Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Жени и мъже - духовност, функции, положение в обществото  (Прочетена 5648 пъти)
Kery
Гост
« -: Юни 13, 2010, 13:02:02 »

Между другото... бъркам ли или си е тенденция, тези... специални деца да са предимно момичета?
Струва ми се, че ...истинските случаи (или по-скоро тези, които ми звучат достоверно), за които съм чувал, са все момичета!

Хммм, ами ако в нашия свят на дуалности жената е по-нежното създание и по любвеобилното, то има логика повечето да са момичета. Не за друго, ами ако си мъж и си с такива мирни и добродушни виждания, най-много да те нарочат за мека китка...може би е по-лесно да си момиче, за тази мисия, поне на този етап от разбиранията на повечето хора... Има много мъже известни с духовността си сега, а жените не са в такава популярност, или преди са се опитали да са повече мъже, като по-силен пол...Интересен въпрос, наиситна.
« Последна редакция: Август 15, 2010, 01:35:04 от Модератор » Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #1 -: Юни 14, 2010, 08:25:48 »

Ето, дори и пророческите сънища, за които съм чувал, се сънуват от майката,а не от бащата. Понякога и от двамата, но майката задължително.
Може би, на човека ще му се наложи да преосмисли, отдавна установената максима, че жените са приковани към материята и имат минимални шансове за духовно израстване, освен ако мъж не ги изведе.
Според мен, има нещо свързано с възприятията. Момченцата, особено след определена възраст, започват твърде насериозно да взимат своята сексуалност и с гордост да се самоидентифицират с нея. Става дума за поведение, маниери... и като цяло парадиране. Дори и при "меките китки", както се изрази. Срам-несрам, изглежда ние сме по-зависими и подвластни на половата си идентичност и сексуалната си ориентация, независимо каква е тя.
Активен
kim
Гост
« Отговор #2 -: Юни 14, 2010, 08:54:18 »

Според мен, има нещо свързано с възприятията. Момченцата, особено след определена възраст, започват твърде насериозно да взимат своята сексуалност и с гордост да се самоидентифицират с нея. Става дума за поведение, маниери... и като цяло парадиране.


За мен мъжът е функция обвързана с определени полжителни черти - отново почва за развитие на определени духовни аспекти.
За жалост това поведение, за което говориш се толерира и от жената, която пък съвсем е забравила функцията си... Има един уникален текст на Дънов за Жената не че е темата за него, ама ето два, три любими цитата...

"Духът работи сега върху жените, затова те са повече рели- гиозни и духовни от мъжете. Наблюдавайте -дето стъпи женски крак, всичко тръгва напред: и наука, и религия, и музика - всичко върви добре. Жената е почва, на която всичко вирее. Ако изчезне жената, всичко спира - и наука, и религия, и музика и изкуство - почва няма. Поетът пише, докато носи жената в ума си. Щом отнемете жената, той изгубва смисъла на живота си и слага оръжието. В умовете на всички хора стои жената. Тя е любовта, тя е тяхната идея."

"В живота си съм срещал само няколко жени - някои в България, някои в чужбина. Истинската жена се отличава с нежността си - нито една груба дума не може да излезе из нейната уста! Всяка жена, която може да проявява грубост, не е още въплощение на истинската жена -тя се е отклонила. А туй, което отличава истинския мъж - то е благородството."

"Днес гледат на жената като на същество, което има нужда от мъж - да я гледа. Казвам: това не е жена, това е инвалид в болницата. Според мен, жена е тази, която спасява света; жена е тази, която държи ключовете на живота; жена е тази, чрез която се проявява великата и мощна сила на любовта, която носи живота. Следователно спасението на света ще дойде чрез жената, а не чрез мъжа."

"Понятието "майка" определям така: майка е само онази жена, която може да вложи една Божествена идея в душата на своята дъщеря. Майка, която не може да вложи една Божествена идея в душата на своята дъщеря, не е майка. И баща, който не може да вложи една Божествена идея в своя син, не е баща.
Сега, аз желая на всички да станете жени! Тази мисъл, преведена с други думи, означава: аз желая душите на всички хора да се изпълнят с любов; аз желая всички да светят, да бъдат запалени свещи да бъдат щастливи и радостни, да са готови на всички услуги. Това значи да бъде човек майка. В този смисъл желая всички да бъдете майки. Днес под понятието "майка" разбират жена, която ражда. Не, майка е само тази, децата на която не умират. "

...и аз така мисля! Усмивчица

Активен
chitta
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 138


« Отговор #3 -: Юни 14, 2010, 09:49:19 »

В момента е слезнала женската енергия и работи с пълна сила Усмивчица хубаво е всички да се възползват от нея, предполага гъвкавост.
Активен
Kery
Гост
« Отговор #4 -: Юни 14, 2010, 10:53:04 »

В момента е слезнала женската енергия и работи с пълна сила Усмивчица хубаво е всички да се възползват от нея, предполага гъвкавост.

 Ухилен Гъваквост - това ми прозвуча малко като мъжете да се преориентират
Според мен е "женско" просто защото е по-лесно за възприемане в нашия свят, защото жената е по-нежна и се приема, че тя е тази, която дарява всички с любов... Но иначе каквито мъже, такива и жени, няма как всички да са в един знаменател, всеки е различен Усмивчица
Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #5 -: Юни 16, 2010, 08:05:55 »

Star Rover, доста добри цитати си подбрал.
И както е казал, един голям човек - "Мнозина ще проумеят думите ми, но малцина ще вникнат в същината им".Предполагам идеята е такава, че до тези, наглед простички истини, човек трябва да е достигнал, преди да прочете тези цитати, вместо да кимне с глава, приемайки ги на първо четене и после да си кара постарому. За съжаление, за целта се налага, човек доста да се взира и да разсъждава, а това е непосилно за голяма част от съвременното човечество, тъй като му е наложено, да препуска, гонейки доста по-нисши достижения, имащи само временна стойност.
Аз обаче не го виждам мъжа, като функция, който носи, определени положителни черти.
По-скоро съм приел, че мъжа, както и жената, както и дърветата и животните, както и всяко едно чувство дори, носи в себе си и мъжката сила и женското начало. Допълват се и са необходими една на друга. Немислимо е да съществуват независими и поотделно.
Може би за това, на чита , а и не само на нея, "гъвкавост" и прозвуча, като "обръщане на палачинката"  Ухилен и е нормално, имайки предвид, времето в което живеем.
И ... да, от тук следва въпроса - дали пък жените не постигат по-успешно, този баланс между двете проявления на същността си.
Честно казано, все повече, откровенно мъжки качества, срещам у жени, много повече, отколкото у мъже.
Както е тръгнало, май ще се озовем отново в матриархат.
Нищо против, но... тогава баланса ще бъде, отново нарушен.
Аз, честно казано, не виждам вариант, при който не съществува разделение, на полове, раса, религия, убеждения или каквото там се сетиш. Поне не и скоро.

Активен
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #6 -: Юни 16, 2010, 10:07:48 »

Според мен разделението по пол Усмивчица не може да се сложи на едно място с разделението по раса и т.н...Това е според мен един естествен дуализъм, както ин и ян, както деня и нощта..поне в смисъла на мъжкото и женското начало..
Иначе в практичен план - да -борят се там за равнопоставеност нещо, стачкуват но има и доста мъже, които гледам напоследък носят женското начало  хахаха Не -сериозно - съгласна съм, че доста повече жени срещам, които успяват привидно да "носят мъжкото начало", но това е само заблуда за мен. Една жена, винаги..не, направо -  ВИНАГИ иска едно и също, нуждае се от едно и също, а тази фалшива настройка към света е само поза, защото нещо и го е наложило.
Ами какво да кажа -то много хубаво си го каза sanguinary :
"мъжа, както и жената, както и дърветата и животните, както и всяко едно чувство дори, носи в себе си и мъжката сила и женското начало. Допълват се и са необходими една на друга. Немислимо е да съществуват независими и поотделно."
Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
sanguinary
Гост
« Отговор #7 -: Юни 17, 2010, 08:31:27 »

Благодаря ти за добрите думи, Dulcinea, но ми се ще да поразнищим, малко по-детайлно въпроса.

Цитат на: Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
Не -сериозно - съгласна съм, че доста повече жени срещам, които успяват привидно да "носят мъжкото начало", но това е само заблуда за мен. Една жена, винаги..не, направо -  ВИНАГИ иска едно и също, нуждае се от едно и също, а тази фалшива настройка към света е само поза, защото нещо и го е наложило.
Като начало, не е зле да си създадем, ясна представа - що е то мъж и какво е участието му в целия този... кръговрат.
Отново ще се върна във времето, защото... просто е наложително, предвид липсата на примери с днешна дата.
Някога, мъжете са имали ясна, като бял ден роля. Основната му функция се е състояла в това, да създаде и опази поколение.
Подобно на животните, в дивата природа. Наложителни са му били, някои основни качества, които поне според мен, сега са... почти напълно изчезнали или изкривени до неузнаваемост. Това са... най-общо казано - потентност, за да го създаде това поколение, сила и ловкост, за да го опази, търпение и стоицизъм, защото без тях и муха не може да улови.
Само едно от тези ако е липсвало, то мъжествеността му е била подлагана на сериозно съмнение.
Да се върнем в дешно време. Днес, достатъчно е да пише в личната ти карта "пол-мъж" и си готов. Защо? Защото всичко е поднесено на тепсия. Мъжа закърнява. Няма битки, в които да се калява, няма лов, няма подвизи, с които да дава пример на децата си. Единствения пример, който ни е останал, с който бихме могли да променим нещо, в идните поколения, това е търпението и едното му голо достойнство, но ние и това нямаме. Клетвите си не спазват, а какво остава за обещания или просто думи! Ето тези, мъжки проявления, обаче, доста често ги откривам,... в жени! Преди не повече от десетина години, на една жена и се налагаше, веднага след като завърши, да се омъжи, защо? За да има кой да я гледа!!! Това отдавна отшумя.
Все повече жени, забелязвам, се грижат доста добре за себе си, а дори и нерядко за семейството и... мъжете си!
Нормално е да се запитаме - къде подяволите отиде ролята на мъжа?! Какво има той, което жената няма?!
Физическа сила - ще каже някой. Добре, но как я използва? Ходи да се премята из кръчмите, в спор "Дали Бойко Борисов е читав министър или дали е имало дузпа за ЦСКА"...
Изкривяването... е меко казано брутално. Всеки път, когато си помисля, че по-зле няма накъде, не след дълго се убеждавам, че има и още как.
Според мен, процеса е необратим и матриархата е неизбежен, освен ако не стане някаква катастрофа.
Не само, че индиговите и кристалните, ще са повечето жени, не само сънищата и посланията ще се изпращат, предимно към жени, но и всичко, което има някаква стойност и важност за живота и смисъла му, ще отива към и ще идва от жени.
Така виждам аз, естествения развой на нещата, според реда на случваемост...
Активен
Kery
Гост
« Отговор #8 -: Юни 17, 2010, 09:22:33 »

Пропускаш нещо много важно. Въпреки, че мъжа е изгубил някои от своите важни функции, все пак живеем в патриархален свят в момента...следователно все трябва да е с нещо повече от жената, или пък си кара по инерция...или е психическо налагане на волята, а жената търпи...незнам...въпреки всичко не е както трябва и няма да е дори при матриархат. Според мен трябва да се стремим да преодолеем дуалността, да я възприемаме като едно цяло, не като две отделни части, борещи се за надмощие. Но и това ще стане след промяна на самосъзнанието на хората и определно няма да е изведнъж.
Дано да няма матриархат.

Активен
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #9 -: Юни 17, 2010, 09:25:04 »

Уффф...така го обрисува .... за съжаление си прав. Имам какво да добавя, но е прекалено рано, а чая ми ме чака Усмивчица

Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
izida
Гост
« Отговор #10 -: Юни 17, 2010, 09:46:21 »

Пропускаш нещо много важно. Въпреки, че мъжа е изгубил някои от своите важни функции, все пак живеем в патриархален свят в момента...следователно все трябва да е с нещо повече от жената, или пък си кара по инерция...или е психическо налагане на волята, а жената търпи...незнам...въпреки всичко не е както трябва и няма да е дори при матриархат. Според мен трябва да се стремим да преодолеем дуалността, да я възприемаме като едно цяло, не като две отделни части, борещи се за надмощие. Но и това ще стане след промяна на самосъзнанието на хората и определно няма да е изведнъж.
Дано да няма матриархат.Първата част от поста ти, направо ме "потресе", как е възможно мъжът да е повече от жената или обратното, това си противоречи напълно с втората половина на писанието ти, с което вече съм наистина съгласна! Усмивчица
Активен
Kery
Гост
« Отговор #11 -: Юни 17, 2010, 10:02:58 »

Ама в момента е така, макар да не ми харесва. Не че имат повече способности, по-скоро имат повече желание за власт, точно това е нещо повечето. Мъжете получават по-големи заплати, по-уважавани са на работното си място и в обществото, заемат по-важни постове...погледни само политиците, например - по-голямата част са мъже, а освен това президентски и министърски и посланнически постове са все заемани от мъже. Липсва доверие към жената, че тя е способна да свърши нещо друго, освен да чисти, пере, готви и гледа децата. Когато един мъж каже "О, аз не мога да готвя, това е женска работа." сякаш той не е длъжен да го прави, а когато жената каже "О, аз не мога да готвя" се започват упреци как така не може, та то е женска работа, какъв срам едва ли не. Какво излиза, че жените се грижат най-много за околните, но за сметка на личното си време. Хмм и цялата тази система е изградена от мъже, какво ги е накарало да се чувстват така, че да поискат да властват... Със сигурност и жените имат вина някъде....
Винаги, обаче има изключения!!! Никой да не се обижда!!!
А жените и мъжете не са еднакви, това е ясно. Винаги ще има неща в които мъжете са по-добри от жените и обратното, но това не дава преимущество на даден пол, тъй като всичко се уравновесява. Може да са по-добри в нещо, но не като цяло!
Активен
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #12 -: Юни 17, 2010, 10:50:05 »

Какео е Дулсинея без Дон Кихот!? Какво е Дон Кихот без Дулсинея!?
 Не бях аз
Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
kim
Гост
« Отговор #13 -: Юни 17, 2010, 10:53:06 »

Какео е Дулсинея без Дон Кихот!? Какво е Дон Кихот без Дулсинея!?
 Не бях аз

А Дон Кихот без Санчо?
Активен
Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 362


AЗ ВЯРВАМ

« Отговор #14 -: Юни 17, 2010, 10:55:16 »

и без него не може Усмивчица за да му подсили образа, Дон Кихот се нуждае от антипод....
Активен

There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
Страници:  [1] 2 3 ... 5   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Относно форума
Съобщения / Предложения и оплаквания
Administrator 5 1958 Последна<br />публикация Декември 07, 2010, 12:43:43
от Administrator
Относно споровете
Съобщения / Предложения и оплаквания
Administrator 11 1620 Последна<br />публикация Януари 31, 2010, 00:40:52
от 11WOLF11
ПСИХОТОНИКА: оптимистичното мислене
Здрав дух здраво тяло
Админ 3 2590 Последна<br />публикация Ноември 04, 2010, 14:16:27
от beril03
Човешкото мислене и светът след 2012 г. « 1 2 3 4 »
Великият преход
Evolution 59 9245 Последна<br />публикация Януари 22, 2012, 18:47:05
от sarabia
10 начина за манипулиране
Програмиране, световен елит
Colder Sun 5 1351 Последна<br />публикация Декември 20, 2012, 15:33:55
от вожда

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright