Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Тюркоаз  (Прочетена 11509 пъти)
naturu
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 120


 • Град: Sofia
 • « -: Юни 15, 2010, 20:39:59 »


  Зодия: Тюркоазът е основен минерал за Скорпион. Отреден е още за Рак, Стрелец и Водолей.
  Чакра: гърлена
  Находища: Иран, У з б е к и с т а н , Чили, Китай, СА Щ , Авст-ралия и Мексико. В България е открит в Спахиевското рудно поле и в Момчилградско.
  Цвят: небесносин, зелен до зеленокафяв, непрозрачен
  Химически състав: воден фосфат на медта и алуминия
  Твърдост: от 5 до 6
  Облик: скритокристален, във вид на тънки жили, впръслеци и натеци.
  Подобни минерали: хризокола, варисцит, халкосидерит и други.
  Търговски вид: цветът на естествения тюркоаз е неустойчив, затова с течение на времето изделията от този минерал се обезцветяват. Поради тази причина пазарът е наситен изключително с негови заместители - най-често оцветени в синьо други минерали. Изделията от тях се познават по цената. Стойността на обработения естествен тюркоаз с добро качество се движи между 25 и 30 евро за грам.
  Предания: Кръстоносците се запознали с минерала в Турци я и оттам го нарекли тюркоаз. От древни времена тюрко-азът е свещен минерал за американските индианци, които го използват като магичен камък срещу заплашващи ги беди. Пог-ребалните дарове при египтяните и гърците показват, че той е бил култов още в Античността. За персийците тюркоазът е камъкът-пазител на щастието на влюбените.
  Лечебни свойства: Тюркоазът, носен в комбинация с кехлибар, активира съпротивителните сили на организма сре-щу различни заболявания. Един от широко използваните в древ-ността минерали за лечебни цели.
  Рецепта на Абу Рейхан ал-Бируни (10 век) за активиране жизнената енергия по всички точки на тялото:
  В чаша вода вечер се поставят планински кристал и тюр-ко а з . На сутринта водата се изпива бавно, на глътки. Изважда се тюркоазът, а чашата се пълни с три части вода и една част чер-вено вино. То з и елексир се изпива също така бавно вечер преди лягане, като в чашата отново се слагат двата минерала и тя се пълни с вода.
  Освен че гарантира добро здраве, изпълнението на ре-цептата повлиява за елиминиране на стомашни болки и киселини, справяне с възпаления на лигавицата и дразнения в гърлото.
  Тюркоазът въздейства и при възпаление на белите дробове - вечер преди лягане се поставя за 20 минути върху гърле-ната чакра, сутрин се пие тюркоазена вода.
  Бижу от сребро с тюркоаз засилва самочувствието. Ма-сажирането на пръстите на ръцете с необработен къс отгоре и отстрани помага за отстраняването както на депресивни със-тояния, така и на раздразнения.
  Други указания: Водата за рецептата на Бируни не тряб-ва да съдържа хлорни йони.
  Тюркоа зъ т е масово заместван на търговските щандове с оцветен в синьо хаулит. Ако се сдобиете с естествен необработен тюркоаз, задължително го слагайте по една нощ седмич-но във вода. Имайте предвид, че минералът не понася слънце, парфюми, гримове, кремове и задимена среда.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 15:55:04 от Administrator » Активен
  LuAn
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #1 -: Октомври 18, 2010, 12:36:37 »  Скъпоценният камък – Тюркоаз

  Скъпоценният камък –Тюркоаз, носи названието “небесни камъни”, като ацтеките са вярвали, че светлосините тюркоази са сълзи на богинята на небето. Сините тюркоази са били посветени в Египет на богинята Изида, а в Рим и Гърция на богините Венера и Афродита

  В дълбока древност скъпоценните камъни са приемани като лечение срещу сърдечни болести, безсъние и нощни кошмари, спирали кръвотечение и лекували жълтеница. На новородени момиченца се слагали в люлката, а за девойки и млади жени са били използувани като амулети за щастие в любовта и се подаряват на годеника в деня на женитбата. Смята се, че тези амулети предпазват от грижи, караници, вражди и гняв и др. Интересно свойство на скъпоценият камък-Тюркоаз е, че предупреждава за опасност, като губи своя блясък.
  Активен
  mesechka
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 4

  « Отговор #2 -: Януари 06, 2011, 11:31:00 »

  „С цвят на тюркоаз” – дори само този израз е достатъчен, за да покаже неповторимото очарование на красивия камък. Превърнал се е нарицателно за нюанс, които не може да бъде описан по никакъв друг начин, освен чрез самия него. Разбира се, съществуват различни видове тюркоази – светлосини, зелени, дори жълтеникави, но небесносиният е най-ценен. Самият минерал представлява фосфат на алуминия и медта. Ако в камъка има примеси и от желязо, то цветът става зелен, а нюансът на жълтеникавите тюркоази се дължи на цинка. Наличието на други минерали пък води до образуването на различни нишки и петна, което по-правило снижава качеството на камъка, но има не малко хора, които предпочитат именно тези тюркоази, заради интересното преливане на цветовете.

  Тюркоазът е изиграл важна роля в културата на много древни цивилизации. Най-старите украшения и предмети, инкрустирани с красивия камък датират от времето на Древен Египет. Намирани са в множество царски гробници, включително и тази на Тутанкамон. Малко по-късно започва да се добиват тюркоази и в Персия, от чийто земи и до днес произхождат камъните с най-високо качество. В Тибет тюркоазът е свързан с религиозните вярвания. Това е единственото място, където се ценят повече камъните с зелен цвят. В Централна Америка наследниците на древните индиански цивилизации се занимават основно с изработване на бижута от тюркоаз, като по този начин съхраняват култа на своите предци към този камък и техните вярвания, че това са сълзите на небето.

  Всяка култура е имала свои вярвания за символиката и въздействието на тюркоаза, но удивително повечето от тях се въртят около любовта. Например персите подарявали тюркоаз в знак на вярна обич и също така го използвали като лек срещу разбито сърце. През Средновековието жените правили любовни магии, като пришивали тюркоаз към дрехата на желания мъж, а в Централна Азия камъкът бил задължителна част от накитите на младоженката.

  Днес тюркоазът е най-ценен в мюсюлманския свят, където се смята за най-силният талисман за победа, богатство и избягване на всяко зло. В Иран, където камъкът е национален символ, може да се види и най-голямата колекция от тюркоази. Предметите, украсени с красивия камък – наргилета, бижута, кинжали, са принадлежали на най-великите владетели на страната и са шедьоври на арабското ювелирно изкуство.

  Подобно на останалите полускъпоценни камъни и на тюркоаза се приписват лечебни свойства. Смятан е за универсален лек, който снима отрицателната енергия, но е особено полезен за очите. За да подобрите зрението си, съзерцавайте за няколко минути сутрин красивия камък.

  Когато купувате тюркоаз обаче внимавайте. Той е един от най-имитираните камъни. Възможно е да попаднете на боядисан хаулит или халцедон, синтетичен тюркоаз или пресован прах от естествен, пластмаса или порцелан.

  Активен
  Ivetoo90
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 9


  Продавам камъни :)

  « Отговор #3 -: Април 06, 2013, 14:26:55 »

  Знаете ли, че масово се разпространяват фалшиви тюркоази. Дори изпозлват Хаулит, боядисвайки го в синьо. До колкото знам Цената на истински Тюркоаз е някаде на цената на скъпоценните камъни. произхода му е от Африка.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright