Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 3 4 [5] 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Антихриста, Сатаната, Луцифер...  (Прочетена 15630 пъти)
nia.boneva6
Гост
« Отговор #60 -: Януари 17, 2011, 18:02:31 »

Не е задължително човек, щом е чувал някъде за нещо, което може да се сметне за зло, веднага да се впусне да го обвинява. И да мисли, че всичките му проблеми идват от там. Иначе - съгласна съм, че някой може да мисли това за оправдание. (ако не повечето?)

Външната среда зависи от вътрешното - това, което е необходимо на човека, за да се учи.
И до голяма степен се оставяме външното да наруши вътрешното.... Така Луцифер и Ариман стават част от дуалното ни аз....

П.с. Ако не се бъркам, разбира се? Усмивчица
Активен
mddimi
Гост
« Отговор #61 -: Януари 24, 2011, 15:32:38 »

Пренасям тук част от един друг пост от друга тема:

А Луцифер... това го е разкрила Блаватска... е бил най-лъчезарният ангел, този, който ни е донесъл светлина и познание, доближил ни е до Бога със саможертвата си... Луцифер е бил почитан от евреите в миналото, както и от религиите, от които евреите са преписали Библията. Луцифер е Венера. Тъмно дело на римо-католическата църква, изобретила Светата Инквизиция/!!!/, е да превърне този най-свят ангел в изчадие. Дяволът съществува само в човешкия свят, не извън него. Прототипът на дявола са атлантите от 4 раса, по времето на които сме опитали за първи път плода на познанието - плода за доброто и злото. От тогава човешката история се е разделила на битката между лявата и дясна пътека на знанието. А Сатан /египетския Сет и др./ е най-близкия до Бога свещенослужител, който държи меча и везните на портата пред Бога и не пуска никой недостоен. Сатан е бил удостоен с честта да бъде Ангелът на проявения свят. В този смисъл, тука и сега, с тези тела, ние сме много повече деца на него, отколкото на духа. На него дължим приближаването си до Бога, защото Сатан е спазил обещанието си - да ни доближи до боговете /т.е.Елохимите/, като ни е дал да опитаме от дървото на познанието. За разлика от тези низши Елохими, които се описват като Бог в Битие, и които се държали като егоистични и ревниви хора, вместо като съвършени и  любящи родители с нас: "Хората станаха подобни на нас. Нека ги изгоним от Рая, защото сега може да поискат да опитат и от дървото на живота."
Сатан ни е дал Слънцето, заедно с видимия свят. То е само видимото отражение на едно невидимо и по-съвършено слънце. Но с тези тела, на тази Земя, Слънцето е нашият баща. И то, като Абсолюта, е любящо и даващо в изобилие по равно на всеки и всичко от себе си, точно какъвто трябва да е един родител, както е  Бог.
« Последна редакция: Януари 24, 2011, 15:51:25 от Модератор » Активен
още един човек
Гост
« Отговор #62 -: Януари 24, 2011, 20:49:13 »

Видях, че модераторът е решил да премести поста ми в тази тема.
Писах я по друг повод. И не бях видяла вашите постове по темата. Реших да ги прегледам.
Беше ми много интересно!
Хм, има нещо при вас, индигота: не виждам критичност и нападки. Носи се индиговия ви дух от общуването ви... Всеки от вас споделя и се стреми да попълни общата картина. Всеки се труди, всеки мисли. Насочвате енергията си към целта, а не към раздор и критика, и изтъкване, и комплексарщина... Това е прекрасно!!!
Бих искала да споделя с вас тази същата тема в друг форум, в който съм участвала по активно. Някои от вашите разсъждения и цитати се повтарят. Но пък още едно потвърждение, заедно с нечие лично разсъждение-преживяване, може би ще обогати темата ви?

Хм, без линкове за мен...
Значи:  в Каldata com
- форуми
- други
- Религия, Мистика, Езотерика - стр.№1
- тема:"Кой е Луцифер?"
 
Активен
johny
Гост
« Отговор #63 -: Февруари 02, 2011, 02:07:47 »

Е добре,големи сте тълкователи на библията,които сам Bог знае до каде ще ги доведе това.Та аз питам- кой е антихриста от вас?-не е ли почти всеки във този форум? Веселяк Веселяк Веселяк

Исус Христос каза: който не е с мен-значи е против мен! Май много антихристи има в този форум......
Активен
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« Отговор #64 -: Февруари 02, 2011, 06:56:16 »

Ариман, Лицифер, Сатана, няма значение как ще го наричаме в крайна сметка това сме ние. Иска ни се обвиним нещо външно за "злините", които правим, защото ако нещо външно е виновно ние не носим отговорност за действията си. Вярно не звучи добре ние да сме сатаната, но това не значи, че не можем да изберем да сме нещо друго. Днес може да сме сатана, утре ангел. Ние избираме какво да бъдем!
Така е. Масово и лесно съдим другите, въпреки че често правим грешки и ни е трудно да ги приемем, когато някой ни ги покаже.

Цитат на: Ich
Нашата отговорност се състои в това, да разберем, че не трябва да се поддаваме на провокациите и да правим онова, което всеки от нас преценява, че е правилно.

Действията са наши и трябва да носим отговорността за тях, независимо от мотивите (наши или привнесени отвън). А кармичните последици са неизбежни.
И с това съм напълно съгласен! Ако приемем, че живота ни е целеви и даден свише, значи, че сме отговорни за ресурсите, които опропастяваме по време на живота си - включително храна, вода, енергия... и ако накрая не изпълним определената ни цел трябва да отговаряме за похабените средства, както и за изгубеното доверие.
Човек е много по-отговорен от останалите животни, именно защото му е дадено повече от тях, и е логично да носи по-голяма отговорност за злодеяние, в сравнение с отговорността на едно куче за същия проблем примерно!

А за Луцифер не мога да се изкажа, прекалено далечна ми е тази материя.
Активен
onidar
Аз съм . . . и какво от това!
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 85


 • Град: Русе
 • WWW
  « Отговор #65 -: Февруари 02, 2011, 12:29:32 »

  johny
  Цитат
  Исус Христос каза: който не е с мен-значи е против мен! Май много антихристи има в този форум...

  От разговорите и наблюденията ми на хората разбрах,че така наречените Християни са толкова слепи и ако Христос сега се роди(появи) или живее сред хората-ТЕ НЯМА ДА ГО ПОЗНАЯТ.Мисленето на повечето хора(свързано с религията/те) отдавна е спряло/блокирано и това най-вече си личи от думите и действията на хората.Десет заповеди(препоръки) са дадени за балансиран и смислен живот и кой ги спазва???
  ...а Антихриста...влез в повечето църкви и като ги видиш - МРЪСНИ,НЕПОДЪРЖАНИ,ТЪМНИ и като те посрешне едно човече в черно(служител на...на кого ли?!?) - намръщено и кълнящо(ако не си от техните),разбираш кой ги управлява.

  И АКО ХРИСТОС Е ЛЮБОВ И СВЕТЛИНА ... НЕГО ТАМ ГО НЯМА.

  п.с. Разбира се не навсякъде е така,но ... СЪБУДИ СЕ!
  Активен

  Светът е оцелял,защото се е смял ... и други работи.
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #66 -: Февруари 02, 2011, 19:09:38 »

  Онидар, съвършено си прав, само че не видях Джони да е казал, че за да е човек с Христос, трябва да ходи по църкви Намигване
  Активен
  chukich
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 18

  « Отговор #67 -: Февруари 12, 2011, 23:32:33 »

  Ако възприемем Христос и Луцифер като лидерите на 2 движения а тези движения представляват 2 процеса, процеса на разпад и процеса на възход, то може логически да достигнем до следното:
  Луцифер ако приемем, че представлява процеса на разпада, Христос представлява процеса на възхода.
  То се получава така, че има и разпад има и възход. Гледайте внимателно за да видите това което ви обяснявам. Ако приемем, че имаме една кула изградена от клечки. То ние имаме множество клечки и всичките те изграждат купата. Така, процеса на изграждане на купа от клечки може да се приеме от Христос, а процеса на унищожение и разпад на тази купа на съставните й клечки се приема като Луцифер. Така. Кое е доброто и кое е лошото? Няма лошо и няма добро. Христос дава възможност от една купа клечки да се сформира една кула, да се построи и създаде нещо. А Луцифер дава възможност да се разруши тази купа на съставните й клечки но и да се почне едно ново начало на чисто. На чисто със съставляващите клечки. Тоест и едното и другото са добри нищо че едното може да разрушава а другот съзидава. Те 2те движат нещата напред, защото не може да има само нагоре, трябва да има и надолу.

  Символът за безкрайност нали го знаете как изглежда? Като една обърната осмица. А тази обърната осмица от начало започва на горе и после свършва надолу и после пак нагоре и пак надолу и така до безкрай. Това е вечността. Вечният път нагоре-надолу, това са вечни процеси без начало и без край, те се преливат един в друг без да спират.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #68 -: Февруари 13, 2011, 11:15:11 »

  Ако възприемем Христос и Луцифер като лидерите на 2 движения а тези движения представляват 2 процеса, процеса на разпад и процеса на възход, то може логически да достигнем до следното:
  Луцифер ако приемем, че представлява процеса на разпада, Христос представлява процеса на възхода.

  Прав си, че е важно да разглеждат процесите на сътворяване и разрушаване. Затова в индийските религии се разглеждат три божества: Бра(х)ма, който създава света, Вишну - който го запазва (поддържа) и Шива - който го унищожава (и пресътворява).

  Задачите на Христос, Луцифер и др. същества обаче не са насочени в толкова праволинейно очертани насоки. Те имат по-специфични задачи по отношение на човека. 
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #69 -: Юни 04, 2011, 17:20:48 »

  злото отдавна е попретопено. Дори и малка битка не можеш да проведеш. Дори и да се молиш не можеш проведеш битка защото няма срещу кой. Тия битки ежедневните които ги имаше едно време - преди 5-6 години сега ги няма. Просто вече са други времена. За Земята са други времена.
  Война може и да има но тя ще е по скоро срещу сегашния начин на живот. В момента даже 'доброто' и 'злото' действат заедно за да изкоренят гнилоча който е на земята. Тоест всичко дето е недоразивито и закостеняло и неотворено няма място тука. Шефчетата на доброто и злото ще дойдат заедно накрая след като приключи всичко да обявят че всичко е изчистено, а  това на злото ще си тръгне защото вече съвсем няма да има с какво да се занимава. А дотогава да ще има война и тя най-вероятно ще е тук на земята. Няма да се бият в нея същества а по скоро само ще мрат някои от земните, овсен ако не стане някакво чудо и се съкрати целия тоя процес  Усмивчица

  Смятам, че тази война се води от десетки милиони години и няма да свърши окончателно никога. Не знам дали това е Луцифер - за когото говорите, но съм против сатанизма и твърдо вярвам, че Дявола е повел война срещу Бога, и това не е измама.

   Ето какво пише в Уикипедия:


   Когато превежда библията от гръцки на латински език, свети Йероним превежда „Фосфорос“ като „Луцифер“. В Новия завет:
  2 Петрово 1:19 "И [така], пророческото слово повече се потвърждава за нас; и вие добре правите, че внимавате на него, като на светило, което свети в тъмно място, догде се зазори, и зорницата („Светият дух“) изгрее в сърцата ви."
  В християнската демонология съществува демон на име ЙЕЗАВЕЛ, чието призвание е да отнема този Дух от хората и да ги обръща в служба на Сатана.Нейната цел е да убива Божиите пророци.(Виж книга Царства) Затова и чрез лъжепророчества тя учи на гордост и измама и в някои преводи под наместо "зорница" е написано „Луцифер“, което би могло да създаде проблеми в тълкуванието.


   
   Става ясно, че Луцифер символизира Венера, а тъмните векове, през които човечеството минава от около десет хиляди година - това е нощта. През нощта Венера, без да броим Луната, е най-яркият обект в небето, който потвърждава, че скоро ще дойде деня и ще изгрее Слънцето - Хор или Х(о)ристос. Луцифер/Венера е Светия дух, който трябва да преведе хората през нощта, доде Христа се върне отново.
   Не смятам, че Сатана и Луцифер са една и съща сила. Да не забравяме, все пак, че според Библията освен тях двамата, съществуват и демони като Левиатан и Беллиал.
  « Последна редакция: Юни 04, 2011, 17:58:55 от Модератор » Активен
  ...
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 65

  « Отговор #70 -: Юни 04, 2011, 17:28:21 »

  Съгласна съм с горното мнение. Не смятате ли, че да наречеш върховното Зло Луцифер (Носителят на Светлината), е повече от иронично?
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #71 -: Юни 04, 2011, 18:14:05 »

  http://liternet.bg/publish5/dmangurov/lucifer.htm

  Намерих интересен текст. Бихте ли дали коментар по него?
  Активен
  sharga
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 148

  « Отговор #72 -: Юни 05, 2011, 09:51:05 »

  http://liternet.bg/publish5/dmangurov/lucifer.htm

  Намерих интересен текст. Бихте ли дали коментар по него?

  текста наистина е интересен и изчерпателен , не виждам какъв коментар може да му се даде
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #73 -: Юни 05, 2011, 09:56:32 »

  Съгласна съм с горното мнение. Не смятате ли, че да наречеш върховното Зло Луцифер (Носителят на Светлината), е повече от иронично?

  Този въпрос, макар и да изглежда реторичен, всъщност има съвсем неочакван отговор от гледна точка на езотеричните проучвания.

  За да можем да разберем добре за какво става дума, трябва да сме в състояние да осъзнаем, че в далечното минало, което например е символично описано в библейската част „Битие”, човек е имал съзнание, което е било съвършено различно от неговото днешно съзнание.

  В какво се е състояла тази разлика?

  Казано накратко, тогава човекът не е осъзнавал себе си като едно самостоятелно същество. Това е било така, защото той не е имал свой собствен Аз. Съзнанието на човека е било част от едно по-общо божествено-духовно съзнание.

  Какви са били последиците на това?

  Те са били такива, че човекът е имал едно замъглено, смътно, неразбиращо съзнание.
  Той се е „подчинявал” изцяло на повелите на ръководещото съзнание.  Бил е автомат.
  Това показват проучванията на езотеричното християнство, които лесно може да се потвърдят  от макар и кратките описания в „Битие”.

  Какво се случва по-нататък?

  Бил е въведен в изпълнение един план, в резултат на който да започне едно постепенно индивидуализиране, самоосъзнаване на човешките същества. За целта е трябвало човек да престане да се подчинява безпрекословно на висшите заповеди. Той е трябвало да започне да ги нарушава.

  Първият случай на такова неподчинение е символично описан в „Битие”, когато змията (Луцифер) провокира хората да нарушат наложената забрана и да си хапнат от „забранения плод”. Това е първата стъпка към самоосъзнаването на човека като самостоятелно, Азово същество. Без това би било невъзможно човек да вижда ясно нещата. Без Аз е все едно, че  човек се намира в дълбок сън, което се потвърждава от окултните изследвания:

  От вечерта, когато човек заспива, до сутринта, когато се пробужда, Азът и астралното тяло са извън физическия свят, в т.нар. астрален свят. В този случай те са отделени от физическите очи и уши, така че не могат да възприемат какво става около тях.

  Съществото Луцифер изиграва важна роля в продължителния процес на самоосъзнаването на човека. Затова на Него е дадено това име, защото без този процес ние не бихме могли да осъзнаваме „светлината”, смисъла на нещата, както примерно не може да прави това един спящ човек или едно днешно животно, въпреки, че последното вижда с очите си физическата светлина (тук не искам да подценявам животните и техните положителни качества).
  « Последна редакция: Юни 05, 2011, 10:37:31 от Ich » Активен
  Kastiel
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 3

  « Отговор #74 -: Юни 11, 2011, 18:08:19 »

  "Луцифер е носителят на Светлината. Нищо повече от Истината!

  ...
  Ако Христос е дневното Слънце, то Луцифер е Огънят в тъмна нощ, който осветява пътя.
  И двамата са Божии Синове и като такива са братя. Еретично, нали...

  Който се зове християнин, трябва да знае - не вярвайте на лъжливите попове, истината е съвсем друга и скривана от вас от хилядолетия - като се кръстите, вие изповядвате и Луцифер - горе на челото - Отца, долу под гърдите - човека, дясно - Христа и ляво - да... самият Луцифер. Той не е, обаче, онази карикатурна рогата и опашата взаимка от земния бог Пан, той е Прометеус, както и Аполониус, той е носителят на светлината в тъмата, той е самата истина и провидението. Ангелът, който първи дръзва да слезе и да се погребе в материята, за да я освети, да даде свободата си за нашата светлина. Ако Христос е дясната ръка на Бога, то Луцифер е неговата лява. Човек с една ръка не може."

  ...

  Погрешно е също така да се свързва Луцифер с Луната. Той е Слънчев бог.

  Няма Слънце отвъд деня и нощта - "каквото горе, такова и долу" е завещал Хермес и е бил абсолютно прав. .
  Енергията на Бога е навсякъде. Тя не се разпростира от тук до там.
  Бог е навсякъде. И всичко е едно в Бога.

  Луцифер също е част от него. Онази, която някои наричат тъмнина и сянка, само защото са слепи за светлината й.

  ...

  Сега за Луцифер - да, паднал е - но и Христовият дух и той сниз-хожда над човека Исус..."


    Lucia_free
  Защо тогава Михаил праща Луцифер в Ада?Ако носи светлина и добро,не е ли по-добре неговите качества да се използват за добро?Казва се още ,че Луцифер е имал същата сила като бога не ми е ясно тогава как може да бъде победен.Казва се още ,че бога знае какво ще се случи и е предначертал будещето ни(съдбата)Защо тогава го създава след като знае колко щети ще нанесе.И какво общо има това ,че името му в превод от латински онзачава "носещ светлина".Той може да я носи в мрака.Има и друго!Защо търсиш нещо добро в него ,след като се смята ,че той е създал демоните.А е изпратен в ада поради това ,че господ е харесвал нас повече когато ни е създал.И демоните са тук за да ни накарат да му служим ,чрез изкушенията ,които ни предлага?
  Активен
  Страници:  1 ... 3 4 [5] 6   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Фентъзи книги и научна фантастика
  Книги
  delfin 0 2302 Последна<br />публикация Януари 11, 2010, 17:20:30
  от delfin
  Гробницата на Бастет е в Странджа!
  Древни цивилизации
  Аэ съм 1 4829 Последна<br />публикация Юли 08, 2010, 15:35:01
  от Аэ съм
  Сънища, свързани с НЛО, чужди планети и др. « 1 2 3 »
  Моите сънища
  Elvira1989 32 6434 Последна<br />публикация Декември 19, 2012, 20:00:15
  от Ariam
  Избрани цитати от Учителя за Шестата раса и бъдещето
  Езотерика
  johny 4 3026 Последна<br />публикация Януари 18, 2011, 16:40:17
  от Аэ съм
  Странните звуци от тибетската „Пещерата на духовете“ « 1 2 »
  Любопитни факти
  SOL 16 4633 Последна<br />публикация Май 17, 2011, 22:25:25
  от SOL

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright