Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Защо маите са строили лабиринти под земята?  (Прочетена 2244 пъти)
Аэ съм
Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2396


Hello! I am Andy!

« -: Май 05, 2010, 17:39:35 »

Неизвестна досега система от лабиринти с каменни пирамиди и малки храмове бе открита на полуостров Юкатан от мексикански археолози. Експертите подозират, че племената на маите са били строители не само на уникални надземни, но и на подземни съоръжения, много от които все още не са открити.

"Разкрихме подземни тунели и лабиринти, част от които са прокопани дори под водата", казва ръководителят на археологическите разкопки Гилермо де Анда, цитиран от руската преса.

Лабиринтите са доста дълги, съединяват 14 пещери, някои от които са подводни. Учените казват, че съгласно поверията на маите духовете на мъртвите хора са били придружавани в подземни тунели от кучета, които са помагали на починалия да премине през множество тестове и чак след това душата намирала задгробен покой.

Според Уилям Сатурано, експерт по културата на маите в Бостънския университет, древните обитатели по тези места са вярвали в реалността с много пластове. Това са портали между живота и смъртта, където бихте могли да загубите живите и да намерите мъртвите, и те са имали важно обществено и религиозно значение за маите", казва Сатурано.
Защо маите са строили лабиринти под земята?

В една част от системата от лабиринти, учените са открили 90-метрова пътека, която завършва с постройка от колони и водоем. Лабиринтът преминава под територията на няколко държави: южно Мексико, Гватемала и северен Белиз.

Според археолозите, голяма част от лабиринтите са построени в периода 250-900 преди нашата ера. В момента мексикански археолози проучват храмове и пирамиди в лабиринтите в близост до град Мерида, столицата на Юкатан. Гилермо де Анда, чийто екип в следващите 6 месеца ще изследва находката, там вече са открити керамика и човешки останки.

Археолозите предполагат, че храмовете над повърхността на земята и пещерите под тях са били строени по едно и също време. Надземните сгради са били предназначени за живите, и подземните - за мъртвите. Други специалисти обаче смятат, че първоначално са били построени само храмовете. А лабиринтите под земята - когато се е разпространил митът за задгробния живот.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Mystery Of The Maya / Загадките на Маите
Филми
Administrator 0 3973 Последна<br />публикация Юни 14, 2009, 23:31:36
от Administrator
2012 - Предсказанието на маите « 1 2 »
Великият преход
delfin 18 11346 Последна<br />публикация Ноември 12, 2010, 16:45:28
от vasilz
2012 г. Защо свършва календарът на маите « 1 2 »
Великият преход
Админ 24 14754 Последна<br />публикация Декември 21, 2012, 19:23:42
от Strannik
МАИТЕ НА ВЕЧНОТО ВРЕМЕ « 1 2 3 »
Великият преход
Eona Lightholder 30 4789 Последна<br />публикация Септември 11, 2011, 16:14:50
от Sobercho
Вода под формата на лед на Меркурий
Любопитни факти
Ru Alfa 0 797 Последна<br />публикация Март 17, 2013, 19:11:33
от Ru Alfa

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright