Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 8 9 [10]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво значи да си щастлив?  (Прочетена 5195 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #135 -: Март 16, 2012, 11:11:35 »


  по-скоро е въпрос на вътрешна нагласа...
   
  Вярвам, че можеш да го постигнеш сам. Това усещане е като по-силното на радостта (да речем). Ако се сетиш за момент, в който си бил много щастлив и умножиш усещането от спомена би трябвало да се получи. Аз така насилствено си викам това усещане на щастие, като се сетя за някой приятен сън, момент от миналото, в който съм била щастлива или се загледам малко по-дълго в някое дете, което играе на улицата или в някое дърво с повече внимание. Веднъж заплуваш ли в това усещане се подържа по-лесно, но си трябват тренировки, поне при мен в началото беше трудно.


  Следователно, за да се почувства човек щастлив, може да се опита да се концентрира върху подобно изживяване в миналото?  Аз съм щастлива, когато съм сред природата,  сама или с близки хора..
  Щастлива съм, когато пътувам...
  Щастлива съм, когато хората покрай мен също са щастливи.
  Или, когато съм сама някъде навън, на тихо и спокойно място.
  И  когато виждам красотата наоколо (е, не панелните блокове Ухилен ).
  Щастлива съм, понякога, дори, когато всичко е наопаки... Когато въпреки обстоятелствата, намирам опора в нещо или някого и не се предавам, а продължавам напред.

  Общо взето, в моментите, когато по един или друг начин съм "откъсната от цивилизацията"...


  Не са ли всички тези примери свързани с това, че се постига едно състояние на концентрация върху дадено нещо и абстрахиране от "разсейващи" фактори?

  Цитат

  Напълно щастлива бих била, ако можех да бъда свободна - свободна от собствените си несполуки, от собствените си несподелени очаквания, от собствената си слабост... Свободна от себе си, както и да звучи това. Ама не става - всички тези неща, също стремежът към щастие и хармония, са част от мен. А колко по-лесно би било, ако ги нямаше... ако мен ме нямаше.  Усмивчица


  Да, щеше ли тогава да осъзнаваш щастието си пълно?
  Или то щеше да е в едно "сънно", неосъзнато състояние на съзнанието?
  Активен
  ИВЕВЕ
  Гост
  « Отговор #136 -: Март 16, 2012, 11:24:01 »


  Не са ли всички тези примери свързани с това, че се постига едно състояние на концентрация върху дадено нещо и абстрахиране от "разсейващи" фактори?

  Ами да, нещо такова. И аз това казвам - "откъсване от цивилизацията". Мен това ме прави щастлива, друг може да се радва на точно обратното.
  Щастието идва в момент, когато сме разрешили или забравили проблемите си - всеки човек има различни проблеми и цели съответно, значи би бил щастлив в съвсем различни обстоятелства.
  А разсейващите фактори не винаги са само разсейващи, понякога са си доста важни. Например, когато трябва да се научим да не се разсейваме от тях.
  Концентрацията, като нещо не лесно постижимо, сама по себе си носи вътрешен мир (=щастие), защото е съсредоточаване върху нещо, без значение какво.
  Мулдашев беше писал в една книга, че при учените процеса на работа е своеобразен вид медитация. И е точно така, според мен, защото, работейки те трябва да са концентрирани. И затова аз мисля (въпреки че малко се отклонявам от темата), че е много важен изборът на професия, тъй като избираме в какво да "се концентрираме" впоследствие. Ако искаме да си вършим добре работата, това би ни правило щастливи, а добре свършената работа ще е заради старанието (и концентрацията), с която я вършим.

  Да, щеше ли тогава да осъзнаваш щастието си пълно?
  Или то щеше да е в едно "сънно", неосъзнато състояние на съзнанието?

  Бих го предпочела. Усмивчица
  « Последна редакция: Март 16, 2012, 11:34:19 от ИВЕВЕ » Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #137 -: Март 16, 2012, 11:45:26 »


  щеше ли тогава да осъзнаваш щастието си пълно?
  Или то щеше да е в едно "сънно", неосъзнато състояние на съзнанието?


  Бих го предпочела. Усмивчица


  Защо?
  Активен
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #138 -: Март 17, 2012, 15:19:29 »

  Що е щастие Елин Пелин

  Три момчета овчарчета, другарчета, често изкарваха стадата си далеко от село към гората. На това място имаше едно батлясало изворче, което едвам цъцреше, затрупано от попадали сухи листа, съчки и буренак.

  Веднъж едно от овчарчетата каза:

  — Хайде да очистим това изворче и да направим кладенче?

  — Хайде — извикаха с радост другарите му.

  На другия ден те дойдоха с копачки и лопати и почнаха да разчистват изворчето. Изкопаха дълбоко каналче, за да се събере всичката вода в него. Очистиха бурените, съчките и загнилите пластове листа. Под наслоената тиня, която изхвърлиха настрана, се процеди бистра вода и се събра на малко гьолче с пясъчно дъно. Това зарадва и насърчи момчетата. На другия ден те донесоха от околността широки каменни плочи и иззидаха дълбоко кладенче. Отпред оставиха широк отвор, а отгоре го захлупиха с най-голямата плоча — да не се праши.

  Радостни и доволни, те седнаха на големите камъни, които поставиха отстрани, и гледаха как тънката струйка, чиста като сълза, полека-лека изпълни кладенчето и почна да се оттича през широкия отвор.

  В това време от гората излезе едно чудно хубаво момиче, с руса и дълга до петите коса, с венец от бели маргаритки на главата.

  — Добър ден, момчета — каза тя. — Мога ли да пия вода от вашето кладенче?

  — Пийни си — казаха момчетата. — Ние за това сме го направили.

  Момичето се наведе над кладенчето и като гребна с бялата си ръчичка вода, пи три пъти.

  — Пия три пъти за здравето на тримата — рече тя, като се усмихна.

  И като постоя, добави:

  — Направихте добро дело. Благодаря ви много, Благодаря ви от гората и от всички животни, които са приютени в нея, от всичките птички, които летят в нея, от всичките цветя, треви и билки, които растат в нея. Да сте живи и здрави, да живеете много години. Довиждане. Желая ви щастие!…

  Момчетата се спогледаха. Радост вълнуваше сърцата им.

  Едното се обърна към непознатото момиче и каза:

  — Вие ни пожелавате щастие. Кажете ни, какво нещо е щастие?

  — Сами трябва да го разберете. Подир десет години нека се срещнем пак на същото място, при това кладенче. Ако не сте дотогава научили какво нещо е щастие, аз самата ще ви кажа.

  Като рече това, момичето изчезна ненадейно, както ненадейно беше дошло.

  Момчетата се загледаха учудено. Едното каза:

  — Нека се пръснем по света и да научим какво нещо е щастието. Аз ще тръгна на изток.

  — Аз ще тръгна на запад — каза другото.

  — Аз ще си остана в село — каза третото. — Може би и тук ще науча що е щастие.

  Те устояха на думата си. След десет години пак се срещнаха при кладенчето. Бяха станали здрави и силни мъже. Радост изпълни сърцата им, като се видяха. Кладенчето все тъй тихо си течеше, пълно с бистра студена вода. Дръвчетата около него бяха пораснали и хвърляха гъсти сенки. Наоколо на всички посоки се очертаваха утъпкани пътеки и по тях се виждаха стъпки от хора, които навярно са идвали да пият и да си наливат вода. Следи от птичи стъпки се виждаха по мокрия пясък наоколо. Дири от сърни, от зайци личаха по тревата. Тримата мъже гледаха с радост всичко и една мисъл ги вълнуваше: „Колко малко нещо сме направили, а каква голяма полза сме принесли.“ Те седнаха на същите камъни, където някога бе ги намерило чудното момиче. Но него още го нямаше.

  — Знаете ли какво — почна първият. — Като се разделихме, аз попаднах в един град, постъпих в училище, учих много и станах лекар.

  — Научи ли що е щастие? — попитаха го другите двама.

  — Да, много просто нещо. Лекувах болните и страдащите. И виждах колко бяха щастливи, когато наново възвръщаха здравето си. Аз също бях щастлив, че можех да помогна на другите.

  — Аз — каза тихо вторият — много скитах и за много работи се залавях. Служих по железници и параходи, ставах пожарникар, развъждах цветя и какви ли не други работи. Работих честно и чувствах, че съм полезен за другите. Моят труд не отиваше напразно. И бях щастлив.

  — А ти? — обърнаха се и двамата към техния другар, който беше останал в село.

  — Аз орах нивите. Те раждаха жито. Много хора се хранеха от него. Моят труд виждах, че не отива напразно, и бях щастлив.

  Тримата млъкнаха.

  Тогава пак ненадейно, незнайно откъде, се появи същото онова момиче. То бе останало неизменено. Същата руса коса, същите сини очи, същият венец на главата. Сияещо от скромност, хубост и доброта!

  — Радвам се, че устояхме на думата си да се срещнем пак — каза тя. — Чух всичко, какво си разправяте. И тримата сте разбрали, че щастието се състои в труда, в добре изпълнения дълг в полза на близките си.

  — Коя си ти? — попитаха тримата изведнъж.

  — Аз съм дъщеря на мъдростта — отговори момичето и изчезна.
  така го разбирам и аз, а за автора каквото и да кажа малко ще е ВЕЛИК.
  Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  Ariam
  Ariam(Маха Оръга)
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1230


  « Отговор #139 -: Март 18, 2012, 22:15:30 »

  Да обичаш, да си обичан, да си доволен от себе си и да се приемаш такъв, какъвто си!
  Да превърнеш най- невъзможните си мечти в реалност и да знаеш, че това ще се случи, защото зависи само от теб въпреки всяка трудност..пропускам ли нещо!?
  Да градиш е най-голямото удовлетворение, особенно ако градиш любов за хората..
  Активен
  Страници:  1 ... 8 9 [10]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Какво е Йога
  Йога
  Админ 0 1466 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:22:08
  от Админ
  Кой в какво ! « 1 2 »
  Анкети
  Георги Ангелов 28 3197 Последна<br />публикация Октомври 12, 2011, 23:27:03
  от Sita
  Какво се случва с мен??? « 1 2 3 »
  Въпроси и отговори
  Molli 44 4541 Последна<br />публикация Декември 21, 2011, 23:54:30
  от Morena
  Гениален не значи задължително болен
  Обща тематика
  dayana 0 949 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 02:33:05
  от dayana
  Странен сън,и какво може да значи той ?
  Моите сънища
  besniq82 1 1240 Последна<br />публикация Юли 12, 2013, 11:48:18
  от perli4ka

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright