Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3 4 ... 10   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво значи да си щастлив?  (Прочетена 5194 пъти)
Gayatri
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #15 -: Юни 07, 2010, 15:09:21 »

  Пари не трябва да съществуват на този свят, нито граници, нито нищо... Земното кълбо е общо!

  А кое ви прави щастливи къщата наморето, където играят децата, или децата които играят в къщата на морето?

  Много неща не трябва да съществуват, но е факт, че ги има и живота ни е свързан с тях. В хода на духовната еволюция, всичко ще си дойде на мястото.

  По отношение на въпроса ти... нещата изобщо не са съпоставими, поне спрямо моите приоритети. И пак, въпроса не е много точно зададен, защото не става ясно за кои деца се говори- за децата като цяло или за нашите деца. Но все пак, за да споделя моето мнение по въпроса ти, ще кажа следното- Бих била щастлива моите/нашите деца да тичат радостно в двора на моята/нашата къщата край морето.

  Като заключение ще кажа, че щастието е състояние на духа. Човек се чувства щастлив от различни неща в различни етапи от живота му, но като цяло дали човек ще е щастлив или не зависи изцяло от неговата нагласа.
  « Последна редакция: Юни 07, 2010, 15:17:36 от Gayatri » Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #16 -: Юни 07, 2010, 15:22:34 »

  Ще го кажа просташки - "Щастието не е к.р да го държиш в ръката." Усмивчица
  Ще го кажа и по-светло - Щастието за мен е настройка, вътрешна нагласа. Колкото сложно иглежда Ич, толкова е супер просто. По принцип всичко е направено изключително просто за нас, но ние сами го усложняваме. Всичко е измислено да е най-прекрасното изживяване ние се представяме, като жертви. Ето, вижте реалноста, която сами сме си създали. Манипулацията не я обсъждам, но да видим реалноста. Мислиме, че правим живота си по - лесен с технологията, но затъваме до уши и започваме да и служим - закърняваме. Пипаме природата за да нагласим да ни е угодно, а то всичко вече е измислено и само разбутваме балансът. Къде е щастието? Пак си е там, където винаги си е било - в нас. Една вибрация и настройка, както казва Ребено - любов и свобода. Настрой се на тази вълна за да слушаш тази програма, не е ли така?
  Има няколко детайла обаче, които пречат да се хваща това радио по - често.
  Страха ясно. Друго такова е надеждата. Надявам се да стане, Дано оздравея, Дано спечеля вместо ЩЕ успея, ЩЕ оздравея, ЩЕ спечеля, че дори Аз съм тук и сега и всичко е супер - Нещата стават!
  Кому е нужно съмнението от първите? Казвайки го така ние ясно подчертаваме, че не сме сигурни в резултатът, който искаме, че някой друг може би решава вместо нас? Не. Кармата няма да обсъждаме - всеки си носи кръста, дали някой го стигат неприятности. Мислейки по този начин ние пропускаме сегашният миг, който всъщност е съвършен - такъв какъвто е и в крайна сметка какъвто го направим и искаме. Човекът е създаден да живее със себеподобните и естествено да споделя света с тях. Никой не обича да бъде сам, но трябва да се научи да бъде сам със себе си. Така се постига себепознание, това е и пътят към бленуваното щастие. Не зависимост от предмет, човек и тн. външни влияния. Бях "сам" няколко години и това разбрах и научих. Сега виждам около мен хора, които губят половинките си, губят в бизнеса и потъват, като с паве на врата, плачат - илюзия.
  С хляб и лютеница, без един лев в джоба се чувствам точно така, както с 300 лв., кола и пълен хладилник.  
  Какво е да си щастлив - да не си зависим от нищо и да си изпълнен с любов и благодарност за това, което си! Какво по хубаво? Е в тоя миг е щастието и аз съм в този миг! Усмивчица
  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #17 -: Юни 07, 2010, 15:28:35 »

  Като заключение ще кажа, че щастието е състояние на духа. Човек се чувства щастлив от различни неща в различни етапи от живота му, но като цяло дали човек ще е щастлив или не зависи изцяло от неговата нагласа.

  Баш! 
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #18 -: Юни 07, 2010, 15:34:55 »

  Star rover, демек... остави ме безмълвна Усмивчица Имам чувство, че си взел част от моите мисли и си ги облякъл в добре употребени и поставени на място думи Усмивчица

  Само с едно не съм съгласна :

  Цитат
  С хляб и лютеница, без един лев в джоба се чувствам точно така, както с 300 лв., кола и пълен хладилник. 
  Какво е да си щастлив - да не си зависим от нищо и да си изпълнен с любов и благодарност за това, което си! Какво по хубаво? Е в тоя миг е щастието и аз съм в този миг! Усмивчица

  В този свят, в който живеем, липсата на пари ни прави зависими...

  Но, това е мое мнение. Не го налагам на никой. Така го чувствам аз и просто го споделям. Казвам това, защото не искам да започне спор за това кое е право и кое не. Аз не твърдя, че моята позиция е правилна като цяло. Тя е правилна за мен, но не мога да очаквам или да изисквам тя да е правилна за всички... Усмивчица
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #19 -: Юни 07, 2010, 15:41:37 »

  Може да ни направи зависими, но не може да ни направи нещастни, ако отворим сетивата си за това духовно състояние, което StarRover описа доста добре.
  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #20 -: Юни 07, 2010, 15:52:01 »

  Аз разбирам добре това Gayatri, което казваш и то е истина, защото просто така седят нещата в нашето "общество".  
  аз обаче говоря глобално, не само за западната цивилизация. Локално е така, но има места, където все още се ловува да речем, хората разчитат на това, което гледат като култури и тн. Общо взето човешкото същество умее да се адаптира, знаем го добре. Не е нужно да се връщаме в каменната да търсим щастието и да бягаме на лошите пари хахах но да речем в Индия, където има много бедни хора съм чувал от редица мои приятели, включително от индиец, че това не им пречи да бъдат щастливи - напротив. Ние сме тъжни сравнение с тях, и това е факт. Ето една песен от Али Баба:

  Беееден беееден съм но пак, чувствам се богат, богат
  С песен лесно се живее, а душа, душа милее
  И макар, че нищо нямам не обиичам да се кланям
  Смятат ме за сиромах, но нима това е грях?!
  Но щом с доброто си сърце и с двете си ръце
  Припечелвам и съм сит - Аз съм весел и честиииииит!!!

  хахахаха поздрав!
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #21 -: Юни 07, 2010, 16:02:39 »

  Може да ни направи зависими, но не може да ни направи нещастни...

  Донякъде и аз мисля така, ама не баш. Ще обясня.
  Когато бях ученичка, родителите ми даваха пари за целия месец. Те не ми даваха всеки ден по лев или два, или там колкото се определя за дневните нужди, а ми даваха цялата сума за месеца наведнъж. Така... имах нещо като ученическа заплата Усмивчица Когато ми даваха парите, голяма част от тях ги харчех за книги. Оставях си съвсем малка сума, за да покривам разходите си за храна и тн. Често се е случвало да нямам пари да си купя закуска, защото съм си ги изхарчила. И знаете ли, въпреки това се чувствах много щастлива. Беше ми все тая дали ще си купя нещо за ядене или не. Просто бях БЕЗГРИЖНА.
  Откъде идеше безгрижието ми- от това, че нямах материални задължения.
  Като ученичка, аз имах задължения единствено и само към родителите ми/семейството ми, училището/учителите и приятелите. Това са чисто морални задължения и отговорности и нямат нищо общо с МАТЕРИАЛНИТЕ.
  Когато обаче човек порасне и стане самостоятелен, тогава идват не само моралните отговорности, но и материалните.
  Свободен и без материални отговорности и парична зависимост може да бъде човек, който живее без ток, вода и се храни с неща, които сам е отгледал, надявайки се на благосклонността на природата; човек, на който не му се налага да се облича; човек, който не отглежда деца; човек, който няма здравословни проблеми и тн.

  Аз спирам до тук, защото на думи всичко е много красиво, но високопарните и идеалистични неща нямат нищо общо с простата реалност.
  Активен
  Kery
  Гост
  « Отговор #22 -: Юни 07, 2010, 16:12:12 »

  Цялата система може да работи без пари, пак ще си ходим на работа, пак ще си гледаме децата, пак ще си развиваме технологиите, но това няма нужда да бъде за облагата на 1% от населението. Тогава няма да има бедни в Индия и Африка, няма да има граници от които те да не могат да се измъкнат.
  Сега сме заробени в тази система, но не трябва да се примиряваме с нея! Реалността тук на Земята е такава, каквато сме позволили да я направим! Ние сме я направили и ние можем да я променим!
  Нали искаме НАШИТЕ (като поколение на човечеството, на вселената, не на двама родители) деца да живеят в по-добър свят!

  П.П. Искам да кажа, че безгрижието е някакво щастие, но да се грижиш за някого не ти ли доставя пак щастие? Много добре разбираме колко сме заклещени в тази система и как тя ни стресира и така убива възможността ние да се порадваме на важните неща в живота...Това ще се промени! Вярвам го!
  Неискам да те карам да бъдеш щастлива в тази система, защото тя е ужасна, а просто да видиш, че винаги има на какво да се зарадваш, стига да желаеш да го видиш!
  « Последна редакция: Юни 07, 2010, 16:19:52 от Kery » Активен
  izida
  Гост
  « Отговор #23 -: Юни 07, 2010, 16:18:48 »

  ej, deca, mnogo me radvate s poslednite si postove, kato izklu4im 4e nakraq malko se pouvlqkohte. No edno e qsno kato bql den, izborut na nastroika e v osnovata, svobodniqt izbor na 4estota, dori bez zna4enie kakva e tq, stida da e osuznata i svobodna!
  Активен
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #24 -: Юни 07, 2010, 16:19:25 »

  Този свят обаче не може да се промени толкова глобално и бързо, за да може нашите деца да му се насладят.
  Този свят трябва да се разруши и съгради наново, за да е такъв, какъвто би трябвало да бъде- без монетарна система, без страх, без манипулация, без ограничения.
  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #25 -: Юни 07, 2010, 16:19:34 »

  Може да ни направи зависими, но не може да ни направи нещастни...

  Донякъде и аз мисля така, ама не баш. Ще обясня.
  Когато бях ученичка, родителите ми даваха пари за целия месец. Те не ми даваха всеки ден по лев или два, или там колкото се определя за дневните нужди, а ми даваха цялата сума за месеца наведнъж. Така... имах нещо като ученическа заплата Усмивчица Когато ми даваха парите, голяма част от тях ги харчех за книги. Оставях си съвсем малка сума, за да покривам разходите си за храна и тн. Често се е случвало да нямам пари да си купя закуска, защото съм си ги изхарчила. И знаете ли, въпреки това се чувствах много щастлива. Беше ми все тая дали ще си купя нещо за ядене или не. Просто бях БЕЗГРИЖНА.
  Откъде идеше безгрижието ми- от това, че нямах материални задължения.
  Като ученичка, аз имах задължения единствено и само към родителите ми/семейството ми, училището/учителите и приятелите. Това са чисто морални задължения и отговорности и нямат нищо общо с МАТЕРИАЛНИТЕ.
  Когато обаче човек порасне и стане самостоятелен, тогава идват не само моралните отговорности, но и материалните.
  Свободен и без материални отговорности и парична зависимост може да бъде човек, който живее без ток, вода и се храни с неща, които сам е отгледал, надявайки се на благосклонността на природата; човек, на който не му се налага да се облича; човек, който не отглежда деца; човек, който няма здравословни проблеми и тн.

  Аз спирам до тук, защото на думи всичко е много красиво, но високопарните и идеалистични неща нямат нищо общо с простата реалност.


  Права си - спор няма. Но в крайна сметка живееш тази реалност, и живот, които можеш да си позволиш тогава да го кажем.
  Имаш дете? Имаш сметки? Поела си отговорностите, ще си работиш за тях или спътника ти - заедно, защото това сте си избрали. Би било тъжно човек да е нещастен ако това е избрал и простата реалност го натиска натам.
  Аз също плащам сметки, и ето онзи ден платихме наема на офиса, няма приходи но си пея, смея се и съм супер щастлив. И без ток съм бил и пак не съм се потдал на трагедията. Това имам предвид и разбира се го твърдя за себе си, защото го мога. Друг ще се сдуха.
  Но аз няма да направя дете ако нямам как да го гледам, нито ще тегля кредит ако няма как да го плащам. Човек носи толкова, колкото може просто, но трябва добра преценка и естествено - с песен!  Усмивчица
  Активен
  Oda Nobunaga
  Един от многото
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 48


 • Град: Пловдив
 • Да действаш, значи да бъдеш.....

  « Отговор #26 -: Юни 07, 2010, 16:32:50 »

  Както отбелязахте всичко е настройка и нагласа. Това е, нито повече нито по малко.
  Активен

  Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах
  Gayatri
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 609


 • Град: София
 • « Отговор #27 -: Юни 07, 2010, 16:38:48 »


  Но аз няма да направя дете ако нямам как да го гледам, нито ще тегля кредит ако няма как да го плащам. Човек носи толкова, колкото може просто, но трябва добра преценка и естествено - с песен!  Усмивчица

  Ето, тука вече нацели точното място. Аз подкрепям същото мнение....  макар, че... има едно НО... но смятам да спра до тук, защото не искам да се превръщам в драка Усмивчица

  Активен
  kim
  Гост
  « Отговор #28 -: Юни 07, 2010, 16:49:37 »


  Но аз няма да направя дете ако нямам как да го гледам, нито ще тегля кредит ако няма как да го плащам. Човек носи толкова, колкото може просто, но трябва добра преценка и естествено - с песен!  Усмивчица

  Ето, тука вече нацели точното място. Аз подкрепям същото мнение....  макар, че... има едно НО... но смятам да спра до тук, защото не искам да се превръщам в драка Усмивчица


  Е кажи, то това му е интересното - цветноста на мненията, нали си приказваме.. Усмивчица
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #29 -: Юни 07, 2010, 16:54:48 »

  Този свят обаче не може да се промени толкова глобално и бързо, за да може нашите деца да му се насладят.
  Този свят трябва да се разруши и съгради наново, за да е такъв, какъвто би трябвало да бъде- без монетарна система, без страх, без манипулация, без ограничения.
  Такъв свят няма да се изгради никога и от никого.По див ще става,но не и по добър. Затова и щастието ще го търсим все повече и ще го намираме все по рядко
  Активен
  Страници:  1 [2] 3 4 ... 10   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Какво е Йога
  Йога
  Админ 0 1466 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:22:08
  от Админ
  Кой в какво ! « 1 2 »
  Анкети
  Георги Ангелов 28 3196 Последна<br />публикация Октомври 12, 2011, 23:27:03
  от Sita
  Какво се случва с мен??? « 1 2 3 »
  Въпроси и отговори
  Molli 44 4539 Последна<br />публикация Декември 21, 2011, 23:54:30
  от Morena
  Гениален не значи задължително болен
  Обща тематика
  dayana 0 949 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 02:33:05
  от dayana
  Странен сън,и какво може да значи той ?
  Моите сънища
  besniq82 1 1240 Последна<br />публикация Юли 12, 2013, 11:48:18
  от perli4ka

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright