности на мозъка ни или деактивирането на определени връзки в мозъка ни. Също както определя пола ни физически от момента ни на зачатие. Реално колко дебела е връзката между полукълбенцата в главата ни е въпрос на мутации, а не на генетична предопределеност.
  Че не е генетично предопределен интелекта ни спрямо половата принадлежност, може веднага да се види в случаите, когато имаме хомосексуалисти. Те са с генетично предопределена физическа форма, но съзнанието им избира друга полова ориентация. Но не съм забелязала някъде да има изказвания от рода на "лезбийките са изключително интелигентни" или "гейовете са глупави".

  Можем да подсилим хипотетичното с теорията на конспирациите. Примерно когато "анунаките" са си играели на генетични богове, те са ни програмирали да бъдем интелигентни според пола си.


  -----

  Преди време в един друг форум се зачудих как така след около 500г. преди Новата Ера изведнъж народите са решили да започнат да отричат прераждането и са въвели някои други промени като незавидното изтласкване на жените към една подчинена роля спрямо мъжете. Отговорът го открих покрай тази дискусия тук. По това време започва инвазията на Гърците по древния свят. На тяхното отношение към жените можем да благодарим за сегашното отношение към жените. Въпреки, че за последните 30 години то доста се е смекчило.

  Защо зачекнах древногръцката култура? Покрай ровенията ми там си изрових един списък на жените философи:
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_female_philosophers

  Там има име, което е много добър пример за логическо мислене при жени - Темистоклеа

  Цитат
  Themistoclea (fl. 600 BCE) was a priestess, philosopher and mathematician at Delphi.[1]. According to surviving sources she was Pythagoras’ teacher, although she may also have been his sister.[2][3] After Pythagoras coined the term "philosophy", she became the first woman in history to whom the word "philosopher" was applied.[3]

  Има също името на Аристоклеа, която също е била учител на Питагор, но не и математик. Дали Темистоклеа е била съпругата на Темистокъл, не мога да кажа. Не съм сигурна, че на жриците в Делфи им е било разрешено да се омъжват.

  От тук следват два извода - жени, надарени с логическо мислене винаги е имало. Културно-социално наложената позиция на жените в подчинена роля (при древните гърци жената е била само на една идея по-високо стъпало от децата или робите) никога не им е позволявала да се изявят в сферите на точните науки. Простичко казано - и да са можели, в 90% са били пренебрегвани.

  -----

  Реакцията на жените в бойните изкуства е много, много лош пример. Мъжете винаги ще са по-бързи като реакция не заради по-бързата работа на мозъка им, а заради по-голямата мускулна маса. Първо. Второ, заради по-високия праг на поносимост на болка при жените. Ние (примитивната част на мозъка ни, която отговаря за оцеляването) приемаме сигналите за опастност по различен начин и съответно реагираме по различен начин. Това, което ще донесе нетърпима болка на един мъж, за нас може да е в нивата на приемливото. Следователно не ни е необходимо да "изкудкудякаме" веднага.


  ----

  И разбира се, че се занимавам с бойни изкуства

  ----

  За наблюдаването на реакциите на другите, всички го правим. При мен е по-съзнателно. Интересно ми е просто.
  Активен
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #28 -: Декември 02, 2011, 16:36:29 »

  Значи, Sue, в голяма степен са верни разсъжденията ти, но едно нещо е хубаво да се има предвид, когато става дума за подобна, актуална и деликатна тема, в която, както се видя, рисковете да бъдем обвинени в предразсъдъци и себеизтъкване, като представители на различите полове, са твърде вероятни. Иначе казано - терена е хлъзгав и е добре да се подсигурим предварително.
  За пореден път, държа да подчертая, че моя пол, раса или вероизповедание, нямат абсолютно никакво значение и отношение за и към този тип разговори и се стремя към маскимална обективност. Съветвам всеки да се опита да пренебрегне своята принадлежност и личния си избор, за да избегнем евентуалните конфликти от типа "кой е по-по-най. Нека се придържаме към фактите, установени посредством изследвания в областта, а не толкова към личните ни впечатления и убеждения.
  Като начало (важно е да има добро начало) би било добре, да подредим и систематизираме допирните точки.
  Различните равнища, при които може да става дума за полово диференциране са основно три:

  1. Биологически  - Генетичната заложеност, както и различията в различните структури на мозъка и нервната система.
  2. Социологически - Различията, основаващи се на социалните категории, в дадено общество и нормите, които са приети и се налагат в него.
  3. Психологически - Междуполови различия, въз основа на психологически характеристики (където между другото трябва да спомен и индивидуалните личностни характеристики, които не са без значение).

  Това, както се досеща всеки, са три науки, които са твърде мащабни като материя, взети поотделно, а заедно са си направо необятни.
  Тук отварям една скоба, за да вметна, че умишлено не споменавам за духовните равнища, тъй като, поне според мен, духовете нямат полове, въпреки някои твърдения, гласящи обратното.

  Та, нека ги разглеждаме поотделно или ако искаш да ги разнищим една-по една, тъй като забелязвам, че ти малко ги преплиташ и се получава леко объркано, за един нищонеподозиращ, невинен читател.
  Добре е, също така, да се знае, че са направени стотици тестове, през различните периоди, с цел да се установи IQ-то на различните раси и полове. Тук за раси не говорим (там е мазало), но межу мъжете и жените, добре е да се знае, че резултатите са съвършено балансирани и не може да става дума за никакво цялостно преимущество. Само при децата и подрастващите, се забелязва ясна разлика на интелектуалното равнище, като предимството е убедително за момиченцата, но това се обяснява с тяхното по-ранно съзряване.
  Под балансирани резултати, не разбирайте еднакви. Тези тестове изпитват различните видове интелигентност. Да речем, ако мъжете се справят по-добре с логическите задачи, жените са шампиони в запомнянето на образи, мелодии и миризми.

  Накрая, но съвсем не на последно място:
  Нека се опитаме да установим и да разглеждаме, междуполовите различия, не като мотив за конфликт между тях или за изкуствено създаване на борба за надмощие, а като основа за взаимодопълване и разбирателство помежду им.
  Не само половите, а всички различия и особености е добре да се приемат като преимущества, а не недостатъци на единя или другия пол, раса или религия. На базата на това, би следвало да се изградят едни продуктивни и позитивни междуличностни отношения, а не да се насаждат комплекси, помпане на егото или каквито и да е поводи за конфликти, предразсъдъци и разделения.

  P.S. Поздравления, Sue, за това, че се занимаваш с бойни изкуства. Би ми било интересно да споделиш с какви по-точно, стига да не считаш това за твърде личен въпрос.
  P.S.2. За момента смятам, че е по-добре да пренебрегнем сексуалните ориентации... или по-точно дезориентации, като хомо и другите форми на "кривване от правия път" и да се стремим, по-скоро към един средностатистически, съвременен модел на човек, съответно представител на двата пола. Пък тези с по-особените ориентации и предпочитания, отделно, ако някой иска, ще се опитаме да ги анализираме.
  « Последна редакция: Декември 02, 2011, 16:45:11 от sanguinary » Активен
  elinikar
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 221


  « Отговор #29 -: Декември 02, 2011, 22:43:30 »


      Не мога да се въздържа от коментар

       Нека уточним,че на жените им се налага да преминават постоянно от от женска в мъжка роля и обратно.Имам предвид момичетата с мъжки професии,които трябва да мерят сили с мъжете.Или работим с два бутона:
  1.Жена на работа-изключваме емоциите и включваме логиката.
  2.Жена извън работа-изключваме логиката и включваме емоциите.
  Но.....,това превключване е доста трудно нещо.Някои жени просто забравят да превключат бутона и това пречи на взаимоотношенията им с противоположният пол.Предимство за мъжете е,че не им се налага да го правят.
     
  И така,мисля,че полът,е определящ фактор относно начинът на мислене.Ако жената,се отдаде на работа и кариера,като изключи или подтисне емоциите си,то тя ще бъде равностойна на мъжа.Въпреки,че след години,отново ще се чувствува нещастна и ще се поболее...Въпросът е,колко жени са готови да се откажат от ролята си на майка,за да се доказват професионално?Слава богу,малко!

  Е...,тогава мъжете просто трябва да уважават жените за това,че са в правилна позиция!Да не се главозамайват от това,че имат свободното време да се развиват професионално,а да благодарят на жените,които са им го предоставили,нагърбвайки се с отглеждането на поколението...
  И предварително се извинявам на докачливите,на които мнението ми не им харесва
  Активен

  Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
  Страници:  1 [2] 3 4 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Относно форума
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  Administrator 5 1958 Последна<br />публикация Декември 07, 2010, 12:43:43
  от Administrator
  Относно споровете
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  Administrator 11 1620 Последна<br />публикация Януари 31, 2010, 00:40:52
  от 11WOLF11
  ПСИХОТОНИКА: оптимистичното мислене
  Здрав дух здраво тяло
  Админ 3 2590 Последна<br />публикация Ноември 04, 2010, 14:16:27
  от beril03
  Човешкото мислене и светът след 2012 г. « 1 2 3 4 »
  Великият преход
  Evolution 59 9245 Последна<br />публикация Януари 22, 2012, 18:47:05
  от sarabia
  10 начина за манипулиране
  Програмиране, световен елит
  Colder Sun 5 1351 Последна<br />публикация Декември 20, 2012, 15:33:55
  от вожда

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright