Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Фън Шуи за всяка стая  (Прочетена 13074 пъти)
Spirit
Гост
« -: Май 13, 2010, 15:01:38 »

Линк към източника, където се предлагат повече информация, услуги, курсове, магазини.

Кухнята

Според Фън Шуй кухнята трябва да бъде задължително светла, за предпочитане с много естествена светлина, за да привлича максимално количество положителна енергия. Това ще позволи на Ци да влезе в току-що приготвената храна и ще облагодетелства цялото семейство. 
 
Би следвало готварската печка да е обърната с лице към центъра на жилището. Счита се, че така тя увеличава просперитета на семейството. Печката трябва да се поддържа чиста и в изправност. Тя символизира огъня (елемент Метал) и богатството и не трябва да създава отрицателни емоции и енергии. Неработещи котлони и мръсни фурни "оскверняват" и пречат на могъщата стихия на Огъня.

Положението на готвещият не следва да е с гръб към вратата – всяко неочаквано влизане би го стреснало и подразнило. А това се предава на храната във формата на негативна енергия.

Ако къщата е на два етажа, не е добре тоалетната да е над кухнята. Тоалетните създават негативна Ци енергия и по този начин се създава сблъсък между Огън и Вода, което ще доведе до смут и кавги в дома. Кухнята трябва да е близо до трапезарията, за да може създаваната в кухнята Ци да достига необезпокоявана до всички.

Хубаво е в кухнята да има огледало, по възможност голямо. То отразява и умножава храната,която е символ на изобилието.

Не поставяйте печката и хладилника един срещу друг, това води до сблъсък между стихиите и създава неблагоприятни енергии.

Ако се храните в кухнята, знайте, че формата, материала и устойчивостта на масата имат голямо значение за семейното благополучие. Кухненската маса трябва да бъде най-вече стабилна. Това е символ на здрави семейни отношения. Желателно е масата да е от дърво или друг естествен материал. Не купувайте стъклена маса за хранене! Тя ще създаде настроение за крехкост, преходност и липса на опора.

Осветете кухнята максимално. Използвайте насочени светлини, лунички, кристални полилей. Сложете цветни лампи, нека светлината "играе"! Така ведрото настроение ще се прехвърли на вас, а от там и на храната, която приготвяте. Гответе с любов!

Светлите цветове са най-подходящи за това помещение. Бялото е добро решение за стените на кухнята. Този цвят се свързва с елемента Метал. Белият цвят помага за хармонизирането на енергиите между различните метални уреди в кухнята.
Не е желателно кухнята да се вижда от входната врата.Това прави семейството уязвимо. Специалните вятърни чанове или кристали, окачени на тавана могат да бъдат добра енергийна корекция за тези неблагоприятни разположения.

Комплектите с ножове, както и всички други остри и режещи инструменти не бива да се набиват на очи, това е лош Фън Шуй. Сложете ги в ъгъл или шкаф.


Спалнята

Човек прекарва около две трети от живота си в спалнята. Затова има някои специални изисквания за това помещение.

Спалнята трябва да е уютна и да създава чувство на спокойствие. Човек е най-уязвим когато спи. Тогава той е податлив към "Ци на лошия късмет", която носи нещастия, злополуки и загуби. Спалнята не трябва да е преходна, а да има само една врата. Таванът не бива да е скосен или да има открити греди – това носи напрежение и лоши енергии в помещението.
 

Трябва да се постараете през деня в спалнята да влиза максимално количество Ци. Проветрявайте, дръпайте пердетата,за да влиза повече слънце.

Позицията на логлото е от изключително значение. То задължително трябва да се намира до стена, за да има опора. Не е добре леглото да е под прозорец – Ци излита през прозореца и има опастност спящият да не получи необходимата му за “презареждане” енергия. Спящият не бива да бъде с положение “крака към вратата”, което във Фън Шуй е известно като "позицията на мъртвеца".

Не поствяйте леглото под открита греда - гредите носят в енергийно напрежение, което предават под себе си. Скосените тавани също внасят объркана енергетика в спалнята.

Ако помещението го позволява, леглото е най-добре да бъде ориентирано с таблата  на север. Избягвайте леглата с остри ъгли на таблите.

Огледалата в спалнята не се препоръчват. Ако има такова на дамската тоалeтека, то не бива да отразява леглото. Това причинява проблеми между спящите партньори. Водни украси и аквариуми също не са желателни. Те смущават съня чрез силните си енергии.

Цветове за пода и стените са пряко свързани с вкусовете на обитателите на спалнята. Това важи особено силно за детската спалня.

Не поставяйте картини в спалнята. Те активират енергии, които идват в повече за нуждите на това помещение. Телевизор и компютър в спалнята са лош Фън Шуй.

В семейната спалня може да поставите фигури на двойка лебеди или патици мандаринки. Патиците са чудесен активизатор на съпружеските отношения.

Не превръщайте спалнята в склад за вещи и дрехи. Под леглото не трябва да е пълно с ненужни предмети, защото носят стари енергии и смущават съня. Може да поставите под него пари или бижута – когато спите върху тях, това означава, че сте над тези неща, защото сте ги постигнали.


Банята

Водата е символ на богатство. Фън Шуй експертите смятат, че заедно с водата изтичат и парите. В този смисъл положението на тоалетната и банята е изключително важно. Светлите цветове са предпочитани за банята. За най-подходящ се смята синият цвят и неговите нюанси, символизиращи водния елемент.
 
Не е хубаво това помещение да е в средата на дома – сектора на добрия късмет. Ако с отварянето на вратата се натъквате на тоалетното клекало, това е най-лошият възможен Фън Шуй. Добре е тоалетната да е възможно най-незабележима.

Дръжте вратите на тоалетните и баните затворени, затваряйте и капака на тоалетната чиния. Водата е символ на богатството и парите и не бива тя да  изтича пред очите ви.

Вратата на това помещение трабва да е по малка от другите врати в жилището. За радост строителите на повечето, дори и панелни жилища, са се съобразили с този факт.

Банята не бива да гледа към семейната спалня, нито да бъде над нея, ако има втори етаж. Добре е около и в баната да бъде поставен земен символ – саксия  с красиво, здраво растение задължително в керамична саксия. Възможни са многобройни корекции за неблагоприятно разположените тоалетни – огледала, паравани, кристали, вятърни чанове. Ароматът на портокал, праскова и жасмин благоприятства за енергийното почистване на тези помещения.


Дневната

Най-доброто разположение на дневната е в центъра на дома, тъй като тя  представлява сърцето на жилището. Това е помещението, в което семейството се събира. То трябва да е уютно, светло и удобно. Правилното разположение и подредба пряко влияят върху късмета и просперитета на семейството. 


Това е сърцето на дома и тук трябва да цари хармония и равновесие. Купувайте мебели и обзавеждане от естествени материали. Избягвайте пластмасата. Металът е ценен - привлича успех и печалби, но не прекалявайте с него в интериора - ще донесе самота. Добре е в дневната да има воден елемент (аквариум, декоративен водопад), разнородна светлина (кристален полилей, цветен лампион), земя (саксии с цветя, керамични предмети). Огледалата удвояват пространството и изобилието. Използвайте ги смело тук! Секторът на Богатството е особенно силен в дневната. Може да го активирате с ярко декоративно осветление, скъп предмет или здраво, цъфтящо растение.   

Дневната е мястото, където може да експериментирате с вашите умения по Фън Шуй. Тъй като в това помещение се събират различни хора с различни енергии и темпераменти, може да си "поиграете" с цветовете на интериора, със светлините, с различни Фън Шуй символи. Скоро ще усетите промяната  - върху един член на семейството тя ще е много положителна, друг може да бъде подтиснат. Това само потвърждава, че сте успели да промените енергиите в помещението. Намерете точния баланс, благоприятен за всички.     
Енергията трябва свободно да влиза и  циркулира в дневната. Стените не бива  да са претъпкани с мебели и украшения. Те са “кожата “ и трабва да дишат. Пердетата не трябва да задушават стаята с тежката си материя или цвят. Колкото по-малко са издадените остри ъгли, толкова по-добре.

И така,  идеята на Фен Шуй е проста – достатъчно е да се освободи пътя на енергията в дома и добрите промени няма да закъснеят в живота на обитателите му.


Детската стая

Мястото на децата е в източната част на дома. Там би следвало да се разположи и детската стая. Това е посоката на изгряващото слънце, на растежа. Тъй като детската стая е и спалня, не бива в нея да има огледала. Детската стая трябва да е с идеално балансирани Ин и Ян енергии.
 
В спалнята водещата е пасивната Ин, затова не бива да се прекалява с предмети и цветове, носещи същата енергия. Водата е силен източник на Ин енергия, не е подходящо да се поставя аквариум в детската стая. Ян може да се стимулира с не особено ярка червена лампа или с подходяща музика.

Изключително вредно въздействие оказва врата на тоалетна, гледаща право към вратата на детската стая.

Леглата, ако са две, не бива да се поставят на ъгъл – Фън Шуй не почита острите ъгли, те носят напрежение и конфликти. Не е желателно и поставянето на детските легла едно над друго – така делите енергията, която получават вашите деца и винаги ще има благоприятстван и ощетен.

Подходящи цветове за детската стая са синото и зеленото.


Фън Шуй за офиса

Успехът на всеки бизнес е свързан не само с правилните разчети, познаването на пазара и конкуренцията. Успехът зависи от редица дребни детайли, които понякога се изпускат. Влияние оказва както правилният избор на сградата, в която е офиса, така и разположението на помещенията в него, подредбата на работните места.


Когато избирате помещение за офис или магазин не е лошо да разберете повече за предишните наематели или собственици – ако там се е помещавал офис на фалирала фирма, много вероятно е лошият късмет да се прехвърли и върху вашия бизнес.

Лош Фън Шуй е, ако ъгълът на съседното здание сочи право към главния ви вход. Негативна енергия носи и кръгово движение около офиса – то ще задуши като в примка всяко добро начинание. Разбира се,  повечето недостатъци могат да бъдат частично обезвредени с помоща на енергийни коректори: огледала, вятърни чанове, растения и други, но все пак внимавайте каво помещение наемате или купувате.

Осветете добре главния вход на фирмата. Вътре по-ярко трябва да бъдат осветени тези места, които желаете да привличат клиента: витрините, щандовете с промоции или мостри, касата.

Жизнената енергия Ци трябва да се движи плавно в помещенията. За да върви бизнесът, офисът трябва да бъде просторен, а коридорите широки и светли – те са “вените” на офиса.

Изберете офис с правилна форма. Избягвайте острите чупки и ъгли, те са източник на отрицателна енергия. Частично може да я  “филтрирате” с растения, поставени в ъглите.

Живите цветя носят много положителна енергия. Насочете се към растящите нагоре, а не към “плачещи” растения. Всичко в офиса трябва да е устремено нагоре, към възход.

Помещението на тоалетната трябва да е в далечен ъгъл, желателно с двойна врата – Фън Шуй учи, че с водата се отича и благосъстоянието.

Бюрата и другите работни места трабва да са добре осветени. Най-добре до прозорец, но никога с гръб към него. Не бива да се седи и с гръб към вратата.

Всеки служител в офиса има своите благоприятни и неблагоприятни посоки. Един би работил по-добре в северната част на офиса, друг в южната. Благоприятните посоки са различни за всеки човек и зависят от личното му Гуа число, от пола и датата на раждане.

Личното число на мъжете се получава от сбора на последните две цифри от годината на раждане и полученото число се извади от 10.

Числото Ба Гуа при жените се получава като се съберат цифрите на годината на раждане, към полученото се добави 5. Ако резултатът е двуцифрено число, то се сумира, докато се получи едноцифрено.


Цветовете във Фън Шуй 

Цветовете имат специална роля във Фън Шуй. Условно те се делят на Ин и Ян цветове. Колкото по-тъмен е даден цвят, толкова Ин енергията в него е по-силна. Обратното – колкото по-светъл е той – толкова повече Ян енергия носи, създава и привлича. Умелото боравене с декоративно осветление позволява да се извлече максимума от цветовете и комбинациите им в помещенията.
 

Фън Шуй работи за хармонията. Съвършенството на цветовете е в тяхното равновесие. Универсалният баланс на цветовете е черно и бяло. Тази комбинация винаги е благоприятна. Цветовете могат да влияят както положително, така и отрицателно. Те определят емоционалният заряд на помещението. Внимавайте: цветовете се променят при различно осветление.

Бялото - Това е цвета на светлината. Белият цвят е универсален. Той съдържа в себе си всички цветове, но е и “отсъствие” на цвят. Негов символ и знак е Метала. Добре е да го използвате за таваните, но не боядисвайте всички стени бели, съчетайте ги и с други цветове. Смята се, че бялото е и липса на цвят. Това му свойство обаче създава напрежение. Не прекалявайте с бялото! Ритуален цвят.

Черното – На изток смятат черното за градивен, позитивен цвят. Това е цвета на парите. Елемента на черното е Водата, а тя е знака на богатството. Не е желателно обаче да се прекалява с черният цвят в дома – той носи прекалено Ин енергия. Използвайте го като акцент - в украшения или орнаменти. Комбинацията на черно и бяло е особено успешна за офиса. Ритуален цвят.

Червеното – Това е цвета на добрия късмет, благоденствието и силата. Елементът на червеното е Огъня. Това е така наречения "Императорски цвят". Червеното привлича жизнената Ян енергия. Динамичен и страстен цвят, може да боядисате така южната стена на дневната. Все пак не прекалявайте с червеното, не всички хора могат да издържат на силата му. Ян цвят.

Златисто – Цветът на парите и достойнството. Могъщ цвят, който в комбинация с червеното привлича късмета и богатството. Ян цвят.

Зеленото – Успокоявящия цвят на природата, спокойствието и хармонията. Това е цвета на растежа, на пролетта и новото начало. Неговият елемент е Дърво. Подходящ за стаи за отдих. Неутрален, нулев цвят мужду Ин и Ян.

Синьото – Цветът на небето, разума и постоянството. Изключително благоприятен за детски стаи. В комбинация със зеленото символизира стабилния растеж и доброто здраве. Елементът на синьото е Вода (както и на черното). Ин цвят.

Жълто – Мощен слънчев цвят, създаващ много Ци енергия. Символ на оптимизма, топлината и добротата. Както и при червеното и тук не бива да прекалявате. У дома жълтото може да донесе много благосъстояние и късмет, но може и да ви разболее, ако е в повече.

Цветовете в дома или в офиса трябва да са съвместими с характерите на хората, живеещи или работещи там. Съобразете се и с осемте сектора на Ба Гуа.


Не забравяйте, че всеки човек има свой личен цвят! Това е цвета, който активира вашия късмет. Той се определя според личното Гуа число и личния елемент.

Линк към източника, където се предлагат повече информация, услуги, курсове, магазини.
Активен
ssacrifice
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


 • Град: Sofia
 • « Отговор #1 -: Май 13, 2010, 15:42:40 »

  Чудесна тема! Мерси, от доста време се канех да потърся информация за това, но все забравях Усмивчица
  Активен

  Горчива Истина няма. Тя е най-сладкото нещо. Да кажете грешките на хората, това не е Истина. Да кажете Доброто на един човек, да!
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #2 -: Ноември 12, 2012, 17:12:50 »

  Градината дзен, дълбоко почитана в японската култура, е място за медитиране.

  Японската градина дзен става все по-популярна у нас. Обяснена по най-прост начин, тя се състои от парчета скали, малки камъчета, вода и дървета. Основното при тях е, че те са изключително малки, но въпреки това създават невероятното усещане за контакт с природата. Но в този вид градина е въплътена и специална философия.
  Самият произход на думата дзен идва е древноиндийски и означава "мисля". В тази градина човек разсъждава за своя живот, почива далеч от всяка суета и медитира.
  Ако искате да имате такова специално място във вашия двор, на практика можете да я разположите почти върху всеки един терен - голям или пък малък.

  Какво направихме Ние в един подобен случай? Как го оживихме?
  Най-важният фактор при една интериорна градинка е светлината. Ако сте забелязали, всички оранжерии, зимни градини, парници са с огромни прозорци, пропускащи много светлина, но в домашни условия, особено в коридорите, слънчевата светлина е кът.
  Именно заради това цялата концепция за Градина трябва да се съобрази с този факт.
  Растенията, които издържат на такива условия, са доста малко, а и те там по-скоро линеят, отколкото живеят. Ето защо потърсихме една алтернативна идея, заимствана от азиатската култура.
  Да направим опит да си създадем дзен Градина.
  Нека да ви обясня как да си направите и вие, като наблегна на практическата част, а енергията да оставя за вас.
  Първото нещо, което трябва да имаме, е, разбира се, тъмен прашен ъгъл и желание да го направим прекрасен кът, част от всекидневието си.
  След което да се наемем да го направим.
  Започваме с окантването. Трябва да преценим от къде до къде ще се простира. Това ние направихме с парчета газобетон (итонг), които лесно се режат и моделират. След което здраво ги циментирахме за пода.
  Обикновено ъглите под стълбищата са малки, а за да разширим пространството и да го увеличим, може да се ползват огледала.
  Следващата важна крачка е изолацията. Би било редно да има нещо, което да разделя пода и нашата градинка. Тук спокойно може да ползвате старата мушама или като нас да закупите пвц-фолио от специализираните магазини.Основната част на една такава градинка, както сте виждали по списания, снимки или телевизия, са многото бели камъчета. На пазара се продават различни фракции мраморни камъчета, които могат да свършат чудесна работа. Но най-евтино и най-лесно се получава, ако ползвате мозайка - просто си купувате 5 чувала и ги изсипвате вътре.

  Следващят етап е облепване с бамбук. След като си закупите от магазина различни по дебелина бамбукови пръчки, се снабдете с едно трионче, за да си ги режете с необходимата дължина.
  Идеята на тази манипулация е в две насоки. Първата е да прикриете всички ненужни ръбове, ъгли, фуги. А втората е естетическата. Самата подредба е доста творческа работа. Дали ще са подредени добре или не, зависи изцяло от твореца във вас. За самото закрепване може да ползвате течен силикон, разни лепила или каквото ви дойде наум.
  Преди да залепите всичко, помислете откъде може да си прекарате един кабел за ток. Все пак ъгьлът е тъмен и една крушка няма да дойде никак зле. На пазара продават най-различни лампички, диодчета с насочено или ненасочено осветление, които не хабят чак толкова много ток. Тук също е момент за творчество, играта със светлината оказва
  голям ефект в цялата композиция.
  Една миниатюрна помпичка, която да прехвърля вода и да издава прекрасните бълбукащи звуци, също е добро решение. Изборът и разположението също си е по ваш избор и преценка.
  А какво би било една Градина без растения?
  Именно сега е и момента да поставим няколко представителя на зелената цивилизация. Колкото и да са малко видовете, които издържат на такива условия, все пак ще се намерят няколко. Ние ползвахме: Меч (Sansevieria), Папрат (Nephrolepis) и един от видовете Драцена (Dracaena).
  Както са си в саксийката, ги заравяте в мозайката като ги групирате хармонично и не забравяте да ги поливате отвреме навреме.
  Самата мозайка може с помощта на гребълце или пръчка да „срешете” така, както ви харесва, да поставите тук таме някой друг по-голям камък и да придадете цялостна хармония на новият дизайн на вашия дом.


  * untitled12.png (757.5 KB, 772x444 - видяно 675 пъти.)
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #3 -: Ноември 12, 2012, 17:21:49 »

  екстериор/ланвафт-дизайн


  * untitled2.png (583.73 KB, 600x450 - видяно 866 пъти.)

  * untitled.png (872.63 KB, 600x751 - видяно 752 пъти.)

  * untitled1.png (691.24 KB, 600x454 - видяно 527 пъти.)
  Активен
  Ester
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 38


  « Отговор #4 -: Ноември 12, 2012, 17:24:53 »

  Фън Шуй - обществен интериор


  * 427325_103327433130321_1744876983_n.jpg (281.42 KB, 943x586 - видяно 587 пъти.)

  * 407582_103327179797013_1637551039_n.jpg (186.62 KB, 704x437 - видяно 549 пъти.)
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Седем нива във всяка възраст на душата
  Духовни учения
  Administrator 1 3274 Последна<br />публикация Септември 06, 2010, 10:51:49
  от Емилиян
  Характеристика на всяка зодия « 1 2 »
  Астрология и нумерология
  Denny Baby 27 67368 Последна<br />публикация Ноември 04, 2010, 15:19:55
  от Хера
  Фън Шуй в епохатан а Водолея
  Енергийни учения
  Админ 0 1800 Последна<br />публикация Май 01, 2010, 11:45:14
  от Админ
  Фън Шуей - познание от древността
  Енергийни учения
  Админ 7 3376 Последна<br />публикация Ноември 12, 2012, 17:55:09
  от Ester

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright