Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3] 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Висшите духовни йерархии  (Прочетена 3842 пъти)
gorgon4e
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #30 -: Септември 01, 2010, 17:51:55 »

Цитат на: небесният ангел
Всъщност всяка една вяра едва ли не подчинява-"да нямаш друг бог освен мене",защо трябва да е така?
Ами не, не е така. Вярата не ограничава.
Цитат на: небесният ангел
Защо религиите са ограничаващи-това е много досадно Ухилен
Да, така е, религията ограничава, но това е досадно, само до момента, в който изпаднеш в беда и безизходица. Тогава и мюсюлмани са идвали да се молят на Богородица.
Добре е да се прави разлика, между вяра и религия.
Активен
ivaqna
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 49


 • Град: Бургас
 • In God we trust!

  « Отговор #31 -: Декември 20, 2010, 15:38:00 »

  Ich много ми хареса разбивката на йерархията....въпроса ми е виждал ли си ги ...или усещал незнам как приемаш сигналите / картина, мисъл, усещане/
  и по -важното дали комуникираш с твоя си ангел...
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #32 -: Декември 20, 2010, 19:22:40 »

  Ich много ми хареса разбивката на йерархията....въпроса ми е виждал ли си ги ...или усещал незнам как приемаш сигналите / картина, мисъл, усещане/
  и по -важното дали комуникираш с твоя си ангел...

  Ако приемем, че вътрешният глас, интуицията, е вид комуникация с някой от закрилниците или водачите на човека,
  който може да е неговият ангел, то да.
  Не всеки може да вижда ангели или аури засега Усмивчица
  Но може би ще се научи някога.
  Активен
  ivaqna
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 49


 • Град: Бургас
 • In God we trust!

  « Отговор #33 -: Декември 21, 2010, 11:19:38 »

  Относно обучението аз мога да помогна...не отнема повече от 2 часа, макар че пак си е строго индивидуално стига да имаш желание
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #34 -: Декември 21, 2010, 12:02:10 »

  Относно обучението аз мога да помогна...не отнема повече от 2 часа, макар че пак си е строго индивидуално стига да имаш желание

  Благодаря ти за предложението.
  Обаче аз предпочитам да следвам по-бавен път за развитието на моите способности.
  По отношение на това един учител отбелязва:

  За да отговорим веднага на едно възражение, което биха отправили хора с известни душевни опитности, ще добавим следното. Не може да се отрече, че има по-кратки и по-прости пътища за да вникнем със собствени сили в явленията на раждането и смъртта, без да минаваме през описаните тук степени. Има хора, които притежават забележителни душевни заложби, нуждаещи се от незначителен тласък, за да се развият. Но те са изключение. Пътят, който описваме тук, е по-сигурен и достъпен за всички. Несъмнено, човек може да стигне до откъслечни познания по химия също и по силата на извънредни обстоятелства; но ако иска да стане химик, той трябва да премине по общия и по-сигурен път.

  Р. Щайнер, Как се постигат познания за висшите светове, гл. „Контрол над мислите и чувствата”

  Пак в тази книга авторът дава указания за изграждането на 16-листния лотосов цвят:

  Има определени указания за друг вид изграждане на 16листния лотосов цвят, но всички те се отхвърлят от истинската Тайна Наука, понеже рушат телесното здраве и моралната сила. Впрочем те са много по-лесни за постигане, отколкото описаните в тази книга, които могат да са на пръв поглед отегчителни и трудни, но водят сигурно към целта, укрепвайки човека физически и морално. Всяко абнормно изграждане на лотосовия цвят има за последица - в случай, че се появят признаци на ясновиждане - не само илюзии и фантастни представи, но объркване и безпомощност в ежедневния живот.

  Подобно изграждане може да направи ученика страхлив, високомерен, завистлив, своенравен, макар че по-рано той не е имал тези недостатъци. Вече споменахме, че 8 от листата на 16-листния лотосов цвят са претърпели своето развитие в прадалечното минало и че в хода на окултното обучение те се активират от само себе си. Следователно, окултният ученик трябва да насочи цялото си внимание към другите 8 листа. При неправилно обучение често пъти се проявяват само предварително развитите листа на лотосовия цвят, а новите остават недоразвити.

  Този факт се наблюдава най-вече, когато в обучението се пренебрегва логичното, разсъдъчно мислене. Извънредно важно е окултният ученик да бъде човек с ясно и точно мислене. Не по-малко важно е, тази яснота да се проявява и в неговите думи.

  Хората, които започват да предусещат нещо от свръхсетивните светове, често стават твърде словоохотливи по тези въпроси. Но така те спъват своето собствено развитие. Колкото по- малко се говори за тези неща, толкова по-добре. За тях трябва да се произнася само онзи, който вече е стигнал до определена степен на яснота.


  Р. Щайнер, Как се постигат познания за висшите светове, гл. „Върху някои от действията на посвещението”

  И ще прибавя още един важен цитат, обясняващ защо е важно човек да не прибързва в своя стремеж към развитие на духовните способности:


  В тази фаза от развитието на преден план излиза здравото мислене, нормалната и ясна логика. Висшият Аз, който досега е бил в зародишно състояние и напълно неосъзнат, се ражда за съзнателен живот. Тук имаме работа - и то не в символичен, а в действителен смисъл - с едно раждане в духовния свят.

  За да бъде жизнеспособен, новороденият висш Аз трябва да се появи в света с всичките си необходими органи и заложби. Както природата се грижи за новороденото дете и обикновено му гарантира нормално развити уши и очи, така и еволюционните закони имат грижата да осигурят висшия Аз с всички необходими способности. А законите, гарантиращи изграждането на висшите духовни органи, са идентични със здравите закони на разума и нравствеността, които са валидни за физическия свят.

  Както новороденото дете се развива в майчината утроба, така и духовният човек изниква от физическото тяло. Здравето на детето зависи от нормалното действие на природните закони в майчината утроба. По същия начин и здравето на духовния човек зависи от законите на здравия разум и прилагането им в условията на физическия живот. Никой не може да роди един здрав висш Аз, без да живее и мисли по здрав начин във физическия свят. Природосъобразният и смислен живот е основата на истинското духовно развитие.

  Както детето още в майчината утроба живее според природните сили, които след раждането си то започва да възприема със своите сетивни органи, така и висшият АЗ на човека живее според законите на духовния свят още по време на физическото съществувание.
  Както детето инстинктивно извлича необходимите за живота сили, така и човекът може да извлече необходимите сили от духовния свят, още преди раждането на своя висш Аз. Да, той трябва да постигне това, ако иска неговият Аз да се появи в нормален и добре развит вид.

  Погрешно би било някой да казва: "Аз не мога да приема антропософската наука за духа, преди сам да съм прогледнал в духовния свят". Защото без задълбочаване в духовните изследване, никой не може да се издигне до свръхсетивното познание. В противен случай той би приличал на едно дете в майчината утроба, което отказва да приеме силите, идващи към него от майчиния организъм, с намерението да си ги достави самостоятелно. Както човешкият зародиш несъзнателно приема хранителни вещества, така и човек все още невиждащ в духовния свят може да приеме истините на антропософската Наука за Духа.
  Съществува един вид интуиция, изградена върху обикновения усет за истината и върху ясния и здрав разум, която ни позволява да вникваме в тези учения дори и без да имаме свръхсетивни опитности.
  Човек първо трябва да овладее мистичното познание и едва после да напредва към ясновидството. И ако той промени тази последователност, би заприличал на едно новородено дете, което разполага с уши и очи, но не и с мозък. Дори пред него да се простират светове от багри и звуци, той не би знаел как да пристъпи в тях.

  Р. Щайнер, Как се постигат познания за висшите светове, гл. „Върху някои от действията на посвещението”
  Активен
  ivaqna
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 49


 • Град: Бургас
 • In God we trust!

  « Отговор #35 -: Декември 21, 2010, 17:23:08 »

  Ich чудесни цитати, но доколкото разбирам ти си само теоретик, но не и практик....и аз мога да чета учебници по право, но това не ме прави юрист.
  Говоря ти за обучение, не защото някъде съм чела за него, а защото го практикувам вече 5 години....чудесно е да се четат книги, защото те обогатяват, но когато някой ти покаже как да стигнеш до извора информацията която получаваш е много повече, а и не е пречупена през призмата на някои писател.
  Освен това при обучението ти се отваря портата, от там нататък дали ти ще влезеш и ще имаш желание да учиш си е изцяло твое решение...никой не те притиска за нищо.
  Самата идея че се включваш във форума активно, означава че имаш желание за развитие....аз се интересувах 1 година, и накрая намерих човек който да ми покаже пътя.....нямаш си и на идея за какви знания става въпрос, и за какво развитие на душата.
  Но както казах всичко си е въпрос на лично мнение.
  Успех щом си решил сам да се пробваш...
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #36 -: Декември 21, 2010, 18:32:01 »

  аз се интересувах 1 година, и накрая намерих човек който да ми покаже пътя.....нямаш си и на идея за какви знания става въпрос, и за какво развитие на душата.

  ivaqna, прекрасно е, че си намерила човек, който да те ръководи.
  Ако искаш, може да направиш тема, например в раздела за Духовни учения, в който да ни разкажеш за основните положения на пътя, който следваш, какво те е впечатлило и привлякло към него.
  Би било интересно да се запознаем с това.
  Активен
  air_fairy
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 153


 • Град: Бургас
 • « Отговор #37 -: Декември 23, 2010, 00:26:39 »

  По интересно е да го практикуваш, не да четеш за него Усмивчица
  Активен

  Чашата на живота се пие до дъно
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #38 -: Декември 23, 2010, 16:06:42 »

  От къде знаете, че не практикува? Човек може да практикува и много хубави работи, които не са съвсем свързани с виждане на разни "работи", които повечето хора не виждат...
  Активен
  ivaqna
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 49


 • Град: Бургас
 • In God we trust!

  « Отговор #39 -: Декември 24, 2010, 01:49:38 »

  От къде знаете, че не практикува? Човек може да практикува и много хубави работи, които не са съвсем свързани с виждане на разни "работи", които повечето хора не виждат...
  ако практикува по начина по който аз практикувам коментарите му щяха да са съвсем различни...но всеки си има собствен избор с какво темпо да се развива...аз предложих помощ, той отказа....ок няма проблеми никой не може да налага мнение
  Активен
  Еlsha
  Диди
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 523


  « Отговор #40 -: Декември 24, 2010, 02:06:08 »

  От къде знаете, че не практикува? Човек може да практикува и много хубави работи, които не са съвсем свързани с виждане на разни "работи", които повечето хора не виждат...
  ако практикува по начина по който аз практикувам коментарите му щяха да са съвсем различни...но всеки си има собствен избор с какво темпо да се развива...аз предложих помощ, той отказа....ок няма проблеми никой не може да налага мнение

  Не си единствената, която си е мислила, че Ich е теоритик:) И се случи така, че на лична среща с него да му се извиняват, за погрешното мнение, спрямо него.Усмивчица Пролича си, че е човек с много лични познания, но просто не си личи или не ги показва във форума, както изглежда за някой.Усмивчица Той нужда от помощ няма:)

  Ако всеки практикуваше, така както ти практикуваш, коментарите ни щяха да отговарят на твоите очаквания.Усмивчица
  Активен

  Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
  johny
  Гост
  « Отговор #41 -: Декември 24, 2010, 06:29:58 »

  Странно ми е какво толкова умувате отностно тези "чинове" Има ги! Все пак най-първата раса във вселената е сътворена от "разумната" енергия(Бог) Ние(хората) може да сме творение на някоя много напреднала раса(пр. на 1 000 000г.) но тази раса също си има Бог.И така един ден ще стигнем до извода, че всички във вселената имаме един и същ Бог.Някак страно ми е и да казваме че ние сме "Богове" при положение, че има и по-стари от нас.Те какви са тогава?
   Всичко ще стане ясно един ден-ние просто имаме много да се чистим,докато достигнем нивото на Боговете и получим всичкото знание...
  Активен
  Еlsha
  Диди
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 523


  « Отговор #42 -: Декември 24, 2010, 07:18:17 »

  Странно ми е какво толкова умувате отностно тези "чинове" Има ги! Все пак най-първата раса във вселената е сътворена от "разумната" енергия(Бог) Ние(хората) може да сме творение на някоя много напреднала раса(пр. на 1 000 000г.) но тази раса също си има Бог.И така един ден ще стигнем до извода, че всички във вселената имаме един и същ Бог.Някак страно ми е и да казваме че ние сме "Богове" при положение, че има и по-стари от нас.Те какви са тогава?
   Всичко ще стане ясно един ден-ние просто имаме много да се чистим,докато достигнем нивото на Боговете и получим всичкото знание...

  Чиновете са измислица..етикет.. както и цветовете!:)
  Това го споделям от личен опит, понеже съм контактувала с учителска душа и ме нахока, когато питах дали е индиго или кристал. Ухилен
  Все едно зададох най-гадният въпрос на света, как така си позволих, аджеба да го принизя, като го определям, а в контакта ни нямаше цветове и нива!:)
  А той макар и 3 пъти по-развит от мен(5 год. дете, което усещаше душата ми, четеше ми мислите и ме сканираше и се свърза с душата ми) ме прие за подобна на него:) Аз бях надоло, но той ме възприе подобна и ми се радваше, понеже видя, че го усетих!!! В този момент беше важно, че аз усещам:) а дали съм жълта, синя или бинбяна с розови зайчета.. нямаше значение. Той ми се скара, че придавам такова!:)
  Активен

  Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
  Малкия_Принц
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 89


 • Град: Антевасин
 • WWW
  « Отговор #43 -: Декември 24, 2010, 09:24:48 »

  аз определено ще те харесам ако имаш розови зайчета в аурата или където и да е Веселяк
  Активен  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #44 -: Декември 24, 2010, 13:52:42 »

  Странно ми е какво толкова умувате отностно тези "чинове" Има ги! Все пак най-първата раса във вселената е сътворена от "разумната" енергия(Бог). Ние(хората) може да сме творение на някоя много напреднала раса(пр. на 1 000 000г.) но тази раса също си има Бог.И така един ден ще стигнем до извода, че всички във вселената имаме един и същ Бог.Някак страно ми е и да казваме че ние сме "Богове" при положение, че има и по-стари от нас.Те какви са тогава?
   Всичко ще стане ясно един ден-ние просто имаме много да се чистим,докато достигнем нивото на Боговете и получим всичкото знание...

  Чиновете са измислица..етикет.. както и цветовете!:)
  Това го споделям от личен опит, понеже съм контактувала с учителска душа и ме нахока, когато питах дали е индиго или кристал. Ухилен
  Все едно зададох най-гадният въпрос на света, как така си позволих, аджеба да го принизя, като го определям, а в контакта ни нямаше цветове и нива!:)
  А той макар и 3 пъти по-развит от мен(5 год. дете, което усещаше душата ми, четеше ми мислите и ме сканираше и се свърза с душата ми) ме прие за подобна на него:) Аз бях надолу, но той ме възприе подобна и ми се радваше, понеже видя, че го усетих!!! В този момент беше важно, че аз усещам:) а дали съм жълта, синя или бинбяна с розови зайчета.. нямаше значение. Той ми се скара, че придавам такова!:)


  Elsha, от една страна това е така, а от друга – не.

  Вероятно наистина в случая е било важно не да определяш какво например е съществото, с което общуваш, а самият факт на способността ти да установиш контакт с него. И това е една много важна способност, която ние постепенно ще развиваме в себе си, защото такава е настоящата епоха, която някои наричат Епоха на Прехода или Епоха на Второто Пришествие на Христос.

  От друга страна обаче окултните изследователи описват различните „чинове” на съществата от духовните йерархии и това има своето значение. Защото техните действия зависят от мястото им в съответната група. Така например, както ще бъде показано в лекциите върху духовните йерархии,
  Ангелите се занимават с отделните човешки същества (и евентуално техните най-близки хора); Архангелите обаче „отговарят” за по-големи групи от хора – цели народи; Архаите „се грижат” за цялото човечество (един Архай е ръководител през дадена епоха, друг – през друга) и т.н.
  Следователно, не е лишено от смисъл изучаването на целите и методите на работа на различните видове духовни същества, както „доброжелателните”, така и „противодействащите”.

  Ако искаме да сравним двете гледни точки с материалния свят, едната би съответствала на твърдението, че растенията, животните и хората – всички сме живи същества и трябва да се отнасяме добре едни към други, без оглед на различията. Другата гледна точка би съответствала на стремежа да изучим приликите, разликите, свойствата на различните групи, видове, подвидове и т.н., за да можем да издигнем на по-високо ниво взаимодействията между тях.  
  Активен
  Страници:  1 2 [3] 4   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Космическите йерархии « 1 2 »
  Космогенезис
  delfin 15 4977 Последна<br />публикация Ноември 15, 2009, 00:06:27
  от delfin
  Духовните Йерархии и тяхното отражение във физическия свят - Р. Щайнер « 1 2 3 4 5 »
  Духовни учения
  Ich 68 7618 Последна<br />публикация Октомври 27, 2013, 15:15:19
  от Ich
  Духовни апокрифи
  Духовни учения
  Paladin60 3 1249 Последна<br />публикация Февруари 20, 2011, 16:38:09
  от Paladin60
  Послания на Висшите Аз « 1 2 »
  Послания
  Sue 20 6640 Последна<br />публикация Септември 12, 2012, 18:52:39
  от Sue
  Йога Методи за овладяване на Висшите Енергийни Нива
  Йога
  Йоас Ин 0 1017 Последна<br />публикация Март 10, 2013, 20:00:49
  от Йоас Ин

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright