Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Сънища, изразяващи тревожност  (Прочетена 6939 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Юни 20, 2009, 22:17:04 »

  Осъзната или не, тревожността играе важна роля в жи­вота на човешкото същество. Логично е следователно да лежи в основата на много сънища, където обикновено се изразява чрез най-разнообразни отрицателни чувства, из­питвани в безизходни или ужасяващи ситуации. Дадена ситуация може да е тема на често повтарящи се сънови­дения.

  Със своята житейска, метафизична, космична тревож­ност този вид сънища присъстват в нощите на всеки от нас. И в тях падат и се запалват самолети, хора крещят, тълпи биват обземани от паника, появяват се неизбродими лабиринти; сънуващият се лута сам в непознат град, къщи се срутват, стават земетресения, приливни вълни помитат всичко по пътя си...

  Има и сънища, изразяващи по-дълбока тревожност: синът убива майка си, майката пробожда с нож детето си, съпруг вижда как вълните поглъщат жена му, кораб потъва в бездната и пр. Появяват се и равнини - огром­ни, пусти, покрити със сняг или заледени. Къщите са праз­ни, изоставени, враждебни, обрасли в бурени. Чуват се ридания. Отнякъде изникват странни, архаични живот­ни, рояци насекоми се носят във въздуха, мъртъвци зап­лашително се надигат от гроба. Човек се чувства изгу­бен, объркан, пренебрегнат, отритнат, сам на света и във вселената.:. Да, огромна е човешката тревожност!

  физиологичните усещания и тревожните сънища

  Сънищата, изразяващи тревожност - или кошмарите, -понякога са предизвикани от физическо заболяване (леко или по-сериозно), от смущения в дишането, от тежест в сърдечната или предсърдечната област и т. н. Всеки знае, че затрудненото храносмилане може да породи кошмар. Поначало физиологичното състояние винаги определя по­явата на един или друг образ в съня, като физическото неразположение служи като детонатор.

  Тревожните сънища и сексуалността

  В съня сексуалните потребности и желания играят голя­ма роля. „Изтласканото" често излиза на преден план. Измежду най-разпространените са сънищата, възпроиз­веждащи едиповата ситуация, която изключително ряд­ко описват обективно. Те са населени със символи, пред­назначени да покажат психологическия климат, желани­ята, страховете, изтласканото. В личния ми архив фигу­рират поне двайсет сънища, в които, независимо от раз­личния контекст, синът „пробожда с нож" майка си. Не става дума за омраза, а за сексуални отношения;' ножът символизира фалоса.

  През пубертета тревожните сънища са често явление. Това е нормално, тъй като този период се характеризира с големи афективни и сексуални трудности. Към тях се прибавя и страхът от бъдещето, от загубата на семейна­та сигурност, от свободата и пр.

  Някои разпространени символи на тревожност

  В „сексуалните" тревожни сънища: -Змиите се появяват често и при мъжете, и при жени­те. Те са фалически символи. Както и влечугите, джунг­лите, горите, гъсталаците (нерядко символи на срам­ните косми, те могат да означават и несъзнаваното). -Срещат се и сгромолясващи се кули (кулата тук е фа­лически символ, изправен, отвесен; срутването й показ­ва страх от афективно или сексуално безсилие). -Револвери „засичат" или пък куршумът изпада; вместо да полети.

  -Кораби потъват, хора биват поглъщани от морето или от блатото (страх от връщане към несъзнаваното и към Майката).

  Девойката вижда насън мъжки индивиди - заплаши­телни, рошави (символи на опасния Анимус - ще го раз­гледаме в глава VIII). Разпространени са и сънищата, из­разяващи страх от изнасилване (змии, ножове, остри или наточени предмети, автомобили, които връхлитат върху сънуващата, влакове, които я блъскат насрещно, зейнали рани в половите органи и пр.).

  Нужно ли е да се казва каква паника пораждат подоб­ни сънища у подрастващите, склонни да ги приемат бук­вално - нещо, което, повтарям, не бива никога да се пра­ви?
  Активен

  Еруин
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Март 19, 2010, 04:44:10 »

  ...появяват се неизбродими лабиринти; сънуващият се лута сам в непознат град, къщи се срутват, стават земетресения, приливни вълни помитат всичко по пътя си...
  Явно от доста време се тревожа и все по-разтревожена ставам, а аз си мислех, че съм спокойна. Усмивчица Въпреки, че вълните рядко помитат всичко по пътя си, а лабиринтите често имат край.
  Лабиринти/ вода/ лабиринти, които водят до морето случайно/ лабиринти, които са под морето/ лабиринти от подземия в моята къща, които водят до плажа и само аз знам, а вечер отивам към морето, когато всички си легнат, а на сутринта, като се прибера лягам на каменния под на лабиринта и заспивам спокойна/ лабиринти, в които се губят нарочно любими хора и полудяват/ лабиринти, за които са ми разказвали и съм се подготвяла, че ще трябва да премина, защото трябва, но вляза ли в тях се оказват различни от разказите и тъкмо когато много се залутам в мрака и усещам, че скоро ще загубя самоконтрол и намирам изхода/ лабиринти, които вече съм сънувала, но са се променили/ лабиринти, в които се крия, но без паника и страх, а просто за да избегна нещо
  море, косатки, големи вълни, затвор - от едната страна е морето, от другата хора без емоции по лицата и подобни...

   Прегръдка не се повтарят всяка вечер, но с годините тези сънища все повече ми привличат вниманието, защото някак упорито си седят закотвени в главата ми явно. 
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #2 -: Март 19, 2010, 14:29:40 »

  Моите тревожни сънища са,че много хора ме напабат искайки да ме убият и аз съм принуден да ги избивам.Има и много животни,които ме нападнат и аз и тях убивам.Сънувам и зомбита, с който също се бия!
  Активен
  Aldonza Dulcinea Lorenzo del Toboso
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 362


  AЗ ВЯРВАМ

  « Отговор #3 -: Март 31, 2010, 03:36:02 »

  Бях събудена от най-ужасния кошмар! Толкова беше реално, че ме беше страх дори да стана от леглото ...Отврат....Някой се опитваше да ме задуши с одеалото а аз се опитвах да позвъня на брат ми и  не можех ....Борбата беше много дълга и истинска, накаря започнах да се моля и тогава успях да се измъкна...задушавайки се .....
  Отврат!
  Активен

  There's no such thing as MYSELF since I am constantly changing. ME
  Хера
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 52


 • Град: Everywhere
 • Fortuna Favet Fortibus!

  « Отговор #4 -: Април 07, 2010, 12:05:46 »

  В събота сънувах, че ми казват че съм осиновена. Сънувах го през деня.. В съня ми легнах да спя и се събудих със странното чувство, че се е случило не само в съня ми Затъпяване
  Активен

  You see things as they are and ask, Why? I dream things as they never were and ask, Why not?!
  Vicky
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 9


  « Отговор #5 -: Април 07, 2010, 19:43:51 »

  В един съновник проверих,че ако сънуваш че си 'осиновен/а' означава че може да си загрижен за някого или копнееш много за нещо.Дано ти помогне.
  Активен
  Mira_X
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 29


  « Отговор #6 -: Юни 05, 2010, 04:13:45 »

  Имала съм много такива. След като едната ми баба почина, тя често се явяваше в сънищата ми, за да ми каже нещо, то само един път със думи и те бяха, че трябва да помагам на майка ми в къщи. Две-три години преди да кандидатствам за висше образование, често сънувах торнада-бяха всякакви, едно дори уби една жена в един от тези сънища. Преди няколко месеца сънувах, че Витоша се разцепва, от нея излизат пушеци и пак се съединява. Наскоро сънувах, че Витоша не само се разцепва, а че цяла София пропада. Сестра (сега тя ще кандидатства) ми пада от балкона на апартамента, на земята на вън (която пропада на долу), протягам и ръка, но не можем да се хванем както трябва и се събудих.
  Не мога да си обясня, какво значи последният ми сън, не успявам да го намеря и в съновника.
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #7 -: Юни 05, 2010, 12:44:18 »

  Аз сънувал какви ли не невероятни сънища.

  Сънувал съм,че Витоша изригва и,че София бива покосена от оръдие над,което пише САЩ и,че това оръдие избива цялото ми семейство и накрая оставам само аз.Година след този сън нашите вече бяха разделени,а 2 години след съня умряха мои близки,за които аз не малко скърбях.

  Сънувал съм,че военните нападат семейството ми и отново само аз оставам сам.

  Че ме гонят зли демони,които побеждавам и тн....

  Но най-особения сън,който съм сънувал някога беше в трети клас,когато започнах да осъзнавам някои неща в живота.

  Сънувах как живея в един сив свят,и изведнъж се чу гласът на баба Ванга,че един ден България пак ще бъде велика колкото когато е била по времето на Симеон.
  Откакто този сън ме посети аз постепенно започнах да променям материалните представи за света към по-духовни.

  Активен
  princessnikol
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 3

  « Отговор #8 -: Септември 09, 2010, 15:15:24 »

  Az sym  sanuvala kak 1 edni chudovi6ta na kratko obivat roditelite mi i sled okolo 1,2 sedmici synuvam kak tezi chudovi6ta idvat sys nqkykyv chovek ne mu vidqh liceto i te veche men me tyrsqt da me ubiqt i v synq mi kaza onzi chovek ''malkata 6te te presledvam v syni6tata ti dokato ne te ubiq'' togava mn se stresnah no poveche ne sym go sanuvala za 6tastie. Maika mi i ba6ta mi sa mi kazvali che kogato sym bila malka sym revala na syn a do minalata  godina che sym se du6ala bokvalno s dvete ryce i sym kre6tqla kym 3,4 prez no6ta ne me du6i. Tezi ne6ta chesto mi se sluchvat daje kogato spat u nas moi f=priqtelki i mi kazvat che kre6tq ne ne pusni me az vednyj prez jivota si ne sym sanuvala 1 hubav syn i malko me hva6ta 6ubeto veche.Vecher si lqgam v 11 chasa i mi se dospiva chak kym 1,2 prez no6ta  i tykmo pochvam da se onasqm i imam mn stranno chuvstvo sqka6 ne6to ili nqkoi me nabliodava . Predi 1 godina kakto si stoqh i ucheh malko predi uchili6te a az sym sama v ky6ti i  vsichki prozorci sa zatvoreni i izvednyj chi=uvam kak v korif=dora mi skyrca parketa i izvednyj pochti vs prozorci se otvarqt  ssamichki i vratata na hola kydeto bqh az se otvarq 6iroko. Ne znam veche kakvo da pravq tolkova me e strah che nqma na kyde a sym veche na 12 godini i mi se sluchvat takiva ne6ta kato tova s prozorcite i vratata.

  Администратор: Използвай кирилица, в противен случай постовете ще бъдат изтривани! Това е последно предупреждение!
  Правила за писане във форума
  « Последна редакция: Септември 09, 2010, 15:18:23 от indigo » Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #9 -: Септември 09, 2010, 23:08:29 »

  По-спокойно народе, явно тук имаме едно объркано дете, което е скарано с граматиката, кирилицата и до такава степен не знае къде се намира, че не вижда и в коя тема какво пише. Не мисля, че го прави нарочно. Дайте й малко време да се ориентира във форума и за да й е по-лесно, нека я посрешнем по-топло!
  Принцеса, това което описваш мисля трябва да му се обърне внимание и ако някой от тук присъстващите са имали подобни случки, и са се справили с тях, то нека ти помогнат със съвети. Съмнявам се обаче, някой да е прочел поста ти, или ако го е направил да го е разбрал напълно, защото освен, че е на шлокавица, изреченията са сляти. Ще преведа и този ти пост.
  Модератора или админите, моля да го приместите в някоя тема за сънища, за да може да се коментира на воля по проблема.

  Превод:
  Аз съм сънувала как едни чудовища, на кратко убиват родителите ми и след около 1-2 седмици, сънувам как тези чудовища, идват с някакъв човек (не му видях лицето). Те вече ме търсят мен да ме убият и онзи човек в съня ми каза: "Малката, ще те преследвам в сънищата ти, докато не те убия!" Тогава много се стреснах, но за щастие повече не съм го сънувала. Майка ми и баща ми са ми казвали, че когато съм била малка съм ревяла на сън, а до миналата година, че съм се душяла - буквално с двете ръце и към 3-4 през ноща съм крещяла: "Не ме души!" Тези неща, често ми се случват, даже когато спят у нас мои приятелки и ми казват, че крещя: " Не, не пусни ме!". Аз веднъж през живота си не съм сънувала един хубав сън и малко ме хваща шубето вече. Вечер си лягам към 11 часа и ми се доспива чак към 1-2 през ноща. Тъкмо почвам да се унасям и имам мн. странно чувство, сякаш нещо или някой ме наблюдава. Преди 1 година, както си стоях и учех, малко преди училище (а аз съм сама вкъщи и всички прозорци са заключени), изведнъж чувам как в коридора скърца паркета и изведнъж почти всички прозорци се отварят сами , и вратата на хола (където бях аз) се отваря широко. Не знам вече какво да правя. Толкова ме е страх, че няма на къде, а съм вече на 12 години, случват ми се такива неща, като това с прозорците и вратата.

  Az sym  sanuvala kak 1 edni chudovi6ta na kratko obivat roditelite mi i sled okolo 1,2 sedmici synuvam kak tezi chudovi6ta idvat sys nqkykyv chovek ne mu vidqh liceto i te veche men me tyrsqt da me ubiqt i v synq mi kaza onzi chovek ''malkata 6te te presledvam v syni6tata ti dokato ne te ubiq'' togava mn se stresnah no poveche ne sym go sanuvala za 6tastie. Maika mi i ba6ta mi sa mi kazvali che kogato sym bila malka sym revala na syn a do minalata  godina che sym se du6ala bokvalno s dvete ryce i sym kre6tqla kym 3,4 prez no6ta ne me du6i. Tezi ne6ta chesto mi se sluchvat daje kogato spat u nas moi f=priqtelki i mi kazvat che kre6tq ne ne pusni me az vednyj prez jivota si ne sym sanuvala 1 hubav syn i malko me hva6ta 6ubeto veche.Vecher si lqgam v 11 chasa i mi se dospiva chak kym 1,2 prez no6ta  i tykmo pochvam da se onasqm i imam mn stranno chuvstvo sqka6 ne6to ili nqkoi me nabliodava . Predi 1 godina kakto si stoqh i ucheh malko predi uchili6te a az sym sama v ky6ti i  vsichki prozorci sa zatvoreni i izvednyj chi=uvam kak v korif=dora mi skyrca parketa i izvednyj pochti vs prozorci se otvarqt  ssamichki i vratata na hola kydeto bqh az se otvarq 6iroko. Ne znam veche kakvo da pravq tolkova me e strah che nqma na kyde a sym veche na 12 godini i mi se sluchvat takiva ne6ta kato tova s prozorcite i vratata.

  Администратор: Използвай кирилица, в противен случай постовете ще бъдат изтривани! Това е последно предупреждение!
  Правила за писане във форума

  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #10 -: Септември 10, 2010, 17:05:43 »

  Надявам се повече да не са необходими преводи!
  Благодаря за този превод!
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #11 -: Септември 11, 2010, 16:30:31 »

  Надявам се повече да не са необходими преводи!
  Благодаря за този превод!
  Да, дано да не се налага повече, че хич не е лесно Плезещ се

  Няма ли някой с опит, който да даде съвети на това дете как да постъпи? Хммм
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #12 -: Септември 11, 2010, 18:08:08 »

  Аз нямам опит, но имам две предположения.
  1-во, може би е свикнала всички да я смятат за специална.
  2-ро, или пък има нужда от внимание и го търси по крайно неподходящ начин.
  Аз съм убедена, че не е индиго, а просто един прекрасен човек, който трябва да понамали егоизма си.
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #13 -: Септември 11, 2010, 18:30:06 »

  Аз нямам опит, но имам две предположения.
  1-во, може би е свикнала всички да я смятат за специална.
  2-ро, или пък има нужда от внимание и го търси по крайно неподходящ начин.
  Аз съм убедена, че не е индиго, а просто един прекрасен човек, който трябва да понамали егоизма си.
  И в резултат на това да сънува такива неща ли? Хъм, не мисля, че голямото его, предизвиква такива сънища. Иначе и аз не смятам, че е индиго, изхождайки от това, че се има за нещо повече и по-специална. Даже й го бях казала в др. тема. Но ако има наистина такива сънища, това вече е опасно и трябва да се вземат мерки.... Та пак призовавам някой с опит да й помогне със съвети. Не са нужни психо-профили, мисля....
  Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #14 -: Септември 11, 2010, 18:41:31 »

  Аз нямам опит, но имам две предположения.
  1-во, може би е свикнала всички да я смятат за специална.
  2-ро, или пък има нужда от внимание и го търси по крайно неподходящ начин.
  Аз съм убедена, че не е индиго, а просто един прекрасен човек, който трябва да понамали егоизма си.
  И в резултат на това да сънува такива неща ли? Хъм, не мисля, че голямото его, предизвиква такива сънища. Иначе и аз не смятам, че е индиго, изхождайки от това, че се има за нещо повече и по-специална. Даже й го бях казала в др. тема. Но ако има наистина такива сънища, това вече е опасно и трябва да се вземат мерки.... Та пак призовавам някой с опит да й помогне със съвети. Не са нужни психо-профили, мисля....

  Гити, аз не говоря за тези сънища, а за останалите й постове. Тя се мисли за специална, и иска другите да я приемат като такава, а за мене това е егоистично. И това е проблем на много хора...
  И аз съм егоистична в някои други аспекти... и аз трябва да намаля егоизма си... Усмивчица
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Сънища, изразяващи чувство за вина
  Моите сънища
  Administrator 3 2198 Последна<br />публикация Август 03, 2010, 12:32:44
  от nia.boneva6
  Сънища, изразяващи чувство за малоценност
  Моите сънища
  Administrator 0 2222 Последна<br />публикация Юни 20, 2009, 22:21:27
  от Administrator
  Повтарящи се сънища « 1 2 3 4 5 »
  Моите сънища
  Админ 63 9417 Последна<br />публикация Март 19, 2012, 00:10:09
  от UltimaView
  Осъзнати сънища. « 1 2 ... 8 9 »
  Моите сънища
  Еlsha 122 11926 Последна<br />публикация Февруари 08, 2013, 10:25:54
  от nikcvet
  Цитати, изразяващи житейската ни философия
  Обща тематика
  Do_It 2 1672 Последна<br />публикация Октомври 17, 2011, 13:21:10
  от nino

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright